5798 x bekeken 12 reacties

Fokkerijtop met Jerseys

Ik zag veel goede dochtergroepen in Zwolle, maar het echte fokkerijsucces bekeek ik afgelopen week op een ‘onmogelijk bedrijf’ in Lelystad.

Natuurlijk waren er goede dochtergroepen op de NRM, Talentino misschien wel voorop. De harde, zware, rode koeien met beste uiers en benen van deze stier gaan in mijn ogen steeds meer lijken op Annet 3348, de beste

Kian-dochter, waarvan twee zonen een dochtergroep toonden. De Duitse Lonar liet ook zien wat hij kon: malse, laatrijpe kwaliteitsvaarzen die alle ingrediënten in zich hebben om door te groeien tot beste, harde, oude koeien. De Fidelity's bekoorden eveneens, in overeenstemming met de geluiden die je van de boeren hoort die ze melken. Functionele werkkoeien die hun beste producties met hoog eiwit prima aankunnen, en daarnaast beschikken over spijkerhard beenwerk. De Norwins, Malando's, Wonders en Seavers waren ook prima koeien.

Stukken beter in elk geval dan de Atlantics: wisselende, grove koeien met zware botten en een korte nek. Eenzelfde beeld toonde Cricket: te grote, lompe melkkoeien. Bookem: een wisselende groep matig bewegende vaarzen. Gofast, licht en rank op matige benen. Jeroens wisselende groep koeien kon me niet overtuigen.

Echt onder de indruk ben ik dus niet geweest. Het werd me duidelijker dan ooit dat een keuring vooral een sociaal gebeuren is; de mogelijkheid om in twee dagen veel andere liefhebbers te treffen.

Nee, wat mij betreft kwam het fokkerijhoogtepunt afgelopen week niet uit Zwolle, maar uit Lelystad. Samen met mijn stagiair Harm zag ik daar daags voor de NRM een bedrijf dat eigenlijk helemaal niet kán. Een niet-boer startte er een grondloos bedrijf met een niet-boerenzoon als bedrijfsleider. Aan de ene kant van de voergang lopen meer dan veertig Holsteins, er tegenover dertig zuivere Deense Jerseys. Ze voeren de dieren gescheiden met het Kempen-systeem: hooi en onbeperkt brok. De perfecte proefopstelling om te testen wat we allemaal al weten: de Jersey is efficiënter dan de Holstein.

De getallen die boven tafel komen overtreffen je stoutste dromen. De kleine, bruine, harde werkertjes – alle nog vaarzen die zo'n halve meter kleiner zijn dan de gemiddelde NRM-koe – melken de Holsteiners finaal onder tafel. Met krap 7.000 liter melk, krap 6 procent vet en 4,10 procent eiwit produceren zij 696 kilo vet en eiwit! De Holsteins – hoofdzakelijk vaarzen – produceren met dik 9.000 liter, 4 procent vet en 3,50 procent eiwit 8 kilo vet en eiwit minder.

De Holsteins vreten voor hun productie, naast structuurhooi, zo'n 20 kilo krachtvoer per dag. De Jerseys hebben aan 12 kilo genoeg! Een hogere productie met 40 procent minder voer.

Wil de Nederlandse boer ooit nog eens zo rationeel en economisch gaan boeren als hij claimt te doen, dan gaat hij bruintjes melken. En de NRM? Laten we daar vanaf nu maar een reünie of schuurfeest van maken, met een biertje in de hand de sociale contacten aanhalen. Wil de NRM nieuwswaarde houden, dan heeft ze over twee jaar ook een ring voor de Jersey-keuring. Dan kunnen we het aangename nog met het nuttige verenigen!

Laatste reacties

 • Fermer

  Het is de waarheid wat je hier verteld, Jeroen, alleen zal het door de belanghebbende, mee-etende periferie rondom de melkveehouderij steevast ontkent worden. En grote, veel magere liters gevende koe geeft veel toegerekende kosten, dus veel omzet voor de bedrijven 'naast' de boer. De boer zelf zou beter moeten weten.
  Tijd om de Holstein eindelijk van z'n voetstuk te halen, en de overige, voor de boer zelf veel rendabeler rassen in het voetlicht te plaatsen. Tijd voor reportages met 'alle' cijfers, zoals in deze blog.

 • joannes

  Zolang de meesten vooral de liters meten wordt er gefokt op liters! Water blijkt! Niet efficiënt omdat het naast die grote koe en veel méér voer ook nog eens de logistieke kosten opjaagt! Je verhaal over die ¨niet-boer¨ lijkt een beetje op het verhaal in het boek ¨ Moneyball ¨ van Michael Lewis, eea is ook verfilmd. Dat werkelijke innovatie van externen moet komen is een koude douche voor de gevestigde orde, zo blijkt ook in dat boek!

 • farmerbn

  Jammer dat de stierkalveren niets waard zijn en vaak direct dood moeten. Ik kan dat niet dus geef mij toch maar een ander ras zoals brown swiss alhoewel die stierkalveren ook niet veel waard zijn.
  Zal een kruisling zwartbont met jersey 16 kg brok eten en meer kg vet en eiwit geven?

 • hansvanbergen

  Waarom zouden brown Swiss kalveren minder waard zijn?? Hier brengen die gewoon net zoveel op dan roodbonte kalveren.

 • farmerbn

  Omdat ze slechter drinken

 • schoonvelde

  Noors roodbonte kalveren zijn bijna evenveel waard dan HF kalveren, heb je dat probleem niet. Noors roodbont Kruislingen zijn wel 10 cm kleiner en hebben bewezen minder onderhoudsvoer nodig per euro melkgeld. Sterk punt van Noors roodbont is de weerstand tegen melkziekte en andere ziekten mede door een spiertje tov jersey.
  Je ziet momenteel in meerdere landen een move komen naar kleinere koeien. Kijk eens naar Jeroen zijn voorbeeld. Hoeveel Jerseys kun je in dezelfde stal houden tov Holsteins. Dus meer winst per koe, meer koeien. Het vliegwiel........

 • el

  Heb ervaring met Jerseys op ons bedrijf; je moet ze in een 'aparte'groep houden anders kun je er niet mee werken !

 • Mtstermors1

  Dat ze meer melkziekte hebben dan andere koeien is een fabeltje, het zit hem gewoon in het rantsoen.
  Kun je toch zien dat de koeien boeren niet kunnen rekenen.

 • koeboertje

  De meeste boeren rekenen alleen met liters, de boer in jeroen zijn blog heeft geen boeren achtergrond dus ook geen vastgeroeste verouderde boeren ideeen, maar kan wel rekenen met euro , s
  Er zijn meer van dit soort boeren die met niets begonnen zijn .

 • keesvlot

  Vergeet niet dat vooral het EU quotum systeem de reden is dat jerseys een klein ras zijn gebleven. (qua aantal bedoel ik), na 2015, zonder vet correcties, zijn de dikke liters geld waard!

 • hansvanbergen

  Dat brown Swiss kalveren minder opbrengen en dat ze slechter drinken zijn gewoon fabeltjes. dan heb je gewoon een verkeerde handelaar.

 • HIMSTER

  Er gaat geen ras boven Holsteins met Balans !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.