Commentaar

23 reacties

Zorgen om dalende melkprijs

De melkprijzen dalen snel. De euforie van afgelopen jaren lijkt over.

Het kon niet op, de prijs bleef maar hoog en ruim genoeg om de kosten goed te maken. Die waren dit jaar juist gedaald. Daarbij zijn de langetermijnverwachtingen de afgelopen jaren goed geweest. Het Nederlandse product staat goed bekend, de vraag vanuit de groeiende middenklasse in opkomende economieën blijft maar stijgen en de Nederlandse zuivel is uitstekend georganiseerd.

Voor de politiek was het handig dat juist nu de tegenstanders van liberalisering geen argumenten uit de markt konden halen tegen de afschaffing van overheidsregulering. De vrije markt is geen bedreiging, maar een kans, leek het de afgelopen jaren steeds. Maar geen ongelimiteerde kans, blijkt nu. Ook in de zuivelmarkt kan de varkenscyclus toeslaan.

De productie is te snel gegroeid en de wereldmarkt heeft zich mede door politieke grillen ongunstig ontwikkeld. De eerste angstige berichten over ondernemers met moeilijkheden zijn er al. Dat is wel snel, uiteraard. Moderne ondernemers moeten zich juist zien te wapenen tegen een fluctuerende markt. Buffers opbouwen hoort daar bij. Maar wanneer is de buffer groot genoeg? Dat weet je pas als de dip voorbij is. Een ding lijkt zeker: hulp van de (Europese) overheid is niet te verwachten. Scheidend topambtenaar Herman Versteijlen benadrukte dat gisteren nog in deze krant.

Laatste reacties

 • Almagro

  Zorgen om dalende melkprijs ?
  Schei nou toch uit. Amper een paar maanden geleden kon het niet kapot.
  Wat denkt men dan hoe een vrije markt gaat werken ? De langjarige gemiddelde opbrengstprijs zal de kostprijs zijn en eens in de 3 jaar een klein beetje meer. Wie boven gemiddeld (lage kostprijs) draait zal overblijven, de andere helft valt af. Kijk naar de andere sectoren.

 • alco1

  Johan. Jij schrijft ook al dat we in het verleden een gereguleerde markt hadden. Dat was er totaal niet.
  Reguleren kun je iets als je het totaal van de markt, wereldwijd kunt reguleren. Wat heb je eraan als je een bak met water met honderden gaten, er maar een paar kunt dichten. Deze zal net zo goed leeglopen.
  We hadden een reguleringssysteem van hier voor een paar landen een beetje krimpen en elders een beetje meer.
  De melkprijs werd allang bepaalt door de wereldhandel, dat bleek ook wel in 2009.
  Het afschaffen van de contingentering biedt wel kansen voor bedrijven die nog de ruimte hebben, zonder eerst productierechten te kopen en geld laten vloeien naar handelaren en bejaarden tehuizen.

 • agratax2

  @Johan. Welke boer bouwt een financiele buffer op? Weinig want iedere econoom raadde dat altijd af. Winst moest je direct afromen door investeringen te plegen om zo de belasting te omzeilen. Zie wat er de laatste paar jaar ten tijde van de sky high prijzen is gebeurt, 'Stallen gebouwd voor onmetelijke hoeveelheden koeien. Achter grond Belasting voorkomen en wegvallen Quotum'. Nu de prijs door 'over' aanbod en / of te verwachten over aanbod in elkaar klapt Krokodilletranen huilen en het liefst om hulp bedelen bij de overheid. De overheid die deze snelle groeiers liever kwijt dan rijk waren.
  @Plato. Jij predikt nog de oude prek over 'Wie boven gemiddeld zit, overleeft.' Prachtig maar denk wel dat wie morgen net boven het gemiddelde zit, er morgen onder zit en dit is een autonoom proces dat eindigt met 1 overlevende en die is het gemiddelde. De kans dat die omvalt of overleeft is fifty fifty, hangt af van omstandigheden buiten zijn invloed.
  Is dit het ideaal beeld wat je voor ogen hebt Melk Monopoly?

 • .....

  Buffer opbouwen is belasting betalen, daar hebben de meeste boeren geen zin in

 • rmw

  Waarde grond en hoeveelheid schuld is verdubbeld in pakweg 7 jaar tijd, per saldo dus niks opgeschoten... Je financieringslasten bepalen je toekomst, bij een dikke financiering is de melkprijs al snel te laag...

 • minasblunders1

  '...de prijs bleef maar hoog en ruim genoeg om de kosten goed te maken'..

  Als dat zo was zaten er nu niet zoveel in de liquiditeitsproblemen.

 • bekeken

  Maar och het subsidieinfuus wordt er de komende 5 jaar niet uitgetrokken
  hooguit wat afgeknepen.De melkveehouders behouden hun riante positie
  ten aanzien van de varkens- en pluimveehouders.

 • kleine boer

  bekeken@ ik neem aan dat je vanaf april gaat melken......

 • a van Gerwen

  Wat een paniekzaaierij allemaal. Iedereen wist toch dat de melkprijs niet eeuwig boven de 40 cent zou blijven, laat staan dat je er op gaat investeren. Kom je nu al in de problemen, heb je toch iets fout gedaan, jammer dan. Voor de overgrote meerderheid is deze melkprijsdaling geen probleem als het geen jaren gaat duren. Over een jaar is het vast weer beter. Ik geloof er niets van dat de bedrijven als bosjes omvallen, hier en daar misschien eentje die in de problemen raakt, maar dat zal dé massa niet zijn. Het voordeel van een slechter jaar is dat je met beide benen op de grond blijft staan, ook als het weer beter wordt. Wat dat betreft is 2009 voor veel bedrijven een goed leerjaar geweest. Toen was het nog veel slechter, en ik ken niemand in mijn omgeving die het niet gered heeft.

 • Tonnis

  Is er dan zoveel winst gemaakt, in voorgaande jaren? Ik hoor melkveehouders altijd klagen en zeuren. Probeer maar eens een paar hectare mais aan een melkveehouder te verkopen, ze zijn je de gemaakte kosten nog niet gegund. Maar nu ik bovenstaande lees voel ik mij belazerd.

 • veldzicht

  Noem mij een landbouw gewas waar altijd 'beste' prijzen zijn ,die bestaan niet omdat er altijd boeren zijn die in dat gat springen met als
  gevolg hogere productie en lagere prijzen.
  Een gemiddelde prijs van 25 a 30 cent lijkt mij rieel in de toekomst
  met een extra druk op de prijzen door dat veel eu boeren uitbreiden in een verzadigde markt die dat eigenlijk niet kan hebben. als ik zo om mij heen kijk is er nog wel potentie om fors meer te melken.

 • Koen Franken

  Hoop dat de loonwerkers nu niet het kind van de rekening word , en dat de rekening van het mais hakselen maar weer aan de kant word geschoven .Kan me nog goed 2009 herinneren .

 • pinkeltje

  Suikerbieten is al jarenlang goed renderend. Afgezien van wat schommelingen heeft er nog nooit een slecht jaar tussen gezeten.

 • Vibank

  Canada reguleerd al sinds jaar en dag
  Geheel zelfstandig met 34 miljoen inwoners
  Dit heeft tot nu toe nauwelijks handel gekost
  Met andere woorden canada krijgt meer voor elkaar dan de gehele eu

 • Ewullink

  Dat de melkprijs zakt is op zich niet zo erg, maar de kosten zakken niet mee. Behoudens alle financiele lasten waar je zelf verantwoordelijk voor bent stijgen voeders diesel enz. meteen mee met een hoger melkprijs. De daling van deze kosten gaat altijd met een vertragend effect; als ze al meedalen.

 • producent

  Hoezo zorgen om dalende melkprijs, voor de kalverhouders een prima ontwikkeling. Door die lagere melkprijs wordt de kalvermelk poeder weer betaalbaar.

 • polsbroek

  Het zit niet in het ontvangen. Maar in het uit geven.

 • 344412

  👍polsbroek!

 • wimscheerders

  ach gewoon doorgaan , voor vele zit er toch niks anders meer op
  gewoon kop in het zand steken en netjes ja zeggen tegen alles wat de 'grote mannen ' je opdragen

 • Mozes

  @Vemdedairy #14, hoeveel export heeft Canada dat gekost? En hoeveel koopkracht kost de Canadese burger dat?

 • Vibank

  Kijk hoeveel dat precies heeft gekost
  Geen idee dat het wat heeft gekost zeker
  Alles heeft zijn prijs
  Maar blijkbaar niet veel want anders had het systeem al onder de bus geweest
  Als het op geld (Handel) aan komt is canada ook niet naief
  Koopkracht zelf de verhaal
  Minimaal gelijk aan nederland
  Canada komt bij verglijkingen nooit slecht uit de bus


 • Vibank

  Dit alles gezegd hebbende
  Canadeze melkveehouders 60 cent
  Eu melkveehouders ?
  Melk in de winkel 2 per cent vet 4.50 per 4 liter keer koers 0.70
  3.15 gedeeld door 4 is 0. 80 cent
  Melk in Nederland ?

 • koestal

  straks melken voor een kwartje

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.