Commentaar

5295 x bekeken 50 reactieslaatste update:15 okt 2014

Verkeerde keuzes

Melkveehouders besteden weinig tijd aan klauwen en kalveren. Dat gaat ze opbreken.

Twee berichten in deze Boerderij zijn naar hetzelfde terug te leiden: onwil bij veehouders. Het eerste bericht gaat over het dreigende doodspuiten van kalveren nu de kalversector naar een minimaal gewicht van 36 kilo wil en geen kalveren ouder dan 35 dagen zal accepteren per 2015. Het tweede bericht is de aandacht voor klauwverzorging in deze editie Rundveehouderij. Zes van de tien melkveehouders behandelen een kreupele koe niet de eerste dag. Reden: ‘Ik heb geen tijd om het direct te doen’. Tijd is echter altijd vrij te maken. De wil om dat te doen, daaraan ontbreekt het.

Bij kalveropfok en klauwverzorging komt snel de riedel ‘geen tijd, geen zin, geen interesse’ naar boven als je er met dierenartsen en voorlichters praat. De gemiddelde melkveehouder vindt het rotwerk. Op de topbedrijven zijn die vroeggeboren dieren van 30 kilo ruim binnen een maand echt wel zwaarder dan 40 kilo. Direct biest erin, droogmaken, navel ontsmetten, onder de warme lamp en op stro, biest er nog een paar keer in de eerste dag en daarna flink voeren en regelmatig controleren. Ja, zo moet het.
De realiteit is echter vaak anders: te laat en te weinig biest, geen beschikking over fris vers water, gehuisvest in een koud hok en hoogstens eenmaal daags een kritische blik erop. Dat veel van die kalveren bij zo’n ‘verzorging’ na een maand nog geen 35 kilo wegen, zal niemand verwonderen. En de veehouder wil er na twee weken al vanaf.

De kalversector heeft groot gelijk dat ze een minimumeis voor kwaliteit van de kalveren instelt. Wie betaalt, bepaalt. Iedere koper hanteert minimumkwaliteitseisen. Dat doe je als melkveehouder ook bij de aankoop van bedrijfsbenodigdheden. Dat het melkveehouders niet goed uitkomt dat de inkoopvoorwaarden verharden, dat is ook wel duidelijk. Maar je eigen falen afwentelen op een ander, dat verdient niet de schoonheidsprijs.

Laatste reacties

 • breiberg

  En hij heeft nog gelijk ook nog.

 • Piet Piraat

  Op veel plaatsen is het een hele toer om een kreupele koe in een kapstal te krijgen. Bij ons separeren we tegenwoordig een kreupele koe, waarna het in de kapstal zetten een koud kunstje is door goed hekwerk om ze erin te jagen. Voor mij is het dus de keus nu 1 keer makkelijk in de kapstal, of een paar keer per dag naar de robot jagen.

 • flyinghollander

  Juist Piet Piraat en als iedereen nu eens zulke dingen inversteerd <kost niet eens zoveel> ipv een varia met airco en alles wat toch niet uitkan 123

 • alco1

  De mesters zijn zelf de baas over hun aankoop beleid. Zo zijn er ook die wel de kleinere kalveren willen hebben. Daar hoeft zich geen bureaucratische instantie zich mee te bemoeien.

 • boerke brabant

  benieuwd of op de bureau van Bodde geen stapeltje ligt met dingen die eigenlijk gisteren al op gepakt hadden moeten worden...

 • simpel boerke

  Zo is het boerke, en dat stapeltje zal wel bestaan uit rot werk wat wel tot morgen kan 'wachten'. Heel menselijk.

 • joannes

  Onwil of Onvermogen! Die sterke uitspraken zijn misschien populair in de journalistieke wereld, maar oppervlakkigheid in de eerste indruk is een volksprobleem aan het worden! Meer diepgang en overweging voor een oordeel is respectvoller dan je afhankelijk maken van een pijnlijke en soms beledigende discussie. Vergeet niet dat verdediging een reflexreactie is en nadenken hindert! Inzicht in de materie is net zo belangrijk. Al is het maar voor je eigen Geloofwaardigheid, Robert!

 • Mozes

  Wat heb je nu eigenlijk gezegd @joannes?

 • joannes

  @Mozes, dat de Reden én Conclusie te oppervlakkig zijn!

  Ben jij het 100% eens met zoals Robert zijn conclusie trekt? Dat het een probleem van WIL is?

  Zie:
  Reden: ‘Ik heb geen tijd om het direct te doen’. Tijd is echter altijd vrij te maken. De wil om dat te doen, daaraan ontbreekt het.

 • flyinghollander

  Mozes volgens mij probeerd ie robert te zeggen dat hij net zo fout is of zo? beetje veel tekst met weinig uitkomst.
  Ja kreupele koe, koe met melkziekte etc komt altijd wel voor dat het je niet uitkomt maar direct ingrijpen kan je financieel echt een verschil maken.

 • alco1

  De definitie van een boer is iemand die de zorg draagt voor zijn vee.
  Iemand die zijn vee verwaarloosd kun je geen boer noemen en daarover zal Robert het wel hebben.

 • LUCTOR

  Een oud gezegde is geld verzoent de arbeid zou een kalf €300 opbrengen dan werd er ook meer zorg aanbesteed en zo gaat het met de kreupele etc. Is de melk duur worden ze tot op de graad afgemolken is de melk goedkoop kom je tussen de slachtbeesten koeien tegen die normaal gesproken nog een paar jaar mee konden. Mijn vader zei vroeger altijd in een tijd met slechte prijzen nu ze goedkoop zijn moeten we er nog harder achteraan hollen.

 • rmw

  Een melkveehouder met pak hem beet 100 koeien doet in 2dagen meer als een redacteur in een hele werkweek...en werken ook nog is elk weekend. De beste stuurlui zitten op de redactie zo te lezen... In theorie weet iedereen wel hoe het moet. Een beetje schoolmeesterachtig betweterig stukje!

 • flyinghollander

  RMW wat flauw je kan ook je bedrijf verkopen en zulk werk doen? Want rendement op je inverstering krijg je niet. Dus zou smoes van we werken veel bla bla is je eigen keuze! En dat je niet verdiend wat je zou moeten moet je als ondernemer eens kijken of je wel door wil zetten.

 • alco1

  @rmw. Dat kon je nog weleens tegenvallen.

 • Mozes

  @joannes #9, tijd is een kwestie van prioriteiten stellen. In dat opzicht is het dus een kwestie van wil.

  @rmw #13, bij honderd koeien hebben de meeste boeren dus geen tijd meer voor kreupele koeien en een adequate zorg voor de kalveren maar ondertussen willen velen wel uitbreiden naar meerdere honderden koeien?

  In veel gebieden in Nederland zijn loonvoerbedrijven actief. Als je de kosten goed doorrekent zijn ze goedkoper dan een eigen voermachine.
  'Tijd is een kwestie van prioriteiten stellen'.
  Doe de eigen voermachine de deur uit, laat het loonvoerbedrijf komen en je kunt voldoende tijd aan de kalveren en kreupele koeien besteden. Het mes snijdt van twee kanten: lagere kosten met voeren, meer melk door minder productiedaling door kreupele koeien en een hogere opbrengst voor de kalveren.

 • joannes

  Iedereen afrekenen op Moreel recht en plicht of @Mozes, management vaardigheden, is eenvoudig maar handelen Ziekenhuizen en Bejaardentehuizen óók zo? En dan praten we over mensen. nb Instanties die Verzorgen óók als Hoofdtaak hebben met een door de Politiek gecontroleerd budget!

  De gemiddelde leeftijd van Boeren is .......

  Bijna de helft van de Nederlandse boeren is 55 jaar of ouder; een op de vijf is zelfs ouder dan 65 jaar. In heel Europa is de situatie vergelijkbaar, met ruim de helft van de boeren ouder dan 55; in Amerika is de gemiddelde leeftijd van boeren 58 jaar. - See more at: http://theoptimist.nl/boer_worden_wint_aan_populariteit_2/#sthash.oVTLDxkZ.dpuf

  Het vermogen even snel die kreupelheid behandelen is niet altijd een kwestie van tijd. Ook wordt dat misschien geantwoord!

 • rmw

  @flyinghollander, Waarom zou ik dat werk willen doen? Ik heb niks met betweterige opvoedende verhaaltjes over hoe het allemaal wel niet moet. Dat vindt ik alleen maar kunnen van mensen die zelf een topbedrijf hebben, en zodoende hebben laten zien hoe het moet!

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • flyinghollander

  @RMW dus met andere woorden waarom heb je abbo op boerderij, want dan lees je ook alleen ander zijn verhaal. Maar nogmaals verkoop je zaakje en ga ook aan de slag bij reeds.. Want het is en blijft en zielig commentaar.

 • husky

  Wil de voer loonwerker geen brood uit de mond stoten, maar hoe zit het met hygiëne van boer naar boer, geloof niet dat machine schoon wordt gespoten als men van het enne naar andere bedrijf gaat

 • .....

  Vuile trap in de rug van Bodde voor de 90% van de melkveehouders die het wel goed doen................................

 • flyinghollander

  puntjes nee laf anoniem dit zo te zetten! Leg dan de registratrie klauwproblemen straks eens uit? Daarin als registratie verplicht word komen straks duidelijk verschillen en dat zijn dan feiten waar WD je mee om de oren gaat slaan.

 • alco1

  Is die verplichte registratie dus in het leven geroepen voor WD. Fly.
  Het is toch een hulpmiddel, dat zou toch alleen positief ervaren moeten worden?

 • abtje

  @lyinghollander. Lastig he als mensen een andere mening hebben die van de jouwe afwijkt. Zou niet moeten mogen...

 • abtje

  Sorry, bedoel geen lying maar Flying.

 • banaan

  zo is het maar net....

 • rmw

  @flyinghollander, waarom moet ik mijn abbo opzeggen? Ik lees een vakblad om te leren van collega's, op redactionele commentaren zit ik niet te wachten. Naar mijn idee zijn redacteuren verslaggevers, daar hoort geen eigen mening bij! Is de Boerderij soms zo duur omdat sommige redacteuren uit verveling maar hun eigen ideeën als waarheid gaan verkondigen? Net als 'vergaderboer' ook zo'n fictief verzinsel van de redactie. Dan het 'willen is kunnen' idee(centraal in dit verhaal) , mij veel te gemakkelijk getoeter vanaf de zijlijn. We weten ook allemaal nog wel welke bank deze slogan gebruikte en hoe het daarmee afliep!
  Het is ook makkelijker gezegd dan gedaan, sta er maar is alleen voor, je trekt niet zo 'even' een koe in de bekapbox, ook heb je regelmatig dagen die te gewoon 'te kort zijn', kuilen afdekken, kalfkoeien, zieke koeien, melken en voeren wat ook gewoon door moet gaan. Dan is het mij veel te simpel om te roepen dat iedereen wel 'even' tijd kan vrij maken! Het zelfde als roepen dat niemand werkloos hoeft te zijn, iedereen Olympisch kampioen kan worden en dat dikke mensen luie vreetzakken zijn... Dat soort stellingen onderschrijf jij dan ook Flyinghollander?

 • Sjaak

  Het is jammer, dat dit onderwerp zo'n issue is, dat Robert Bodde hier een blog aan heeft moeten wijden met als titel ' Verkeerde Keuzes...'

  Eigenlijk is er geen sprake van keuzes maken, het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat een veehouder zijn zorgplicht nakomt.
  Toch snap ik de negatieve reakties op dit artikel ook wel, maar dat komt door frustratie...terecht of onterecht!
  Inderdaad, wie betaalt, bepaalt!
  Echter, dat betalen lijkt meer op falen en dus geldt ook hier dat het afwentelen van eigen falen op een ander niet de schoonheidsprijs verdient.....

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat sommigen zichzelf te veel herkennen in het verhaal van Robert Bodde en daarom zo in de aanval gaan.

 • koestal

  Het is geen keuze ,het is een must !!!!

 • alco1

  Dus @Mozes. Als je onterecht ergens wordt van beschuldigd moet je je volgens jouw gedeisd houden.

 • alco1

  O ja. LTO tacktiek. Om het geheel niet teveel publiek te maken.
  Het gevolg is dat zeurende kinderen die altijd hun zin krijgen, later dus recalcitrante mensen worden.

 • farmer135

  het punt is ,dat met zulke stukjes je kans hebt op meer extra regels en wetten, terwijl de meeste boeren het wel goed doen.

 • joannes

  @Mozes: Hoe kan een Boer van 55 (de helft van de NL boeren), die vaak alleen werkt, a la minuut een kreupele koe (gemiddeld boven de 500 kg) behandelen zonder zichzelf ingevaar te brengen? Of in het geval van dat te lichte kalf, bij een stal met bv 90 koeien, en bijbehorend werk, een te licht kalf opletten om die ruim 10 kg (33%) te laten groeien in 30 dagen met de extra maatregelen die Robert voorstelt? Roeien met de riemen die hebt geldt voor velen bedrijven, en dan moet je niet zelf een slechte dag hebben of een ongelukje gehad hebben, want dan heb je nog minder mogelijkheden. Op een redactie kan je je ziek melden. Koeien worden elke dag 2x gemolken en gevoerd en dat 7x/week!

 • alco1

  @joannes. Dat moet kunnen. Ik heb m'n hele leven al alleen bekapt.
  Je hebt het voor elkaar of niet.
  Ook voor het lichte kalf moet je tijd hebben, anders doe je iets niet goed.
  Maar om zoiets breed uit te meten is alleen maar voer voor anti.

 • alco1

  Vooral dus de ophef en de eerste regel van het item.
  Verkeerde keuzes en Melkveehouders besteden weinig tijd........
  Zoiets kan anders gebracht worden.
  Maar volgens @Mozes moet je dit maar laten begaan, anders herken je jezelf in dit verhaal.

 • bva

  Ik laat ze zoiets een dag staan. Zeker wanneer de verwachting is een ontsteking te vinden. Je kunt ook te vroeg bekappen ;)

 • josrodenburg

  kleine kalveren en zwakke kalveren zijn 2 verschillende dingen!
  en als een kalf te licht is knijpen we een nummer van een ander stierkalf erin en zo word dat kalf van 5 weken als 2 weken verkocht want als ze te oud worden hoeven ze hem niet meer.

 • joannes

  Denk aan je reputatie en de reputatie van de sector @josrodenburg! Regels zijn nooit bedoeld om ze te omzeilen. Wanneer ze niet werken behoren ze bediscussieerd en verbetererd te worden wanneer noodzakelijk. Altijd beter is Geen regels; de natuur is niet in een abstracte maat te dwingen! En voor de opstellers van Regels: Denk ook aan oplossingen voor wat buiten de maat zal gaan vallen. Je kan structureel ontkennen niet tot beleid verheffen!

 • Uri

  onwil is in deze wel een heel sterk woord meneer Bodde

 • Jan van het Zand

  Wil je een boodschap overbrengen, dan moet je het verhaal sterk maken en daar hoort overdrijven ook bij.
  Het is prima gedaan door de schrijver.
  Het verhaal nodigt uit tot een enorme discussie. Het verzandt bijna in een welles nietes spelletje met de schrijver van de tekst.
  De lezers voelen zich aangesproken en bijten van zich af.
  Tuurlijk is het verhaal aangedikt, maar de juiste snaar is wel geraakt.
  Wie het goed doet in zijn bedrijf reageert niet of voelt zich beledigd.
  Wie op dit vlak steken laat vallen in zijn bedrijf, ontkent of erkent als zijnde normaal in een heel druk bedrijf.
  Conclusie: Het kan hier en daar in de melkveehouderij beter.
  Een sportman zegt na een overwinning: Het kan altijd beter.

 • peterhoogendoorn

  bva : Te vroeg bekappen ?? Nooit van gehoord !! Als je een kreupele koe bekapt ben je al te laat. Er is dan eerst iets fout gegaan met voeding of onderhoud klauwen. Ik denk inderdaad ook dat teveel zich in het verhaal herkennen, gezien de reacties. Een koeieboer pakt kreupele koe direct, anders kost het melk en hoe eerder je behandelt, hoe meer kans op genezing. Is met meeste aandoeningen zo. Een trekkerboer laat kreupele langer lopen of eigenlijk ziet hem later, omdat hij meer op de trekker zit en te weinig in de stal is. Die kopen bijvoorbeeld ook graag zo'n Ovalert systeem, want hij ziet zijn koeien niet tochtig; nee hij ziet zijn tochtige koeien niet !! Heeft koeiboer niet nodig.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • alco1

  @megamindy. Met zulke reacties heb ik liever dat je verdwijnt van deze site.

 • cornelis 22

  Bode stelt wie betaalt die bepaalt maar ik kan de huidige prijzen geen betalen noemen..

 • Mozes

  Megamindy, je hoeft het er niet mee eens te zijn, je mag er zelfs kwaad om zijn en dat hier ook laten weten, maar de andere deelnemers van dit forum verwachten wel dat je je fatsoen bewaart. Anders donder je hier maar op.

 • Jan-Zonderland

  Er staan in het artikel toch wel een paar uitlatingen waar ik wel moeite mee heb. Robert trekt de conclusies op basis van uitspraken van dierenartsen en voorlichters en stelt dan 'gemakshalve' maar even vast dat er ALTIJD wel even tijd vrij te maken is voor klussen die een boer/veehouder welliswaar minder leuk zou vinden maar wel (op tijd zouden) moeten gebeuren. Buiten het feit dat Robbert m.i. zijn conclusies beter kan trekken op basis van onderzoek onder de boeren zelf, is het gewoon zo dat een dag nu eenmaal maar 24 uur lang is en er in gevallen echt geen tijd is om binnen die 24 uur voor bepaalde klussen altijd nog wel wat tijd te vinden is. Dat geldt niet alleen voor veehouders maar ook bij mij als akkerbouwer komt het voor. Het is gewoon niet anders. Dat er op dit vlak niets te verbeteren valt is een ander verhaal.

 • megamindy

  Mooi. Het was dus duidelijk.

 • alco1

  Het gaat erom dat we met respect met elkaar omgaan, anders vertrekken juist de mensen die inhoudelijk wat te melden hebben.

 • koestal

  Niet tegen boeren aantrappen,dat doen sommige politici in Den Haag wel !

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.