RundveeOpinie

FrieslandCampina moet over schouder kijken

Als verzorger van ledeninkomen doet FrieslandCampina het in de eerste helft van 2014 uitstekend, als internationaal zuivelbedrijf dat ook nog eens winst moet maken, gaat het wat minder.

Niet dat FrieslandCampina het slecht doet, zeker niet. Een blik op de resultaten van concurrent Arla – dat gisteren ook de halfjaarcijfers bekend maakte – maakt echter duidelijk dat deze ooit Deens-Zweedse coöperatie FrieslandCampina flink in de nek hijgt. Arla heeft inmiddels een flink grotere melkplas dan FrieslandCampina, maar blijft qua omzet nog achter. Qua winst weer niet. Daar verslaat Arla FrieslandCampina met €46 miljoen (€150 miljoen netto-winst Arla, tegenover €104 miljoen FrieslandCampina).

Waar FrieslandCampina in het halfjaarbericht melding maakt van tegenvallende marges in allerlei markten, noemt Arla groeipercentages met twee cijfers voor de komma op Aziatische, Afrikaanse en Arabische markten. Misschien is het voor een nieuwkomer gemakkelijker om snelle groei te boeken, maar de vlotte opmars en schijnbaar gemakkelijke resultaten geven te denken.

Arla spreekt zich duidelijker uit over een lagere melkprijs tegen het eind van het jaar. Anderzijds durft het ook onbekommerd te stellen dat het een jaarwinst verwacht van €300 miljoen. Misschien juist vanwege die lagere melkprijs, maar toch.

Beheer
WP Admin