Redactieblog

1 reactie

Van veevoertool tot voedingsadvies: eureka!?

Toepassingen bedacht voor gebruik in de dierhouderij worden zelden doorontwikkeld voor humaan gebruik. Blonk Advies laat echter de ‘omgekeerde’ richting zien met adviesprogramma Optimeal.

Zo vaak komt het niet voor dat toepassingen die zijn bedacht voor gebruik in de dierhouderij worden doorontwikkeld voor humaan gebruik. Meestal besteden mensen immers meer aandacht aan zaken waar ze zelf direct voordeel bij hebben dan aan middelen die het leven voor dieren beter en gemakkelijker maken. Blonk Advies in Gouda laat echter een leuk staaltje van ontwikkeling in 'omgekeerde' richting zien met Optimeal.

Optimaal rantsoen
Optimeal is een adviesprogramma dat mensen helpt een optimaal gebalanceerd voedingspakket in elkaar te zetten. Oprichter en naamgever Hans Blonk van genoemd adviesbureau vertelt dat hij op het idee werd gebracht door het werken met rantsoenadviesprogramma's voor de dierhouderij. Voor varkens, koeien en kippen zijn er tal van programma's om een optimaal gebalanceerd rantsoen (natuurlijk ook prijstechnisch optimaal) samen te stellen. Voor mensen kende hij er geen.

Natuurlijk, er is wel een niet-aflatende focus op individuele voedingsmiddelen en op eigenschappen van allerlei voedingsingrediënten, maar een goede handreiking voor een uitgebalanceerd voedingspakket, dat liefst ook de duurzaamheid op het oog heeft, is er niet. Blonk meent dus een gat in de markt te hebben gevonden en wil verder aan de weg timmeren met het nieuw-ontwikkelde Optimeal-pakket.

Iets nieuws
Toen Blonk hierover vertelde op een bijeenkomst met managers uit de wereld van zuivel en voeding, sprong er direct een geïnteresseerde manager van Albert Heijn op. Hij wilde er meer van weten. Een trendy adviesinstrument plus een serie mooi verpakte voedingsmiddelen kan een supermarktmedewerker natuurlijk niet aan zijn neus voorbij laten gaan. Als de hype van de 'superfoods' is overgewaaid, moet er vanzelfsprekend iets nieuws voor in de plaats komen.

Vasthoudendheid en discipline
Misschien is het niet helemaal voor niets dat er zo weinig of geen gebalanceerde 'rantsoenen' voor mensen op de markt zijn. Het vergt namelijk wat vasthoudendheid en discipline om je te houden aan een verantwoord en uitgebalanceerd voedingsadvies, zo maakte een groep jonge voedingsonderzoekers op dezelfde bijeenkomst duidelijk. Een gebalanceerd en verantwoord voedingspakket is misschien wel goed voor jezelf en de wereld om je heen, maar dreigt al snel ook erg saai en knellend te worden.

Voor wie het zich nog kan herinneren, of wie het aan opa en oma kan vragen, zal bovendien duidelijk worden dat het zo verantwoorde voedingspakket wel erg gaat lijken op dat van de jaren vijftig van de vorige eeuw: gezond en degelijk, maar niet om vrolijk van te worden. Ga dat maar eens verkopen aan de moderne consument! Een varken of koe wacht misschien even met het verorberen van een saai en degelijk rantsoen, maar als het niets anders krijgt voorgezet, zit er niets anders op dan het op te vreten. Een jonge consument met genoeg geld op zak en weinig tijd, haalt met een licht knagend geweten waarschijnlijk toch wat anders in huis.

Eén reactie

  • joannes

    Maar één stapje verder en...... je hebt : <>(drink) Er wordt dus wel degelijk over nagedacht, en ontwikkeld. Wanneer je bedoeld dat de consument geen adviezen gebruikt, heb je helemaal gelijk. Maar dat kan je ook op straat zien; adviezen worden in de wind geslagen. Eigen (verkeerde) keuzes bestaan nog, gelukkig, vooral voor iedereen die bij productie en distributie betrokken is

Of registreer je om te kunnen reageren.