Redactieblog

25 reacties

Nu al melk minderen

Dit jaar zullen wij boven ons quotum uitkomen omdat we nogal wat meer koeien melken. Dat wordt nog meer als de stal over een paar maanden klaar is.

Hans heeft nu een plan uitgewerkt om de melkgift zoveel mogelijk terug te dringen. Hij vindt dat vooral in het eerder en anders droogzetten van koeien. En daar al heel vroeg mee te beginnen.

Hij heeft die wijsheid geput uit publicaties van de Gezondheidsdienst voor Dieren en een inleiding van een uiergezondheidsspecialist van Phizer Animal Health. Vooral de laatste adviseert de koeien droog te zetten bij een productie van 10 liter. Dat is gezonder en de basis voor een vliegende start na het afkalven.

Grote vraag is natuurlijk: hoe krijg je productieve koeien, die nog meer dan 20 liter melk geven, op 10 liter. Men adviseert daar langzaam naartoe te werken met een rantsoen, waarin het ruweiwitgehalte wordt teruggebracht. Dat is de grootste aanjager van de melkproductie. Door het eiwit te verlagen van pakweg 16 procent naar 11 procent zal de melkproductie in een paar weken in productie zakken met 8 tot 10 liter.

Hans wil daar eerder mee beginnen en dan de koeien langer droog laten staan. Hij heeft al onze koeien in beeld gebracht met data van droogzetten en zo hoopt hij onze quotumoverschrijding te voorkomen. Dat betekent dat wij er deze herfst al mee beginnen.

Mijn opmerking dat een rantsoen met alleen stro ook prima werkt, is niet juist volgens hem. De koe krijgt dan te weinig energie en mineralen. De penswerking wordt verstoord omdat ook het suiker- en zetmeelgehalte wordt teruggeschroefd.

Ik ben benieuwd hoe het komt. Op papier lijkt het te kloppen, nu de praktijk nog. Maar ik wil Hans beslist niet dwarsbomen.

Laatste reacties

 • alco1

  Er moest al eerder ingegrepen worden met minder koeien. Dit nu is al een noodmaatregel, de koeien nu remmen getuigt van een misrekening wat betreft een 'zachte landing' en anders is het niets anders dan onkunde.

 • LUCTOR

  Nog een klein jaartje dan zijn deze ingrepen niet meer nodig.
  Dan wordt het verhaal dit jaar hebben we nood gedwongen koeien met 20 liter en meer voor de slacht moeten verkopen de torenhoge voerprijzen en de slechte melkprijs maakten deze noodgreep noodzakelijk.

 • Bert Roeleveld

  Remmen , en weer gasgeven in een nieuw melkjaar kost altijd geld !
  Diegene die niet hoeft te remmen of gasgeven door vooruitkijken verspilt hetminste .
  Net als,,het nieuwe rijden,, met je auto.

 • Fermer

  Hopenlijk accepteert de bank straks Amerikaanse Dollars vanuit Hans z'n tookootje aldaar om de rente en aflossing hier alsnog te betalen, en heeft vergaderboer zijn bungalow buiten de boerderij gehouden.

 • Ferm

  Waarom zo'n haast gemaakt met groeien? Waarom op onzekere basis al (van een zachte landing lijkt geen sprake) zo vooruit gelopen op de zaken? Waarom eerst niet kijken hoe het gaat na 2015, om nu zo in het diepe te springen, met alle risico' van dien? Denk aan het spreekwoord: Hoogmoed komt voor de val.

 • joannes

  Wanneer deze techniek door ontwikkelt, en -heel belangrijk- de koeien kunnen er mee omgaan - wordt dit het tool om melkproductie te flexibiliseren. Een productie vermindering van 20 naar 10 liter is 50% bij betrokken koe. Wanneer voer, de input, de bepaler wordt, zullen boeren daar veel mee kunnen verdienen: Zowel aan de kosten als aan de opbrengsten kant! En héél mooi, in de transitie gaan de opbrengsten voor de baat. Je bespaart, ook in tijd, voordat de reactie in minder opbrengsten resulteert.

 • poldes

  de helft minder werken om eerder met pensioen te kunnen?
  de helft minder melken om net zoveel te verdienen?
  voorheen was de les om met zo min mogelijk koeien zoveel mogelijk melken.
  waar is het mis gegaan? of is het storm zoeken in een glas water.

 • Achterland

  Koeien langer droogzetten is niet echt een correcte denkwijze. Koeien die langer droog staan hebben meer moeite om weer 'van start' te gaan. Bij ons staan koeien niet langer droog dan 6 weken. Een kortere droogstand is bovendien een hogere melkproduktie per koe per dag over de gehele koppel. Is ook het goedkoopst omdat droge koeien ook gewoon gevoerd moeten worden maar geen melk geven. De beste manier om melk te remmen is krachtvoer eraf halen na 100 dgn en dit evt te versnellen indien dier drachtig is. Bovendien een keer goed selecteren in de koppel koeien is ook niet verkeerd.

 • Bert Roeleveld

  Joannes daar zeg je wat-als de koeien er mee om kunnen gaan-er zijn denk ik zat koeien die omvallen als je ze onder de norm gaat voeren, er zijn ook rassen die niet de hoogste melkproductie geven en hier wel tegen kunnen, dan ben je met je veestapel flexibel in toekomstige tijden van lage melkprijs sober voeren en met betere prijzen wat meer voeren

 • Fermer

  Het Nederlandse (Wageningen en periferie adviseurs) advies : Niet de rendabele 'dikke' 20 liter die een koe uit slechts gras kan geven zo lang mogelijk eronder houden, nee, de magere liters boven de 50 vasthouden, flink duur voer ervoor, slecht dragen en ziektegevoelig, da's pas rendabel. En net zoals groeien altijd rendabel is, kunnen ze je dit ook weer prima 'voorrekenen'.

 • vink

  Waarom niet gewoon quotum kopen/leasen/superheffing betalen?
  Kan makkelijk uit bij vergaderboer, heeft een veeeeel lagere kostprijs
  dan wat de DDB berekent, als je z'n vorige column moet geloven.

 • Ferm

  Vergaderboer is (net als) Mozes, vol vertrouwen over de goede afloop van dit hele proces van groeien en goed in het negeren van de grenzen (mestproblematiek, maatschappelijke acceptatie, kostenbeheersing, regelgeving, marktontwikkeling etc.)van deze ontwikkelingen.
  Blijven anticipereren , want dat is ondernemen, en zo de hele boel eromheen goed draaiende houden ( van inkomen voorzien) en zelf elke keer de sluitpost zijn op deze manier.

 • joannes

  Ik denk dat de oplossing van @arjenenthea1 al voldoende is de quotumboete te ontlopen. De weg van geleidelijkheid is meestal de beste met het leven; zoals koeien!. Een paar procent minder is tenslotte al voldoende. Daarbij, zodra de quotum eraf is kan je eea weer herstellen met meer krachtvoer. Voorwaarde is dat de koeien zowel met een rijk én een arm dieet om moeten kunnen gaan, zonder daar hinder van te hebben of wat van over te houden. Het is wel Natuurlijk want ook in de natuur komen overvloed en schaarste regelmatig voor.

 • koestal

  alvast een kwartje superheffing incalculeren,en dan maar melken

 • Achterland

  Kijk eens even op de website van melkvee.nl. In 2018 (nog maar een paar jaartjes) verwacht een gerenommeerd onderzoeksbureau een overschot aan melk van 2 miljard kilo. Rarara wat de melkprijs dan gaat doen !!!! Domweg meer koeien melken en niet REKENEN kan vele melkveehouders wel eens ENORM veel geld gaan kosten. Maar ja tegen GROOTHEIDSWAANZIN is niet altijd te praten.

 • gerjan slingenbergh

  Wat een mismanagement en dan ook nog stukjes schrijven alsof vergaderboer alles weet.

 • Broer

  Ik kan de strategie van vergaderboer en zijn zoon goed begrijpen en dat kan straks voor hen ook de goede keus blijken als de volgende belemmering weer wordt opgelegd. Bij de invoering in 1984 van de kwotering had ook niemand spijt dat die in de jaren ervoor goed zijn best had gedaan. En anderen redeneren nu 'dat overkomt me niet nog en keer!'.

 • alco1

  'Bedrijfsvoering met voor kennis?'

 • m.en.mh.miedema

  Ik begrijp die idioterie van nieuwe grote/dure stallen met grote financieringslasten (en dan half leeg)van vandaag de dag ook niet. Alsof je niet in 2016 of nog later een nieuwe stal kunt bouwen en de produktie alsnog uitbreiden. Zou dan wel eens veel gemakkelijker kunnen dan nu, een paar jaar met een lage melkprijs en heel wat van die 'top'ondernemers vallen om.(Dat geeft ruimte op de melkmarkt en grote stallen in de aanbieding.) De tijd zal het leren.

 • BO(skabout)ER

  hans heeft helemaal gelijk met betrekking tot de energie & mineralen. Om zeker te weten dat de koeien mineralen eten (ivm droog, droge koeien voer) mengen we geen mineralen voor de droge koeien bij maar geven we dit in doormiddel van droogstand bolussen.

 • Ferm

  Ik denk @m.en.mh.miedema, dat het erop lijkt dat nu te verklaren valt waarom sommigen als een gek bijgebouwd/uitgebreid hebben. Mits de koeien er in 2013 waren, want dat is het fosfaatreferentiejaar. Misschien allemaal LTO-boeren die wel op de hoogte waren?

 • minasblunders1

  Welnee, men heeft zo'n haast met bouwen omdat in 2015 de afschrijvingen voor het quotum vervallen en dus heeft men nieuwe afschrijvingen nodig. Koste wat kost moet men voorkomen dat er belasting moet worden betaald (men heeft er kennelijk nog niet genoeg van geprofiteerd). En daarom zijn zelfs onverantwoorde investeringen beter (denkt men).

 • Fermer

  @broer #17, oud LTO voorzitter in Friesland, het lijkt erop dat je het nauwelijks kunt laten om te schreeuwen : Wij van de LTO wisten al van de fosfaatquotering en jullie lekker niet!

 • Broer

  Nee, de geschiedenis leert echter dat eenmaal bereikte posities vaak beloond worden.

 • koestal

  boeren moeten na afschaffing van de superheffing nog 4 miljard aan quotumleningen aflossen,en ze melken nu al weer flink over het quotum heen,het is een heilloze weg

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.