RundveeOpinie

Nuka-perspectief

Hoe kijken we als melkveehouders tegen onze nuchtere kalveren aan?

En welke kant gaat het op? In vergelijking met een paar jaar terug brengen ze bar weinig op, de stiertjes. Toen de melkprijs de laatste anderhalf jaar best was, zeiden we: “we krijgen het geld ook op de heenweg”. Nu keldert de melkprijs en blijft ook nog de nuka-prijs historisch laag.

Je kunt optimist zijn en zeggen: “ze worden nog opgehaald en ze brengen nog geld op”. In landen als Nieuw-Zeeland en Chili is er nagenoeg helemaal geen markt voor. In Chili houden de boeren de stiertjes aan tot slachtrijpheid. In Nieuw-Zeeland brengt het kalvervel alleen nog een paar centen op.

In Nederland hebben we flinke discussies over de geitenbokjes en de legkippenhaantjes; naarstig wordt gezocht naar ethisch verantwoorde houderij. Een boer hoort voor een waardig dierenleven te gaan. Maar nu, vanaf 2015, worden onze koeien ouder, zie DNA-hulp bij selectie, nemen we minder jongvee, geeft fosfaat ruimte voor koeien en laten we het jongvee op 23 maanden kalven. Omdat ze daardoor meer geven, langer leven en minder kosten.

Gevolg vanaf volgend jaar: nog veel meer nuka’s op de markt. Met gesekst sperma kunnen we sturen op sekse. Dus wanneer stiertjes gewild blijven voor de vleesveehouderij kunnen we dat bedienen. Moeten ze wel wat meer opbrengen. En waarom zullen we dan geen Belgisch-Blauw gaan gebruiken, kunnen we toch €250 – €300 beuren. Ik voorspel voor volgend jaar een grote toevloed van Belgisch-Blauw en als dat goed gaat met die vermarkting, kunnen we het ook stiertjes laten worden.

In Nederland worden net zoveel nuka’s geïmporteerd als we zelf produceren. Volgend jaar kunnen de integraties wel minder importeren, want dan komen ze talrijk meer van Nederlandse boeren. Onze kalvervleeshouderij is een sterk gespecialiseerde tak, internationaal trendsettend. Om vanuit dierwelzijn en rendement te redeneren, stel ik voor als melkveehouderij intensiever met die kalverintegraties afspraken te maken voor ons beider voordeel.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin