13 reacties

Minder, minder, minder

De derogatie laat zich kenmerken door minder van alles. Tijd dat de koelkasten eens leeg raken!

Waar veel ophef ontstond toen Geert Wilders een paar weken geleden 'minder' riep, komt naar mijn persoonlijke mening de beroerdste 'minder' dit jaar uit de keel van een andere Haagse politicus: Sharon Dijksma. Zij vertelt doodleuk dat, om de derogatie te krijgen, de bedrijven die derogatie toepassen veel minder mais mogen telen en ook nog eens 10 procent minder stikstof mogen uitrijden per hectare.
Dijksma heeft, zoals mijn vader vroeger zei, 'makkelijk praten zolang ze het vlees nog tussen haar tanden vandaan kan purken'. Haar handelen toont dat voedsel voor haar een vanzelfsprekendheid is. Zelfingenomen en niet gehinderd door enige kennis zet ze de roofbouw-lijn door. Roofbouw op het land, die uitmondt in roofbouw op het vee en onze portemonnee. Ieder weldenkend mens 
begrijpt dat een groot probleem ontstaat als je jarenlang 90 procent (of minder) bemest van wat via producten aan het land onttrokken wordt. 
De enige en beste remedie, die ik als eerste mevrouw Dijksma gun, is honger. Een plots lege koelkast maakt waarschijnlijk meer indruk dan alle geluiden vanuit de sector. Mevrouw is teleurgesteld door de reactie vanuit de sector op de nieuwste derogatie eisen. Hiermee geeft ze helemaal aan los te staan van de landbouw én werkelijkheid. 'Dit was het hoogst haalbare in Brussel', zegt ze. Nou mevrouw Dijksma, zelfs het hoogst haalbare kan wel eens niet goed genoeg zijn.

Nederland, het meest roomse jochie van de klas, moet eens leren van alle ondeugende klasgenoten die de regels anders interpreteren. Wordt het niet eens tijd het grondwater op een diepte te gaan meten zoals andere EU-genoten dat doen? Dat is beter dan direct na een regenbui met je monsterpotje onder de eerste beste drainpijp gaan hangen.

En de boer? Hij staat erbij en kijkt ernaar. We laten ons verleiden de stal te verlengen, land te kopen, stappentellers of tochtdetectie te plaatsen en mee te doen in de laatste revolutie in de fokkerij: de genomics. Tuurlijk, op technisch gebied is er altijd vooruitgang te halen. Maar daarmee kunnen we onmogelijk opboeren tegen de bedreigingen die van buiten komen.
Het juk met eisen hangt bij mening boer als een pittig frontgewicht om zijn nek. Derogatie, mestverwerking, gps op mest- en nu ook op veewagens, ik kan zo een lijst van een paar kantjes maken. De eisen stapelen driftig op bij een gelijkblijvende of dalende opbrengstprijs. We kunnen natuurlijk de kansen binnen al deze bedreigingen opzoeken met strokenbemesters, gps toeters en bellen,  verschillende melksamenstellingen, en ga zo maar door.

Of we kunnen het gewoon eens op de Franse manier doen. Dan bedoel ik niet de manier van boeren, maar van actievoeren! Als wij binnenskamers brommen, heeft de Franse boer al alle registers opengetrokken. Dat zal altijd meer effect hebben dan stil in je hoek blijven zitten. En Dijksma? Die kan dan tenminste op de tv nog eens zien wie voor haar volle koelkast heeft gezorgd.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Je hebt een punt Jeroen dat grote rode mens is totaal doorgeslagen.
  En dit alles ook nog in een kabinet met de VVD.
  Denk dat geen boer meer VVD stemt na dit debacle.

 • pb1974

  ik hoop niet alleen de boeren geen VVD en PVDA stemmen ,maar ook alle aanverwanten die ook in de agrarische sector werken want hun baan staat op deze manier ook op het spel

 • schepens

  Ik vraag me af wie heeft het nitraat bepaald? Iemand achter zijn bureau zeker! Hier in Nederland moet het nitraat in het bovenste grondwater minder als 50 zijn in ons buurland België mag het 70 zijn! Dit is niet eu het zelfde. En wie zegt dat nitraat slecht is voor onze gezondheid ik heb het nog nergens gezien. Wij hebben een eigen ontijzerings installatie die zijn water 24 meter uit de grond haalt daar zit 0 nitraat in, de leidingwatermannen halen hier in de buurt het water tussen de 200 en 300 meter misschien wel 400 meter diep daar zal dan helemaal geen nitraat in zitten en ook niet over 100 of meer jaar!!! Wat blijkt uit een Belgische onderzoek dat zelfs in een bosrijk natuurgebied in het bovenste grondwater het nitraat nog te hoog is! Daar is al jaren geen mest gekomen. Maar wij grondgebruikers laten alles maar toe wat de overheid verzint tot dat we over enkele jaren alleen maar voedsel uit laden als Argentinië, Brazilië enz halen dan weet je zeker wel hoe je eten geproduceerd is?

 • j.verstraten1

  Als honger de enige remedie is, zoals van Maanen stelt, dan ziet het er somber uit.

 • zon

  Opmerkelijk wat Dijksma wil.
  Meer eisen voor boer maar geen meer opbrengsten..
  PVDA is voor de zwakkeren,daar staan ze om bekend.
  Het omslagpunt komt een keer dat de extra eisen doorvertaald gaan worden in de prijs van de produkten in de supermarkt.

  Zullen de zwakkeren blij worden als de prijs aan de kassa hoger is?

 • wpg

  Wat kunnen mijn voorgangers goed kletsen. Wat gaan we d'r aan doen??

 • alco1

  Vlak hier boven klets iemand net zo hard.
  Allereerst laten we even duidelijk zijn over de huidig zittende politieke leiders.
  Ze willen het niet ruiterlijk zeggen, maar hun inbreng is nul komma nul in alle regels. Ze zijn alleen de boodschapper. De marionetten van de ambtenaren die gewoon op hun pluche blijven zitten, door alle verkiezingen heen. Er is een keer een keer een onderzoek geweest naar de politieke voorkeur bij alle ambtenaren bij DR. Een ruime meerderheid was 'Groen' gelinieerd.
  Totale onmacht ontstaat hieruit en onze democratie die we moeten koesteren, heeft als keerzijde dat besturen een onmogelijke opgave is geworden.
  Ik heb ook al veel de 'EVENWICHTS BEMESTING' gepropagandeerd.
  De vele voordelen die het biedt voor allen ten opzichte van BEX, kringloopwijzer e.d. kunnen niet weerlegt worden, maar zelfs onze redacteuren van deze krant mogen er geen aandacht aan schenken. Zij behoren ook in de 'pas' te lopen.
  Het enigste wat wij nog zelf kunnen doen is het bedrijf niet over nemen en dan vraagt men zich ook nog af waarom er zo weinig bedrijfsopvolgers zijn.

 • farmerbn

  Het was jammer dat onze melkfabriek verplicht werd om de supermarkten babymelkpoeder te leveren. Dat was onze kans om te laten zien wat er gebeurd als er teveel regels zijn en als het gunstiger is om de producten te exporteren ipv aan de slecht betalende supermarkten te verkopen. We moeten van de politiek altijd voor de 'markt' produceren maar als die markt buiten Nederland ligt dan toch maar niet. Een lege koelkast zal zeker helpen om het bewustzijn van het hebben van altijd goed voedsel voor weinig geld aan te geven. Jammer voor de armere medemens onder ons wat vaak SP-ers zijn. Yuppen van de PVDA (links lullen en rechts verdienen) kunnen hun principes langer volhouden.

 • Fermer

  In Frankrijk helpt het ook niet echt meer om als boer de barricades op te gaan. Wat dat betreft begint het in Frankrijk op Nederland te lijken: de boeren blijven ook wat stiller in hoek zitten. Hier zijn de verplichte melkcontracten een feit. Erg onrechtvaardig en éénzijdig opgesteld, maar bijna alle boeren hebben getekend, vooral onder druk van de melkfabrieken en/of banken. De producenten verenigingen konden er volgens hen niet meer voor de boeren uithalen en de boodschap was dan ook: slikken of stikken. Wij slikken het niet, dus per 1 januarie 2015 stoten wij de melktak af, na 35 jaar met plezier gemolken te hebben. Als een ander het onder deze condities wel wil doen, moeten zij het maar doen.

 • joannes

  Het is overduidelijk en precies zoals Jeroen beschrijft! De agrarische (over)productie wordt ingetoomd met allerlei regels. Maar waar ligt de oplossing? In protesteren? Wie denk je dat je tegenover je krijgt? In de Tweede kamer zitten geen (agrarische) belangen behartigers meer. Wanneer ze wat vinden of willen zijn ze dagen met kamervragen bezig en wanneer het er wel mee eens zijn is het Brussel die hen dwingt. Ze spelen met de agrarische belangen zoals het hun uitkomt. Nu, zullen ze zeggen: daar we toch vertegenwoordiger voor! En gelijk hebben ze. De boeren zijn maar een zeer kleine beroepsgroep in de NL samenleving en zal nooit meer via de volksvertegenwoordiging een stem krijgen. Zelfs niet met protesteren. We zijn afhankelijk van de goede wil en inzichten van die grote meerderheid die alleen maar via media of interesse groep zijn informatie krijgt. Je zal ze moeten verleiden met producten en cultuur om wat gedaan te krijgen. Anders bepalen de beleidsgroepen en grote bedrijven (VanDrie, FC, VION) de regels.

 • Mozes

  Joannes, dat verleiden met 'producten en cultuur' is toch precies wat in de melkveehouderij (FC) gebeurd. Door weidegang en weidemelkproducten in de publiciteit te brengen verwerft men een goed imago waarmee men vervolgens voorkomt dat in de melkveehouderij dierrechten worden ingevoerd.

 • joannes

  Ja Mozes, daar heb je gelijk in, zij zijn het die de nu de marketing bedrijven. Maar zien boeren dat ook zo? Jeroen nog niet denk ik. En met hem velen. Zij zien zich nog als een relatief aparte (kiezers) belangengroep die via hun vertegenwoordigers op z´n minst erkenning voor hun situatie willen en zonodig gepast beleid. En al zal FC op de buhne en achter de schermen boeren belangen verdedigen, in het geval van de derogatie voelen de meeste boeren zich alléén en in de steek gelaten. Hier is dus met een duidelijk inzicht vanuit de boeren over hun positie in samenwerking met de ¨fabriek¨ nog een weg te gaan. De Melkfabriek zal waarzchijnlijk de enigste echte vertegenwoordiger in de toekomst zijn die de productiebelangen van haar grondstoffen met voldoende poltiek gewicht moet en kan verdedigen. En dat alles omdat in een democratie de meerderheid bepaalt! Een bepalende meerderheid waarbij een minderheid alleen via een goede lobby haar positie kan verdedigen. (zoals een Unilever, Philips of Shell) Boeren organisaties zijn daarin verdacht, het nationale belang op product en export niveau zal de doorslag moeten gaan geven.

 • koestal

  Minister Henk Kamp was voor de EU verkiezingen nog bij boeren op bezoek in Steenwijkerland ,hij was driftig de opmerkingen en klachten van boeren aan het noteren .Ik vraag me af of hij er werkelijk iets mee doet of dat het toneel was.We moeten maar weer afwachten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.