RundveeOpinie

Garantieprijs terug als baken in markt

Met de nieuwe garantieprijs voor juli lijkt de maandelijkse publicatie van FrieslandCampina weer het baken in de markt te zijn dat het pretendeert te zijn. Over die status ontstond vorige maand behoorlijk wat discussie, omdat de garantieprijs toen zo’n rare beweging maakte.

Het gaf aanleiding tot allerlei speculaties: zag FrieslandCampina een herstel in de markt dat de rest niet had opgemerkt, of wilde het zuivelconcern de concurrentie een poets bakken door een verwarrend signaal af te geven? Het was regelrecht voer voor Kremlin-watchers.

De werkelijkheid bleek simpeler dan velen dachten. Bij de afdeling melkvalorisatie was in de voorbije maanden een effect te laag ingeschat. Eigenlijk doodnormaal. Ieder productieseizoen corrigeert FrieslandCampina de garantieprijs wel één of twee keer. Nog nooit eerder echter was de mate van correctie zo groot, wat wel verontrustend was. Ook niet eerder gebeurde het op zo’n ongemakkelijk moment.

Vanzelfsprekend hadden de leden er geen moeite mee, want het bracht extra melkgeld. Binnen het bedrijf werd er behoorlijk anders over gedacht. Het is dat voor de bepaling van de garantieprijs in beton gegoten procedures gelden, anders had het management de correctie graag aan zich voorbij laten gaan. Ook omdat het de prestatietoeslag zeker niet opkrikt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin