Commentaar

16 reacties

Niets doen, met geld toe

Weinig veehouders hebben hobby aan jongveeopfok. Waarom dan niet uitbesteden?

Tradities zijn leuk, maar niet als ze geld kosten. Toch fokt het gros van de melkveehouders jongvee nog steeds zelf op. Uit traditie, omdat het voor hun gevoel bij een melkveebedrijf hoort en ze het altijd al zo deden. Maar als je door uitbesteden van de opfok zes mille per jaar kunt besparen, fors minder werk hebt én de instroom van vaarzen perfect kunt plannen, is het tijd afscheid te nemen van de jongveeopfok.
Ja, het tegenargument ken ik: angst voor ziekte-insleep. Dat risico is bij vaste relaties, een veterinaire eenheid en een quarantaineperiode niet groot. Waarschijnlijk is dat risico véél groter als je koeien niet via een afleverstalletje van het bedrijf afvoert, maar rechtstreeks uit de stal, waarbij de vrachtwagen tot aan de deur komt. En wie bij nachtelijk laden het werk aan de transporteur overlaat, vráágt om ziekte-insleep. Dan is het een gotspe om te piepen over insleeprisico’s bij aanvoer van jongvee binnen vaste structuren.
Die zes mille geldt voor de gemiddelde veehouder, onder de huidige quotering. Vanaf 2015 wordt het voordeel nog groter. Verder is bij het gros van de veehouders de opfok een ondergeschoven kindje. Meer dan 10 procent kalversterfte is heel normaal. Voor wie daar boven zit – meer dan de helft – is geheid meer dan €200 per ingezette vaars te verdienen als een specialist met liefde voor het vak de opfok overneemt.
Bijkomend voordeel: vrijkomende arbeid. Je hoeft niet na te denken over hoe je die rendabel maakt. Elk vrij uur levert geld op, omdat de opfokkosten dalen. Ga uit van een uur per dag voor het jongvee. In de winter is het meer, want dan moet voer gedraaid worden; in de zomer is de arbeidsinzet voor jongvee op veel bedrijven minder. Zeg 400 uur per jaar, dan levert elk uur €15 op. Niets doen, met geld toe! Nu gaat dat tegen de arbeidsmoraal in, dus er zullen wel meer koeien komen. Daar is niets mis mee, daar hebben de meesten juist wél hobby in.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik denk dat de uitval van kalveren vooral gebeurd in de eerste levensweek dus jongvee uitbesteden heeft weinig effect daarop. Daarnaast gaan de kosten van jongvee-opfok omhoog als er meer melkveehouders hier een beroep op gaan doen ivm marktwerking. Nu is het zo dat veel melkveehouders het mindere voer aan de pinken opvoeren; als de pinken vertrekken kan dat niet meer en zullen de melkkoeien dit moeten opvreten met verlaagde producties als resultaat. Het voordeel van uitbesteden is kleiner dan men denkt.

 • gerrit.lammertink1

  Sinds wanneer heeft RB verstand van melkvee? Farmerbn heeft al voordelen van zelf opfokken beschreven dus dat ga ik niet nog een keer doen!
  Ik denk ook dat de bewering dat melkveehouders geen schik hebben aan jongvee opfokken niet klopt maar Boerderij zal het ongetwijfeld beter weten😉

 • Gerjo-Kompier1

  Niets doen met geld toe geldt dus voor de eigenaar van het vee. Ik schrok al toen ik het kopje las: voor de verzorgers is het vaak al vrijwilligerswerk en zou men dit nog te duur betaald vinden?
  Een gestopte melkveehouder, die quotum verkocht heeft maar stallen en grond nog heeft, staat op heden met de rug tegen de muur. Vandaar de lagere kosten bij uitbesteden van vee. Hoe de situatie enkele jaren na afschaffen quotum zal zijn, is afwachten. Waarschijnlijk blijft uitbesteden goedkoper, maar ligt het prijskaartje op een hoger niveau.

 • Fermer

  Wij vinden het opfokken van eigen jongvee, wel erg mooi om te doen. Dat geeft meerwarde aan het vak, dat het je eigen aanwinsten zijn. Zoals @farmerbn al zegt het voordeel van uitbesteden is kleiner dan men denkt.
  Wat is de kostenpost van de nieuw melkten vaarzen als je deze moet aankopen en zal die prijs niet erg oplopen na 2015?
  Ik zie de voordelen niet.

 • Fermer

  Ook als je nieuw melkten vaarzen niet aankoopt, maar de opfok uitbesteedt, zal dat ook betaalt moeten worden en dan loopt na 2015 die kostenpost waarschijnlijk ook aardig op zoals@Gerjo-Kompier1 ook zegt.

 • farmer135

  als je een flink koppel jongvee hebt, loopt het uitbesteden ervan nog aardig op, financieel gezien.

 • Mozes

  Vijf jaar geleden heb ik de opfok van jongvee uitbesteed. Ik moest ruwvoer voor het jongvee aankopen en mest afvoeren. Uitbesteden van jongvee bleek niet duurder maar ook niet veel goedkoper.
  Voor een bedrijf die zelf voldoende ruwvoer heeft en geen mest hoeft af te voeren kan het uitbesteden van jongveeopfok nooit goedkoper zijn.

 • Bert Roeleveld

  Het meeste werk zit in de eerste week als het kalf deze kwetsbare periode gezond is gebleven heb je het meeste al gewonnen.
  De meeste arbeid bespaar je als de opfokker het kalf direkt achter de koe weg zou halen!

 • alco1

  Het was een paar jaar terug nog zo dat de opfokker niet door had hij zelfs geld toe kreeg als hij mest op zijn land liet brengen. Die tijd is nu wel voorbij. Het opfokken is veel duurder geworden.

 • agratax2

  Het melkveehouderij land waar veel boeren graag naar kijken en als voorbeeld nemen als het gaat over MEER melk en Meer koeien per bedrijf, doet niet anders dan jongveeopfok uit besteden aan specialisten, die zelf niet van melken houden. Maar weten hoe je kalveren tot vaarsen maakt, met de mogelijkheid voor goede productie.

 • koestal

  De blog is te simpel,de werkelijkheid is heel anders,kalveropfok vereist veel zorg

 • Jongveehouderij

  6000 euro, waar komt dit bedrag vandaan??? Het blijkt maar vaak dat er bar weinig inzicht bestaat over wat de opfok van jongvee nu daadwerkelijk kost. Het zou goed zijn als deze kosten wat meer werden afgesplitst zodat hier meer inzicht in komt. Ik denk in ieder geval dat menigeen dit onderschat. Daarbij heeft uitbesteden van de opfok aan specialist zeker een meerwaarde.

 • jaap69

  inderdaad eens een betere uitsplitsing van de opfokkosten zou fijn zijn. welke kosten heeft een melkveehouder die een jongvee opfokker niet heeft waardoor hij het goedkoper kan doen.Hier is meer dan genoeg ruwvoer aanwezig, mest hoeft dit jaar niet afgevoerd te worden, misschien volgend jaar een paar wagens. Kalveren zijn hier de afgelopen jaren niet doodgegaan (behalve dan dood geboren).als we de opfok zouden uitbesteden bleef het aantal melkkoeien gelijk. en ik heb plezier aan de opfok.

 • donkersmelkvee

  Ik vraag me af waar die jongveeopfokker zijn geld dan mee verdiend? Want voor niks werken kan altijd nog en ik kan me ook andere hobby's bedenken.

 • driepint

  De rekensom komt er in het quotumvrije tijdperk heel anders uit te zien. Voorheen was quotum bepalend voor het aantal koeien. na 2015 is grond bepalend. Jongvee uitbesteden kan weleens heel aantrekkelijk worden als de vrijgekomen mestruimte en ruwvoer volledig benut wordt voor melkvee. Daarnaast kan het vervangingspercentage ook dalen, omdat je geen koeien gaat vervangen 'omdat er vaarzen genoeg zijn.' Het voordeel op arbeidsvlak en kalversterfte zie ik niet zo snel. De eerste twee weken zijn toch voor de melkveehouder.

 • alco1

  De jongvee opfokker wordt in principe neergezet als een niet commercieel denkend ondernemer. Die tijd is echt wel voorbij hoor!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.