Boerenblog

2610 x bekeken 10 reacties

Wie wacht er op wie bij financiering?

De agenda staat bomvol met afspraken om de financiering rond te krijgen. Ik geniet nog steeds van mijn zwangerschapsverlof, maar heb eigenlijk mijn handen (en hoofd) vol aan het maken van plannen.

We bezoeken de gemeente en bank na bank. En we hebben contact met staatsbank Innovasjon Norge. Het lijkt goed te gaan, maar niemand wil concreet ja zeggen op onze plannen om melkveehouderij Eggenget in Tolga over te nemen. Het leenbedrag is kantje boord. Maar hé, ondernemen is risico nemen. Wij waren er altijd al op voorbereid dat we niet een bedrijf konden overnemen zonder ons in de schulden te steken. Iedereen lijkt op elkaar te wachten.

Leenbedrag
We hebben de Noorse staatsbank nodig voor de grootste lening. Deze bank heeft ook het gunstigste rentetarief (momenteel 3,7 procent). Zij financiert echter alleen maar grond en gebouwen. Daarnaast hebben we een lokale bank benadert voor de restlening. Maar wie neemt er nu genoegen met een pand op trekkers, gereedschap en koeien? Al geven die laatste natuurlijk ook snel waarde bij verkoop.
De lokale bank twijfelt. Het leenbedrag is hoog en de bekende regel 'je moet ook kunnen leven' wordt weer eens op tafel gegooid. De bank wil wachten op de uitspraak van de staatsbank.

Gemeentelijke konsesjon
Innvosjon Norge twijfelt. Ze wil graag wachten op de gemeentelijke goedkeuring, de konsesjon. En die gemeentelijke konsesjon houdt in dat de ambtenaren op de landbouwafdeling het hele proces nog eens dunnetjes overdoen. Ze bekijken wéér het bedrijfsplan, wat ook de banken al gedaan hebben. Ze doen wéér een waardebepaling met bedrijfsbezoek om de waarde van het eigendom zelf nog eens te taxeren, wat de taxateur al gedaan heeft. Zo willen de ambtenaren te weten komen of wij niet te veel betalen en daaraan onderdoor kunnen gaan, of dat we juist te weinig betalen en de verkopende partij niet krijgt waar hij/zij recht op heeft. De ambtenaren gaan vervolgens in gesprek met de lokale bank en de staatsbank om te kijken of het allemaal wel rond te rekenen valt qua pand en zekerheidsstelling. En uiteindelijk geven ze dan hun konsesjon, hun goedkeuring ... of niet natuurlijk.

Detail
Nog een detail: voor het aanvragen van de lening bij de staatsbank hebben we een positieve konsesjon nodig. Voor de positieve konsesjon hebben we echter een financieringsbevestiging van de staatsbank nodig. Voor beide aanvragen hebben we in elk geval een koopcontract nodig. En wat is het eerste wat de advocaat vraagt: 'Is de financiering al rond?'

Tja, wie wacht er nu op wie?

Laatste reacties

 • Kobonde

  Is het Noorwegen niet net als in Denemarken dat je eerst een koopovereenkomst met voorbehoud van advokaat goekeuring
  tekent. vervolgens komt de finacierring en dan maakt de advokaat
  de koopakte en geeft de bank het geld vrij.

 • Mozes

  Ik dacht dat wij hier veel regels en ambtenarij hadden wat allemaal zou komen door de EU. Dat financieringen soms moeilijk te krijgen zijn zou komen door de Euro.
  Noorwegen heeft toch geen Euro en is ook geen lid van de EU...........
  Als ik dit verhaal hierboven lees ben ik blij dat ik in het vrije Europa woon.

 • alco1

  @ Mozes. Deze financiering heeft helemaal niets met de kritisch bekeken Europese regelgeving te maken.

 • Mozes

  @Alco, het is altijd goed om regelgeving kritisch te bekijken. De afgelopen tijd lees ik echter van verschillende personen reacties waarin zij ervan uit gaan dat als de EU maar weg is ook alle regels weg zijn. Nu blijkt uit het hier bovenstaande artikel van Eleonie dat een land buiten de EU op nationaal niveau regels kent waar ik in ieder geval van achterover sla. Regels die ik mij in de EU niet kan voorstellen.

  De werkelijkheid tav regelgeving is dat als het niet Europees geregeld wordt gebeurt dit wel nationaal. Zonder EU hebben wij dus net zoveel regels en waarschijnlijk nog meer.
  Je kunt stellen dat de EU niet zozeer regels maakt maar nationale regels gelijk trekt.

 • jan van den broek

  Dit zal moeilijk worden om de gebouwen ,tractoren en het vee te financieren.
  Is er net als in N.L. niet een sale & leasing -back te bedenken.
  Jammer dat de melkopbrengst er niet bijstaat, aan de opkoper van de melk is misschien een afnamen zekerheid te vragen.
  Ik wens hun succes.

 • Eleonie123

  De melkopbrengst is 210.000 kg melk. Zorgen over het ophalen van de melk hebben we niet, want dat is hier dan ook weer bij wet geregeld. Verder heb ik niet zoveel getallen genoemd, omdat het niet te vergelijken is met nederland, hogere melkprijs, andere subsidies en andere afspraken. Maar bedankt voor de succeswensen! We hopen er wat moois van te gaan maken!

 • m.en.mh.miedema

  Overal waar ambtenaren zijn ontstaat bureaucratie, dat geeft ze namelijk bestaansrecht. Leonie laat je er niet door ontmoedigen, met geduld en overleg kom je meestal een heel eind. Succes met deze kans op een eigen bedrijf, lees altijd met veel interesse je verhalen.
  Mozes je hebt gelijk, het is een misvatting door te denken dat als de EU er niet (meer) is er dan ook geen domme regegeving meer is. Meestal zorgt de landelijke politiek voor onnodige aanvullende regels van het EU beleid. Het mestbeleid is er een van, als de Nederlandse politiek niet zo fanatiek heel NL als uitspoelingsgevoelig op de kaart had gezet dan hadden we nu ook niet zo n stompzinnig mestbeleid.Je kunt ook nitraat op 5meter diep meten, dan is er ook geen probleem(als in Frankrijk), iedereen tevreden. Natura 2000 gebieden idem dito, heel Frankrijk 6 gebieden(dus weinig problemen en Brussel tevreden), hier in NL meer dan 160 gebieden, de gevolgen laten zich raden!

 • huisvader

  Dit forum is mooi podium voor crowd funding honderd gepensioneerde boeren € 1000,- is ook een ton Succes zonder strijd geen overwinning

 • huisvader

  Dit forum is mooi podium voor crowd funding honderd gepensioneerde boeren € 1000,- is ook een ton Succes zonder strijd geen overwinning

 • tournesol

  m.en.mh.miedema klopt niets van wat je schrijft w.b. Frankrijk.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.