Redactieblog

14 reacties

Foto’s van veemarkt in Zwolle

Oude foto’s doen het altijd goed. Ze roepen soms verbazing op, vaak ook herkenning. ‘O ja, weet je nog …?’

In het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle is tot en met 28 november een foto-expositie te zien over de Zwolse Veemarkt. Die was lang een begrip in de wijde omgeving. Al in 1040 is 'Suolle' bekend als plaats waar in vee gehandeld wordt.  Straatnamen als de Ossenmarkt en de Kalverstraat herinneren daar nog aan.
In het midden van de 18de eeuw werd de veemarkt verplaatst naar de Beestenmarkt. Lopend vanaf het treinstation aan de Veerallee brachten de boeren hun koeien hierheen. In het verlengde ervan lag de Pannenkoekendijk waar varkens werden verhandeld. Het lijken lang vervlogen tijden, maar zo heel lang geleden is het ook weer niet.

MKZ betekende het einde

Op 30 april 1931 opende de toenmalige burgemeester mr. I. A. van Roijen de nieuwe veemarkt op de huidige locatie van de IJsselhallen. Daar zat de markt tot februari 2001. Toen brak in Nederland MKZ uit. Los vee verhandelen mocht niet meer, de kans op ziekteverspreiding was te groot. Dat betekende het einde van de Zwolse veemarkt.
De bedrijvigheid op de veemarkt inspireerde fotograaf Gerard Kuster tot het maken van een fotoreportage. In de jaren 1984-'87 trok hij er in de vroege ochtend op uit om te fotograferen.  Zijn foto's zijn nu te zien door heel Zwolle, maar ook in het stadhuis.

Foto

 • Handjeklap op de veemarkt in Zwolle. Fotograaf Gerard Kuster fotografeerde er in de jaren 1984-'87 de bedrijvigheid..

  Handjeklap op de veemarkt in Zwolle. Fotograaf Gerard Kuster fotografeerde er in de jaren 1984-'87 de bedrijvigheid..

  Foto: Foto: Gerard Kuster
 • Een zwart-witfoto van de veemarkt in Zwolle, te zien op de expositie die tot en met 28 november is te bezichtigen in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

  Een zwart-witfoto van de veemarkt in Zwolle, te zien op de expositie die tot en met 28 november is te bezichtigen in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

  Foto: Foto: Gerard Kuster

Laatste reacties

 • Sjaak

  Toen was marktwerking nog heel gewoon...

 • floseman1

  en boter bij de vis

 • Jan-Zonderland

  Er is met het verbieden van al die veemarkten wel een heel stuk cultuur verdwenen en gezelligheid. En het had denk ik voor de veehandel op zich een goede functie mbt prijsvorming. En zou het nu echt zoveel uitmaken wat betreft het voorkomen van veeziekte(epidemieen)?

 • ed12345

  Ook op de veemarkt was het aan het veranderen ,waar veehandelaren in de 60er Jaren nog met 10 duizenden guldens op zak naar de markt gingen kwam 15 jaar later het geld de markt bijna niet meer af ,het werd gehaalt bij de bank op de markt en er daar ook weer af gegeven voor het verlaten van de markt

 • LUCTOR

  Nu wordt er vee van veilingen en van veemarkten en verzamelcentra van over de grens gehaald,we zullen zien bij een volgende veeziekte hoe effectief het heeft gewerkt met het sluiten van de veemarkten.

 • wateenonzin

  Op de veemarkten waren de lichte kalveren en kalveren met bijv. een kromme poot nog goed te verkopen.
  Voor elk soort vee liep volk, koeien, kalveren en schapen alles vond zijn weg naar mensen die er blij mee waren!!

 • joannes

  Hierin heb je gelijk @wateenonzin! De marktplaats verzamelt en kan problemen en oplossingen distribueren. Maar is dat nu niet nog veel gemakkelijker via Marktplaats of soortgelijke websites? De weg/vorm is nog niet goed gevonden, maar de mogelijkheden zijn er nu zonder te reizen. Het probleem is de specialisatie van aktiviteiten en bedrijven! Vaak moeten van overheidswegen eisen worden ingevuld om iets te kunnen, en zodra die drempel genomen is, ben je afhankelijk van speciale middelen om je benodigde productiviteit te halen voor een redelijke vergoeding! Dit heeft veel mensen uit het ondernemerschap gedreven en de blijvers hebben zich in een productieketen frame laten drukken waar weinig alternatieven zijn. Initiatief, Creativitiet en Oplossingsvermogen zijn daarmee sterk gereduceerd!

 • veldzicht

  Ed 12345 #4
  Nu zou het zeker niet meer kunnen veehandelaren met veel geld op zak,
  al in de 70er jaren een mij bekende veehandelaar berooft en in elkaar geslagen en ik geloof niet dat het nu veiliger is geworden.

 • janbertus

  Ook kan er sinds een aantal jaren rundvee worden geplaatst
  op <> zodat op deze manier mogelijkheden zijn
  om het vee te verhandelen .

 • G&L

  Wat ontzettend leuk, zo'n expositie. Mijn vader is altijd handelaar geweest. Ging ook altijd naar de markt in Zwolle, heeft bij mijn weten nooit een vrijdag overgeslagen. Dat de markten dicht gingen voorgoed, heeft hij nooit echt kunnen verwerken, zijn werk, zijn leven, zijn hobby, was in één keer weg. Ik ga zeker een kijkje nemen!

 • dreco

  Was een prachtige tijd vrijdag s'morgens om 3.00 uur naar de markt! Mijn schoonvader was toen ook handelaar maar ben z'n dochter later pas tegen gekomen! Wij hebben het er nog vaak over en dan kijkt mijn zoon van 9 ons aan van waar hebben jullie het over! Als de markt er nu nog was dan was mijn zoon er ook elke vrijdag te vinden want de handel zit hem ook in het bloed! Wij gaan er zeker kijken!

 • m.en.mh.miedema

  Als het enten tegen MKZ niet was afgeschaft was dit niet gebeurd. De veemarkten zijn er wel het slachtoffer van geworden.(en indirect ook de boeren, zie reactie 6) Als het gaat om verspreiding van dierziekten te voorkomen dan moet je niet zo met vee over de grenzen(met name uit het oostblok) heen slepen, regionaal een veemarkt moet toch kunnen?
  Insleep van MKZ of varkenspest is nog steeds goed mogelijk, veemarkt of geen veemarkt.

 • Demeter Griend

  Bij ons thuis kwam ook altijd zo n wijsprater op mijn ouders kosten een dikke boterham te verdienen zonder ooit daadwerkelijk enige arbeid te verrichten.
  Toen ik zelf boer was en van iedere afgeleverde koe een weegbon wilde hebben wou hij mijn koeien niet meer hebben. Weet je wat hij toen zei: handel doe je vanuit vertrouwen.
  Later ben ik er achter gekomen hoe mijn ouders altijd werden bedrogen. Ik heb hem daarover proberen aan te spreken maar hij wou nooit weer wat tegen mij zeggen ook tegen mijn ouders niet.

 • steenbok1

  zo waren er vele Demeter Griend

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.