RundveeOpinie

Achteraf zuivelmarkt verslaan

Achteraf kun je de zuivelmarkt altijd verslaan. Zo veel werd duidelijk tijdens een presentatie die analist en consultant Mark Voorbergen gaf voor een groep journalisten.

Tijdens de perspresentatie gaf analist en consultant Mark Voorbergen een aantal voorbeelden van ongelukkig optreden van verschillende partijen op de zuivelmarkt in de afgelopen jaren. Van vorig najaar tot begin 2014 kochten Chinese inkopers enorme hoeveelheden Nieuw-Zeelandse en Europese melkpoeder, juist op de top van de markt. Terwijl de inkopers hadden kunnen zien dat de wereld-zuivelmarkt sterk cyclisch is.

China: oude voorraden

De Chinezen hadden kunnen leren van grote multinationals in de voedingsindustrie, die de lage prijzen in de voorbije maanden aangrepen om langlopende zuivelcontracten vast te leggen. Met de kennis van nu hadden ze misschien beter nog even iets langer kunnen wachten, maar ze handelden in elk geval slimmer dan de Chinezen. Die lijken intussen nog even weg te blijven van de zuivelmarkt en pas weer te gaan kopen als de prijzen gaan aantrekken. Ze zijn nu nog steeds bezig om de oude voorraden te verteren.

Verenigde Staten: overtollige voorraden

Nog zo’n voorbeeld van onhandig optreden is de late reactie van de Amerikaanse melkveehouderij op de zuivelmarkt. Toen dit jaar de zuivelprijzen wereldwijd alweer daalden, kwamen de melkveehouderij en zuivelindustrie daar op stoom. De Amerikaanse melkveehouders moeten daardoor de piekprijzen missen die hun collega’s in de EU wel hebben gehad. Maar de Amerikanen zullen de komende maanden de wereldmarkt nog wel blijven belasten met overtollige voorraden die ze in eigen land niet meer kwijt kunnen.

Nieuw-Zeeland: aanpassen productie

De Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie en melkveesector doen het dan beter. Fonterra geeft negatieve signalen uit de markt snel door aan de leden. Die passen vervolgens hun productie redelijk gemakkelijk aan de omstandigheden aan.

Europa: te lang te hoge prijs

De vraag is: wat hebben de Europese en vooral de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie van dit alles geleerd. Puur vanuit het bovenstaande geredeneerd, kun je zeggen dat de melkprijs hier te lang te hoog is gebleven. Al moet je daar als boer natuurlijk nooit over klagen, mits tijdig zandzakken voor de deur zijn geplaatst. De komende maanden moet blijken of dat is gebeurd. Dan zal blijken of de melkveehouders geleerd hebben van de voorbije jaren. En of ze een laagje vet op de botten hebben om een halfjaar met lage prijzen te kunnen doorstaan. En of ze hun bedrijfsstructuur zo hebben aangepast dat ze ook een tijdje wat minder kunnen melken als dat beter is. Als dat zo is, kunnen ze ook de komende ontwikkelingen op de zuivelmarkt goed aan.

Beheer
WP Admin