Redactieblog

13 reacties

Vijftig visites

Voor het Nordwin College bezoek ik leerlingen op hun stageadres: dit is boeiend en ik zie een grote verscheidenheid.

De Nordwin-melkveehouderijopleiding heeft de beste praktijkbedrijven waar veehouders de stagiaires op een goede manier coachen. Enerzijds door ze werkervaring te laten opdoen, maar ook door de leerlingen te helpen bij hun opdrachten.

Menigmaal krijgen wij op school te horen dat door de opdrachten ook weer meer aandacht en scherpte in de bedrijfsvoering komen. En de leerlingen, zij genieten  van de stagedag. De stages hebben flinke impact op de ontwikkeling van de leerling. Menig boer van vandaag weet nog precies waar hij stage heeft gelopen en wat de kenmerken zijn van dat bedrijf. Op het Nordwin College proberen we de theorie en de praktijk goed te laten matchen. Dat is iets wat veel leerlingen nog niet in de gaten hebben, maar niks is zo praktisch als een goede theorie.

Voor mij als boer en docent is het werken, maar ook genieten en soms verbazen. Zo bezocht ik kortgeleden een goed verzorgd bedrijf, maakte ik een praatje met de stagiaire over resultaten en een praatje met de boer over de beste herfst. Dan komt senior naar me toe. Ik begroet hem en hij zegt: het is jou hier natuurlijk veel te klein, maar ik ben trots op mijn zoon. Ik zeg tegen deze krasse man op leeftijd: "waar ik van geniet is een boer die zijn bedrijf onder controle heeft, waar alle dieren goed verzorgd zijn, waar het opgeruimd is en dat ongeacht groot of klein, oud of nieuw". Altijd weer: de boer maakt het verschil.

Nog zo'n topper vorige week. Ergens in het zuidwesten van Friesland: koeien goed gezond, lekker op de poten, hoog in productie. Een graslandverzorging tot in de finesses en verzorging van machines, een toonbeeld van duurzaamheid. Trekkers van 25 jaar oud die 30.000 draaiuren hebben maar die je nog zo in de etalage kunt zetten. De jongste trekker uit 1991 en een bedrijfsvoering met passie. voor alle facetten. En zo kan ik wel doorgaan met mijn stagebezoekervaringen.

Theorie en praktijk op de juiste manier laten samensmelten: dat is MBO-onderwijs.

Laatste reacties

 • vink

  10/15.000 uur ok. 30.000 gemiddeld is wel erg veel. zullen wel de nodige olie lekken.

 • Mels

  Vink,Kat je eigen spullen af en niet die van een ander. Wie alleen maar dat kan en wil lezen wat ie wil lezen en niet de moeite neemt om het hele artikel te lezen kan beter niet meer reageren.

 • farmerbn

  Een leraar leert een leerling het vak en krijgt daar voor betaalt. Van Weperen bezoekt een leerling op stage en zal daar ook voor betaalt worden. Echter,net zoals Van Weperen stelt ,leert een leerling erg veel tijdens stage maar de stageboer krijgt niets. Hij moet het doen met het feit dat de stagiair de boer ook wat bijbrengt. Bijbrengen doet de leerling ook aan de leraar maar die wil wél een vergoeding. Daarnaast heeft de leraar minder klassen als die op stage zijn en zijn maandloon blijft gelijk. Kan dat maandloon dan niet gedeeld worden met de boer?

 • somporn

  Farmerbn,dat is wel heel kort door de bocht,gun de leraar ook gewoon zijn salaris zoals de leraar jouw een goed inkomen wenst.
  Als de melkprijs +35cent de liter is breng je de leraar ook geen extra`s.
  De boer krijgt niets is natuurlijk ook niet waar,hij heeft een hulpje die volop vragen stelt en kan de boer ook aan het denken zetten en misschien wel van zijn bedrijfsblindheid af helpen,en de boer heeft vroeger zelf ook stage gelopen,toch?

 • ...............

  Vroeger gaf de stagebieder nog een vergoeding toe.

 • farmerbn

  Ook bij ons krijgt de stagiair een vergoeding dus daar gaat het niet over. Het gaat om het feit dat de leraar geld krijgt van de school omdat hij de leerling een vak leert maar die leerling leert ook veel tijdens zijn stage bij een boer en die boer krijgt van de school niets. Daarnaast heeft de leraar veel minder lesuren en voorbereidingen voor die lesuren tijdens de stage van zijn leerlingen maar het salaris gaat gewoon door. Dat het salaris doorloopt is niet erg maar dat de boer het voor nop moet doen is niet goed en het geeft een slecht voorbeeld voor de sector: Boeren moeten voor niets werken. Volgens mij krijgen de scholen per leerling per schooljaar veel geld van de overheid om les te geven. Ze kunnen dat best delen met de stagebieder.

 • alco1

  Een stage loper maait toch niet het gazon bij de leraar!
  Daarnaast vindt ik het bezoek van de leraar uitermate belangrijk. Het geeft een veel duidelijkere band.
  Het loon en de uren zijn ingecalculeerd.

 • BO(skabout)ER

  @farmerbn; het is geen verplichting hoor..een stageloper! En je hebt er meestal profijt van.

  Verder een leuke blog.

 • farmerbn

  Individueel is het geen verplichting maar collectief wel. Er moeten natuurlijk wel bedrijven blijven waar ze terecht kunnen. Raar dat boeren op het forum gratis leerlingen willen opleiden maar als ze zelf een bijscholing nodig hebben zoals een spuitlicentie ,moeten ze er voor betalen. Nota bene bij misschien wel dezelfde school of leraar. Boeren worden misbruikt en uitgelachen. Die scholen krijgen al een hoop geld van de overheid en nog moet je als boer betalen voor een cursus.

 • Sjaak

  Wat Jan van Weperen hier duidelijk probeert te maken, zowel aan zijn leerlingen als aan de lezers is:
  Niet het vele is goed, maar het goede is veel!

 • joannes

  Mooi en goed beschreven @Sjaak!

 • John*

  @farmerbn, de boeren krijgen ook een hoop geld van de overheid. daar mag best een spuitlicentie vanaf..

 • jrboer

  farmerbn is volgens mij geen farmer maar beroepszeurder. Brengt dat nog wat op??
  Een stagiar is voor ons niet alleen een student die komt om wat te leren maar ook een jong mens waar je nog wat van kunt leren. Ze helpen je voor een habbekrats bij je dagelijkse werkzaamheden maar de opdrachten die ze hebben en met je bespreken maar ook de vragen die ze stellen zetten jou als ondernemer ook weer op scherp of minstens aan het denken. Dit is gewoon onbetaalbaar!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.