8 reactieslaatste update:10 jun 2014

Vrouwen bloot, arme koeienpoot

Jan Lievaert
In de zomer zijn er minder klauwproblemen. Tenminste, dat is de algemene opvatting. Want het zit toch wat anders. Vul onze enquête naar klauwgezondheid in en maak kans op mooie prijzen.

In de handel is het gezegde: vrouwen bloot, handel dood.  Ik hoor het regelmatig binnen mijn familie en andere bekende veehandelaren. Kortom, bij warm weer is er weinig handel en veehouders hebben al hun aandacht bij andere zaken, zoals inkuilen, mais inzaaien, koeien naar buiten en jongvee uitscharen.
Die verminderde aandacht is er niet alleen voor de handel maar ook voor klauwgezondheid. Als de koeien naar buiten gaan,  is de algemene gedachte dat het met de klauwgezondheid ook vanzelf beter gaat. Het is inderdaad buiten vaak droger en schoner dan op stal. Maar bedenk dat het voor mortellaro en stinkpootinfecties qua temperatuur altijd zomer is. De huid waarop ze leven is immers altijd warm en dus is temperatuur niet de allerbelangrijkste factor.

Droge, schone omgeving
Een droge schone omgeving in de zomer is voor een aantal bedrijven wel een geschikt moment om met deze 'gunstige' tijd mee liften en de klauwgezondheid naar een zo goed mogelijk niveau te tillen.   Maar ja, dan komen vaak weer uit bij tijd, of liever gezegd: gebrek aan tijd. In de praktijk is dit de eerst opgeworpen tegenwerping, maar bij doorvragen is er vaak een andere drempel die het aan de slag gaan met, in dit geval, de klauwgezondheid tegenhoudt.

Psychologie van de koude grond
Even een stukje psychologie van de koude grond. In het algemeen is het vaak zo dat als een mens iets niet wil/doet terwijl hij/zij eigenlijk wel weet dat het goed zou zijn om ermee aan de slag te gaan, dit vaak komt doordat ze geen passende oplossing of aanpak zien. Een natuurlijke reactie is: 'geen zin', 'geen tijd' of 'te duur', terwijl de achterliggende redenen vaak heel anders zijn.
Om even terug te komen op klauwgezondheid: veel veehouders hebben hiervoor 'geen tijd' en besteden het deels uit. De echte redenen kunnen heel anders zijn, zoals 'ik heb de voorzieningen niet', 'ik heb de ervaring niet' of 'ander werk is gewoon veel leuker om te doen'. Dit geldt ook voor de aanpak van klauwgezondheid bij jongvee. We weten dat een goede mortellaro-aanpak start bij het jongvee, maar 'geen tijd' weerhoudt ons ervan hier wat aan te doen. Geen tijd in dezen is vaak eigenlijk: geen goede faciliteiten en geen ervaring met hoe dit aan te pakken.

Enquêtes met mooie prijzen
Vandaar dat wij met ons centrum in samenwerking met CAH Vilentum in Dronten een aantal enthousiaste studenten de opdracht hebben gegeven om eens dieper in te gaan hoe we veehouders kunnen motiveren om net zo enthousiast als wij met klauwgezondheid aan de slag te gaan, inclusief het jongvee. Hiervoor zijn twee enquêtes online gezet. De eerste gaat over klauwgezondheid bij jongvee, de tweede over de algemene aanpak van klauwverzorging. Onder de invullers verloten we mooie prijzen. We hopen dat u deze studenten en ons centrum verder wilt helpen met het praktische oplossingen voor 'geen tijd'!

Laatste reacties

 • timo

  Vrouwen dood??????

 • GCK

  Eerst melkveehouders openlijk in een blog in de zeik zetten en vervolgens menen , dat ze enthousiast aan je enquête gaan meewerken. Dat zul je toch anders moeten aanpakken.

 • xw

  GCK, Ik vind het een goed artikel. Lievaert had er als waarschuwing voor de lezer(s) eigenlijk nog bij moeten schrijven, dat het voor mensen (en dus misschien ook voor boeren) heel vervelend is als ze de spiegel wordt voorgehouden. Hij had er ook nog bij kunnen schrijven, dat het zelfbeeld van de meeste boeren niet klopt. Maar dat heeft hij, als een sociaal zeer vaardig persoon, wellicht maar achterwege gelaten. Wat hij omschrijft is een menselijke eigenschap, niks vreemd aan.
  vriendelijk groeten.

 • tinus888

  wel een suggestief stukje voor het begin van enquete,vooral de toon

 • j.verstraten1

  Waarschijnlijk hebben jullie het allemaal perfect op orde, voor mij klinkt het wel herkenbaar.

 • koestal

  Een zwembad voor de vrouw en een voetbad voor de koe !

 • joohoo

  Vroeger op gewone roosters minder problemen . Nu op de immissie arme vloer meer uitval en kosten , nog los van de hogere ammoniak uitstoot.

 • JongveeCoach

  Al 150+ enquêtes ingevuld, super! Iedereen hartelijk dank. De enquêtes blijven nog een paar weken openstaan dus mocht iemand deze nog willen invullen. Binnenkort meer over de uitkomsten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.