RundveeOpinie

Groeien met minder grond moet mogelijk zijn

Fijn dat we het over één ding eens zijn: grondloze groei moet niet kunnen. Geen vijfhonderd koeien in een stal zonder grond. Dat is dodelijk voor het imago van de melkveehouderij.

Ben ik dan voor een scherpe wetgeving, die het aantal koeien strikt koppelt aan de hectares grond? Beslist niet. Dat zet de groei namelijk helemaal op slot. Dan kun je als bedrijf alleen groeien ten koste van je buurman, die stopt. Als je in een omgeving zit met allemaal jonge boeren die willen groeien, kun je het schudden.

Bovendien zet je de ontwikkeling van mestverwerking stil. Dat is ook niet goed. Mest bevat veel bestanddelen die voor hergebruik zeer geschikt zijn. De wetenschap gaat steeds verder. Wie weet wordt mest straks een duur goedje, waar we dingen mee kunnen doen waar we nu nog geen weet van hebben.

Ik las net in een artikel over Fonterra dat wei nog niet zo lang geleden een restproduct van kaas was, dat niets opbracht. Ik weet zelf nog dat mijn vader het vroeger terugkreeg van de fabriek en het gebruikte als veevoer. Het kostte bijna niets. Nu investeert Fonterra miljoenen in Heerenveen om de wei van A-ware te verwerken. Er wordt zelfs gezegd dat kaas een bulkproduct is en uit wei een specialiteit gewonnen kan worden.

Waarmee ik wil zeggen dat we met de jonge wetenschap van mestverwerking ook nog niet aan het eind van de ontwikkelingen zijn. Daarom vind ik dat in de melkveewet moet worden vastgelegd dat een melkveehouderij over een maatschappelijk geaccepteerde hoeveelheid grond moet beschikken, waarop de koeien kunnen weiden. En vooral niet meer.

Mestverwerking moet echter mogelijk blijven. Ontwikkelingen daarin zijn alleen mogelijk als er voldoende aanbod van mest is, zodat lonend onderzoek kan worden gedaan. En verwerkingseenheden van voldoende omvang kunnen ontstaan.

Beheer
WP Admin