Redactieblog

Imago

"Bij Nederland moet men niet denken aan Koeien, Klompen en Kaas, maar aan Koeien, Klompen en Varkens!", zegt Ingrid Jansen en kijkt uitdagend de zaal in.

Ho ho, denk ik. Die varkens mogen er van mij best bij, maar niet ten koste van onze superkaas! Bij de jaarlijkse jongerenavond van onze coöperatieve landbouwvereniging De Samenwerking heeft de jongerenraad het weer voor elkaar gekregen een zeer interessant onderwerp bij de hoorns, of krulstaart, te pakken. Ingrid Jansen van de NVV en de gezusters van Zeeland, bekend van 'Boer zoekt Vrouw' en hun eigen bedrijf 'Zussen de Boer' zorgen voor een grote opkomst.

Ingrid vertelt over haar verleden als dochter van varkenshouders en de invloed die de varkenspest destijds op haar loopbaan heeft gehad. Dit is duidelijk een dame die het varkentje wel wil wassen en haar politieke ervaring zal haar daarbij helpen. "Varkens horen bij Nederland en ik wil het imago in de richting van de samenleving verbeteren. Ook willen we saamhorigheid onder de producenten creëren en ons product opnieuw vermarkten. De consumenten moeten de meerwaarde van het varken uit Nederland gaan zien!"

Ik kan het alleen maar met haar eens zijn. Spannender wordt waarschijnlijk hoe je de supermarkten zover krijgt Nederlandse producten die voldoen aan veel meer eisen dan de wet voorschrijft, te verkiezen boven of naast buitenlandse producten met veel marge waarbij mooie verhalen over kruidige weiden er dik bovenop liggen.

Later op de avond porren Marlies en Rianne van Zeeland ons om na te denken over hoe wij gezien willen worden en hoe we denken dat de omgeving ons ziet. Het imago van de veehouderij moeten we gezamenlijk uitdragen; diervriendelijk, met passie en trots, onderhoud van grond en natuur, schoon en netjes en open naar de consument. Dan maken we goede reclame voor onze veehouderijbedrijven. En wordt het plaatje bij Nederland alleen maar mooier als die varkens erbij komen. Maar dan wel in dezelfde stijl. Bij Nederland denk ik aan Koeien, Klompen, Kaas en Keuen! En Kip past daar ook nog prachtig bij!

Of registreer je om te kunnen reageren.