Commentaar

10 reacties

Pijnstillen bij onthoornen moet

Het is maar hoe je het wilt bekijken: 80 procent van de veehouders geeft kalveren bij onthoornen een pijnstiller tegen napijn.

LTO reageert verheugd op deze uitkomsten van de Boerderij-peiling. Pijnstilling is niet verplicht, in tegenstelling tot verdoving bij onthoorning. Portefeuillehouder diergezondheid Toon van Hoof spreekt terecht over bewustwording onder veehouders. De pijnstilling zorgt er ook voor dat kalveren vlotter zijn als ze bijkomen uit de verdoving en goed blijven vreten.

Een insteek kan ook zijn: één op de vijf veehouders past geen pijnbestrijding toe. Het is voer voor de Radar en Wakker Dier's van deze wereld. Je ziet de beelden van een kalfje met napijn, zware muziek eronder, voor je. De sector moet dit niet willen.

Grote vraag is waarom veehouders geen pijnstillers geven. De kosten kunnen het niet zijn, €1 tot €2 per kalf. Het middel kan standaard worden opgenomen in het onthoornen. Zij denken er simpelweg niet aan, klinkt het uit de mond van dierenartsen. Dit is een te eenvoudig excuus. Een veehouder heeft zorgplicht voor zijn dieren. Hij werkt in een veranderende, gevoeligere samenleving. Hij moet zich van deze rol bewust zijn.

Een 'schop onder de kont' oppert een handelaar als pressiemiddel. Misschien moet de dierenarts het standaard inlassen in het pakket bij onthoornen: verdoven én pijnstiller. Drie op de tien doen dit al. De veehouder moet dan maar motiveren waarom hij dit niet zou willen.

Laatste reacties

 • Mozes

  Er is ook nog een percentage boeren die zelf onthoornen zonder enige verdoving. Ze geven het kalf alleen een kalmeringsmiddel waar het slaperig van wordt en denken dat dit een verdovingsmiddel is.

 • joohoo

  Als dat klopt heeft het NVWA zijn werk niet goed gedaan!

 • trijnie

  Treurig, dat gefrobel met dieren. Als je zelf een kies laat trekken wil je toch ook graag verdoving?

 • schoenmakers1

  als je je haar laat knippen krijg je toch ook geen verdoving!!!!!!!

 • jrboer

  Onze veearts geeft naast verdoving ook al jarenlang pijnstillers. Kost geen drol en de kalveren krijgen ook geen dipje in de groei. Denk dat het naast goed voor het kalf ook nog eens goed voor je beurs is.

 • trijnie

  Schoenmakers is zeker geen koeienboer?
  Als je hier overal leest dat de veearts het doet met verdoving dan gaat het niet over een koe, in de herftst, als ie op stal gaat, een scheerbeurt geven.

 • melkveehouder .

  Pijnstiller moet gewoon verplicht worden gesteld bij dit soort ingrepen. Diegenen die het al toepassen hebben van deze maatregel geen last.

 • Mozes

  Schoenmakers #4, gebruikt jou kapper een brandijzer waarbij hij ook nog een stuk uit de huid brandt tot op het bot van de schedel?

 • sexbom

  Voor 6 euro 10 kalveren onthoornen met een onthoorn stick (vroegere pasta )1 min schudden met de kop en klaar is kees.Geen halve dag op apegapen of verdere onnodig gedoe.

 • henky++

  Laten we het onthoornen vooral netjes doen en met pijnstillers. Het alternatief is verplicht hoornloze koeien fokken. Dat lijkt mij geen goede weg. Zoveel goede hoornloze stieren zijn er niet en als ze er wel komen dan wordt de schade door inteelt groter dan de kosten voor een goede medicatie met onthoornen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.