RundveeOpinie

Constructief

Het is ruim na achten ’s avonds als de 25 scoutingwelpjes vertrekken. Ik loop nog even naar de stal waar die mooie rode vaars toch aan het kalven is.

Wat waren de kinderen en de leiding weer enthousiast. Het blijft leuk om ons prachtige verhaal te vertellen. Het verhaal van onze koeien en de kaas, waar we met heel veel liefde ieder dag weer mee mogen werken. De vaars ziet me aankomen en laat me haar helpen. Ze ligt hard te persen en ik praat tegen haar terwijl ik het kalfje geboren laat worden. Het is een prachtig zwartbont stierkalfje en samen met een oudere koe, die ook aan de tijd is en in het strohok verblijft, verzorgen ze haar kind. Ik sta het op mijn gemakje gade te slaan. Dit blijven van die bijzondere momenten waar ik heel erg gelukkig van kan worden. Het mooiste beroep dat er is!

Toen we een maand geleden een open dag hielden en er ruim vijfduizend mensen verschenen, merkte ik ook dat we gewaardeerd worden. Mensen zien op zo’n dag dat je met heel veel liefde goed voor je dieren zorgt en ik vind het enorm belangrijk dat men weet hoe het eraan toe gaat op een modern melkveebedrijf. Iedereen is altijd welkom, we hebben alleen niet altijd de tijd om uitgebreid mee te lopen.

Als ik later op de avond op Twitter kijk, zie ik dat er een enorme stroom aan reacties is op het televisieprogramma RADAR. Mevrouw Hertsenberg heeft zich weer van haar meest voorspelbare kant laten zien. Ik schud mijn hoofd. Het is zo gemakkelijk om halve waarheden uit te vergroten en dat aan de onwetende kijker voor te schotelen. Nog even extra op het gemoed spelen over schattige kalfjes en het doel is bereikt.

Ik ben het stadium dat ik er boos over word ver voorbij. Veel beter kunnen wij ons bezighouden met eerlijke en transparante voorlichting aan kinderen en ouders. Dat hebben we namelijk wél zelf in de hand. En met de positieve energie die je in voorlichting kunt steken, bereik je veel meer dan met negativiteit of het continu moeten weerleggen van de onwaarheden. Er blijft dus werk aan de winkel voor ons boeren, maar met het besef dat we zelf het verschil kunnen maken moet dat lukken!

Beheer
WP Admin