Redactieblog

12 reacties

Achteraf zuivelmarkt verslaan

Achteraf kun je de zuivelmarkt altijd verslaan. Zo veel werd duidelijk tijdens een presentatie die analist en consultant Mark Voorbergen gaf voor een groep journalisten.

Tijdens de perspresentatie gaf analist en consultant Mark Voorbergen een aantal voorbeelden van ongelukkig optreden van verschillende partijen op de zuivelmarkt in de afgelopen jaren. Van vorig najaar tot begin 2014 kochten Chinese inkopers enorme hoeveelheden Nieuw-Zeelandse en Europese melkpoeder, juist op de top van de markt. Terwijl de inkopers hadden kunnen zien dat de wereld-zuivelmarkt sterk cyclisch is.

China: oude voorraden
De Chinezen hadden kunnen leren van grote multinationals in de voedingsindustrie, die de lage prijzen in de voorbije maanden aangrepen om langlopende zuivelcontracten vast te leggen. Met de kennis van nu hadden ze misschien beter nog even iets langer kunnen wachten, maar ze handelden in elk geval slimmer dan de Chinezen. Die lijken intussen nog even weg te blijven van de zuivelmarkt en pas weer te gaan kopen als de prijzen gaan aantrekken. Ze zijn nu nog steeds bezig om de oude voorraden te verteren.

Verenigde Staten: overtollige voorraden
Nog zo'n voorbeeld van onhandig optreden is de late reactie van de Amerikaanse melkveehouderij op de zuivelmarkt. Toen dit jaar de zuivelprijzen wereldwijd alweer daalden, kwamen de melkveehouderij en zuivelindustrie daar op stoom. De Amerikaanse melkveehouders moeten daardoor de piekprijzen missen die hun collega's in de EU wel hebben gehad. Maar de Amerikanen zullen de komende maanden de wereldmarkt nog wel blijven belasten met overtollige voorraden die ze in eigen land niet meer kwijt kunnen.

Nieuw-Zeeland: aanpassen productie
De Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie en melkveesector doen het dan beter. Fonterra geeft negatieve signalen uit de markt snel door aan de leden. Die passen vervolgens hun productie redelijk gemakkelijk aan de omstandigheden aan.

Europa: te lang te hoge prijs
De vraag is: wat hebben de Europese en vooral de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie van dit alles geleerd. Puur vanuit het bovenstaande geredeneerd, kun je zeggen dat de melkprijs hier te lang te hoog is gebleven. Al moet je daar als boer natuurlijk nooit over klagen, mits tijdig zandzakken voor de deur zijn geplaatst. De komende maanden moet blijken of dat is gebeurd. Dan zal blijken of de melkveehouders geleerd hebben van de voorbije jaren. En of ze een laagje vet op de botten hebben om een halfjaar met lage prijzen te kunnen doorstaan. En of ze hun bedrijfsstructuur zo hebben aangepast dat ze ook een tijdje wat minder kunnen melken als dat beter is. Als dat zo is, kunnen ze ook de komende ontwikkelingen op de zuivelmarkt goed aan.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Klaas, is dit wat op die presentatie werd verteld of komt dit uit je eigen koker?

  Je schrijft namelijk:'En of ze hun bedrijfsstructuur zo hebben aangepast dat ze ook een tijdje wat minder kunnen melken als dat beter is'.

  Als verslaggever van de boerderij weet jij donders goed dat je maar beperkt kunt aanpassen. Je kunt een beetje krachtvoer knijpen maar niet te veel want dat gaat ten koste van gezondheid en vruchtbaarheid. En je kunt wat koeien ruimen die anders volgend jaar toch uit zouden vallen. Dit alles is maar beperkt. Want als je veel kunt knijpen in het krachtvoer, dan voerde je eerst te veel wat ook niet genoeg opbracht. En als je te veel koeien hebt waarvan je verwacht dat die volgend jaar uitvallen dan is er ook iets mis op je bedrijf.
  Je kunt dus enkel roeien met de riemen die je hebt, hard werken, en opletten.

 • Mozes

  De ontwikkeling in de VS laat zien dat een variabel melkquotum niet werkt: je loopt altijd achter de markt aan.

 • landboer

  Doe je zonder quotum trouwens ook, als dat niet zo was ontstaan er ook geen hoge prijzen.

 • joannes

  De prijs blijkt weer de enigste goede raadgever, wanneer deze hoog is en iedereen praat erover betekent dat opletten en reserves opbouwen, en omgekeerd wanneer ze laag is. Het quotum eraf betekent dat je prijs gevoeliger wordt en daarmee wordt de prijs de indicator! De flexibiliteit zit dan niet in de installaties maar in het aantal dieren aan de melk en misschien een beetje het voer.

 • nak

  boter/poeder prijzen in de VS zijn nog altijd veel te hoog. Je kunt op dit moment je melk goed verkopen op de CME, circa Eur 26,50/100kg. Dat ligt hoger dan het EU interventie niveau van circa Eur 22/100kg

 • poldes

  reportages en verhalen van klaas van der horst ,zijn er op gericht ,om gelezen te worden en als je eerst nog een beetje kijk op de uitbetaal prijs van boerderijmelk zou hebben ;dan na het lezen zeker hier vanaf geraakt te worden.

 • Foxxy

  De bedrijfs-produktielocatie +financiering op grond zijn een gegeven, samen met de mechanisatie kosten. Variabele is de melkprijs samen met de krachtvoer kosten. Licht gefinancierd is redelijk flexibel, zwaar geïnvesteerd is de Sjaak!
  Hopen op een piepkleine marge,en bulk-produceren, of een bord in de tuin!

 • Mels

  Juist Foxxy maar daar wringt nu juist de schoen.

 • el

  Wen er maar vast aan Klaas,is de melk duur dan wordt er meer geproduceert, brengt de melk te weinig op dan word er minder geproduceerd! 2014 was een topper.

 • info36

  Te lang te hoge prijzen? Wat een gestoorde redenering.

 • koestal

  Beter plannen zegt EU commissaris Hogan

 • saturna

  Produceren voor de vrije markt is wel eens incasseren, zowel positief als negatief en daar moeten de melkveehouders nog een beetje aan wennen. Je moet als ondernemer nadenken over je afzet en dat hebben jullie in de afgelopen 30 jaar nog nooit hoeven doen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.