Boerenblog

27 reacties

Kies voor goedkope stier

Een boer op televisie zette me aan het rekenen. Er valt nog veel te besparen op inseminatiekosten.

SBS zendt het tv-programma Hoeveel ben je waard uit. Daarin berekenen deskundigen aan de hand van bezittingen en schulden het vermogen van mensen. Het levert interessante en vermakelijke televisie op.

Ook een melkveehouder in Drenthe liet doorrekenen wat hij waard was. Door de waarde van zijn land is deze veehouder miljonair. De berekening toonde echter ook dat er weinig geld is voor de boodschappen en dat hij elke maand iets inlevert. De taxatie van de inboedel zal voor veel jonge melkveehouders herkenbaar zijn. De blonde vriendin is eigenlijk het enige van waarde in huis. De veehouder kocht onlangs een nieuwe Oostenrijkse trekker van 84 kW (115 pk) met voorlader van €80.000. De leaserekening is €1.500 per maand. Dit drukt nogal op de begroting. Onlangs heb ik zelf een offerte van een technisch vergelijkbare trekker met voorlader laten maken. Die viel toch ruim €25.000 lager uit. En als je de trekker contant betaalt in plaats van leaset, bespaar je nog eens €10.000.

Wat me verder opviel waren de ki-kosten van €600 per maand. Voor de aanwezige zeventig melkkoeien en zestig stuks jongvee zijn circa 200 inseminaties per jaar nodig. Dat is dus €36,00 per inseminatie. Dit hoge bedrag wijst erop dat waarschijnlijk een inseminator de koeien drachtig maakt. Dat kost zo rond €12,00 (Kampen rekent €11,25, CRV €12,90), de rietjes kosten dan gemiddeld €24,00. Alleen daaruit is al op te maken dat dit waarschijnlijk door CRV gebeurt. Dat is de enige aanbieder met veel stieren op de kaart waarvan de kosten €25,00 per rietje bedragen. Bij KI Kampen kost een inseminatie €11,25, de duurste stieren €16,00. De ingekochte Danillo staat er voor €25,00 op de kaart. Ook bij KI Samen moet je lang zoeken naar stieren boven €20,00.

Volgens mij kunnen de veeverbeteringskosten op het Drentse bedrijf gemakkelijk omlaag. Zo heeft CRV de ‘vijfeurostieren’; drie pinkenstieren die heel bruikbaar zijn. Mascol-zoon Navarro heeft maar liefst 113 beenwerk en 111 Mortellaro-resistentie. Daarmee behoort hij tot de absolute top. Voor €12,90 zet de CRV-inseminator er een rietje van in je koe. Dat is 10 cent goedkoper dan de toekomststier van de maand laten insemineren door KI 
Samen. Daar heb je voor zwartbont op dit moment Vero Ganador met een NVI van 290 en 109 exterieurverwachtingswaarde.

KI Kampen is met €5,00 voor proefstieren de goedkoopste. Voor €16,25 insemineert deze ki-organisatie Danillo-zoon Danshot met 204 NVI en 112 exterieurverwachtingswaarde in je tochtige koe.

Door alleen nog maar voor goedkope stieren te kiezen kan de Drentse melkveehouder makkelijk €3.000 per jaar besparen. Maar zo’n jonge veehouder kan natuurlijk ook zelf insemineren, met rietjes van €5,00. Doe-het-zelven is altijd slim als je begint. Op die manier is hij €1.000 per jaar kwijt, een besparing van dik €6.000! Overigens is er dan natuurlijk ook nog KI De Toekomst, waar hij nog goedkoper rietjes kan kopen.

Laatste reacties

 • sjakie

  Hans,

  flauw om zo op de man te spelen.

  Weet jij zeker dat de kosten voor veeverbetering (melkcontrole, stamboekregistratie) en het gebruik van veemanager niet bij deze kostenpost in zitten? Komt de rekensom toch wat anders uit.

 • boerke brabant

  goede stier is de toekomst. Hierop besparen is riskant. Stier is toch helft van je veestapel

 • joannes

  Het CRV zal niet blij met de prijs en service vergelijking. Boeren die diensten inkopen is waar ze groot van geworden zijn! Maarja toen was het verschil voor verbetering met de eigen stier aanzienlijk groter en een noodzaak.

 • alco1

  Ik denk terug aan de tijd dat ik begon met boeren. Ik wilde ook aansprekende (duurdere) stieren. Een buurman zei me dat daar de koe echt niet meer melk van ging geven. Een voorbeeld van kortzichtigheid. Hij is allang geen koeienboer meer en boert nu als Demeter Griend. En klagen dat ie deed toen ik vijf jaar geleden maar 500 Euro voor zijn mais bood!

 • hansvanbergen

  Mascol zoon Navarro heeft 113 beenwerk en maar liefst 111 mortellaro resistentie. Daarmee behoort hij tot de absolute wereld top. Voor 12.90 euro zet CRV hem in je koe. Daar is een fout gemaakt dat moet dus voor 17.90 zijn, 5+12.90. @Sjakie ik speel helemaal niet op de man. Hij heeft zich voor de tv volledig bloot gegeven en ik pak daar maar een klein aspect uit. In die uitzending word 600 euro per maand opgevoerd als Ki/dek kosten. Of bedoel je dat ik CRV keihard aanpak? Dat vind ik dan ook nogal meevallen.

 • BO(skabout)ER

  alsof inseminatie kosten de redder is van bedrijven, dat zijn dingen waarbij je de puntjes op de I kunt zetten als je de rest goed hebt. Laat de inseminatie er maar 10 euro aan verdienen, het is belangrijker dat je de koe binnen de 400 dagen laat afkalven etc etc.

  En ik vind het ook een vreemd voorbeeld Hans, om aan de hand van een programma een boer te gaan beoordelen. Je kan ook je eigen cijfers erbij pakken en vertellen wat er valt te verbeteren.

  daarnaast! Ik denk niet dat de trekker van jou met zijn trekker is te vergelijken als hij 25000 euro goedkoper is, dat weet ik eigenlijk wel zeker.

  Dat is net zoals sommige boeren beweren dat New Holland net zo goed is als Fendt trekkers. Ik heb als stageopdracht ooit eens de onderhoudskosten vergeleken, misschien ook een leuk artikel voor de boerderij! 'gemiddelde onderhoudskosten tot 10.000 uur''

 • NoordHollander

  te koop veel proef fokstierrietjes van de canadees gefokte kdm lucky lawrence waar oa bij bas vink een excellente tweeling van loopt in zijn fokstal goedkopere rietjes zijn er niet info kd meerstra

 • maikel1991

  Hij insemineerd met Alta op prijs per dracht

 • jrboer

  een eigen stier is nog goedkoper.
  wanneer je elk jaar van één van je beste oudste koeien een stierkalf aan houdt krijg je automatisch de koeien die het beste bij je bedrijf passen.

 • derkador

  Hans gaat ook flink de fout in bij de leasekosten. Er word 1500 Euro per maand afgelost. Ga uit van 36 maand is 54.000 bijbetaald/geleased. Leasetarief voor 3 jaar is maximaal 1,99%. 54000 plus 2% = 55080 Euri. De kosten van het leasen zijn totaal dus 1080 Euri.
  Als de betreffende boer de 54.000 extra aflost bij de bank, verdient hij veel meer, dan wanneer hij de trekker contant betaalt !! Slimme actie dus.

 • sjaakbea

  Hier in de buurt rekende een collega me eens voor hoeveel voordeel hij heeft met het kopen van een stier voor 1000 euro, hem een jaar tussen de koeien te laten lopen en daarna te verkopen voor 1200.
  De som klopt wat betreft kosten per dracht wel.
  Als boer zijn zo simpel was.............

 • farmerbn

  We hebben al jaren een stier bij het vee lopen. Waarschijnlijk ligt door lagere genetische waarde, het daggemiddelde bij de melkgift wel 2 liter lager maar omdat de TKT misschien 40-50 dagen korter is geven onze koeien gemiddeld 2 liter per dag meer dus geven we niets toe. Veel minder kosten en werk.

 • hansvanbergen

  Helemaal geen slimme aktie derkador. Als hij een Zetor 110 hsx met Alo Quick frontlader had gekocht, dezelfde als onlangs getest werd in Boerderij, daar had ik het over en niet de Case Maxxum die hij nu heeft had hij in jouw voorbeeld dus als hij iets inruilde de trekker cash van de lopende rekening kunnen betalen. Ook in de jaren daarna had hij aan die 25.000 euro minder rentekosten gehad. De veehouder heeft mij gister gebeld en geeft zelf ook tie dat die trekker wel wat minder had gekund.

 • hansvanbergen

  De bewuste veehouder gaf aan aan het programma had meegewerkt om eens een realistisch beeld neer te zetten van de financiele situatie van een melkveehouderij. En daar is hij zondermeer in geslaagd. Ik vond het een ontzettend leuke aflevering. Hij vind dat hij niet goed is neergezet. Er was op dat moment minder melk en meer inseminatiekosten. Hij gebruikt ook gesexed sperma. Dat had ik absoluut niet verwacht. Immers uit de 30 afgekalfde vaarzen per jaar en de 70 koeien haald hij al 45 vaarskalveren.

 • hansvanbergen

  Bij gemiddelde vervanging groeit hij dan in 1 a 1.5 jaar door naar 100 melkkoeien. Niet nodig om dan met gesexed te werken liek mien.
  @Boskabouter Ik heb mijn huidige Zetor 5.5 jaar en nauwelijks kosten aan gehad en die voert en werkt iedere dag

 • alco1

  Vaarskalf gesext sperma voor je boveneind en Stierkalf gesext voor je ondereind. Zonder meer meer onkosten, maar als het je hobby is!!
  Ook kan totaal niet berekend worden wat de meerwaarde kan zijn. Dus in principe moet iedereen maar doen waar hijzelf in geloofd.

 • hansvanbergen

  Sure maar stierkalf gesexed is niet leverbaar dus dat is niet aan de orde.

 • joopi

  hee hans kijk eens links op de pagina van de link :
  Daar staat toch duidelijke syrix mannelijk

  https://www.crv4all.nl/shop/nl/catalog/Belgisch+witblauw+basis?&PROOFLE=FOKST

 • alco1

  Oké joopi

 • alco1

  Enne. De tractor waar ik bijna al het werk mee doe is een Deutz 6150. Super luxe. Het zal ook wel niet uit kunnen. Alhoewel ik voor de inruil nog een knap bedrag kon rekenen. Kun je dat ook voor een 10 jaar oude Zetor?

 • derkador

  Hans, de discussie of een Maxxum of een Zetor de beste keus is, ga ik hier niet voeren. Maar mijn punt is dat je aangeeft 10.000 Euro aan kosten te besparen door contant te betalen i.p.v. leasen. Dit klopt niet omdat de kosten van het leasen zo'n 1000 Euro zijn. Heb het net even opgezocht, Case adverteert nu met 0,9% voor 36 mnd... Daarom vind ik dat een slimme keus.

 • hansvanbergen

  Je kunt natuurlijk op tal va manieren een trekker leasen. Welke keuzes iemand daarin maakt kan ik van buiten niet zien. Ik moet dat inschatten . Als de leasekosten bijna 10% van het melkgeld is vind ik dat niet verstandig. Inruilen is altijd een ilusie. Vandaar dat je in bladen zelden de correcte verkoopprijs zult aantreffen. Door de verkoopprijs hoog aan te houden kan men de ilusie van een hoge inruilprijs in stand houden. @Alco nee een 10 jaar oude zetor brengt veel minder op dan een 10jr oude deutz. Maar door de gunstige wisselkoers met Tsjechie, wat geen euro land is is een zetor dus ook al 25000 euro goedkoper. Tsjechie kan devalueren. Italie niet. Daarom heet een fiat nu ineens new holland of case. Een landini heet nu mc cormic en een same heeft nu ineens de naam van het al 15jr failliete deutzfahr.
  Doordat Polen graag de gebruikte zetors kopen brengen deze meer op dan andere B-merk trekkers en schrijven ze in 10 jr een 5000 euro minder af. Kijk maar na op de diverse trekker aanbod sites. Samen met de 1000 euro lagere rente kosten door de 25000 euro lagere investering scheelt dat dus 1500 euro per jr. Dat ervaren veel boeren als weinig maar bij 500 draai uren is het toch 3 euro per draai uur.

 • BO(skabout)ER

  @hansvanbergen; je vergeet de dieselprijs, een zetor is een enorme dieseldrinker! Daarnaast brand je de koppeling ook zo door.

  Maar met 500 uur per jaar is een A trekker niet voordelig, en is Zetor misschien wel voordelig!

  @Joopi
  Dat heb ik nooit geweten!

 • joopi

  @boskabouter hans wil het nog steeds niet weten, discussieert als fokkerijblogger liever over trekkers dan zijn ongelijk toegeven ;)

 • hansvanbergen

  @Boskabouter onlangs heb je in alle bladen kunnen lezen dat zetor juist 1 van de zuinigste trekkers is. Is ook wel logisch omdat hij in de laatste test 1 van de lichtste trekkers was. Ik meen 600 kg lichter dan de JD en een ton lichter dan de valtra. Allemaal kilo die niet meegesleurd hoeven te worden. Verder heeft de zetor 30 versnellingen vooruit en teruguit dus is er altijd wel een passende, directe verbinding. Wat ook weer brandstof bespaard tov vario. Verder kun je de powershif instellen dat hij bij een hoger toerental automatisch op en terugschakelt. Ook weer handig en zuinig. Als zou de koppeling doorbranden heb ik, na 33 jaar zetor rijden, nog nooit meegemaakt en ook nog nooit van gehoord. En ik doe er bijna alleen maar voorladerwerk mee. Ook niet bij andere merken dus dat zal wel flauwekul zijn. Tevens zit er helemaal geen koppelingsplaat op volgens mij net als bij geen enkele andere hedendaagse trekker.

 • bentr

  Bijna iedereen praat over ki-KOSTEN of fokkerij-KOSTEN. Men moet het gaan zien als INVESTERING. Een trekkerfabrikant zal toch ook investeren in zijn machinepark (lees: koeien voor een veehouder) om deze efficiënter te laten produceren!
  Bij 9000kg melk, 2 inseminaties per dracht en een spermaprijs van 25euro, bedragen de ki-´kosten´maar 0,84 cent per kg melk.
  En daarbij zit er maar 0,44 cent per kg melk verschil in of ik een 5 euro stier neem of één van 25 euro!
  Bij voerkosten van gemiddeld 11,5 cent per kg melk kun je makkelijker 1 cent besparen dan bij de KI-´kosten´. Want dat is nog helemaal geen cent!!

  een mooi gezegd!!
  Focus je op kosten, dan gaat de kwaliteit omlaag.

  Focus je op kwaliteit, dan gaan de kosten omlaag.


  https://www.flynth.nl/Nieuws/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/4188/Resultaten-melkveehouderij-2013-kosten-stijgen-onverminderd-door.aspx

 • hansvanbergen

  Het betreft hier een bedrijf waar 7000kg gemolken wordt en waar dus de goedkoopste stieren uitstekend voldoen. Een stier als Navarro met een klein plusje voor melk, een dikke plus voor eiwit en superbenen zal veel toevoegen. De gemiddelde NL Navarro dochters produceren veel meer dan die 7000 kg. Ik ken veel verschillende veehouder met veel verschillende fokkerij richtingen met veel verschillende resultaten. Ik ben ook op bedrijven geweest die 10.000 kg per koe melken met goede gehaltes die altijd met eigen stieren werken. Ook op ons bedrijf heb ik altijd veel proefstieren gebruikt. Dat hoeft de melkproduktie echt niet in de weg te staan.
  Op het moment dat een veehouder wil gaan samenwonen en een gezin wil stichten, hetgeen hier aan de orde was en het is financieel net even wat krap, waarin zij bepaald niet uniek zijn, dan is bezuinigen een noodzaak. Maar ik merk wel vaker dat mensen die zelf geen ondernemer zijn daar weinig begrip voor hebben.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.