RundveeOpinie

Pijnstillen bij onthoornen moet

Het is maar hoe je het wilt bekijken: 80 procent van de veehouders geeft kalveren bij onthoornen een pijnstiller tegen napijn.

LTO reageert verheugd op deze uitkomsten van de Boerderij-peiling. Pijnstilling is niet verplicht, in tegenstelling tot verdoving bij onthoorning. Portefeuillehouder diergezondheid Toon van Hoof spreekt terecht over bewustwording onder veehouders. De pijnstilling zorgt er ook voor dat kalveren vlotter zijn als ze bijkomen uit de verdoving en goed blijven vreten.

Een insteek kan ook zijn: één op de vijf veehouders past geen pijnbestrijding toe. Het is voer voor de Radar en Wakker Dier’s van deze wereld. Je ziet de beelden van een kalfje met napijn, zware muziek eronder, voor je. De sector moet dit niet willen.

Grote vraag is waarom veehouders geen pijnstillers geven. De kosten kunnen het niet zijn, €1 tot €2 per kalf. Het middel kan standaard worden opgenomen in het onthoornen. Zij denken er simpelweg niet aan, klinkt het uit de mond van dierenartsen. Dit is een te eenvoudig excuus. Een veehouder heeft zorgplicht voor zijn dieren. Hij werkt in een veranderende, gevoeligere samenleving. Hij moet zich van deze rol bewust zijn.

Een ‘schop onder de kont’ oppert een handelaar als pressiemiddel. Misschien moet de dierenarts het standaard inlassen in het pakket bij onthoornen: verdoven én pijnstiller. Drie op de tien doen dit al. De veehouder moet dan maar motiveren waarom hij dit niet zou willen.

Beheer
WP Admin