Boerenblog

15 reacties

Gezonde vossen

De vossen in onze omgeving worden steeds brutaler. Gisteren kwam Henk een vos midden op de voergang tegen.

Bij ons in de buurt loopt al jaren een paartje vossen rond. Dit jaar hadden we zelfs een nestje jonge vossen in de berg met oude autobanden. Ik heb ze zien spelen. Prachtig om te zien, maar de buren vinden het wat minder. Ik snap dat wel. Mijn drie araucana's (Peruviaanse kippen die groene eieren leggen) waren op een dag allemaal uit het nachthok verdwenen. Drie dagen later vond ik voor mijn voordeur veren: witte, bruine en grijze. Over brutaal gesproken, die vos deed het er gewoon om!
Ook bij de buren verdwenen kippen. Dus buurman ging op onderzoek uit en ontdekte de jonge vosjes. Zonder ons medeweten heeft hij vergiftigd vlees over onze heg gegooid. Daardoor is niet alleen onze hond erg ziek geworden, maar gingen onze katten zelfs dood. De jonge vosjes hebben er vast ook van gesnoept, maar kregen er niets van. Hoe kunnen ze dat overleven? Zijn ze soms immuun?

Aanpassen
Onlangs was er een tv-uitzending 'The wonder of Animals' over vossen op NPO2, die we hier in de Eifel kunnen ontvangen. In 'Key adaption' (de belangrijkste aanpassing) wordt uitgelegd dat vossen zich niet alleen goed thuis voelen in grote steden, maar dat ze zelfs immuun zijn geworden voor voedselvergiftiging door het vaak eten van verrot voedsel. Dat kan de reden zijn dat de vossen in onze buurt niet zijn doodgegaan door dat vergiftigde vlees.

Nooit ziek
Het zette me aan het denken: zowel Henk als mijn jeugdvriendin zijn beiden opgegroeid op een boerderij, ze waren nooit ziek. Dat geldt ook voor onze zoon Tijmen. Ik daarentegen was vroeger vaak ziek. Mijn ouders hebben zelfs paratyfus gehad, ondanks dat ze altijd goed hebben opgelet nooit voedsel dat 'over de datum' was op te eten. Paratyfus is een vreselijke ziekte die diepe indruk op me heeft gemaakt. Ik kom uit een burgergezin zonder huisdieren, mijn ouders hadden daar niets mee.
Ik stel hier een vraag waar ik al veel langer mee rondloop: Hoe komt het dat boerenkinderen die vaak in contact komen met onder meer vee en huisdieren, minder vaak ziek (lijken te) zijn dan kinderen uit gezinnen die weinig contact hebben met dieren? Maar alles moet tegenwoordig steeds hygiënischer. Wordt ons afweersysteem daardoor te laks?  Vroeger at de adel pas fazanten als die dieren van hun poten afvielen. Fazanten werden namelijk aan hun poten opgehangen. Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.

Laatste reacties

 • Ferm

  Tijdens mijn zwangerschap werkte ik gewoon door op de boerderij en melkte nog tot een week voor de bevalling. Ik voelde mij er goed bij. Er waren wel mensen die vroegen of dat niet onverstandig was, met al dat 'vieze' werk. Mijn schoonmoeder heeft het zo gedaan en haar hele generatie begreep ik. Later las ik een artikel dat vrouwen die op de boerderij werken en zwanger zijn, later kinderen hebben die bijna geen allergie kennen. Onze zoon is nu 11 en nooit noemenswaardig ziek geweest, dus of het daar nu van komt? Ik denk wel dat je een bepaalde weerstand opbouwt.

 • agratax2

  Monique ik denk inderdaad dat >te veel< hygiene ziekte in de hand werkt, omdat het lichaam bij al die hygiene geen gelegenheid krijgt Natuurlijke Weerstand op te bouwen. Mijn dochter, huisarts, is dezelfde mening toegedaan. Af en toe een infectie is niet verkeerd.

 • ACB

  Balans en logica

 • Frans-Jan

  Een oom van mij zei als je dagelijks een beetje gif binnen krijgt word je vanzelf immuun...........

 • Mozes

  Dat de vossen niet zijn dood gegaan aan het gif en mensen die weinig vatbaar zijn voor infecties kun je niet op één hoop gooien. Weerstand tegen gif en weerstand tegen infecties zijn totaal verschillende zaken.

  Wat weerstand tegen infecties betreft: het is al langer in de medische wetenschap bekent dat het afweersysteem van de mens getraind moet worden. Een kind moet voldoende contact hebben met allerlei bacteriën en virussen, zowel ziekmakend als niet ziekmakend om het afweersysteem te 'leren' het verschil te zien tussen goede en slechte kiemen. Als dit onvoldoende gebeurd ontstaat allergie: het afweersysteem reageert heftig op dingen die niet gevaarlijk zijn of reageert matig op dingen die wel schadelijk zijn.
  Een kind dus niet de hele dag achter de computer maar het bos in. En ook niet bij ieder schrammetje met jodium klaar staan.

 • ed12345

  Monique een paar jaar terug sprak ik een hoofdverpleegster die zat te beweren dat het beste water voor ons gedistilleerd water was, het gesprek kwam zo vanwege de rage dat iedereen flessen water drinkt,en of ik nou zei dat de bacterien in gewoon water nodig zijn voor ons .Nee al die bacterien waren gevaarlijk
  Op de boerderij eten we veel vers spul zonder conservering of kleurmaker ik denk dat dat ook veel bijdraagt aan de gezondheid van onze kinderen en ons zelf

 • @meelmuisje

  @Mozes het ging me om wat er in dat programma 'Wonder of Animals' werd beweerd, namelijk dat vossen minder gevoelig zijn geworden voor voedselvergiftiging. Daarnaast verbaasde het me dat de vossen en vosjes geen of minder last hadden van het vergiftigde vlees, in tegenstelling tot onze hond en katten.

  Precies wat @Frans-Jan schrijft, van dagelijks een beetje gif kàn je immuun worden. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld slangenbezweerders die hun kinderen al laten omgaan met de meest giftige slangen.

  O ja, Ik begrijp dat als je 'steeds hygiënischer' (in het rood) in de tekst aanklikt, je niet naar het betreffende artikel 'Minister: verschoon vaatdoekje elke dag' wordt doorgeleid. Zie <>

 • joannes

  Het enten van mens en dier is geen uitvinding van mensen maar al jaren onderdeel van de evolutie! Die vosjes hebben nog geen last van kunstmatige ingrepen en blijven zich aanpassen, zo blijkt! En de mens.....die verbaast zich! Verbaast zich over het feit dat de natuur zich niet aanpast aan die virtuele wereld waar de mens zich nog regelmatig vergist; zo blijkt met die overmoedige buurman.

 • j.meesters

  ik ben daar wel mee eens,j.m.

 • lauwen1

  Als ik jullie was zou ik toch maar uitkijken met die schattige vosjes op je boerderij. De vos is namelijk naar mijn mening het smerigste dier, hij eet namelijk alles wat maar op eten lijkt: rotte kadavers, nageboortes kadavers bij iedere boerderij en daarna vrolijk bij jullie in het voer van de koeien de uitwerpselen leggen. Als ik jullie was zou ik ze maar zo snel mogelijk zien weg te krijgen, maar vergiftigd vlees is natuurlijk niet de oplossing er zijn natuurlijk andere manieren

 • trijnie

  Ook ratten zijn al ongevoelig geworden voor het rattengif, dat zit ingebouwd in het dier. Als ze er maar genoeg van krijgen in één keer werkt het.
  Krijgen ze meerdere keren een beetje dan wet hun lichaam eraan. Zo vertelde de rattenvanger het mij.
  Maar pas toch een beetje op voor de vossen, ze kunnen hondsdolheid overbrengen. En er zijn er veel. Ook hier lopen ze 's nachts gewoon tussen het vee en vanavond toen ik naar huis reed, stak er nog ééntje den weg over. Daarentegen vangen ze wel muizen, ratten en ganzen.

 • PetervanKempen

  Dat van die fazanten heeft te maken met het eetbaar maken van oudere wilde dieren. Hetzelfde met marineren. Als je vlees verder laat vergaan hier noemen ze dat 'adelijk' worden, wordt het steeds malser, maar helaas de lucht is anders dan vers vlees. Een goed stuk rundvlees, je kunt het onder omstandigheden lang 'goed'houden en toch niet laten bederven, dat heet rijping. Voordeel het stinkt niet. Adelijk vlees als fazanten is rotting en overdone. Verder heb je gelijk, te veel hygiene neemt de resistentie tegen bacterieen weg die je opbouwt als je er een paar tegenkomt, net als dat je bij een te regelmatig leven niet meer tegen plotselinge veranderingen kan. Vakantie= Diarree! Die vosjes, heel leuk, maar wel in het bos, en niet op je boerderij, en niet teveel, bijvoorbeeld een paar op 400 hectare. Bel je jager toch maar om die pension gasten te verwijderen. Fuchsbandwum en andere narigheid als schurft ed dat wil je niet in je huis- of dieren halen.

 • J@gertje

  De laatste gevallen van rabiësoverdracht door dieren naar mensen in Nederland dateren van 1962. De laatste rabiësuitbraak onder dieren dateert uit 1988.
  Deze uitbraak werd bestreden met een grote orale vaccinatiecampagne onder vossen (lokaas met vaccin).
  Sindsdien heeft er in Nederland geen overdracht van het klassieke rabiësvirus onder dieren meer plaatsgevonden.
  Vleermuizen kunnen, ook in Nederland, wel besmet zijn.
  Een veel groter gevaar is de vossenlintworm.
  Sinds 1997 wordt de vossenlintworm in ons land bij vossen gevonden, tot nu toe alleen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Het aantal besmette vossen in Nederland neemt steeds verder toe.

 • Burnetti

  @j@gertje: klopt en in Duitsland waar de schrijfster woont is vossenlintworm endemisch onder vossen. Ook echinococcis multilocularis komt bij vossen in Duitsland voor.
  Veel paracitaire ziekten die bij huisdieren en productiedieren voorkomen hebben een a-symptomatisch verloop: je merkt er weinig van. Echinococcis wordt daarom bij mensen zelden gediagnostiseerd.
  Net is Q- koorts is het een bekende maar zeldzame beroepsziekte onder veehouders. De aantallen ziektegevallen van deze afzonderlijke ziekten vallen in het niet tegenover de welvaartsziekten kanker en hart- en vaatziekten waar veehouders en hun familieleden niet van verschoond blijven.
  Buitenwerks is gezonder dan binnenwerk. De natuurlijke ventilatie zorgt voor lage infectiedruk. Boerderijen hebben een lage mensbezetting tov. Verstedelijkte bebouwing. Agrariërs en hun families leven meer solitair en dit verminderd verspreiding van infectieziekten.

 • @meelmuisje

  @Burnettii Schrijfster is, net als haar man en vriendin, in de kern van een dorp in het Gooi opgegroeid wat de meeste Duitsers, vanwege de grootte, echt niet als een dorp zouden zien. Niet te vergelijken met een dorp in de Eifel dus. En buitenwerk is inderdaad gezonder. Ik heb 15 jaar in een gebouw gewerkt waarvan geen enkel raam open kon, bij het Jaarbeursplein in Utrecht waar Luchtmetingen code rood kregen zo vervuild was het er. Als astmapatiënt had ik vaak longontsteking, Iedereen was continu ziek vanwege de airco. Sinds ik er niet meer werk en dat is inmiddels 12 jaar, kan ik de keren dat ik ziek was op een hand tellen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.