RundveeOpinie

Op ramkoers met fosfaat

Melkveehouders sturen met nieuwe aanwas en optimale voeding op een zo hoog mogelijke melkopbrengst.

Zeker in tijden waarin de melkprijs flink oploopt, is alles erop gericht om zo veel mogelijk liters af te leveren. Daarbij wordt niet gekeken naar wat er achteruit de koe rolt. En dat kan de melkveehouderij duur komen te staan.

Met het convenant Sturen op mineralenefficiëntie via Kringloopwijzer heeft de melkveehouderijsector in december vorig jaar nog veel goodwill gekweekt. En dat heeft de sector uitstekend weten te verzilveren in de discussie over dierrechten. De intensieve veehouderij keek beteuterd toe hoe de melkveesector zich buiten deze dreigende nieuwe productiebeperking wist te manoeuvreren.

De vraag is echter hoe duurzaam de sympathie is die de sector met zijn zelf opgelegde fosfaatplafond heeft weten te creëren. Cijfers van de fosfaatproductie in het afgelopen jaar doen het ergste vrezen. Het plafond dat ver weg leek, komt onverwacht snel in zicht. Dat terwijl de remmen in de melkproductie nog niet helemaal los zijn.

Staatssecretaris Sharon Dijksma is bezorgd over de toename van de fosfaatproductie in de melkveehouderij, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De melkveehouderijsector zal dit signaal serieus moeten nemen en zo snel mogelijk bij moeten sturen. Alleen zo is te voorkomen dat het een estafette wordt waarbij fosfaatoverschotten en nieuwe beperkende maatregelen het stokje overnemen zodra de melkquotering de eindstreep haalt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin