Boerenblog

21 reacties

Hoornloos nog te vroeg

Voor veiligheid boer moet onthoornen toegestaan blijven. Hoornloos fokken is alternatief, maar er zijn nog te weinig stieren in de breedte.

Via de biologisch-dynamische landbouw heeft Rudolf Steiner nog steeds invloed op de agrarische sector. Hij zag koehorens als antennes voor kosmische straling. Het is dus belangrijk dat koeien horens hebben.

Er is natuurlijk nog nooit een liter melk meer geproduceerd door de koehorenantennes. Dat is ook lastig, want als men vanuit een ander melkwegstelsel onze landbouw bekijkt, kijkt men honderden jaren terug. Dit omdat licht er zolang over doet om een ander melkwegstelsel te bereiken. Bio-dynamische landbouw is echter nog geen honderd jaar oud. Dus de eerste invloed vanuit de kosmos moet nog komen. Voor ons is het natuurlijk makkelijk om dit soort kennis op te zoeken op internet. Maar kennis over de kosmos bestond in de tijd van Steiner, zo’n honderd jaar geleden, ook al. De man baseerde dus hele theorieën op achterhaalde kennis.

De staten van Gelderland denken er ook over om het verwijderen van hoorns te verbieden. Lijkt mij arbo-technisch onhaalbaar. Het is volstrekt onverantwoord om mensen te laten werken met koeien en stieren met hoorns. Ook kunnen dieren elkaar verwonden. Maar goed, dat is niet het probleem van de partijen die dit soort voorstellen doen. Zulke politieke partijen willen het liefst aan de grenzen wildroosters leggen en het hele Nederlandse platteland omtoveren in één groot natuurgebied.
We kunnen natuurlijk ook, in tegenstelling tot Steiner, de nieuwste technieken gebruiken en koeien insemineren met hoornloze stieren. Probleem tot nu toe was dat de hoornloze stieren te weinig productie en exterieur vererven. Door de genomics-technologie zijn de generatie-intervallen korter en gaat verspreiding van hoornloosheid door de stiermoederpopulatie sneller. Dat biedt mogelijkheden. De vraag is wanneer moet men overstappen op gehele hoornloosheid. Je ziet dat veehouders nog afwachten. Dat lijkt me ook heel verstandig.

Voorlopig zijn er nog geen echt aansprekende hoornloze stieren. Bij roodbont is er Nano p en bij zwartbont Snowjet p. Twee aardige stieren, maar ze geven maar 50 procent hoornloze kalveren. Dan moet je toch kalveren onthoornen en heeft het weinig toegevoegde waarde dat je er per jaar een paar minder hebt. Een kalf opfokken kost € 1.545, volgens Wageningen UR. Heb je een groot bedrijf en tel je arbeid mee, dan kost het € 1.945 Daar mag dan € 6 af als je je kalf niet hoeft te onthoornen.

Nano kan qua verervingscijfers bij roodbont prima mee. Met Snowjet mis je toch 100 NVI. Als je tenminste de genomics-cijfers erkent. Daarbij is het lijstje van te gebruiken stieren veel te kort. Ondoenlijk dus, om nu over te stappen op hoornloos. Het wachten is op topstieren met PP. Die geven alleen nog maar hoornloze kalveren.

Blijft natuurlijk over dat wij aan de eisen van de maatschappij moeten voldoen. Dan vind ik het altijd nog wel bijzonder dat de hedendaagse mens, die zich steeds vaker laat tatoeëren, piercen of inspuiten met botox, eist dat wij stoppen met onthoornen omdat het een pijnlijke ingreep zou zijn.

Laatste reacties

 • abtje

  Wat een onzin. Ben er al jaren geleden voor de grap mee begonnen en nooit echt op gelet, nu is ongeveer al zeker een derde van de geboren kalveren hoornloos. Het heterozygoot hoornloos fokt zo ongemerkt steeds meer in. Er zijn nu eenmaal ook KI die er al verder meezijn?

 • boerke brabant

  6 euro voor onthoornen ? mag ik het adres van die dierenarts ?

 • MichaelPeeters

  en een stier die enkel hoornloos fokt?
  verbeter me als ik fout zit, maar ik heb vroeger altijd geleerd dat het 'polled' gen recessief is.

 • hansvanbergen

  Dat zal ongetwijfeld zo zijn Abtje. U bespaard nu, na jaren van gebruik van hoornlose stieren een derde van de onthoorningskosten. Uw opfokkosten dalen dus 2 euro per stuks jongvee. De vraag is wat heeft u verdiend. Immers hoornlose stieren zijn duurder. Dus u hebt meer spermakosten gehad. Anderzijds is de vererving tot voor kort veel lager. De produktie van de hoornlose dieren is dus minder, het eiwit gehalte aanzienlijk lager en ook de levensduur is korter. Het heeft u dus naar mijn smaak en overtuiging alleen nog maar geld gekost. Vervolgens is de hoornlose bloedvoering erg nauw. Dus met welke stieren gaat u verder?

 • abtje

  @Hans Hier kost een kalf onthoornen 15 euro, incluis verdoving algemeen, plaatslijk bij oogzenuw en drie dagen pijnbestrijding.
  Maar het sperma is helemaal niet duurder, net zo 'goedkoop'als stieren met hoorns.
  Tevens is de produktie niets lager en op duurzaamheid en levensduur zijn ze ook niets slechter.
  Zoals ik al aangaf ging het mij ook niet erom om zo snel mogelijk hoornloos te worden, het is een bijkomend voordeel.
  En je kan het vergelijken met de Zweedse roodbonten.
  Een meer dan tien jaar geleden heeft onze KI vereniging ook deze stieren tijdelijk gebruikt.
  Hebben wij ook gebruik van gemaakt, puur om wat meer donkerrood in het vee te krijgen ipv het steeds wittere roodbonte.
  Daarbij vertelde men ook dat de hoeven veel sterker waren.

 • abtje

  Dat was ook zo, maar mankeerde het die dan wat aan haar hoef, dan was het onbegonnen om ze te 'repareren'.
  Leuk voor een eenmalige kruising voor het heterosis en dan weer snel terug naar je basis.
  Zo zagen we het hoornloos ook. Echter het duikt nu steeds weer op.
  Nu iedereen verder gaat komt CRV er opeens mee als het ei van Columbus. Dat mag, maar in het sprookje van genomics geloof ik niet, helemaal niet met CRV aan de cijferbrij knop.

 • haam

  een erfelijke afwijking in een koe fokken welke erfelijke afwijkingen fok je erbij in en openbaren zich over enkele jaren nog meer , laat mij voorals nog maar gewoon onthoornen of word het 7 e punt in focus planet ( wat nog niet openbaar is ) gij zult niet onthoornen ....

 • husky

  Tatoos piercings enz. zijn keuzes vd persoon zelf geloof niet dat het kalf zelf kan kiezen wat ie wil onthoornen of niet

 • koster

  ik ben het helemaal met je eens haam. Ik moet ook niet veel
  van die hoornloze stieren hebben en dat is echt niet omdat ik onthoornen zo leuk vind.

 • abtje

  @Haam Hahaha, in ieder geval geen BLAD of CVM. Deze waren voorbehouden aan voornamelijk CRV stieren. Dat gedoe staat nog steeds op de registratiekaarten vermeld. Over gebreken infokken gesproken.
  Het hoornloze gen is onderhand al zo beproefd dat die ander gebreken nog steeds niet ontdekt zijn.
  Misschien in combi met BLAD OF CVM dat het dan anders is, dat weet ik niet, die hebben wij niet.

 • hansvanbergen

  @Abtje welke hoornlose stieren gebruikte je dan???

 • abtje

  Masterpiece en veel Eragon.

 • abtje

  @Hans Mag ik je vragen hoe je er toegekomen bent om dit blog zo te schrijven? Ben je zelf CRV gebruiker en niet bekent met andere KI organisaties en hoe ver deze waren met het hoornloze gen?

 • hansvanbergen

  Ik heb deze column geschreven omdat ik las dat de provincie Gelderland het onthoornen wil gaan verbieden. Vaak is er overleg gepleegd met de sector alvorens met met dergelijke plannen komt. Kennelijk, maar dit vermoed ik slechts, zijn er mensen in onze sector of bij de veeverbetering die denken dat we wel over kunnen stappen op volledig hoornloos. Ki's investeren hier veel in dus willen een keer return on investement. Dus heb ik er weer naar gekeken. Er is zeker vooruitgang. Masterpiece vind ik bv volstrekt onvoldoende. Erogan is wel een aardige stier. Maar op het gebied van vruchtbaarheid en mortelaro resistentie scoort hij 95 en 96. Tenminste als proefstier. Valt het allemaal mee dan haalt hij op deze zwakke punten ms het gemiddelde. Valt het tegen dan heb je straks vaarzen van een stier die moeilijk drachtig worden of veel gevoeliger zijn voor mortelaro. Dat is irritant, duur, bewerkelijk, zeer pijnlijk en leid tot snelle afvoer. Dat terwijl onthoornen een pijnlose, simpele snelle oplossing wat in verhouding tot vruchtbaarheid en klauwproblemen maar een schijntje kost. Ander probleem is de inteelt. Want je moet door met hoornloos en die zijn allemaal Lawn Boy afstammingen.

 • hansvanbergen

  @Micheal Peeters nee de meeste stieren zijn drager. Net als een zwartbonte stier met roosfactor. Als je je rode koeien daarmee aandekt zal de helft dus zwart zijn en de helft rood. Als je je rode koeien aandekt met een puur zwartrbonte stier zijn alle kalveren zwart. Zo is het ook met Polled. P is als rf PP is als zwartbont.

 • abtje

  Hans, inteelt is voor CRV nooit een probleem geweest. De oplopssing die ze aandroegen was niet er mee stoppen, maar de naam veranderen van inteelt naar Lijnenteelt.
  In het begin waren de Lawn boys als drager van het gen bekend. Dit is onderhand al zo ver doorgefokt in andere familielijnen dat de nadelen die jij noemt allang veel minder spelen.
  Bovendien was het voor mij geen doel an sich. Een klein bijkomend voordeeltje dat zich zo ongemerkt steeds meer ging openbaren.
  Volgens mij heb ik ook al jouw vooroordelen grotendeels kunnen afzwakken(hoop ik).
  En Morellaro, als jouw bedrijf het onder controle heeft door regelmatig bekappen en dompelbaden, net als ik denk het redelijk onder controle te hebben, heb je daar ook geen last van. Met ander woorden, voor mij is dat nieuw, net als die andere punten die je aandraagt.

 • abtje

  Ander voorbeeld is dat wij bijna nooit lebmaagverdraaingen hebben gehad. De enkele keer dat dat wel gebeurde was dat bij aangekochte dieren. Die lebmaag is ook een kadootje van de lijnenteelt, terug te voeren op Bell. ( Dat was volgens mij de stier die dat geintroduceert heeft als ik me niet vergis.)
  Hoe vaker je vreemde bloedvoeringen toepast hoe minder problemen je hebt. Je gaat langzamer vooruit, maar wel gezonder en gezelliger.
  Op omvallende koeien zit geen enkele boer te wachten.
  En te vaak hoor je dat de topstier gebruikers na enkele generaties er zo doodziek van zijn dat ze driewegkruisingen als alternatief zien.
  Dan heb je helemaal een paar afslagen gemist...

 • MichaelPeeters

  @HansvanBergen
  Bedankt! hoorns zijn recessief, wist ik dus niet meer.

 • wullus

  Dag HansvanBergen, hoornloos is dominant, dus een stier kan niet alleen drager zijn, want als een gen dominant is, zoals hoornloos dan is de stier ook hoornloos!!! Laat van je horen als ik ongelijk heb.
  Gegroet wulles

 • A1967

  Als de stier hoornloos heterozygoot drager is met Pp aangeduid en de moeder is geen drager pp ,dan heb je voor de helft kans op hoornloze nakomelingen

 • Sjaak Mocking

  Hier in Noorwegen zijn regelmatig goede nrf stieren te verkrijgen die hoornloos zijn. Ik heb begrepen dat er al een homozygoot stier is die dus 100 % hoornloos vererfd.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.