Boerenblog

22 reacties

Harde actie tegen Rendac

De kosten voor de afvoer van kadavers stijgen. Hoog tijd dat melkveehouders de uitval onder pasgeboren kalveren proberen te drukken.

Na de succesvolle verkoop van Rendac stijgen de kosten per kadaver. Helaas zijn we verplicht om ze aan Rendac te leveren. Daarom stel ik voor dat melkveehouders harde actie gaan voeren. Minder kadavers leveren dus! Om te beginnen pakken we de 16 procent sterfte aan bij kalveren die uit vaarzen worden geboren.

Als je ’s morgens in de stal komt en er is een kalf geboren, dan ben je vaak al te laat met de biestverstrekking. Het is zaak om alles in het werk te stellen om nog 4 liter hoge kwaliteit biest in het kalf te krijgen, zo snel mogelijk. Of dat goed verloopt is makkelijk te beoordelen aan het percentage kalveren met diarree, en aan de prijs van de verkochte kalfjes. Die prijs moet tot de hoogste behoren. Een gemiddelde of lage prijs voor de afgevoerde dieren betekent dat ook de aangehouden vaarskalfjes die over twee jaar de hypotheek moeten betalen, niet goed genoeg zijn. Daar helpt echt geen triple A-
paring of hoge NVI-vader aan.

Overigens komen kalfjes op de hedendaagse grote bedrijven niet alleen ’s nachts ongelegen. Ook overdag is het druk, en is het zaak om een nieuw kalfje snel en goed weg te kunnen werken volgens een vast protocol dat de kwaliteit waarborgt.

Als het kalfje het koud heeft, wordt het ook gemakkelijk ziek. Een kalverdekje is een simpele oplossing om dit probleem te borgen.

Veel kalfjes gaan dood door cryptosporidium. Deze ziekteverwekker zit ingekapseld in vet. Hij is daardoor ongrijpbaar voor antibiotica. De kalfjes vermageren, ondanks de €10 per kalf die je spendeert aan Halocur of andere poeders. Ze lijden, een aanzienlijk deel sterft een pijnlijke dood. De kalfjes die overleven hebben veel schade. De enige oplossing is bijtijds goede biest verstrekken.

Het is dus bijna onmogelijk om een kalfje dat al een paar uur geleden geboren is, nog te redden. Je moet de moeder melken, wat bij een vaars al lastig genoeg is. En dan nog, in de helft van de gevallen bevat de vaarzenbiest te weinig antilichamen. Veel bedrijven hebben daarom flessen biest in de diepvries. Maar het ontdooien daarvan duurt veel te lang. Hoe krijg je trouwens goede en dus dikke biest in een fles? Hoe krijg je die flessen na gebruik weer steriel? En als je na het melken 12 liter goede biest hebt verzameld, hoe lang heb je dan werk om die in de diepvries te krijgen, en daarna alles weer schoon te maken? Slechts 0,3 procent van de Nederlandse bedrijven heeft een professioneel biest-opvang-, opslag- en ontdooiapparaat. Op die bedrijven dalen de sterftecijfers spectaculair. De kalfjes zijn veel gezonder en vragen nauwelijks werk.

Ik moet vaak denken aan die boerin uit Bakel die haar verkleumde biggetjes in warm water hangt. Die heeft het begrepen. Pasgeboren leven meteen professioneel opvangen. Helemaal super. Daar kunnen wij melkveehouders nog veel van leren! We kunnen nog fors besparen op medicijnen en op Rendac. We kunnen de veestapel eenvoudig verbeteren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is dit geen reclame voor dat apparaat? En wat levert dat voor hem op?

 • joopi

  crypto is een parasiet en dus sowieso niet gevoelig voor antibiotica

  <>

 • hansvanbergen

  Nee dat valt tegen. Ik krijg nooit niets voor niets. Geen Colo Quick, geen rietjes embryo's,geen nieuwe trekker, zelfs geen vloeren trekker, geen melkrobot. Niets. Terwijl ik daar wel voor open sta.

 • joannes

  Schoenmaker blijf bij je leest! Hoe lossen we met fokken dat probleem van 16% zwakke kalveren bij vaarsen op. Corrigeren en extra verzorging met ¨hulp¨ middelen is 2 x duur. Ten eerste de opgelopen achterstand bij het kalf en ten tweede de extra tijd + middelen die er aan besteed moeten worden! Je zou bijna op een vergelijking van Rendac kosten met verzorgingskosten uitkomen. Daar zullen de PvdD en WD zeker over vallen.

 • tinus888

  er zijn wel simpelere oplossingen als de coloquick,daarnaast is de biestkwaliteit het hoogst als de koe direkt gemolken wordt
  het cryptoprobleem is een kwestie van hygiene

 • Fermer

  Een beetje vreemde zienswijze in het begin van de blog:'Minder kadavers leveren dus.' Alsof de prijsstijging van Rendac, dus de kostenstijging, het argument is om de hoge kalversterfte aan te pakken. Als dat de enige motivatie zou zijn om de hoge kalversterfte aan te pakken ben je niet goed bezig als je met dieren werkt. Elke uitval is er één teveel en als je die kunt voorkomen moet dat niet zijn vanuitoogpunt van de stijgende kosten.
  Op zich mooi dat het sterftecijfer daalt op bedrijven die met een proffessioneel biest-opvang-opslag- en ontdooiapparaat werken, maar met eigen inzet lukt dit ook.
  Onze ervaring is dat een schone afkalfplek en tochtvrije kalfjesopfokplek van net zo'n groot belang is als juiste biestverstrekking.

 • jinkehes

  Wat u zo schetst Hans van Bergen zijn manieren om verwaarlozing tegen te gaan. Is het zo slecht gesteld in de hedendaagse melkveehouderij?

 • floseman1

  de beste biest kun je meten met een biestmeter en goede biest is niet alleen goed voor het kalf dat je weg doet maar een fok kalf wat later koe is geeft al gouw 1000 liter melk meer een goed begin is het halve werk

 • hansvanbergen

  Een kalf moet binnen 4 uur 4 liter hoe kwaliteit biest binnen krijgen. Als ik 's morgens op stal kom en is een kalf geboren dan ligt die een half uur later in een schoon hokje met een dekje op met 4 liter biest erin en de navel ontsmet. Daarna ga ik melken. Daarvoor hoef je niet perse een Colo Quick te hebben. Ik ben benieuwd hoe anderen dit doen. @Tinus en Emmerei hoe doen jullie het?

 • Fermer

  @hans van bergen, als we 's morgens in de stal kom en er is een kalf geboren dan leggen we die in een schoon hokje. Vervolgens beginnen we met z'n tweeën met het melken. Zodra de kalfkoe gemolken is geeft één het nuchtere kalf gelijk de biest. Overdag idem dito.
  's Nachts als we merken dat er een kalf geboren is, halen we die uit de stal en leggen hem in een schoon hok. Hij krijgt dan de volgende morgen tijdens het melken zijn eerste biest. Gaat prima, geen verschil met kalfjes die gelijk na de geboorte de eerste biest krijgen.
  Met kalverdekjes werken we niet. Als het kalf nog wat nat is en koud heeft, wrijven we hem droog met stro en leggen hem in een dik pak stro.
  We hebben lang geleden weleens een vroeggeboorte gehad, die leggen we dan onder een warme lamp.
  We werken wel hygiënisch met de biestverstrekking, maar niet steriel, dat kan niet. We spoelen alles met erg heet water.
  Als de koe of een pink geen genoeg biest heeft, halen we wat uit de vriezer, warmen dit al roerend op het gasfornuis op. Komt gelukkig zelden voor. Toch hebben we zo'n 100 kalfjes per jaar.

 • gvfarmer

  Zo snel mogelijk veel biest geven,

  en altijd een kalf in een schoon gecleaned hokje. Op het rooster liggen we een lege papieren voerzak en daarover een laag stro. Door de papieren zak onder het stro, trapt het kalf het stro niet door het rooster. En de papieren zak verteerd toch wel deels in de 2 weken. En er kan geen trek door het rooster komen.

  En ook altijd navel ontsmetten met jodium.

  Kalf uit de fles of speenemmer laten drinken en niet uit emmer, anders loopt de melk over in pens waardoor je diarree krijgt.

 • LUCTOR

  Kalf bij de koe laten lopen praktisch geen uitval.

 • hansvanbergen

  Ik schrik toch wel van de reacties. Kalfjes die geboren worden op een papieren zak op de roosters. Biest die gekookt wordt op het gasfornuis. Kalfjes die 's nachts geen biest krijgen. En dan kalfjes die bij de koe gelaten worden. Kortom alles wat fout is en niet mag is dagelijkse praktijk. Geen wonder dus dat er jaarlijks ff snel rekenen 18.000 melkveehouders 20 vaarzen per jaar is 360.000 vaarzen die jaarlijks ongeveer afkalven x 16% is dus 57.600 dode kalveren per jaar alleen al bij de vaarzen! Ik hoop maar dat ik ergens een rekenfout heb gemaakt.

 • H Zonderland

  Je schrikt van je eigen haastige leeswerk Hans. Ik ben met je betoog eens maar hou me er niet aan. Desondanks is de kalversterfte hier m.u.v. doodgeboren nihil. Medicijnverbruik bij jogvee idem. Werkwijze is koe kalft in strohok of buiten naast stal. Indien ik wakker ben direct 1,5 liter biest met fles en wanneer ze zelf niet bij koe drinken na paar uur herhalen zodat de 1e dag er 6 liter in komt. Vaak zijn de kalveren (HFxScRxBS) hier sneller bij de uier dan ik met de 2e fles. Koe krijgt altijd ca 30 liter lauw water. Verder blijft het kalf de 1e dag bij de koe, dit stimuleert beide en vaarzen raken wat gewend aan gelurk aan uier waardoor ze iets minder schrikachtig zijn bij 1e melkbeurten. Kalf gaat droog naar éénlingbox met schoon stro, soms bovenop het vorige. Kortom droogte gaat hier voor hygiëne. Geen voorbeeld dus maar wel resultaat.

 • Fermer

  @hansvan bergen, als je het allemmal zo goed weet, waarom vraag je het dan en als het anders dan bij jou gaat het afkeurd!
  Wij hebben nagenoeg geen uitval.
  Ik zou zeggen lees reactie #4 van @joannes eens goed door en ga bij jezelf te rade. Wij hebben 100% MRY koeien, geboorte gemak, sterke kalveren, natuurlijke afweer, geen centje pijn!

 • hansvanbergen

  Inderdaad ik vergis me. 17.500 melkveebedrijven. 30 vaarzen die afkalven ongeveer is dan 525000 x 16% uitval is 84.000 doden kalveren alleen al uit afgekalfde vaarzen. Dat kan makkelijk de helft minder. Uit onderzoek is gebleken dat meteen na de geboorte 4 liter biest geven lijdt tot het hoogste aantal antistoffen in het bloed. Alle andere manieren zijn niet goed genoeg. Het ras koe doet daar niets aan af natuurlijk.

 • Fermer

  @hans van bergen, ik zou zeggen, doe je voordeel met de uitkomsten van onderzoeken en leg vooral alle praktijk adviezen van collega's met wel goede resultaten naast je neer.
  @gvfarmer, de tip van de papieren zak tegen het doortrappen van stro in de boxjes ga ik zeker proberen.

 • H Zonderland

  Wat is niet goed genoeg? Ik bestrijd het genoemde onderzoek niet maar mijn filosofie is dat een kalf beter 'ingespeekselde' biest of melk binnen kan krijgen via een fles, speenemmer of bij de koe dan dat er een maximale hoeveelheid via een sonde ingeramd wordt. Ondanks de goede resultaten lijkt mij het (grotendeels)overslaan van een stukje voorvertering nadelig voor de benutting.

 • hansvanbergen

  Wat voegt het feit toe dat de biest ingespeekseld is ??De anti stoffen moeten opgenomen worden in het bloed van het kalf niet verteerd. Dat moet allemaal gebeuren binnen 4 na de geboorte. Daarna zijn de darmen gesloten. Via de sonde is dus de ideale oplossing. De biest loopt rustig in de maag. 4 liter in 1 keer op laten drinken is lastig. Ervaringen die je zelf hebt kun je beter in de prullenbak gooien en vergeten. Je hebt er niets aan in dit geval. 84.000 dode kalveren laten zien dat de waarde van ervaring zeer beperkt is. We moeten mee met de tijd. Het is 2014 niet 1914.

 • H Zonderland

  Misschien wel niks maar waarom zou het in de natuur dan zo georganiseerd zijn dat dit wél gebeurt? Die trekt zich ook echt niks van tijden of jaartallen aan. Met de tijd meegaan (meer melk/VAK) betekent dat onderdelen van de bedrijfsvoering goed georganiseerd moeten zijn omdat er anders (zonder pa of opa) geen tijd/aandacht meer is voor de toekomstige veestapel. Daarbij kun je afhankelijk van het resultaat kiezen voor een meer natuurlijke werkwijze of een meer technische. Voor meermans-bedrijven ligt dat laatste het meest voor de hand. Het eerste gaat hier (voorlopig) wegens succes nog niet de prullebak in.

 • hansvanbergen

  Hier op de DAP is weer een onderzoek gedaan naar methodes van biest verstrekking. 2 liter biest na de geboorte en later weer geeft 47 eenheden antistoffen. Meteen 4 liter geeft 63 eenheden. Voorlopige conclusie. Kortom al bijna 50% meer antistoffen. Als je dan ook nog eens kiest voor ingevroren goede biest is er dus nog meer verbetering mogelijk. De natuur heeft hier niets mee te maken. In het wild sterven er nog veel meer dieren. Kijk maar eens naar de film de Nieuwe Wildernis. Op het moment dat je een dier naar binnen haalt ben jij verantwoordelijk voor de verzorging en mag een dier er van dat zij de best mogelijke zorg krijgt naar de nieuwste inzichten. Crypto heerst op heel veel bedrijven en als u het nog niet hebt dan krijgt u het binnenkort. Als het 1 keer in uw stal is zal alleen platbranden van deze stal het virus kunnen verwijderen. De enige andere remedie is antistoffen uit biest.

 • hansvanbergen

  Het is gewoon belangrijk dat je een systeem hebt wat makkelijk werkt. De man op de foto laat het kalf drinken met een speen. Daar ipv kun je een sonde monteren wat een rvs buis is met een open dicht pistool. Dan heb je in no time de goede vaak dikke biest erin. Ook het invriezen. Het pakket op de rug klik je in een houder met een nieuwe zak erin. Steriel. In de rvs opvangtrechter heb je tijdens het melken de 4 l biest geschud. Daarna kraantje open doppie erop en pakket in de diepvries. Trechter schoonspoelen onder de hete kraan. In 5 minuten weer klaar. En 5 euro goedkoper per kalf

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.