RundveeOpinie

Weer of geen weer

“We gaan toch maar niet op de fiets naar school!”, roep ik de jongens vanuit de deuropening toe terwijl ik snel naar binnen vlucht. Onze hond glipt nog net mee en begint zich meteen fanatiek uit te schudden.

Dikke druppels vliegen tegen de witte muur. Koeien die nu naar binnen mogen, zullen wel dankbaar zijn, bedenk ik me. Maar van die mijnheer van de SP mag dat niet. Nee nee, koeien horen in de wei. Dat moet vastgelegd worden in een wet. Een wet die gebiedt koeien de wei in te sturen. Bij fijn weer, maar ook bij felle zon en heftige regen. De heer van Gerven wil geen opgehokte koeien. Ook staan volgens hem de poorten open voor uitbreiding door de nieuwe mestwetgeving en hij vindt dat niet wenselijk.

Direct vraag ik me af wat ik me bij ‘opgehokt’ moet voorstellen. Dat de koeien vaststaan aan de ketting in een laag en bedompt stalletje, zoals lang geleden? Is het de heer van Gerven ontgaan dat Nederland de meest luxe koestallen ter wereld herbergt en dat de hoofdreden voor uitbreiding de economische noodzakelijkheid is? Om dan in één moeite door zijn zorgen uit te spreken met de voor een leek immer pakkende termen ‘dierenwelzijn’ en ‘familiebedrijf’ vind ik wat al te goedkoop. Daarnaast zijn we de laatste tijd al aardig aan banden gelegd met de 80 procent graslandnorm, de stikstofrichtlijn en het verbod op fosfaatkunstmest, al dan niet met terugwerkende kracht. Maar er is gelukkig wel nagedacht over de beperkingen bij dit wetsvoorstel; bij een kleine huiskavel mogen de koeien bij toerbeurt weiden en zal het weideseizoen verlengd worden. De koeien zullen het zeker waarderen om in november met hun poten in de modder te mogen staan.

Als laatste biedt de weidewet voordelen in economische zin en qua arbeidsinzet volgens de SP. Het is niet moeilijk te raden dat dat voor veel bedrijven niet geldt.

Zou het niet logischer zijn voor de agrarisch ondernemer om zelf de strategie te bepalen? Dan beslist hij zelf over wel of geen weidepremie, net zoals de consument in de supermarkt beslist over de aankoop van wel of geen weidezuivel. Want niet alleen onze koeien zijn met dit weer met geen stok naar buiten te krijgen.

Beheer
WP Admin