Redactieblog

8 reacties

Constructief

Het is ruim na achten 's avonds als de 25 scoutingwelpjes vertrekken. Ik loop nog even naar de stal waar die mooie rode vaars toch aan het kalven is.

Wat waren de kinderen en de leiding weer enthousiast. Het blijft leuk om ons prachtige verhaal te vertellen. Het verhaal van onze koeien en de kaas, waar we met heel veel liefde ieder dag weer mee mogen werken. De vaars ziet me aankomen en laat me haar helpen. Ze ligt hard te persen en ik praat tegen haar terwijl ik het kalfje geboren laat worden. Het is een prachtig zwartbont stierkalfje en samen met een oudere koe, die ook aan de tijd is en in het strohok verblijft, verzorgen ze haar kind. Ik sta het op mijn gemakje gade te slaan. Dit blijven van die bijzondere momenten waar ik heel erg gelukkig van kan worden. Het mooiste beroep dat er is!

Toen we een maand geleden een open dag hielden en er ruim vijfduizend mensen verschenen, merkte ik ook dat we gewaardeerd worden. Mensen zien op zo'n dag dat je met heel veel liefde goed voor je dieren zorgt en ik vind het enorm belangrijk dat men weet hoe het eraan toe gaat op een modern melkveebedrijf. Iedereen is altijd welkom, we hebben alleen niet altijd de tijd om uitgebreid mee te lopen.

Als ik later op de avond op Twitter kijk, zie ik dat er een enorme stroom aan reacties is op het televisieprogramma RADAR. Mevrouw Hertsenberg heeft zich weer van haar meest voorspelbare kant laten zien. Ik schud mijn hoofd. Het is zo gemakkelijk om halve waarheden uit te vergroten en dat aan de onwetende kijker voor te schotelen. Nog even extra op het gemoed spelen over schattige kalfjes en het doel is bereikt.

Ik ben het stadium dat ik er boos over word ver voorbij. Veel beter kunnen wij ons bezighouden met eerlijke en transparante voorlichting aan kinderen en ouders. Dat hebben we namelijk wél zelf in de hand. En met de positieve energie die je in voorlichting kunt steken, bereik je veel meer dan met negativiteit of het continu moeten weerleggen van de onwaarheden. Er blijft dus werk aan de winkel voor ons boeren, maar met het besef dat we zelf het verschil kunnen maken moet dat lukken!

Laatste reacties

 • joannes

  Een nobel doel dat voornemen! Maar op die manier, de paraplu opzetten en flink doorstappen tot de regen (aan kritiek) stopt gaat het niet lukken. Boeren blijven exploitanten van dieren. Wanneer ze hun vee gaan verzorgen zoals bedoeld (weliswaar bedekt) worden dieren als gezinsleden behandeld zoals de huishond en de kat! Dat is de onderliggende suggestie in dat Radar verhaal en waar zoveel Burgers zich in herkennen. De professionaliteit om een boodschap in een verhaal te documenteren moet aan de kaak gesteld worden. Filmmakers zetten hun vakkennis om een verhaal te vertellen in voor een zelf bedacht of gesponserd doel, waarmee ze een beroep en vakgroep ernstig benadelen en het gedrag van hun kijkers manipuleren. Het moet als pure concurrentie voor de juiste aandacht gezien en bestreden worden.

 • Ferm

  Een mooi verhaal vertel je weer Claudia, jullie enthousiasme en plezier straalt ervan af. Met tijd en energie zetten jullie je in om het bedrijf positief op de kaart te zetten en daarmee tegelijkertijd een ander, de burger/consument een leuke, leerzame tijd te bezorgen en daarmee draagvlak/begrip creëert voor jullie moderne melkveebedrijf. Mooi dat je daar ook voldoening uithaalt. In jullie geval zijn de lijnen kort. Jullie melk wordt door jullie zelf tot kaas gemaakt en, ik neem aan, in de regio verkocht. Je hebt en kunt dan zelf veel invloed uitoefenen op de beeldvorming naar buiten toe, wat jullie afzet weer positief kan beïnvloeden.
  Misschien wordt deze opzet wel de toekomst voor boeren om draagvlak bij de consument te houden. Regionaal produceren en afzetten met een duidelijk verhaal en beeld, daar kan een uitzending van Radar dan weinig afbreuk aan doen.

 • alco1

  Je bedrijf laten zien is altijd goed. Maar die paar mensen is niets in vergelijking met de media tv. Overstroming met een theelepeltje te lijf gaan kun je het ook noemen.

 • Ferm

  @alco1, welke dam werp jij dan op om de overstroming tegen te gaan? Claudia heeft mijns inziens het heft in eigen hand met hun bedrijfsvoering, dat zie ik op grote schaal niet om me heen. Daar stijgt het water je straks tot aan de lippen.

 • alco1

  Als ze me zouden vragen om mijn mening te geven in zo'n programma zou ik gaan. Maar het LTO wordt zelfs nog niet gevraagd.
  Ik toon de hopeloosheid.

 • Sjaak

  Allemaal begrijpelijke reakties, net zoals op andere blogs over dit onderwerp, maar zijn ze dan ook juist....?!
  Zelf had ik het programma nog niet gezien, dus eerst even kijken.
  Ik vind, dat er helemaal geen sprake is van halve waarheden, de praktijk werd goed weergegeven...Het zijn echter die beelden van zieke of kreupele koeien, die blijven hangen, maar de bedoeling was ook om dat onder de aandacht te brengen.... Net zo goed, als de situaties zoals het ook kan!
  Wij kunnen als praktiserend veehouder toch niet tegen veehouderij zijn, zoals de Zonnehoeve of van Riel kenschetst....? En een dierenarts zou al helemaal warm moeten lopen voor een praktijk, waarin natuurlijk gedrag, verhoogde weerstand, minder stress en meer welbevinden nagestreefd worden....
  Nee, de reakties zijn niet juist, wel begrijpelijk!
  Het wekt immers frustratie op, dat we negatieve kritiek krijgen, terwijl we het toch goed doen...?!
  Echter, dat 'goed doen' is pas een halve waarheid...het kan altijd beter!

 • Fermer

  @sjaak, als je de beelden zoals in Radar een afspiegeling van de praktijk vind is er inderdaad flink wat mis. Echter, zij laten slechts enkele, aan elkaar geplakte beelden zien, en beelden van af en toe een zieke koe filmen en die bij elkaar voegen kun je ook wel op een bedrijf als Zonnehoeve. Ze tonen niet de realiteit bij Radar en daarom hier de juiste reacties. Overigens, Zonnehoeve is slechts levensvatbaar vanwege hun andere takken op hun bedrijf, zuiver als melkveebedrijf zouden ze het niet lang in de benen houden.
  @alco, hoezo hopeloosheid ? Omdat de maatschappij de boer zo niet wenst, omdat de landbestuurders zich voor het karretje van de 'dierenvrienden' laat spannen, omdat de mensen alles geloven wat de tv hen voorspiegeld, of vanwege de positie waarin de melkveehouderij zich nu bevindt met een vrije markt met mogelijkheden maar die nu door de bv Nederland zelf geblokkeerd dreigt te worden ?

 • koestal

  Claudia ,je bent een goede ambasadrice voor de melkveehouderij,zou je hier nog wat meer goede dingen voor willen doen ,er is werk aan de winkel

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.