Boerenblog

Eieren voor je geld

De sms die ik onlangs ontving van de Noorse land- en tuinbouworganisatie, luidde: ‘Boeren koop alle eieren in de supermarkt op!’ Maar wat hebben de boeren eigenlijk met al die eieren gedaan?

Een van de acties om de landbouwbudgetonderhandelingen te ondersteunen was de sms-oproep aan boeren van de Noorse land- en tuinbouworganisatie Bondalaget om alle eieren in supermarkten op te kopen. Ik vroeg me af wat er met deze eieren is gebeurd.

Verdelen volgens het 'Listhaug-principe'
De boeren in Rena, een plaats iets zuidelijker dan waar ik woon maar nog steeds berg-Noorwegen, wisten wel raad met de eieren. Zij deelden ze uit aan het winkelende publiek. De eieren werden verdeeld volgens het 'Listhaug-principe'; Sylvi Listhaug is de nieuwe landbouwminister in Noorwegen.

Sommige mensen die al veel eieren hadden gekocht of er al een boel thuis in de koelkast hadden, kregen toch een grote doos vol eieren mee. 'Want', zeiden de boeren, 'je weet nooit of je nog eens wat extra eieren nodig hebt!' Andere mensen kregen een paar eieren, maar veruit de meesten kregen een leeg doosje of zelfs helemaal niets. 'Tja, daar moet je maar rekening mee houden', aldus de leider van de boerenvereniging, Thomas Meyer French. 'We nemen aan dat iedereen tevreden is. Uiteindelijk delen we toch gemiddeld drie eieren per persoon uit!'

Het cynisme druipt ervan af.

Of registreer je om te kunnen reageren.