Redactieblog

9 reacties

Zachte landing kan struikelpartij worden

Staatssecretaris Sharon Dijksma twitterde deze week met optimisme dat ze toch nog mogelijkheden ziet voor een zachte landing bij het einde van de melkquotering.

Ze werkt, samen met haar Oostenrijkse en Duitse collega's, aan een voorstel dat in juni aan de Europese ministers van landbouw zal worden voorgelegd. Hoe hoopvol de staatssecretaris ook is, het is een missie die niet zonder risico's is.

Dijksma heeft de afgelopen weken weinig aan populariteit gewonnen bij de melkveehouders in Nederland. Eerst liet de derogatie heel lang op zich wachten en toen die er kwam, bleek onverwacht dat het percentage verplicht grasland als voorwaarde voor de derogatie was aangescherpt.

En toen anderhalve week geleden de teksten van de derogatie vrijkwamen, bleek er nog een fikse adder onder het gras in de vorm van de eis om geen fosfaat uit kunstmest meer te mogen gebruiken.

Het zijn onaangename verrassingen, die het imago  van de staatssecretaris geen goed doen. Zij mag dan op elke plek waar ze spreekt blijk geven van haar waardering en sympathie voor de agrarische sector, daarmee heeft ze de harten van de boeren nog lang niet gewonnen.

Als straks het idee voor de zachte landing in Europa strandt - en die mogelijkheid is er - zal de staatssecretaris andermaal een deuk in het imago oplopen. Dat kan voor haarzelf uiteindelijk op een harde landing uitlopen. Laat dat een extra stimulans zijn om deze kastanje wel uit het vuur te halen.

Laatste reacties

 • leftturn

  van zetelplakkers wordt agro niet beter. next one please!!

 • rmw

  Ff de aandacht van het derogatie debacle afleiden... Gaat ook weer niets opleveren.

 • Schaapje

  Ben niet voor zachte landing. Pure onzin- pappen en nathouden heb je niets aan.

 • info48

  Afwachten welke prijs ALLE boeren nu weer moeten betalen, zie derogatie debacle, om de overschrijders(treders) te matsen

 • Zuperboer

  22 Mei verkiezingen. De PVDA zet alle zeilen bij middels een charme-offensief. Oh wat zijn wij toch goed voor onze burgers, zelfs voor de boeren. Maar daar trappen wij niet meer in Sharon. The game is over!

 • koestal

  wat doen de Europarlementariers tegenwoordig?,wat posters plakken of zo. Hebben ze al van de derogatie gehoord ? kan dat allemaal maar zo even ?

 • Peerke1

  Inderdaad ze probeert de aandacht af te leiden en bovenal waarom doet ze niets voor de varkens en kippenboeren. Die zijn toch opgeofferd voor de derogatie en wederom opgezadeld met dierrechten.

 • koestal

  De EU is een trampoline geworden,hoezo zachte landing ?

 • wimschaap

  wws maar blij dat er dierrechten zijn anders zijn de prijzen nog slechter . ze zijn hier zo stom om nog meer te houden gevolg nog minder verdienen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.