RundveeOpinie

Het spel der koehandel

De gemiddelde boer heeft alleen maar gerekend hoeveel koeien hij extra wil gaan houden in 2015. Voor andere scenario’s was weinig ruimte.

Er is in Nederland inmiddels zo’n jaar of tien gepraat en gediscussieerd over hoe de melkveehouder zich zou moeten voorbereiden op 2015. Menig studieclubavond is gevuld met broodetende adviseurs die de verschillende scenario’s schetsten. Niet dat de gemiddelde melkveehouder op zulke avonden nu echt goed luisterde; de meesten rekenden in hun hoofd alleen maar hoeveel koeien zij zelf meer zouden gaan melken in 2015. De weg naar 2015 toe bepaalt voor een groot deel hoe het er dan uit zal gaan zien. Nu het grootste deel van die weg achter de rug is, wordt het, op onverwachte ontwikkelingen na, steeds duidelijker.

De melkprijs om te beginnen is en was de laatste tijd hoog, niet alleen welkom, ook nodig. Daarnaast zwengelt een hoge melkprijs uitbreidingsdrift alleen nog maar verder aan. Termen als ‘bevrijdingsdag’ zijn hier meermaals voor gebezigd. In een land als Nederland wordt daar echter al snel met argusogen naar gekeken. De politiek met zijn voormannen en -vrouwen had al de naam onbetrouwbaar te zijn, en is daarnaast op weinig verstand te betrappen. Met dit geringe verstand lieten de politici zich Brusselse idiote normen als fosfaatplafonds en 
beroerdere derogatie-eisen gemakkelijk aanpraten – ze omarmden ze. De kromme realiteit is nu al zichtbaar, terwijl men praat over mestoverschotten, verwerking en verbranding van mest wordt onze vruchtbare landbouwgrond uitgemergeld, worden opbrengsten lager en kwaliteit van grond en product minder. Laat de gemiddelde koeienboer het ruweiwitgehalte van zijn graskuil van tien jaar geleden eens vergelijken met die van de laatste jaren en de effecten zijn gauw duidelijk. Ze zijn alleen op te vangen met de aankoop van veel soja. Simpel, maar kostprijsverhogend en wrang als je verplicht werd je eigen goede mest af te voeren.

Al hebben politici weinig verstand, ze snappen steeds beter hoe het spel te spelen. Het spel der koehandel. Wat betreft het naderende fosfaatplafond is nog niemand opgestaan met het lef om koehandel te gaan bedrijven met de 85 miljoen kilo voor de melkveehouderij, dus blijft deze als harde grens boven ons hoofd hangen. De politiek zegt: ‘Geen groei, tenzij de sector zelf met goede plannen komt.’ Koren op de molen van een club als LTO. Met een toekomstvisie melkveehouderij krijgen we een bak ellende over ons heen. Alles om de toekomstige groei voor de Nederlandse melkveehouderij veilig te stellen. De toekomstige melkveehouderijwet scherpt het nog wat verder aan: alleen nog groei op basis van 100 procent verwerking of plaatsingsruimte voor de extra mest. Die wet gaat overigens 1 januari al in. Nog voor bevrijdingsdag bevinden we ons dus al in een nieuwe ‘oorlog’!

En gaat dit alles nog niet ver genoeg, onze eigen belangbehartiger, LTO-mest-
expert Van Stralen, verdedigt dat ‘criminele’ melkveehouders die hun eigen fosfaatquotum overschrijden maandelijks gekort moeten worden op de melkgeldafrekening. En de boer, hij ploegde voort en rekent nog steeds hoeveel koeien hij meer gaat melken.

Beheer
WP Admin