Redactieblog

1 reactie

Na vier maanden

We hebben de laatste drie jaar de boerderij aardig op de kop gezet. Er is veel veranderd, of eigenlijk, er moest veel worden aangepast.

De oudste stallen waren voor mens, dier en milieu geen goede werkruimten meer. Uitdaging bij de ver- en nieuwbouw was: hoe ga je op dezelfde postzegel, iets groter, dat wel, afbreken en bouwen en blijf je ondertussen ook gewoon de koeien melken en verzorgen? Het is een hele klus geweest, die nu voor 95 procent af is. Eigenlijk wel een mooi moment voor een tussenbalans.

De jongveestal, drie jaar terug als eerste gebouwd, is simpel, degelijk en naar tevredenheid. Een 2 meter diepe put met roosters daarop, zwevende boxafscheiding met rubbermat en een geïsoleerd dak. Het klimaat in deze stal is daardoor stabiel, wel een stal met te weinig natuurlijke lichtinval.

Dat hebben we met die ervaring anders aangepakt met de eerste fase van de nieuwe koeienstal. Daar is aan de noordkant een geïsoleerde, lichtdoorlatende plaat gekomen, wat een mooi heldere stal geeft. Deze stal, ook een dubbele drie rijer op 2 meter diepe putten, roosters, berg en dal, met daarop rubber. De ligbox is bedekt met rubbermatten en heeft een vrijligboxafscheiding. Hier zijn  de koeien intussen al een maand of vijftien in het eerste deel en we zijn  enthousiast over dit concept. Rubber om op te lopen, rubber om op te liggen en een afscheiding van veerkrachtig kunststof.  Een stal waar veel beton in is verwerkt, dat de koeien bijna niet raken. De mest wordt met robots met watersproeiertjes weggeschoven. Deze stal  is een topper voor dierwelzijn en arbeidsgemak. Ook hier zijn eenvoud en degelijkheid  sleutelwoorden.

Het laatste deel voor de koeien, na de kapschuur, betrof de melkstal, een strohok voor verse koeien en een afdeling voor een opstartgroep. De oude melkstal is nu afkalfbox, de oude wachtruimte separeerruimte en pootbekapruimte.  Voor de pootbekapbox is een tunnel gemaakt, waar drie koeien in kunnen en een opdrijfhek, dat naar gelang het aantal koeien nauwer gezet kan worden. Klauwverzorging is er stuk plezieriger van geworden.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Hallo Jan, Mooi dat je tevreden bent daar doe je het immers voor. Ik zou willen weten hoe je met de nieuwe situatie op je bedrijf aankijkt tegen de huidige ontwikkelingen in de fosfaatwetgeving(mestwet). Gaat dit nog voor problemen zorgen en hoe zie jij de capaciteiten van mw. Dijksma om dit dossier in de hand te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.