RundveeOpinie

Harde actie tegen Rendac

De kosten voor de afvoer van kadavers stijgen. Hoog tijd dat melkveehouders de uitval onder pasgeboren kalveren proberen te drukken.

Na de succesvolle verkoop van Rendac stijgen de kosten per kadaver. Helaas zijn we verplicht om ze aan Rendac te leveren. Daarom stel ik voor dat melkveehouders harde actie gaan voeren. Minder kadavers leveren dus! Om te beginnen pakken we de 16 procent sterfte aan bij kalveren die uit vaarzen worden geboren.

Als je ’s morgens in de stal komt en er is een kalf geboren, dan ben je vaak al te laat met de biestverstrekking. Het is zaak om alles in het werk te stellen om nog 4 liter hoge kwaliteit biest in het kalf te krijgen, zo snel mogelijk. Of dat goed verloopt is makkelijk te beoordelen aan het percentage kalveren met diarree, en aan de prijs van de verkochte kalfjes. Die prijs moet tot de hoogste behoren. Een gemiddelde of lage prijs voor de afgevoerde dieren betekent dat ook de aangehouden vaarskalfjes die over twee jaar de hypotheek moeten betalen, niet goed genoeg zijn. Daar helpt echt geen triple A-
paring of hoge NVI-vader aan.

Overigens komen kalfjes op de hedendaagse grote bedrijven niet alleen ’s nachts ongelegen. Ook overdag is het druk, en is het zaak om een nieuw kalfje snel en goed weg te kunnen werken volgens een vast protocol dat de kwaliteit waarborgt.

Als het kalfje het koud heeft, wordt het ook gemakkelijk ziek. Een kalverdekje is een simpele oplossing om dit probleem te borgen.

Veel kalfjes gaan dood door cryptosporidium. Deze ziekteverwekker zit ingekapseld in vet. Hij is daardoor ongrijpbaar voor antibiotica. De kalfjes vermageren, ondanks de €10 per kalf die je spendeert aan Halocur of andere poeders. Ze lijden, een aanzienlijk deel sterft een pijnlijke dood. De kalfjes die overleven hebben veel schade. De enige oplossing is bijtijds goede biest verstrekken.

Het is dus bijna onmogelijk om een kalfje dat al een paar uur geleden geboren is, nog te redden. Je moet de moeder melken, wat bij een vaars al lastig genoeg is. En dan nog, in de helft van de gevallen bevat de vaarzenbiest te weinig antilichamen. Veel bedrijven hebben daarom flessen biest in de diepvries. Maar het ontdooien daarvan duurt veel te lang. Hoe krijg je trouwens goede en dus dikke biest in een fles? Hoe krijg je die flessen na gebruik weer steriel? En als je na het melken 12 liter goede biest hebt verzameld, hoe lang heb je dan werk om die in de diepvries te krijgen, en daarna alles weer schoon te maken? Slechts 0,3 procent van de Nederlandse bedrijven heeft een professioneel biest-opvang-, opslag- en ontdooiapparaat. Op die bedrijven dalen de sterftecijfers spectaculair. De kalfjes zijn veel gezonder en vragen nauwelijks werk.

Ik moet vaak denken aan die boerin uit Bakel die haar verkleumde biggetjes in warm water hangt. Die heeft het begrepen. Pasgeboren leven meteen professioneel opvangen. Helemaal super. Daar kunnen wij melkveehouders nog veel van leren! We kunnen nog fors besparen op medicijnen en op Rendac. We kunnen de veestapel eenvoudig verbeteren.

Beheer
WP Admin