Redactieblog

21 reacties

Wakker Dier, sla me dan!

Jongste doelwit van Wakker Dier is geitenhouderij. Of heeft dat ook voordelen? Wakker Dier, sla me dan!

De anti-reclamecampagnes van Wakker Dier zijn berucht en gevreesd. Campagneleider Sjoerd van de Wouw heeft al heel wat voedingsbedrijven er mee tot nieuwe inzichten gebracht, en 'en passant' er nog een paar mooie reclameprijzen mee in de wacht gesleept. Hij zou zo het commerciële circuit in kunnen, net als goede bekende vanuit het eigen circuit Nico Koffeman (senator van de Partij voor de Dieren).

Geiten en een boze schooljuffrouw
Jongste doelwit van Wakker Dier is de geitenhouderij. Het schijnt dat voor deze campagne geen heel groot budget is vrijgemaakt en dat de stem van de boze schooljuffrouw dus niet meer heel erg lang vanuit de radio valt te horen. Toch staat de geitenhouderij er bij Wakker Dier even gekleurd op, want die houdt die vele honderden geiten permanent binnen om de geitenkaas een paar centjes per kilo goedkoper te kunnen produceren – aldus de schooljuffrouw.

Noord-Brabant
Vanuit Noord-Brabant is bekend dat de burgers er daar hun eigen gedachten over hebben, maar die gevoelens heeft Wakker Dier niet vooraf getoetst, vertelde Van de Wouw. Hij vindt dat ook niet zo van belang.  Overigens is daarmee niet gezegd dat Wakker Dier geen enkel punt heeft. De LTO-vakgroep geitenhouderij heeft ook wel  in beeld dat de ontwikkeling van de melkgeitenhouderij niet los van de samenleving kan plaatsvinden. Het is goed en belangrijk om geiten een uitloopmogelijkheid te geven, om ze klimtoestellen te geven en knabbelhout en, meer in het algemeen, om het welzijn van de dieren te verbeteren,  vindt voorzitter Jeanette van der Ven. Daar wordt ook aan gewerkt, maar dat kost tijd. Bovendien is uitloop of weidegang in Brabant, zoals gezegd, bepaald niet onomstreden.

Wakker Dier-campagne helpt wel én niet
Helpt de campagne van Wakker Dier dan? Ja, en nee. De campagne maakt de supermarkten in ieder geval meer bereid om de geitenhouderij te helpen een omslag te maken naar een iets andere, diervriendelijker en ook duurdere wijze van produceren te maken. Dus: Wakker Dier, sla me dan! Als de campagne echter te lang duurt, dreigt de hele sector in een kwaad daglicht te worden gesteld, met mogelijk negatieve economische gevolgen – de retail kan uitwijken naar andere leveranciers, bijvoorbeeld buitenlandse. Ook kan de consumptie van geitenzuivel een tik krijgen.

Plofkip of bofkip?
Al moet dat laatste nog maar worden afgewacht. Zie daarvoor de campagne van Wakker Dier tegen de 'plofkip'. Niet voor niets wordt die door sommige pluimveehouders ook wel de 'bofkip' genoemd. Daarbij wijzen ze op het feit dat de consumptie van kip sinds de start van de plofkip-campagne van Wakker Dier helemaal niet is gedaald. De consumptie van kip stijgt juist nog steeds.  Dat komt voor een belangrijk deel omdat kip een gemaksproduct is en de behoefte daaraan nog altijd toeneemt. Maar kennelijk speelt zoiets mee als: ook anti-reclame is reclame.

Anti-campagne of samenwerken voor meer welzijn
Jammer voor Wakker Dier, maar moet een bedrijfstak die anti-reclame willen? Eigenlijk toch niet, maar een gesprek om problemen of een campagne te voorkomen is niet mogelijk. Wakker Dier lanceert het liefst onverhoeds een campagne en het doelwit van die campagne moet het vervolgens maar ondergaan, tot er wordt gebogen. Voor Wakker Dier misschien de gewenste uitkomst, maar snapt de consument/burger die uitkomst nog wel, of blijft die onbekommerd consumeren? Daarbij denkend: waar twee vechten om een (kippen)been, of geitenkaas, eet ik er nog één.

Gezamenlijk toe werken naar beter dierenwelzijn zou de bewustwording van de consument best wel eens veel meer kunnen vergroten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dierenwelzijn goed idee. Latenw ehet dan wel wereldwijd doen. Alleen nedeland werkt zeker als er kosten aan verbonden zijn tot verlies van markt aandeel en daarmee krijgt de diervriendelijke consument dan het lid op de neus. m.a.w minder inkomsten voor de BV Nederland en daarmee minder geld en minder werk en tot slot einde Actie groepen. Wat zou de wereld er mooier uitzien zonder actie groepen, die nereid ijn het inkomen van andere mensen tot nul te reduceren ten behoeve van hun eigen ego.

 • Broes

  We zijn anders maar wat blij met onze eigen actiegroepen die met trekkers oprukken naar Brussel om ons inkomen veilig te stellen.

 • koestal

  wakker dier bestaat uit geitenbreiers

 • masmas

  De leden van wakker dier zijn werklozen.die hebben tijd om een campagne te bedenken

 • Broes

  Geen vooroordelen masmas. Het zijn betaalde professionele medewerkers van WD die de campagnes bedenken.
  Misschien ook een idee voor de LTO?

 • j.verstraten1

  Broes, hoeveel euro's heb jij er voor over? de postcodeloterij sponsort lto niet.

 • vandenbrandcv1

  # 6 wij als sector moeten ons niet laten pakken, in de hoek drukken door een paar lieden zoals lekkerdier, pvdd of dierenbescherming. wat zij kunnen, kunnen wij toch zeker ook of beter. Unilever heeft ook een budget voor reclame, waarom wij niet???

 • joannes

  Probeer vooral het positieve van misleiding te benadrukken! Van een ¨Verslaggever¨ mag je anders verwachten! Wat Wakker Dier iedere keer weer lukt is als relatieve buitenstaander en vertegenwoordiger van simpatiseerende burgers de regel en wetgeving aan de orde te stellen waar de ondernemende professional de bocht denkt af te kunnen snijden. Zouden die professionals niet zelf moeten nadenken over de verkoopbaarheid van hun productie methoden?

 • Fermer

  @joannes. Zolang de ondernemende proffessionele boerenbelangen niet (genoeg) behartigd worden door de belangenorganisatie die het voor het zeggen heeft, LTO, maar het merendeel van de boeren daar wel massaal lid van blijft, zal er niets veranderen. Het merendeel van de boeren heeft waarschijnlijk nog een 'normaal' bedrijf, met een 'normale' bedrijfsvoering en zal van de nieuwe regels weinig last hebben. Het is niet wakker dier of één of andere actiegroep die onze moderne productiemethoden ter discussie stellen, maar de periferie eromheen. Deze zal door aangescherpte regelgeving weer nieuwe kansen zien, hun omzet zeker te stellen. Zolang de LTO, die momenteel alleen mee aan tafel zit in Den Haag, de ondernemende proffessionele boer hier niet genoeg behartigd in zijn productiewijze, zal die zonder tegenspraak onder vuur blijven liggen. Overigens, het is niet de reclame of de anti-reclame die een produkt zoals de 'plof-kip' verkoopt, het is de prijs. Zelfs in het bijna rijkste EU-land Nederland, kiest men voor deze kip, in welk land zal men dan wel voor de duurzame, dus duurdere, variant-kip kiezen?

 • alco1

  Ik kan er eigenlijk niet zo goed tegen dat mensen als S. v/d W. welhaast op een voetstuk worden geplaatst. Beste mensen het is zo gemakkelijk iets in een kwaad daglicht te stellen. Laten ze zelf maar iets gaan opbouwen, dat zou meer respect afdwingen.

 • boerderij1q8

  Hier is geld mee te verdienen, producten gaan maken van weidegeiten melk, goed duur in de winkel leggen en reclame voor gaan maken, met een link richting de campagne van wakker dier, uit buiten deze gratis reclame zou ik zeggen.

 • evanderpasch1

  volgens mij is de meeste geitenmelk voor export

 • Kieke

  Wanneer komt er eindelijk is een campagne tegen wakker dier?

 • ed12345

  Boerderij1q8 goed idee weide geiten kaas lekker duur in winkel leggen ,dan wordt de jonge kaas IN de winkel zeer belegen .Helaas duur verkoopt NIET .Moeder de huisvrouw in grote stad X zal het een zorg zijn of die geiten buiten lopen of niet ,en in de meeste gevalen wil ze ook helemaal niet weten WAAR het geproduceerd is,ze wil zo min mogelijk betalen aan de kassa.Diegene die meer willen uitgeven voor diervriendelijker geproduceerd is maar een HEEL kleine groep consumenten

 • joannes

  @Kieke, een campagne tegen WD zou averechts werken! Het gaat om wie er de meeste positieve aandacht krijgt: de voorstanders van agrarische producten en hun productie methoden of de tegenstanders zoals WD die voordurend met beelden uit het buitenland het publiek wil misleiden voor maar vooral meer abonnees! Je moet dus je producten en productie methoden kunnen verkopen!

 • koestal

  niet iedereen is vegetarier

 • koestal

  wakker dier bestaat uit mensen met risicoloze banen,grote mond en weinig kennis van zaken !!!

 • info104

  Alco 1 en koestal je slaat de spijker op zij kop , het zijn in de eerste plaats zeker geen ondernemers die niets bijdragen aan de voedselketen. Als ze zelf dieren als voedselproduct hadden wisten ze beter, ze rijden wel in een grote auto of met een scooter die heel veel vervuilt , maar het is gemakkelijk om die enkele overgebleven boer de grond in te trappen die dag en nacht zich de benen uit het lijf werkt om een zeer goed voedselpakket op de markt te brengen, ik heb geen enkel goed woord over voor dit soort lieden

 • info104

  Alco 1 en koestal je slaat de spijker op zij kop , het zijn in de eerste plaats zeker geen ondernemers die niets bijdragen aan de voedselketen. Als ze zelf dieren als voedselproduct hadden wisten ze beter, ze rijden wel in een grote auto of met een scooter die heel veel vervuilt , maar het is gemakkelijk om die enkele overgebleven boer de grond in te trappen die dag en nacht zich de benen uit het lijf werkt om een zeer goed voedselpakket op de markt te brengen, ik heb geen enkel goed woord over voor dit soort lieden

 • henk11

  Teveel en te goed voedsel voor een te lage prijs
  Teveel energie voor de betweters en teveel gezeik tegen over de producent
  Als de maag gevuld is met goed voedsel en je dag niet met eerlijk werk om de tijd te vullen is het nog niet nodig om een eerlijke open bedrijfstak op zo'n manier af te kraken
  ETEN WIL GRAAG IEDEREEN ELKE DAG


 • verzekering

  Het is niet zo dat Dhr. van der Wouw en z'n club op normale wijze iets weten te bereiken , maar uitsluitend chantage methoden toepassen.
  En je weet dat ze vanuit allerlei hoeken ( zoals Postcodeloterij)
  gesponsord worden. Kijk dus goed uit als je ergens een bijdrage aan geeft , waar de gelden blijven en boycot
  op deze wijze dit soort clubs en daardoor ook v.d.Wouw en z'n club extremisten.
  Want dat zijn het , niet meer en niet minder.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.