RundveeOpinie

Verstoppertje spelen

Veehouders worden schuwer in het publiek maken van hun cijfers. Dat kan ze gaan opbreken.

De Nederlandse landbouw is groot geworden door benchmarking: hoe draai ik ten opzichte van het gemiddelde of een groep van 
gelijksoortige bedrijven. Wat gaat goed, en belangrijker nog: waar laat ik wat liggen en kan ik door aanpassingen het inkomen (flink) opkrikken. Die benchmarking is de basis van menig studieclub.

Cijfers werden tot voor kort breed gedeeld. Accountantskantoren en voerfirma’s gooiden je bijna dood met ‘hun’ cijfers, zowel op technisch als financieel vlak. Daaraan lijkt een einde te komen. Een deel van de rundveehouders wil, in navolging van varkenshouders, niet langer cijfers mee laten lopen in gemiddelden als accountants of voerleveranciers die gemiddelden publiek maken. Dit vanuit het idee dat de afnemer meekijkt en op basis van de boerenkostprijs zijn inkoopprijs aanpast. Alfa besloot daarop al geen gemiddelden meer af te geven van resultaten in de melkveehouderij.

De landbouw is de enige sector in het mkb met zo open cijfers. Daarbij valt op dat oudere ondernemers in andere branches makkelijk omzet- en winstcijfers prijsgeven en dat de ‘jeugd’ daar terughoudend in is. Er kon wel eens een duidelijke relatie zijn met de financiële positie. Hoe krapper, hoe moeilijker info gedeeld wordt.

Dat veehouders terughoudender zijn in afgeven van cijfers, het zij zo. Als ze maar wel in kleine kring gedeeld worden om eigen resultaten te benchmarken en verbeteren. De vraag is dan waarom niet publiek maken, een geheim dat je deelt is geen geheim meer. Daarbij is de opgegeven reden om niet te delen een drogreden. Retailers richten zich niet op de boerenkostprijs van melk of vlees, maar op de inkoopprijs die hun concurrent bedingt. Als ze die boerenkostprijs al nodig zouden hebben, is het LEI graag bereid daar onderzoek naar te doen. Alsof een beetje insider, en dat zijn inkopers wel, niet op de achterkant van de sigarendoos de kostprijs kan berekenen. Daarom: speel geen verstoppertje, zeker niet onderling.

Beheer
WP Admin