RundveeOpinie

Vijftig visites

Voor het Nordwin College bezoek ik leerlingen op hun stageadres: dit is boeiend en ik zie een grote verscheidenheid.

De Nordwin-melkveehouderijopleiding heeft de beste praktijkbedrijven waar veehouders de stagiaires op een goede manier coachen. Enerzijds door ze werkervaring te laten opdoen, maar ook door de leerlingen te helpen bij hun opdrachten.

Menigmaal krijgen wij op school te horen dat door de opdrachten ook weer meer aandacht en scherpte in de bedrijfsvoering komen. En de leerlingen, zij genieten  van de stagedag. De stages hebben flinke impact op de ontwikkeling van de leerling. Menig boer van vandaag weet nog precies waar hij stage heeft gelopen en wat de kenmerken zijn van dat bedrijf. Op het Nordwin College proberen we de theorie en de praktijk goed te laten matchen. Dat is iets wat veel leerlingen nog niet in de gaten hebben, maar niks is zo praktisch als een goede theorie.

Voor mij als boer en docent is het werken, maar ook genieten en soms verbazen. Zo bezocht ik kortgeleden een goed verzorgd bedrijf, maakte ik een praatje met de stagiaire over resultaten en een praatje met de boer over de beste herfst. Dan komt senior naar me toe. Ik begroet hem en hij zegt: het is jou hier natuurlijk veel te klein, maar ik ben trots op mijn zoon. Ik zeg tegen deze krasse man op leeftijd: “waar ik van geniet is een boer die zijn bedrijf onder controle heeft, waar alle dieren goed verzorgd zijn, waar het opgeruimd is en dat ongeacht groot of klein, oud of nieuw”. Altijd weer: de boer maakt het verschil.

Nog zo’n topper vorige week. Ergens in het zuidwesten van Friesland: koeien goed gezond, lekker op de poten, hoog in productie. Een graslandverzorging tot in de finesses en verzorging van machines, een toonbeeld van duurzaamheid. Trekkers van 25 jaar oud die 30.000 draaiuren hebben maar die je nog zo in de etalage kunt zetten. De jongste trekker uit 1991 en een bedrijfsvoering met passie. voor alle facetten. En zo kan ik wel doorgaan met mijn stagebezoekervaringen.

Theorie en praktijk op de juiste manier laten samensmelten: dat is MBO-onderwijs.

Beheer
WP Admin