Commentaar

1310 x bekeken 10 reacties

Verstoppertje spelen

Veehouders worden schuwer in het publiek maken van hun cijfers. Dat kan ze gaan opbreken.

De Nederlandse landbouw is groot geworden door benchmarking: hoe draai ik ten opzichte van het gemiddelde of een groep van 
gelijksoortige bedrijven. Wat gaat goed, en belangrijker nog: waar laat ik wat liggen en kan ik door aanpassingen het inkomen (flink) opkrikken. Die benchmarking is de basis van menig studieclub.

Cijfers werden tot voor kort breed gedeeld. Accountantskantoren en voerfirma’s gooiden je bijna dood met ‘hun’ cijfers, zowel op technisch als financieel vlak. Daaraan lijkt een einde te komen. Een deel van de rundveehouders wil, in navolging van varkenshouders, niet langer cijfers mee laten lopen in gemiddelden als accountants of voerleveranciers die gemiddelden publiek maken. Dit vanuit het idee dat de afnemer meekijkt en op basis van de boerenkostprijs zijn inkoopprijs aanpast. Alfa besloot daarop al geen gemiddelden meer af te geven van resultaten in de melkveehouderij.

De landbouw is de enige sector in het mkb met zo open cijfers. Daarbij valt op dat oudere ondernemers in andere branches makkelijk omzet- en winstcijfers prijsgeven en dat de ‘jeugd’ daar terughoudend in is. Er kon wel eens een duidelijke relatie zijn met de financiële positie. Hoe krapper, hoe moeilijker info gedeeld wordt.

Dat veehouders terughoudender zijn in afgeven van cijfers, het zij zo. Als ze maar wel in kleine kring gedeeld worden om eigen resultaten te benchmarken en verbeteren. De vraag is dan waarom niet publiek maken, een geheim dat je deelt is geen geheim meer. Daarbij is de opgegeven reden om niet te delen een drogreden. Retailers richten zich niet op de boerenkostprijs van melk of vlees, maar op de inkoopprijs die hun concurrent bedingt. Als ze die boerenkostprijs al nodig zouden hebben, is het LEI graag bereid daar onderzoek naar te doen. Alsof een beetje insider, en dat zijn inkopers wel, niet op de achterkant van de sigarendoos de kostprijs kan berekenen. Daarom: speel geen verstoppertje, zeker niet onderling.

Laatste reacties

 • hertha

  Robert Bodde, wat is jouw maandsalaris?

 • Rolf Roelofs

  @Hertha; we moeten dan ook nog weten hoeveel uren hij voor dat salaris werken moet. wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en welke onkostendeclaraties daarbij horen.

  kom op Robert! deel het met ons!

 • Robert Bodde

  Ergens rond de 2.900 euro per maand op basis van een 36-urige werkweek plus 210 euro vergoeding woon-werkverkeer (110 km/dag). Overuren worden niet vergoed. Die kun je compenseren maar daar komt 't zelden van.

  Daar komt een 13e maand overheen (dat is iets van 2.000 euro), vakantiegeld (ook zoiets) en winstdeling (varieert tussen de 1.200 en 1.700 euro per jaar). Reiskostenvergoeding 27 cent/km (onbelast), verder alleen vergoeding van gemaakte hotelkosten etc, dus geen daggeldvergoeding. Wel een mobiele telefoon (Blackberry wegens de vele mails).

  Daarbovenop kan elke medewerker van Reed Elsevier (die langer dan een jaar in dienst is) converteerbare personeelsobligaties storten. Daar maak ik ook gebruik van.

  Verder nog vragen?

 • LUCTOR

  Robert niet slecht beter als varkens houden.
  Dit zal ook de reden zijn waarom agrarische ondernemers terughoudend zijn om cijfers openbaar te maken.

 • mvedder

  Wel sympatiek dat hij dat even deelt maar als je het met een derde daarvan moet doen zul je idd niet gauw te koop lopen

 • farmerbn

  Tof dat je je salaris deelt maar wat je misschien niet wilt delen is je hypotheekschuld, aankoopbedrag van je huis etc. Je vindt het normaal dat boeren dat publiek maken. Het grote verschil met ondernemers die wel iets te verkopen hebben is dat je in loondienst bent. Als ik zou weten wat de kostprijs voor mijn voerleverancier voor een ton voer is, dan zou ik proberen om maar een klein beetje meer te betalen. Idem voor een trekker enz. Maar wij weten dat allemaal niet dus zullen we altijd teveel betalen voor onze aankopen. Daarom moeten we onze kostprijzen niet openbaar maken; ze spelen ons uit en bieden maar een kleine marge zodat we net niet zullen stoppen.

 • Mozes

  Ik ben het volledig met Robert Bodde eens. De prijs die voor producten betaaldt wordt staat geheel los van de kostprijs. Het gaat om vraag en aanbod. Als de melkprijs afhankelijk is van de kostprijs waarom hadden wij dan eind 2007 plotseling zo'n hoge melkprijs? Was de kostprijs plotseling zoveel hoger geworden? Waarom hadden wij in 2009 zo'n lage melkprijs? Was dat omdat toen de kostprijs zoveel lager was?

 • Kaiser

  Precies Mozes, in 2007 steeg de graanprijs en dito voerprijs. Melkprijs ging toen omhoog omdat door duur voer de kostprijs van melk omhoog ging. En in 2009 daalde de graanprijs naar een dieptepunt, de voerprijs naar een dieptepunt en de melkprijs naar een dieptepunt. Melkprijs is puur afhankelijk van de kostprijs, lees voerprijs..

 • Mozes

  Fout Kaiser, het grootste probleem voor de melkveehouders in Amerika in 2009 was niet de lage melkprijs maar de hoge voerprijs.

  Ten tweede, in 2007 ging de melkprijs plotseling naar boven niet omdat de voerprijs hoger was maar omdat er een gebrek aan melkpoeder was.

 • alco1

  Kaiser. Waar jij op doelt is de marktwerking. Dit is echter niet van toepassing bij periodieke vraag en aanbod fluctuaties door bv. Droogte en andere natuurrampen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.