Commentaar

16 reacties

Grondgebondenheid lastig te regelen

Het grondgebonden karakter van de melkveehouderij is een belangrijke troef in de strijd om maatschappelijk draagvlak.

Het is net als weidegang een sympathiek kenmerk van deze sector. Het geeft goodwill in de politiek, zo sterk zelfs, dat het mede reden is geweest om geen dierrechten in te voeren.

In sommige bestemmingsplannen mogen intensieve bedrijven niet, maar grondgebonden bedrijven wel uitbreiden. En dus komt er discussie en zelfs rechtszaken. De Raad van State oordeelt nu dat een rundveebedrijf dat in een straal van 10 kilometer zelf grond bewerkt, wél voor de benaming 'grondgebonden' in aanmerking komt. Ook grondgebondenheid op afstand kan er dus mee door. Dat is wel sneu voor varkens- en pluimveehouders. Uiteindelijk is elke veehouderij grondgebonden. Het voer moet immers ergens groeien.

De vraag "wat bedoelen we met precies met grondgebonden veehouderij" zal nog veel aandacht krijgen. Tot vervelens toe, waarschijnlijk. Dit voorjaar wordt staatssecretaris Dijksma's visie hierop verwacht. Waar koerst ze op: koppeling aan melkproductie, zoals het CLM wil? Of toch vooral aan de mestproductie en -afzet?

Omdat niet alleen Den Haag, maar ook gemeentes en zelfs geldverstrekkers grondgebondenheid willen, wordt het belang van een goede omschrijving alleen maar groter. De zuivelsector zelf wil het liefst 'grondgebonden gezinsbedrijven met weidegang'. Dat klinkt mooi, maar het is geen sinecure om zoiets in regels vast te leggen.

Laatste reacties

 • donkersmelkvee

  Er is maar een eis belangrijk vanuit maatschappelijk perspectief. Kan dat wat je doet aan iedereen worden uitgelegd, ja of nee. Koeien binnen, buiten en wat dan ook doet er feitelijk niet toe.

 • CLM Culemborg

  Rond het jaar 2000 werd duidelijk dat er steeds meer koeien permanent op stal werden gehouden. Deze trend zou niet te keren zijn want een premie voor (melk van) koeien in de wei was ondenkbaar. Een heldere definitie voor weidegang ontbrak en controle op weidegang was onmogelijk. En toch kwam als eerste CONO met een premie en bleek waardering en stimulering van weidegang wel mogelijk.

  Nu is grondgebondenheid een vergelijkbare vraag / issue, waar 'we' geen oplossing voor weten. Maar als we bereid zijn om te leren van 'weidegang' dan is een eenduidige definitie van grondgebondenheid goed mogelijk. Een definitie waardoor grondgebonden melkveehouderij een mooie stip op de horizon voor de gehele sector kan zijn. Zo'n definitie is niet moeilijk, maar alleen mogelijk als er daadwerkelijk de wil toe is. En die lijkt nog te ontbreken.

 • wmeulemanjr1

  Iemand die 'binnen' goed voor zijn koeien zorgt kan wel beter voor de dieren zorgen dan een ander die weinig te vreten heeft buiten in de wei. Bij regen en warmte hebben koeien het buiten ook niet fijn.

 • farmer135

  grondgebonden : ik zou zeggen, de grond die bij het bedrijf behoort.

 • Sjaak

  Inderdaad @info83.....de wil ontbreekt!

  Dat geldt voor meer zaken, het mestoverschot is daar ook een duidelijk voorbeeld van. Al 30 jaar 'willen' we dit oplossen, aldus de sector. Als dit echt zo bedoeld was, was het allang opgelost...

  Het gaat er dus om 'de wil' te beïnvloeden. Dit kan beleidsmatig en/of via financiele stimulans. Beiden stellen niet veel voor, 'de wil' daartoe ontbreekt....:)

 • farmerbn

  De koeien moeten buiten en de boer moet dit en mag dat niet. En toch is er handel in spotmelk en dat begrijp ik dan niet. Als een Nederlands zuivelbedrijf extra melk nodig heeft dan kopen ze die op de spotmarkt maar die melk is natuurlijk niet altijd volgens alle eisen van dat zuivelbedrijf geproduceerd. Als daar niet naar gekeken wordt dan moeten ze mijns inziens afzien van al die eisen voor hun eigen leden/leveranciers. Vraag aan je melkafnemer of ze op de spotmarkt melk bijkopen en of daar ook speciale eisen bijhoren en als dat niet zo is die hele flauwe kul afschaffen.

 • alco1

  @Sjaak. Het grote minpunt in de hel mestproblematiek is dat er helemaal geen mestoverschot is als we naar 'Evenwichtsbemesting' toegaan. Het is nu van den zotte dat er mest niet geplaatst kan worden, maar nog wel ruimte is voor kunstmestaankoop.

 • gerjan slingenbergh

  @alco1 Probeer maar eens een evenwichtsbemestingsplan met kippenmest te geven.

 • gerjan slingenbergh

  te maken.

 • alco1

  @Gerjan. Als je het begrepen heb wat ik al zo vaak geschreven heb kon je dat zelf ook wel. Maar goed.
  Elk jaar een grondmonster van alle land, aan de hand daarvan kan bemest worden naar de behoefte van het gewas.
  Het grondmonster van het volgende jaar laat de resultaten zien, met eventueel gevolg een bijsturing. Had je teveel bemest, kun je het volgende jaar veel minder mest kwijt, waarmee je je zelf in de vingers snijdt. Verbouwde je een zeer goed gewas, dan kan het meer bemest worden. Voor buitenlopen en modderpoelen moet ook maar eens een monster genomen worden, dan zal blijken dat het milieutechnisch een aandachtspunt is.

 • gerjan slingenbergh

  Dat lukt je dus niet op een biologisch bedrijf, daar moet je creatiever te werk gaan.

 • alco1

  Waarom niet? Is er dan geen evenwicht mogelijk in een biologisch bedrijf?
  En wat versta je onder creatief te werk gaan?

 • gerjan slingenbergh

  De verhouding N - P is in kippenmest ca 1,2- 1. Ga je gang.

 • gerry 1

  grondgebonden, is toch simpel te beschrijven. een bedrijf heeft zoveel vee en dus ook mest , en het heeft net zoveel grond om die mest weg te krijgen en dus ook genoeg om zelf genoeg voeder te kweken (enentueel een kleine uizondering voor bvb sonja die kunnen we zelf moeilijk kweken) en niet zoals nu bvb 150 koeien en bijhorend jongvee op 30 ha

 • alco1

  @Gerjan. In een evenwichtsbemesting is ook die kippenmest te plaatsen. Dit hoeft niet op het eigen bedrijf. In de totale bemesting zijn er nog zoveel 'gaten' te vullen dat afvoer van die kippenmest nog geld op kan leveren.

 • koestal

  Er zijn boeren in Brabant die grond hebben in Drenthe, is een moeilijk geval voor grondgebondenheid

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.