RundveeOpinie

Gezonde vossen

De vossen in onze omgeving worden steeds brutaler. Gisteren kwam Henk een vos midden op de voergang tegen.

Bij ons in de buurt loopt al jaren een paartje vossen rond. Dit jaar hadden we zelfs een nestje jonge vossen in de berg met oude autobanden. Ik heb ze zien spelen. Prachtig om te zien, maar de buren vinden het wat minder. Ik snap dat wel. Mijn drie araucana’s (Peruviaanse kippen die groene eieren leggen) waren op een dag allemaal uit het nachthok verdwenen. Drie dagen later vond ik voor mijn voordeur veren: witte, bruine en grijze. Over brutaal gesproken, die vos deed het er gewoon om!

Ook bij de buren verdwenen kippen. Dus buurman ging op onderzoek uit en ontdekte de jonge vosjes. Zonder ons medeweten heeft hij vergiftigd vlees over onze heg gegooid. Daardoor is niet alleen onze hond erg ziek geworden, maar gingen onze katten zelfs dood. De jonge vosjes hebben er vast ook van gesnoept, maar kregen er niets van. Hoe kunnen ze dat overleven? Zijn ze soms immuun?

Aanpassen

Onlangs was er een tv-uitzending ‘The wonder of Animals’ over vossen op NPO2, die we hier in de Eifel kunnen ontvangen. In ‘Key adaption’ (de belangrijkste aanpassing) wordt uitgelegd dat vossen zich niet alleen goed thuis voelen in grote steden, maar dat ze zelfs immuun zijn geworden voor voedselvergiftiging door het vaak eten van verrot voedsel. Dat kan de reden zijn dat de vossen in onze buurt niet zijn doodgegaan door dat vergiftigde vlees.

Nooit ziek

Het zette me aan het denken: zowel Henk als mijn jeugdvriendin zijn beiden opgegroeid op een boerderij, ze waren nooit ziek. Dat geldt ook voor onze zoon Tijmen. Ik daarentegen was vroeger vaak ziek. Mijn ouders hebben zelfs paratyfus gehad, ondanks dat ze altijd goed hebben opgelet nooit voedsel dat ‘over de datum’ was op te eten. Paratyfus is een vreselijke ziekte die diepe indruk op me heeft gemaakt. Ik kom uit een burgergezin zonder huisdieren, mijn ouders hadden daar niets mee.

Ik stel hier een vraag waar ik al veel langer mee rondloop: Hoe komt het dat boerenkinderen die vaak in contact komen met onder meer vee en huisdieren, minder vaak ziek (lijken te) zijn dan kinderen uit gezinnen die weinig contact hebben met dieren? Maar alles moet tegenwoordig steeds hygiënischer. Wordt ons afweersysteem daardoor te laks?  Vroeger at de adel pas fazanten als die dieren van hun poten afvielen. Fazanten werden namelijk aan hun poten opgehangen. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.

Beheer
WP Admin