Redactieblog

7 reacties

Nuka-perspectief

Hoe kijken we als melkveehouders tegen onze nuchtere kalveren aan?

En welke kant gaat het op? In vergelijking met een paar jaar terug brengen ze bar weinig op, de stiertjes. Toen de melkprijs de laatste anderhalf jaar best was, zeiden we: "we krijgen het geld ook op de heenweg". Nu keldert de melkprijs en blijft ook nog de nuka-prijs historisch laag.

Je kunt optimist zijn en zeggen: "ze worden nog opgehaald en ze brengen nog geld op". In landen als Nieuw-Zeeland en Chili is er nagenoeg helemaal geen markt voor. In Chili houden de boeren de stiertjes aan tot slachtrijpheid. In Nieuw-Zeeland brengt het kalvervel alleen nog een paar centen op.

In Nederland hebben we flinke discussies over de geitenbokjes en de legkippenhaantjes; naarstig wordt gezocht naar ethisch verantwoorde houderij. Een boer hoort voor een waardig dierenleven te gaan. Maar nu, vanaf 2015, worden onze koeien ouder, zie DNA-hulp bij selectie, nemen we minder jongvee, geeft fosfaat ruimte voor koeien en laten we het jongvee op 23 maanden kalven. Omdat ze daardoor meer geven, langer leven en minder kosten.

Gevolg vanaf volgend jaar: nog veel meer nuka's op de markt. Met gesekst sperma kunnen we sturen op sekse. Dus wanneer stiertjes gewild blijven voor de vleesveehouderij kunnen we dat bedienen. Moeten ze wel wat meer opbrengen. En waarom zullen we dan geen Belgisch-Blauw gaan gebruiken, kunnen we toch €250 – €300 beuren. Ik voorspel voor volgend jaar een grote toevloed van Belgisch-Blauw en als dat goed gaat met die vermarkting, kunnen we het ook stiertjes laten worden.

In Nederland worden net zoveel nuka's geïmporteerd als we zelf produceren. Volgend jaar kunnen de integraties wel minder importeren, want dan komen ze talrijk meer van Nederlandse boeren. Onze kalvervleeshouderij is een sterk gespecialiseerde tak, internationaal trendsettend. Om vanuit dierwelzijn en rendement te redeneren, stel ik voor als melkveehouderij intensiever met die kalverintegraties afspraken te maken voor ons beider voordeel.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  De melkveehouderij moet zorgen dat deze BVD en IBR vrij worden. Dan kan de import gestopt worden omdat meerdere buitenlandse landen nog niet vrij zijn.

 • h tinge

  Vele boeren hebben ervaring met koeien,die ze niet drachtig kunnen krijgen,maar toch voldoende melk blijven doorproduceren.Als dwarsdenker zou ik zeggen,zoek en selecteer stieren die dit vererfen.Zeg maar als voorbeeld :een keer in de 3jaar de koeien drachtig maken met bv.gesext sperma.Als dit kan ,heb je meerdere vliegen in een klap.

 • alco1

  Daar zit wat in @tinge. Maar je moet er wel de koeien voor hebben.
  Daarentegen heeft de voorlichting altijd te lange tussen kalf tijd als inkomsten derving gezien.
  Bij die berekeningen kwam echter nooit naar voren dat je in een daling van productie kunt zien of een koe weer drachtig is.

 • landboer

  MRIJ kalveren brengen nog wel geld op.

 • joohoo

  Minder kalveren?? heb je de melk ook niet meer nodig .

 • schoenmakers1

  is het gek dat de kalveren niks meer opbrengen, de kwaliteit is ook niks, hoe kun je aan deze kapstokken nog vlees krijgen.
  De richting van de BWB van jan van weperen kan nog wel eens de goede zijn

 • mhrijken

  Goed idee Martin Oldehof. Gewoon via de gezondheidsstatus de grenzen dichtgooien voor import. Gaan de nukaprijzen hier in NL 2x zo hoog worden, want de kalvermesters die nu geen NL kalveren krijgen gaan natuurlijk meebieden. Anders hebben ze een lege stal want vanuit het buitenland kan dan niet meer. Gooien we gelijk ook maar even de export dicht van vaarzen.
  Want jouw achterliggende gedachte voor prijsstuwing werkt in het buitenland ook op het melkvee wat daar op de lokale markten wordt aangeboden. En om een gelijk speelveld te krijgen moet je dan natuurlijk alles aanpakken. Ook geen biggen meer naar het buitenland want dat is niet leuk voor de buitenlandse vermeerderingsbedrijven. Ik kan zo denk ik nog wel even doorgaan, maar dat is net zo zinnig als het kort door de bocht is om alleen met je eigen eilandje bezig te zijn. Als de mesterij geen geld verdient, verdwijnt ie. Na enkele slechte jaren moeten er gewoon weer positieve saldo's komen. Dat de nukaprijs een eind gezakt is, is o.a. een kwestie van vraag en aanbod. Je zou misschien wel kunnen opperen om met alle melkveehouders minder koeien te gaan houden. Dat resulteert in minder kalveren dus een betere prijs. Wen zovast maar aan het marktgericht denken, anticiperen en misschien ook wel overleven. Succes

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.