Redactieblog

12 reacties

Weer of geen weer

"We gaan toch maar niet op de fiets naar school!", roep ik de jongens vanuit de deuropening toe terwijl ik snel naar binnen vlucht. Onze hond glipt nog net mee en begint zich meteen fanatiek uit te schudden.

Dikke druppels vliegen tegen de witte muur. Koeien die nu naar binnen mogen, zullen wel dankbaar zijn, bedenk ik me. Maar van die mijnheer van de SP mag dat niet. Nee nee, koeien horen in de wei. Dat moet vastgelegd worden in een wet. Een wet die gebiedt koeien de wei in te sturen. Bij fijn weer, maar ook bij felle zon en heftige regen. De heer van Gerven wil geen opgehokte koeien. Ook staan volgens hem de poorten open voor uitbreiding door de nieuwe mestwetgeving en hij vindt dat niet wenselijk.

Direct vraag ik me af wat ik me bij 'opgehokt' moet voorstellen. Dat de koeien vaststaan aan de ketting in een laag en bedompt stalletje, zoals lang geleden? Is het de heer van Gerven ontgaan dat Nederland de meest luxe koestallen ter wereld herbergt en dat de hoofdreden voor uitbreiding de economische noodzakelijkheid is? Om dan in één moeite door zijn zorgen uit te spreken met de voor een leek immer pakkende termen 'dierenwelzijn' en 'familiebedrijf' vind ik wat al te goedkoop. Daarnaast zijn we de laatste tijd al aardig aan banden gelegd met de 80 procent graslandnorm, de stikstofrichtlijn en het verbod op fosfaatkunstmest, al dan niet met terugwerkende kracht. Maar er is gelukkig wel nagedacht over de beperkingen bij dit wetsvoorstel; bij een kleine huiskavel mogen de koeien bij toerbeurt weiden en zal het weideseizoen verlengd worden. De koeien zullen het zeker waarderen om in november met hun poten in de modder te mogen staan.

Als laatste biedt de weidewet voordelen in economische zin en qua arbeidsinzet volgens de SP. Het is niet moeilijk te raden dat dat voor veel bedrijven niet geldt.

Zou het niet logischer zijn voor de agrarisch ondernemer om zelf de strategie te bepalen? Dan beslist hij zelf over wel of geen weidepremie, net zoals de consument in de supermarkt beslist over de aankoop van wel of geen weidezuivel. Want niet alleen onze koeien zijn met dit weer met geen stok naar buiten te krijgen.

Laatste reacties

 • Fermer

  Is uitbreiden een economische noodzakelijkheid? En zo ja, leg je jezelf dan niet erg vast als je verplichtingen met de bank aangaat?
  Claudia, zoals jezelf zegt in je laatste alinea,' zou het niet logischer zijn voor de agrarische ondernemer om zelf de strategie te bepalen? In hoeverre laat de bank je hierin dan nog speelruimte, nu en in de toekomst?

 • pinkeltje

  Wie vindt dat uitbreiden niet noodzakelijk is die moet het gewoon niet doen. Zo simpel is het. Maar waarom de politiek met wetgeving de uitbreiding moet verbieden? Gaat de politiek dan ook vastleggen hoeveel trekkers een loonbedrijf tegelijkertijd mag inzetten of hoeveel voertuigen een transportbedrijf op de weg mag hebben of hoe groot een containerschip mag zijn uit oogpunt van concurrentie met andere schepen? Hoeveel filialen een grootwinkelbedrijf mag hebben en hoeveel pakken koffie DE per jaar mag verkopen? De tijd van de Anton Pieck boerderijtjes is voorbij. Leuk of niet leuk. Net als de kruidenier op de hoek die de suiker op een weegschaal afweegt en het wel even opschrijft wat er gehaald is.

 • alco1

  Er is met onze economie heel veel mis, maar het wordt verdoezelt door steeds hogere staatsschuld te nemen. Die financiële bom zal echter onherroepelijk een keer uiteen spatten.
  En waar houden onze verantwoordelijken zich mee bezig? Flauwekul.

 • farmerbn

  Het zou mooi zijn als Boerderij zo'n politicus vraagt voor een gesprek en dat plaatst in het weekblad. Op deze website kunnen boeren ook enkele vragen plaatsen die Boerderij hem dan stelt. Het zou super zijn als dan blijkt dat hij er geen verstand van heeft en in de toekomst dus geen flauwe kul meer over ons uitkraamt. Als hij weigert dan is hij ook zijn geloofwaardigheid kwijt.

 • Fermer

  @pinkeltje, daar heb je gelijk in. Ik probeer alleen de andere kant te belichten, want daar hoor je nooit wat over.
  @alco1, de staatsschuld stijgt verder en verder, maar de boerenschuld (hypotheek) niet minder. Zal die bom ook barsten? Waar houden die boeren zich mee bezig?

 • alco1

  Bij de boerenschuld zit als het goed is nog onderpand.
  De staat heeft eigenlijk niets. Alleen een schuld van ruim 600 miljard, waar elk jaar ong. 15 miljard rente over betaald moet worden en moet je nagaan dat dat opgebouwd is in een gunstige tijd en nu met crisis omgebogen moet worden. Een onbegonnen strijd zolang er alleen maar over verkwisting gepraat wordt.

 • joannes

  Wie is de staat @alco? Dat zijn wij allemaal in Nederland. Ze hebben altijd de garantie dat ze belastingen kunnen heffen. Daarmee gaan ze nooit failliet. En daarbij zijn ze impliciet ook nog eens gegarandeerd in het collectief van de ECB; dus over de Staat geen zorgen. Die werkt nu dubbel na de 2009 crisis om haar huishouding met EU regels te regelen. Juist daarom, nu ze, die ¨professionele¨ Politicy, in dat regelen hun werk vinden worden ze zo bemoeizuchtig. Ze hebben er met allerlei argumenten, natuurlijk per interesse groep gekleurd, hun taak in gevonden. Met Dijsselbloem voorop die door iedereen als rolmodel gezien wordt met zijn EU taken.

 • alco1

  Och @joannnes. Wat een gemakkelijke gedachte. Gewoon de belasting verhogen. Daar zit hem nou net het probleem. Nederland heeft één van de hoogste belasting tarieven. Veel werk valt al uit door verplaatsing naar het buitenland. Ook vooral veel oudere mensen denken. Waar heb ik mijn hele leven zo hard voor gewerkt? Dit vindt ook zijn naslag bij de jongere. Maak maar op, want anders wordt het je toch afgepakt. Als het dan nog besteed wordt binnen landsgrenzen, maar veel verdwijnt over de grenzen.

 • joannes

  @alco, het is niet alleen een makkeljke gedachte; het is de hele structuur waarmee ze de staatschuld mee aangaan. Legitiem belastingen kunnen heffen om rente op schulden te kunnen betalen. En met die lage rentes van de laatste tijd maakt geen Politicus zich zorgen. (Dat was in Griekelenland anders maar die werd nog strenger geregeld door de ECB en is nu weer in rustiger vaarwater) Wat het punt is, is de trend, Politicy zitten in een cultuur van de maatschappij regelen, op financiëel gebied en anderen liften mee op hun ¨prioriteiten¨om zieltjes te winnen. Vandaar de regeldrift bij boeren, de kleinste en meest onafhankelijke groep die nog gezien worden als grondbezitters. Een prima doel voor al die SPers.

 • LUCTOR

  Kan me nog wel herinneren dat de koeien die we vroeger kochten om ze vet te weiden ook nog daadwerkelijk weiden kenden we hebben het ook nog geprobeerd met de koeien uit de hightech stallen maar die moesten we twee seizoenen weiden het eerst om ze het weiden te leren en het tweede om er een beetje vlees op te krijgen. Derhalve vind ik het geen taak voor de politiek om een boer te verplichten hoe hij zijn vee wil houden de consument is toch ook vrij in de keuze bij welke super hij of zij de boodschappen doet.

 • aarthamstra1

  Vind het best Pinkeltje , vertel dan ook even wat de rest te doen staat??? de niet te stoppen groeiende werkloosheid ,wie onderhoud de oudjes,zieken en zwakken,en werklozen. Scholen enz en enz. De vraag die dan volgt hebben ze daar dan recht op. Of is het ikke ikke als de melkprijs maar hoog. Wie kan die grotere en grotere melkplas dan nog betalen.

 • pinkeltje

  Die oudjes, zieken, zwakken en werkelozen en ook de scholen worden niet geholpen wanneer de landbouw het bij wet verboden wordt om de ontwikkelingen van de tijd te volgen en alles bij het oude te laten. In Noord Korea kunnen ze je er meer over vertellen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.