Boerenblog

4 reacties

Seniorenwoning buiten de verkoop

De woning van opa zou de bedrijfsovername nog kunnen blokkeren. Afscheiden ervan lost veel problemen op.

We zijn akkoord! Althans, de verkopende boer en wij. Mede dankzij een bemiddelende buurman/neef van de boer/collega van mij zijn we aan de praat geraakt en werden we het eens over een - nog steeds indrukwekkend hoge - aankoopsom.

Inclusief kårbolig
Het eigendom bestaat uit een heleboel kleine gebouwen, inclusief een kårbolig, een seniorenwoning waarin de vorige-generatieboer zijn leven lang mag wonen. Opa is een krasse knar met zijn 85 jaar. Hoe lang zou hij nog blijven wonen in deze woning? Met zijn hoge leeftijd wordt er weinig waarde (ter vergoeding voor gederfde huurinkomsten) afgetrokken van de getaxeerde waarde van de woning. Kunnen we dit wel betalen, nóg een extra woning met garage?

Opa en zoon
Het probleem lost zich vanzelf op. De verkoop van het boerenbedrijf doet pijn bij opa. Hij en zijn zoon praten niet meer met elkaar, enkel nog via een advocaat. Zijn zoon wil - en kán - echt niet meer boer zijn. Toch wil hij, juist uit respect voor zijn familie, de boerderij in stand houden, zodat het niet een duur groot huis met leegstaande stallen wordt.

Kadastrale wijziging
Opa gaat alleen akkoord met de verkoop, als zijn seniorenwoning afgescheiden wordt van het boerenerf. Een kadastrale wijziging, die veel voeten in de aarde heeft. Ook spreken we af dat de aanrijroute naar de seniorenwoning niet meer over het erf loopt, maar dat bij overname er een nieuwe weg wordt aangelegd langs het land. Zo krijgt opa een eigen opgang en hebben wij geen verkeer over het erf.

Zorg
We hopen dat het goedkomt, en niet dat we met onze komst een vete veroorzaken in een familie. De gemeente, of eigenlijk de landbouwafdeling samen met de burgemeester, deelt onze zorg. Zij moet nog akkoord geven voor de verkoop (de konsesjon, zoals beschreven staat in mijn vorige blog) en nu dus ook voor deze nieuwe constructie. Er wordt een extra gemeenteraadsvergadering ingelast en de gemeente nodigt opa en zoon uit om te komen praten. Samen, zonder advocaat. Ik duim!

Laatste reacties

 • Mozes

  Gefeliciteerd en veel succes!
  Tegelijk moet ik opmerken dat ik opnieuw achterover val van de overheidsbetutteling in Noorwegen.

 • W Geverink

  Het kopen van een plek is stressvol genoeg. Het is mooi dat vertegenwoordigers van de plaatselijke bevolking helpen met het uit de weg ruimen van obstakels en het van binnen uit doven van de brandhaarden. Heel veel geluk en succes toegewenst.

 • koestal

  Hier speelt ook weer een boel emotie een rol ,net als wel vaker bij boerenfamilies die soms nog erg gehecht zijn aan de ouderlijke boerderij.Heb ik ook meegemaakt terwijl die familie toch al ver weg woont

 • Vera Wijnveen

  Hoi Eleonie. Heb vanavond pas je laatste 3 blogs 'gevonden'. Ik wil jullie veel succes toewensen met alle voorbereidingen en duim voor jullie dat deze boerderij jullie nieuwe thuis mag worden! Groet, Vera

Of registreer je om te kunnen reageren.