RundveeOpinie

Donatie

De Postcode Loterij doneert €500.000 aan Wakker Dier. Zuur dat boeren zo indirect meedoen aan een donatie aan een instantie die hen weg wil hebben.

Op mijn tweet over de donatie van €500.000 van de Nationale Postcode Loterij aan Wakker Dier, dat een einde wil maken aan Nederlandse boeren, krijg ik snel antwoord van de loterij zelf. Die meldt: ‘Wakker Dier zet zich in voor een beter leven voor dieren in de vee-industrie en daarom ontvangt zij steun.’ Als ik daarop reageer met: ‘Ook boeren hebben postcode! Zuur om indirect mee te doen aan donatie aan een instantie die boeren wil weghebben!’ krijg ik snel veel reacties. Maar niet meer van de Postcode Loterij zelf.

Eenzijdig ‘bewijs’

Ik ben er wel even stil van. Geld schenken aan een organisatie waarvan de leden tijdens nachtelijke ‘bezoekjes’ aan boeren zelfs zover gaan dat ze illegaal stroom in de stal aftappen voor hun camera’s, waardoor niet alleen het gevaar bestaat dat stalventilatie wordt uitgeschakeld, maar wat ook tot kortsluiting en, nog erger, brand kan leiden. Deze activisten die met eenzijdige ‘bewijzen’ het nieuws halen, beïnvloeden door genoeg te blijven herhalen mensen die geen enkele band met en notie meer hebben van het boerenbedrijf en die op hun beurt weer klakkeloos het hen voorgekauwde overnemen. Ja, dan gaat de meerderheid het vanzelf geloven. Zoveel hebben ‘we’ dus niet geleerd de afgelopen negentig jaar …

Duidelijke taal

Varkenshouder Mia Jaspers-Janssen in Bakel (N.-Br.) stelde Wakker Dier ook een aantal vragen over zijn opstelling richting boeren. Daarop antwoordde de organisatie: ‘Beste Mia, wij gaan niet in overleg met boeren en doen geen concessies. Wij proberen via massamedia mensen, en vooral supermarkten en bedrijven, wakker te schudden en diervriendelijkere keuzes te laten maken. Wij zetten daarbij voorlopers in het zonnetje en spreken achterblijvers publiekelijk aan. Dit is onze missie.’ Duidelijke taal lijkt me. Er valt met deze eenrichting-organisatie niet te praten. Ze zullen alles aan blijven pakken en gebruiken om, wat zij noemen, de vee-industrie in Nederland te laten verdwijnen.

Opzeggen

Een aantal boerinnen heeft op Facebook de koppen bij elkaar gestoken. Ze hebben gezamenlijk een voorbeeld-opzeggingsbrief aan de Nationale Postcode Loterij geschreven, terug te vinden op de Facebooksites van Anti Wakker Dier en Voor Boeren door Boeren, onder ‘Recente berichten van anderen’.

Beheer
WP Admin