Boerenblog

11407 x bekeken 48 reacties

‘Uitgemolken en volgespoten’

Yes, Hanneke van Ormondt, woordvoerder van Wakker Dier, mag het toch nog eens proberen. En natuurlijk weer bij de publieke omroep, bij tv-programma Radar.

Voor alle melkveehouders  die de afgelopen jaren geen Wakker Dier nieuws gevolgd hebben: Radar-presentatrice is Antoinette Hertsenberg. Deze mevrouw is getrouwd met Niko Koffeman die voor de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer zit, en hij doet natuurlijk ook iets voor Wakker Dier en ook iets met wilde zwijnen. Als je Radar zegt, zeg je Wakker Dier, Partij voor de Dieren, veganisten en Zevende-dags Adventisten. Zo lopen die lijntjes.

Hormonen
In de Radar-uitzending van 20 januari 2014 was onze Hanneke er weer. Met een uitdrukking op haar gezicht van 'ik zit hier omdat ik er beter uitzie dan de rest, en niet voor de inhoud' kon Hanneke melden dat 'onze koeien worden uitgemolken'(=nieuws). Daarna worden ze volgens haar volgespoten met hormonen omdat ze niet meer drachtig kunnen worden. Geen groeihormonen, dat moest ze toegeven, maar wel hormonen en niemand weet hoeveel. Waarmee de Radar-kliek zijn doelstelling heeft bereikt. Noem iets (vruchtbaarheidshormoon), associeer het met iets slechts (groeihormoon) en het gaat een eigen leven leiden.

Eruit krikken
Vraag een argeloze burger naar de melkveehouderij en je krijgt als antwoord dat 'onze melkkoeien volgespoten met hormonen het hele jaar op stal staan en dat de kalfjes eruit gekrikt worden'. Die dingen blijven gewoon hangen, en niet het verweer van dierenarts en KNMvD-voorzitter Ludo Hellebrekers. Hij verwoordde het goed, maar liet zich toch voorzeggen dat dierenwelzijn de motivatie is van de Nederlandse dierenartsen om liever geen hormonen te gebruiken. Niet heel erg overtuigend. Hier geldt het spreekwoord: bijt niet de hand die je voedt; zonder veeteelt geen KNMvD en geen bobo-dierenartsen. Van onze biologische veeteelt-collega's kunnen ze niet leven, daar gaat immers alles vanzelf.

Biosector
De biologisch dynamische boer die uitgebreid zijn verhaal mocht doen, maakte zich in elk geval niet druk. Zijn consumenten betalen de hoofdprijs toch wel. Hij krijgt ongeveer 20 cent per liter meer voor zijn biomelk dan gangbare collega's voor hun melk. De grachtengordel-nouveau riche kan zich die gewetensussende bio-aankopen makkelijk veroorloven. Voor onze minima ligt dat anders. God verhoede dat de biosector veel groter wordt. Niet alleen is dat een ramp voor de Nederlandse veehouderij en onze export, maar uiteindelijk betaalt de derdewereldburger de prijs. Nooit zal de biologisch dynamische landbouw de wereld kunnen voeden. Daarvoor hebben we geen luie boeren nodig, maar moderne ondernemers die met vakkennis en een grote verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu hun vak uitoefenen.

Juiste verhaal
Ik raad melkveehouders aan om het juiste verhaal te blijven vertellen. Het zou goed zijn om er eens een Telegraaf-pagina aan te wijden met een kop in koeienletters: WAKKER DIER LIEGT WEER. De melkboeren kunnen zo 'n advertentiecampagne nu wel betalen, de melkprijs is prima, ook zonder de 20 cent biotoeslag.

Laatste reacties

 • FarmerNL

  Bert, je wordt op je wenken bediend, Aalt vandaag in de Telegraaf.

 • Jaap39

  Mensen leest u aub tevens het nieuwsitem van dhr Aalt Dijkhuizen over Wakker Dier op telegraaf.nl. Deze artikelen vullen elkaar uitstekend aan!
  Super timing heer Vogel!

 • geen boer

  wederom een vlot geschreven, actuele spijker/kop-column van de boerderij.nl 's beste blogger.
  Ga zo door!

 • eggfarmer

  Die zit!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Meer dierenleed door Wakker Dier is denk ik een goede benadering.

 • overheid

  Alsof dit artikel niet vanuit een bepaalde achterban is geschreven (Pluimveehouder Vogel). Onafhankelijke journalistiek is blijkbaar van beide kanten niet mogelijk.

  De veesector kan ook gaan nadenken of zijzelf wel voldoende doet om het draagvlak te vergroten voor haar wijze van bedrijfsvoering. Melkvee staat steeds meer binnen, wordt met licht beschenen etc. Kortom, voor de burger lijkt dit steeds meer intensieve veehouderij.

  Als dit beeld niet blijkt te kloppen, wat doet de veesector dan zelf om dit beeld te veranderen? LTO's: een schone taak voor jullie. Nodig burgers uit op de bedrijven, open dagen, voorlichtingsmateriaal, verhalen wat de verbeteringen zijn t.o.v. vroeger etc.....

 • H Zonderland

  @ overheid(?!), het is gewoon de beeldvorming die door een bepaalde groep misbruikt wordt om eigenbelang.
  Als ik 's avonds met de m'n kinderen knuffel en er gaat een 'kinderbeschermer' staan filmen kunnen ze mij en waarschijnlijk elke huisvader oppakken voor incest. Dan weet iedereen dat het nergens op slaat en de overeenkomst met acties van WD lijkt me evident.

 • info460

  Zeg lidmaatschap TROS op!!!

  Radar brengt leugens en verdraait de waarheid, als het gaat om de Nederlandse landbouw. Steeds weer.

  De TROS sluit haar ogen, omdat Radar goede kijkcijfers heeft. Mijn advies: Ieder die de landbouw een warm hart toedraagt gaat het LIDMAATSCHAP op de TROS opzeggen! Met als reden de continue oneerlijke aanvallen op onze landbouwsector.

 • Fredrika

  Overheid, mensen die zomaar roepen en niet weten hoe een boerderij werkt, komen echt niet naar een open dag. En die volgen ook geen boeren op de sociale media, want ook daar wordt bijzonder goed werk verricht door de boeren zelf. Gelukkig zijn er een paar evenementen die de mensen die niet speciaal naar open dagen op een boerderij gaan, toch laten zien wat er op de boerderij gebeurd. Als voorbeeld kan ik de Farm & Country Fair in Aalten noemen, waar heel veel enthousiaste mensen uit de boerenwereld vertellen over hun werk. En ook de damesbladen en dagbladen doen hierin langzamerhand heel goed werk. Op al deze plekken hoor je de eerlijke verhalen. Niet alleen hoe mooi het is op de boerderij, maar dat je ook met tegenslag, ziekte, prijsdruk te maken hebt. Gelukkig merken we nog steeds dat kinderen die opgroeien op de boerderij, in het bedrijfsleven zeer gewild zijn. Dus de verhalen van Wakker Dier moet je inderdaad weerleggen, maar goede promotie wordt er op heel veel plekken verricht.

 • info460

  Overigens wordt de TROS betaald door ons, belastingbetalers!

 • overheid

  Fredrika,

  Goed dat er initiatieven zijn om de bedrijfsvoering te tonen. Gezien de beeldvorming is dit blijkbaar (helaas) nog niet voldoende.

  Een uitbreiding hiervan zou dus goed zijn, zeker in gebieden waar de weerstand het grootst is (de afstand tot de boer het grootst?). LTO's zouden hierin het initiatief moeten nemen lijkt mij.

 • Koeienboer

  @Overheid: met licht beschenen??? Jij doet toch 's avonds zelf ook de lamp aan? Dat we vroeger veel te weinig licht in stallen hadden, wil toch niet zeggen dat dat nu niet gecorrigeerd mag worden?

 • alco1

  @overheid zegt in #6 dat er blijkbaar geen onafhankelijke journalistiek mogelijk is. En dat wordt dan beoordeeld door mensen die helemaal geen kennis van zaken hebben?

 • bankivahoen

  Overheid ziet graag nostalgische beelden van vroeger in de tijd van Ot en Sien , helaas voor jou die komen niet meer terug. Net zo min als de veldtelefoon weer ingevoerd gaat worden ipv je smartfoontje. Je zult het moeten doen met hetgeen wat er geproduceerd wordt, zo niet mag je het altijd zelf beter gaan doen !

 • wittewelle1

  Wakker Dier en mevr. Hertsenberg zetten in op emotie. Laten wij inzetten op feiten. Die kloppen namelijk altijd. En ik ben trots op onze feiten!

 • huubvandelang@banditvoeding.nl

  En nu is volgens Dhr Vogel de dierenarts een bobo geworden en moet de biosector het ook ontgelden. Niet bepaald een inhoudelijk verweer, maar wel een paar behoorlijk emotionele uitspraken. Tracht eens te vermelden wat er in de uitzending feitelijk onjuist was. Dat schept wat meer duidelijkheid.

 • timmers5

  @wittewelle1 feiten winnen nooit van emotie zou wel moeten maar gebeurt niet

 • alco1

  Huub. In de uitzending werd vermeld dat de sector geen cijfers naar buiten bracht. Hoe komen zij dan aan cijfers. Een bewijs van grote duimzuigerij.

 • Herre

  @bankivahoen. Werd de smartphone maar afgeschaft! De hele social media verknalt onze landbouwsector. Helaas zijn de meeste boeren niet up-to-date met smartphones etc. om het tegendeel te kunnen bewijzen!

 • bartres

  @overheid. Er wordt veel gedaan door landbouwers om de burger goede voorlichting te geven en ik ken veehouders die Thieme (en de hele club) persoonlijk uitnodigen om te komen kijken op het bedrijf, maar er is niemand van de club die zich laat zien of horen. Daarnaast moeten er 10 positieve dingen zijn om één negatief punt bij de burger doen vergeten.

 • overheid

  Koeienboer.
  Het dmv lichtregimes met licht beschijnen van het melkvee heeft met name tot doel de werking van de seizoenen gelijk te trekken. De dagen worden hierdoor kunstmatig gelijk getrokken aan de zomer waardoor de melkproductie stijgt in de winter. Dit fenomeen zou kunnen doen denken aan intensieve veehouderij (ook kippen worden bv. met licht beschenen).

  Wageningen Universiteit heeft hier o.a. meerdere studies over verricht.


  Algemene reactie.
  In de reacties op deze website heerst toch langzamerhand een sfeertje dat alleen boeren verstand van zaken zouden hebben en de rest puur bestaat uit onnozele, onkundige en met name vijandige betweters. Onafhankelijke journalistiek wordt weinig meer gewaardeerd en feiten lijken er niet altijd toe te doen. Spijtig. Deze website zou dmv haar reactiemogelijkheid een dialoog kunnen starten tussen branches. Adviezen zouden gegeven kunnen worden ter opbouw. Jammer dat dit blijkbaar niet mogelijk blijkt te zijn.

 • bankivahoen

  Klopt als een bus Herre @ .

 • overheid

  @Bartres

  Bedankt voor je opmerking. Dit is wat ik noem een goede reactie. Hopelijk blijft dit het niveau.

  Je hebt inhoudelijk een punt. Jammer dat de 'groene' clubs dan geen gehoor geven. Dit zou door de LTO's weer gebruikt kunnen worden in het voordeel van haar achterban en belangen. Wie namelijk niet komt opdagen na een uitnodiging heeft niet veel recht op commentaar meer.

 • groter

  @ overheid

  Ga op een willekeurig industrieterrein op klaarlichte dag in zomer en winter een kantoorpand in. Uw ogen zullen zien dat op beide dagen de mensen tot productiviteit worden gebracht met kunstlicht. Alle lampen worden op een uitgebalanceerde plaats gehangen zodat er een evenredige lichtverdeling plaats vind. Waarom mag de mens op kantoor in de winter niet wat depressiever en futlozer zijn dan in de zomer?

  Waarom roept iedere burger dat het hondenweer is als het een keer regent? Dat dan ook die koe in de wei staat met de rug omhoog en de kop tegen de heining of boven de sloot beseffen ze niet.

 • alco1

  Alsof dit artikel niet vanuit een bepaalde achterban is geschreven, is de eerste regel van #6. Is het niet logisch dat artikelen ontstaan vanuit een gedachtegoed. Hoe moet je anders een sector vertegenwoordigen.
  Daarbij kun je als een schoothondje achter gedachtespinsels zoals het 'Beschijnen' aanlopen, maar kunt ook proberen het 'ware' te verkondigen, want het geven van één vinger resulteert meestal in het trekken van de hele hand.

 • joopi

  @ huubvandelang@banditvoeding.nl


  Geen probleem maatje als ik eerlijk en open tegen jou ga zeggen waar het niet klopt, oa op mijn bedrijf klopt er geen donder van de cijfers die gepresenteerd zijn en bij mijn collegaboeren die ik geregeld spreek klopt er ook geen donder van.

  Denk je nou echt dat je boer blijft als je 40 % van je koeien behandeld, dat gebeurd gewoon niet in nederland. Dan behandel je 1 op de 2,5 koe dat is gewoon waanzin, dat gebeurd niet daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Dan de ondergrens door WD geclaimd, daar kom ik ook niet aan en wederom ook de bij mij bekende collega's niet. Nog een stukje zakken dan zou het kunnen beginnen te kloppen. Dan zou je 1 op de 8 koeien helpen, dat zou kunnen. En daar is niks mis mee, je dieren helpen om weer drachtig te worden. Elke koe die weer drachtig wordt scheelt er 1 opfokken 2 jaar lang, een grotere milieuwinst is er bijna niet te halen

 • info48

  Het is goed dat een ieder zijn/haar frustratie hier over de leugens en halve waarheden van deze fundamentalisten kan spuien........maar het is voor eigen parochie! wanneer dwingt u uw boerenbestuurders nu eens tot actie???..........nee nee niet roepen daarom heb ik bedankt voor LTO want die doen toch niks want daarmee doet U niets en klagen en janken tegen elkaar is niet productief.
  DWING uw bestuurders tot b.v. via de rechter deze lieden hun leugens ( 1 op 2 kippen is kreupel,enz. enz. enz.) te laten rectificeren......ja ja... advocaten kosten geld....maar deze verkeerde beeldvorming in de maatschappij kost veel en veel meer!!
  Recht zaken geeft publiciteit; DE gelegenheid om aan maatschappij het echte, ware verhaal te vertellen en daar kan iedereen trots op zijn!

  Een organisatie krijgt het bestuur wat het verdiend!
  Mensen naast de al wat actievere voorlichting wordt het hoogtijd deze valse berichtgeving hard aan te pakken! de agrarische sector heeft het gelijk en het recht aan zijn kant kom uit jullie hoek.

 • bankivahoen

  Dus jij noemt journalistiek pas onafhankelijk als het in jou straatje past Overheid@ ? Je moet niet altijd boos zijn op de feiten dat werkt alleen contraproductief ! En inderdaad boeren hebben verstand van zaken anders waren ze er al lang niet meer. Ieder zijn vak ?

 • A1967

  20 cent biotoeslag???, een goede column, maar gebruik zelf dan ook alstublieft de juiste cijfers

 • alco1

  20 cent bio toeslag waren de woorden van de biologisch dynamische boer.

 • A1967

  waarmee aangetoond is hoe gemakkelijk het is om onzin de wereld in te slingeren, wat je mening ook is.......

 • veldzicht

  Volgens mij wordt de invloed van wakker dier en andere actie groepen
  zwaar overschat,er worden zoveel leugens,onzin en verdacht makingen
  geuit dat de gemiddelde burger het onderhand wel gelooft,zie de
  plofkip ze kunnen nog zo vaak dat riedeltje laten horen het
  resultaat is dat er alleen maar meer kip word verkocht,nee de mensen worden dat gedram van die lui ook wel eens zat en nemen het met
  een grote korrel zout.

 • koestal

  De leugen regeert,kletsen zonder ervaring en kennis is niet zo moeilijk

 • Bennies

  Wat dachten jullie van alle vrouwen die anticonceptiemiddelen slikken,
  zit daar geen hormonen in dan?

 • GroeneGriffioen

  Bert,

  Ik vindt dat jij op jouw beurt de biologische sector wegzet als luie, niet innovatieve laagproductieve boeren die te veel geld verdienen. Niet echt constructief. Net zoals de Radar uitzending niet echt constructief is. Het lijkt me wijs om eens te kijken waar we elkaar kunnen aanvullen. Biologisch heeft een doelgroep, gangbaar heeft een doelgroep. Niet iedereen wil hetzelfde is dat onacceptabel?

 • gerjan slingenbergh

  @Alco Als je het verschil tussen biologisch en BD niet weet trek dan ook geen conclusies.

 • denBoer87

  Zijn Biologisch dynamische boeren nu ineens lui?

 • Mels

  Soms wel maar dat is toch iedereen op zijn tijd wel eens......

 • alco1

  Ik herhaal woorden uit de tekst.

 • reiziger

  bij tros radar zouw men verpicht moeten melden ;

  zend tijd van politieke partijen
  mogelijk gemaakt door een steun fons van haagse belasting centen.
  salaris heksenberg 2 x balkenende norm E350000,-
  exc auto kosten vergoeding
  exc kleding geld
  exc vakantie reiskosten
  exc neven inkomsten van wakkerdier
  .
  wij zoeken nog donateur voor onze goede doelen.
  mvgr tros radar

 • jaap69

  @ 35bio en BD zijn niet per definitie lui, maar deze BD kon wel eens vaker een bezem en soppie door zijn stal halen. Henk stond tot zijn enkels in de str...
  het verse stro was er vlug nog ingegooid, de helft hing nog op het hek. De koeien zagen er ook niet echt schoon uit en dat zegt meestal wel hoe ze erbij liggen
  En die melkput was echt te smerig om te beschrijven.
  Dit is echt niet typisch voor bio en komt overal voor, maar het was er een bende.

 • jordi 1455

  Biologische boeren vindt ik soms wel arrogant, net als hun afnemers, ze voelen zich verheven boven de rest alleen omdat ze biologisch eten.

 • landboer

  Vindt gangbare boeren die een stal bouwen veel groter dan hun grondgebruik toestaat ook arrogant, maar ja dan kunnen we nog wel effe doorgaan....

 • jordi 1455

  @Landboer die woorden die jij zegt kunnen alleen uit de mond van een biologische boer komen.

 • Jaap39

  Wat als produkt vlees danwel melk wel geproduceerd is door biologische boer maar klaarblijkelijk niet geschikt voor deze superieure klant dump je dan maar in de gangbare markt. Lekker bezig biologische collega's!
  Biologisch heeft een gemaakte doelgroep gebaseerd op onwetendheid van haar doelgroep.
  De realiteit zal ons leren dat metname milieuwinst is te halen dmv gangbare systemen.

 • John*

  ik maak me juist meer zorgen over de vruchtbaarheidsklinieken.. hormoonbehandelingen bij vrouwen en baby's uit een Petri schaaltje.. Geloof mij maar. in de veehouderij wordt alles gedaan om een goede vruchtbaarheid in de veestapel te behouden. Vruchtbaarheid is productie! waar politieke partijen zich meer druk om zouden moeten maken is de vruchtbaarheid van de mens.. Het is fijn dat je met allerlei kunstgrepen alsnog een kind krijgt Maar als dit zo 10 generaties doorzet.. wat dan?

  Op mijn varkensbedrijf zetten we geen hormonen in om de vruchtbaarheid op te wekken en gelijk te trekken. dieren moeten het zelf kunnen en doen! alleen op die manier kan ik stappen vooruit zetten. Bedrijven die aan de hormoonspuit moeten zullen net als de bedrijven met een hoog antibiotica gebruik een kritisch naar de eigen bedrijfsvoering moeten kijken. problemen tackelen en als dat niet lukt zich toch een afvragen of ze nog wel veehouder moeten blijven..

 • info460

  Beste politiek. Geeft u a.u.b. aan de sector veehouderij Nederland jaarlijks 52 uur zendtijd en een budget van 5 miljoen, net als radar. Dat moet toch kunnen?

  Dan presenteren wij wekelijks een mooi programma met echte FEITEN. (Doet radar de emoties en de onjuistheden.)

  Dijksma zei dat de Nederlandse landbouw goed is voor 59 % van het handelsoverschot. Dat loopt in de miljarden euro's voor de BV Nederland. We zijn kostwinner!!

  Dan moet zo'n slordige 5 miljoen en wat extra zendtijd toch mogelijk zijn? Dan zorgen we er bovendien voor dat er nog een paar miljard aan toegevoegd wordt. Okay, omdat u het wilt, maakt er maar 10 miljoen van. Akkoord. Klap erop!

 • Sjaak

  Grappig....Robert Bodde schreef een blog over hetzelfde onderwerp en daar kwamen slechts 8 reakties op, hier bijna 50....Wat is het verschil?
  Robert hield het bij de feiten en gaf daar een duidelijke menig over, klaar!
  Bert Vogel daarentegen, vond het nodig om daar provocerende, niet terzake doende argumenten toe te voegen. Conclusie; mensen voelen zich geroepen (emotie) te reageren. Emotie is dus een belangrijke drijfveer om mensen in beweging te brengen, op wat voor terrein dan ook. Zowel in de marketing als het verkondigen van een ideologie, worden charismatische personen aangetrokken. Dat doet Wakker Dier, maar ook het bedrijfsleven. Zo zou het geen succes worden als we Bert Vogel, als travestiet in een Frau Antje kostuum op handelsmissie naar Rusland zou sturen, terwijl de kaas toch hetzelfde blijft.....
  Neemt niet weg, dat dat concept op bepaalde andere evenementen weer een nieuwe markt kan creëren...:)

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.