RundveeOpinie

Schone melk

De melkveehouderij geeft een enorme impuls aan de economie. Grondgebondenheid, zet daar een rem op.

Het leek zo’n goed idee van de regering: in tijden van crisis de gaskraan verder opendraaien. De gevolgen zagen we onlangs op tv bij boer Johan van Boer Zoekt Vrouw. Zijn boerderij is gestut, de stenen staan los op elkaar. Hij kan het beste een vrouw zoeken die goed kan klussen.

Aardgas is een belangrijke pilaar onder de Nederlandse welvaartsstaat. Die pilaar valt binnenkort weg. Dat de groeiende melkveehouderij dat gat wel even gaat dichten, is overdreven. Maar hier in Oost-Brabant heeft de melkveehouderij de economie en het openbare leven wel een enorme impuls gegeven. Ze brengt een enorme geldstroom op gang, die zowel laag- als hooggeschoolde banen creëert.

De veehouderij is niet cyclisch. De boer verdient niet altijd wat, maar de leveranciers en afnemers en iedereen eromheen wel. In de auto-industrie is het hollen of stilstaan. Als het daar wat minder gaat, worden direct tienduizenden mensen ontslagen.

Veel mensen, ook boeren, vrezen dat de zuivel afglijdt naar de intensieve veehouderij. Het idee leeft sterk dat de melkveehouderij grondgebonden moet zijn. Twee koeien per hectare, dat zou de consument willen. Maar hoeveel consumenten weten wat een hectare is? In een moderne woonwijk worden op een hectare veertig eengezinswoningen met garage gebouwd.

Beweiding is ook zo’n punt. De Chinese consument hecht hier waarde aan volgens FrieslandCampina. Dit ontstijgt mijn voorstellingsvermogen. Alsof de gemiddelde Chinees die in enorme steden van 15 miljoen inwoners en meer woont, weet wat een weiland is. Hoe vaak komt een Nederlander in een weiland? Inderdaad, praktisch nooit. Zelfs het voetbalveld is kunstgras.

Dat een melkveebedrijf grondgebonden moet zijn, hebben we ons laten aanpraten door de milieu­maffia. Als je gelooft in de kringloopgedachte moet je de melk niet aan de fabriek leveren maar uitrijden op je land. Gelukkig hoeven we de uitwerpselen van 20 miljoen ganzen niet mee te tellen.

De Chinese consument wil onze zuivel, omdat het milieu hier veel schoner is. Onze rivieren en sloten zijn schoner, net als onze melk schoner en gezonder is. Zelfs gezonder dan de Amerikaanse melk. Daar liggen onze kansen.

Wij hebben 19 ton droge stof geoogst van ons grasland, en misschien komt er nog een sneetje bij. Dat komt door het gunstige klimaat. Veel dagen met temperaturen tussen 8 en 27 graden, en dan groeit het gras. We hebben een prima klimaat om vee te houden. Dat heb je maar op weinig plekken in de wereld. Zonde om daarvan geen gebruik te maken.

Houd de kostprijs laag, dat zou leidend moeten zijn in het beleid. Probeer aansluiting te krijgen met de wereldmarkt. Door melkveehouders te dwingen grond bij te kopen, pomp je alleen maar meer lucht in de grondprijs. Als in de toekomst de melkprijs een keer onderuitgaat en veel bedrijven land moeten verkopen, kan die prijs zomaar halveren. Dat hebben we in Denemarken gezien. Dat zal verstrekkende financiële gevolgen hebben voor de hele landbouwsector.

Beheer
WP Admin