RundveeOpinie

Foto’s van veemarkt in Zwolle

Oude foto’s doen het altijd goed. Ze roepen soms verbazing op, vaak ook herkenning. ‘O ja, weet je nog …?’

In het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle is tot en met 28 november een foto-expositie te zien over de Zwolse Veemarkt. Die was lang een begrip in de wijde omgeving. Al in 1040 is ‘Suolle’ bekend als plaats waar in vee gehandeld wordt.  Straatnamen als de Ossenmarkt en de Kalverstraat herinneren daar nog aan.

In het midden van de 18de eeuw werd de veemarkt verplaatst naar de Beestenmarkt. Lopend vanaf het treinstation aan de Veerallee brachten de boeren hun koeien hierheen. In het verlengde ervan lag de Pannenkoekendijk waar varkens werden verhandeld. Het lijken lang vervlogen tijden, maar zo heel lang geleden is het ook weer niet.

MKZ betekende het einde

Op 30 april 1931 opende de toenmalige burgemeester mr. I. A. van Roijen de nieuwe veemarkt op de huidige locatie van de IJsselhallen. Daar zat de markt tot februari 2001. Toen brak in Nederland MKZ uit. Los vee verhandelen mocht niet meer, de kans op ziekteverspreiding was te groot. Dat betekende het einde van de Zwolse veemarkt.

De bedrijvigheid op de veemarkt inspireerde fotograaf Gerard Kuster tot het maken van een fotoreportage. In de jaren 1984-’87 trok hij er in de vroege ochtend op uit om te fotograferen.  Zijn foto’s zijn nu te zien door heel Zwolle, maar ook in het stadhuis.

Beheer
WP Admin