RundveeOpinie

Cow’s health

De gezondheid van de koe, daar gaat deze column over. In het Engels bekt het beter, vandaar.

De laatste dertig jaar hebben we een flinke verandering in denken en doen hierover ervaren. Dertig jaar lang was de gezondheidsdienst leidend in het bevorderen van een betere diergezondheid en werd door boeren gerespecteerd. Daar is niks van over. Toen heeft LTO getracht die rol naar een betere diergezondheid over te nemen, maar met de IBR-vaccinatie introductie is BVD-besmetting gekomen. De toen getroffen boeren krijgen nog het wit in de ogen als je erover praat. Helaas ook helemaal geen vooruitgang.

Tussendoor in 2001 nog een erg nare MKZ-uitbraak gehad, waar boeren met elkaar  niets van geleerd hebben. Toen het risico groot was, was het erf hermetisch afgesloten; nu haalt de kalverhandelaar rustig per dag uit 25 stallen kalveren bij de koeien vandaan. De veeverbetering en vee-export hebben het, niet in de frontlinie, ook geprobeerd. Hun exportbelangen zouden er bij gebaat zijn, maar ook zij kregen geen voet aan de grond.

Nu naar de zuivel. Lepto, daar is het mee begonnen: zomaar de wereld uit, appeltje, eitje. Nu salmonella en para, de moeilijkheidsgraad neemt toe. De uitbraken zijn  soms niet verklaarbaar bij salmonella en bij para is het m.i. een 25-jarenplan. Volgens mij wordt de detectie in melk elk jaar een beetje scherper gesteld voor para, anders frustreer je de bestrijding.

Nu in 2014, en ik juich dat toe, nemen boeren zelf de verantwoordelijkheid. Een goede koe is een gezonde koe en die dient vrij te zijn van alles wat de gezondheid belaagt. Bij het streven naar duurzaamheid van vee hoort perfecte voeding en verzorging en daarbij hoort een gezondheidsaanpak waar een trio van natuurlijke gezondheidsondersteuning met homeopathische middelen , vaccinatie en traditionele medicijnen afhankelijk van de bedrijfssituatie aangewend kan worden. Lang hebben we voor gezondheidsverbetering alleen de antibiotica benut, die tijd is voorbij. Cow’s health bedienen vanuit weerstandsondersteuning wordt de nieuwe dimensie, waarbij ook nieuwe bedrijfsparameters informatie genereren voor middelkeus.

Cow’s health, voor gezond boeren.

Beheer
WP Admin