Redactieblog

22 reacties

Niet zeuren over controle

Wie hoge prijs wil voor zijn melk of vee, moet kwaliteit leveren en daarvoor instaan. Dus: ook niet bang zijn als opeens een controleur langskomt.

Voor voedselkwaliteit wordt de lat steeds hoger gelegd, ook voor producten direct vanaf de boerderij; voor slachtvee en melk. Voor veel veehouders is dit een ontwikkeling die vaak veel extra werk met zich meebrengt – een ontwikkeling waar dus ook veel over gemopperd wordt – maar het is wel een goede ontwikkeling. Want waar zouden de Nederlandse veehouders zich anders nog verder mee kunnen blijven onderscheiden ten opzichte van hun concurrenten elders?

De route van steeds verdergaande schaalvergroting en kostenbesparing is nog niet tot het einde toe uitgelopen, maar wel eindig. Is het niet om technische redenen, dan wel om redenen van acceptatie door de maatschappij. Extra rendement moet dan komen van meer kwaliteit, aantoonbare meerkwaliteit. Eigenlijk is ook dit een oud en bekend verhaal, maar toch verrast het iedere keer nog weer als het concreet wordt, en gaan veehouders er over mopperen. Zo ook over het besluit van FrieslandCampina om binnenkort onaangekondigde bedrijfscontroles te gaan houden. Als de controleurs niet van de coöperatie waren, zouden sommigen de hond op de mensen willen loslaten. Ongewenst bezoek!

Niet zeuren bij controleur
Misschien begrijpelijk voor degenen die hun erf puur zien als hun koninkrijk, maar niet te volgen als diezelfde mensen ook willen meedelen in wat er buiten hun erf te koop is. Wie een hoge melkprijs wil (of een hoge prijs voor zijn vee), moet kwaliteit leveren en daar ook voor instaan. Dus: ook niet bang zijn of knorrig als opeens een controleur langskomt.

Tijd papieren garanties is voorbij
De tijden van enkel papieren garanties zijn voorbij. Gelukkig maar ook. Veel veehouders herinneren zich ongetwijfeld de periode, eind jaren negentig van de vorige eeuw dat veevoer, gegarandeerd diermeel-vrij moest zijn, in verband met het risico op BSE-besmetting. De veevoersector had, om dit risico te vermijden, een eigen controlesysteem opgezet, gecontroleerd door een eigen controledienst. Helaas beperkte die zich in eerste instantie puur tot de controle van de documentatie bij de diervoergrondstoffen. De gevolgen lieten zich raden. Keer op keer bleek de praktische werkelijkheid niet te kloppen met die op papier.

Akkoord met stinkende vruchten
Dankzij overheidsingrijpen en meer echte controles werd het probleem opgelost. Denk echter niet dat de overheid hiervan leerde. Toen Cees Veerman minister van landbouw was, was er vanuit de Tweede Kamer opeens de roep om meer bezuinigingen op het overheidstoezicht, terwijl de voedingsindustrie riep om meer ruimte voor zelfcontrole. Beide wensen konden prima worden ge-matched. De stinkende vruchten van dit akkoord zijn de afgelopen tijd geoogst in de vorm van onder meer de affaire-Selten en andere voorbeelden van vleesfraude, ook over de grens. De denkwijze bleek namelijk erg besmettelijk, want welke maatschappij wil nu niet bezuinigen op (controle-) ambtenaren en daarvoor in de plaats een administratief systeem aanschaffen dat een bijna-nul-risico belooft?

Sprookjes
Sprookjes horen echter thuis in een andere wereld. Systemen die een sprookjesachtige werkelijkheid beloven maar in de praktijk eigenlijk oproepen tot fraude, moeten we niet willen. Voor de Nederlandse landbouw moet niet gelden: 'be good and tell it', maar 'be good and show it'. Daar koop je wat voor!

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Nou Klaas vraag het de varkenshouders en pluimveehouders maar eens.
  Die worden ook suf gecontroleerd en gecertificeerd.
  Onder aan de streep brengt het weinig tot niets.

  .

 • a van Gerwen

  Je hebt voor een groot deel gelijk, maar toch voelt het niet lekker om continu scherp te moeten staan voor een onverwachte controle. Controle is goed, maar we worden nogal eens geconfronteerd met een ongekende controledrift ,waarbij de kleinste futiliteiten tot iets groots opgeblazen worden, met vaak ook nog eens onevenredig hoge boetes.

 • schoenmakers1

  het zou toch voldoende moeten zijn dat het geleverde product in orde is

 • farmer135

  het moet allemaal wel realistisch zijn, die controles : sommige controleurs zien spoken........

 • boerderij16

  klaas je hebt gedeeltelijk gelijk maar wij hebben ook kippen en je word gek van al die controleurs die je ook nog moet betalen en over die meerwaarde heb ik mijn twijfels

 • joopi

  Als alleen een gegarandeerd goed gecontroleerd product haar waarde mag opbrengen dan mag de prijs van dat weekblaadje van jullie ook wel eens rap omlaag

 • minasblunders1

  1-0 voor Joopi!

 • alco1

  Bij controles steigeren veel boeren al over de meerwaarde en die is begrijpelijk, al zou het ook geen problemen moeten geven. De voorbeelden die Klaas stelt zijn echter allemaal fouten bij de toeleveringsbedrijven. Als daar dus meer controles zouden zijn, zullen wij boeren juichen.

 • hww

  @ joopi, niemand dwingt je (tenminste dat hoop ik) om dit weekblad te lezen. Als je het niet wenst te lezen, gewoon abonnement opzeggen en niet meer op deze website kijken.
  Om daarnaast nog een inhoudelijke reactie te geven. Het telkens leveren van kwaliteit kenmerkend voor de Nederlandse landbouw. Hoe behoudt je dat? Onder andere door de afspraken die je met elkaar hebt gemaakt te handhaven en na te leven. Jammer genoeg kunnen we niet iedereen op zijn of haar blauwe ogen geloven en is controle nodig. Over de frequentie van en de manier waarop gecontroleerd wordt kun je van mening verschillen.

 • joopi

  @hww ik snap het probleem wel van aangekondigde bezoeken, maar wat precies voegt het kkm protocol uit je hoofd leren en er volledig aan voldoen toe aan het produkt wat je aflevert of het welzijn van de koeien?
  Zo is niet gezegd dat het beste jongetje van de klas wat melkkwaliteit en welzijn betreft ook het allerbeste scoort op kkm


 • cornelis 22

  Ik hoef gelukkig nog maar 5 jaar.

 • W Geverink

  Dat er in Nederland veel kennis is is waar. De manier van boeren is ook heel Nederlands. Nederlanders boeren super intensief omdat er een groot tekort is aan vooral grond. Omdat een Nederlander verder onder de draad door maaid, geen sprietje laat staan in de hoeken en alles wat geen engels raai is onkruid noemt maakt hem dat een betere boer? Ik denk dat de limitaties qua grond en de zware regelgeving dwingen om continu op de tenen te lopen. Daarnaast moet het gedrijf en het geschouderklop van de periferie en de vakbladen er voor zorgen dat die boeren ondanks alles de kop niet laten hangen en blijven investeren door er een soort wedstrijd van te maken. Nederlanders zijn goede boeren maar als ze na het melken het filter uit de machine trekken ziet die er gewoon net zo uit als in Duitsland, Nieuw Zeeland of Canada.

 • jordi 1455

  Wie goedkoop eten wil moet niet zeuren dat de kwaliteit minder is.

 • haam

  de controle door beoordeelaar zijn puur voor de buhne want het zijn papieren controles geworden zolang alles op papier maar klopt is het goed, om deze frequenties te verhogen heeft geen enkel nut er zullen wel weer ergens medewerkers ontslagen moeten worden welke op deze manier nog aan het werk gezet kunnen worden en zijn er al onaangekondigde onderzoeken bij elke aflevering van de melk dat zijn bewijsbare uitslagen.

 • wmeulemanjr1

  Uiteindelijk wil de consument alleen maar voordelige zuivel, alle toegevoegde waarde zal ze een worst wezen als iedereen het financieel wat minder krijgt.

 • japke33

  En wij zijn weer de gebeten hond, omdat we het voor ons bedrijf opnemen!! Onze melk wordt heel goed gecontroleerd op van alles, we moeten verplicht vrij zijn van bepaalde ziektes en anders mee doen aan bestrijdings programma's. Als de melk goed is, waarom dan meer en strengere controles?
  En die hogere melkprijs, waar ze elke keer mee komen, is een lachtertje natuurlijk.
  Waar in de wereld zouden de afnemers een betere melk kunnen halen dan in Nederland? Op niet veel plekken. Dus laten we eens ophouden met al dat gezeur over onderscheiden op de markt.
  Onze melk is goed, en wie dat niet vindt, die haalt het maar ergens anders.

 • hm

  al dat gecontroleer levert niks op alleen maar meer mensen aan het werk
  die wij moeten betalen zeker .
  dus mooi niet !!!!!!!

 • m.en.mh.miedema

  Alsof je anders niets te doen hebt om (weer) aandacht en tijd te moeten vrijmaken voor een of andere controleur die vindt dat ie onaangekondigd langs moet komen. Als je zonder afspraak bij een vestiging van bv. de zuivelfabriek komt om daar meteen een gesprek met de directie te hebben lukt dat ook niet! Alleen op afspraak! Ik dacht dat je als modern ondernemer je tijd goed moet inplannen (volgens protocollen zoals ze dan zeggen), daar hoort het maken van afspraken ook bij. Of moet er een bord bij de inrit van iedere boerderij staan: Zonder afspraak geen toegang! Trouwens:' Wie controleerd de controleurs?'

 • Mozes

  Ik heb een eenvoudige oplossing voor onwillige boeren. Wij proberen een melkprijs te realiseren die zo ver mogelijk boven de markt uitsteekt. Dit doen wij o.a. door de kwaliteit en veiligheid zo goed mogelijk te garanderen. Boeren die hier niet aan willen meewerken willen dus niet meewerken aan het realiseren van een meerprijs. Deze boeren hoeven dus ook niet mee te delen in de prestatietoeslag. Iedere boer mag kiezen wat hij wil.

 • alco1

  Meerprijs voor ons zorgvuldig geproduceerd product komt de laatste jaren alleen maar in een negatief daglicht door malversaties bij de toeleveringsbedrijven.

 • haam

  kwamen bij ons onder het melken en moesten meteen meewerken want er werd weer met primitieve melkweigering gedreigd  Wel werd er meteen een tekortkoming geconstanteerd omdat we onder kantoor tijd aan het melken waren ( konden de melkstal niet beoordelen  )  komen ze de volgende keer weer om dezelfde tijd krijg je een herbeoordeeling aan je broek  250 euro  en als je dan niet oppast en je melkt weer op het zelfde tijdstip   krijg je zomaar een melkweigering  puur en alleen omdat je koeien melkt en zo waren er meer rare regels  zoals dat je geen damslapers mag hebben  want dit lijd ook automatisch tot melkweigering  dus moeten alle koeien in nederland die niet in de box liggen afgemaakt worden . slachthuis gaat het nog druk krijgen .  dus klaas ga eerst eens op wekbezoek  en pas wederhoor toe voor je weer een artkel schrijft want met kwaliteit van de melk  hebben veel regels niks te maken  

 • leo,s vriend


  Haam, ik weet niet aan welke fabriek jij levert, maar als ze bij mij met dit soort flauwekul aankomen(is ook al eens gebeurt) belde ik onmiddelijuk naar Amersvoort(in geval FC)

  Mijn probleem met de controleur werd binnen 2 minuten opgelost, controle werd als niet gedaan verklaard.

   

  Hoeveel damsl;apers heb jij dan? ik heb er in geen 10 jaar eentje gehad.

  kwestie van opvoeden van je jongvee.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.