RundveeOpinie

‘Uitgemolken en volgespoten’

Yes, Hanneke van Ormondt, woordvoerder van Wakker Dier, mag het toch nog eens proberen. En natuurlijk weer bij de publieke omroep, bij tv-programma Radar.

Voor alle melkveehouders  die de afgelopen jaren geen Wakker Dier nieuws gevolgd hebben: Radar-presentatrice is Antoinette Hertsenberg. Deze mevrouw is getrouwd met Niko Koffeman die voor de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer zit, en hij doet natuurlijk ook iets voor Wakker Dier en ook iets met wilde zwijnen. Als je Radar zegt, zeg je Wakker Dier, Partij voor de Dieren, veganisten en Zevende-dags Adventisten. Zo lopen die lijntjes.

Hormonen

In de Radar-uitzending van 20 januari 2014 was onze Hanneke er weer. Met een uitdrukking op haar gezicht van ‘ik zit hier omdat ik er beter uitzie dan de rest, en niet voor de inhoud’ kon Hanneke melden dat ‘onze koeien worden uitgemolken'(=nieuws). Daarna worden ze volgens haar volgespoten met hormonen omdat ze niet meer drachtig kunnen worden. Geen groeihormonen, dat moest ze toegeven, maar wel hormonen en niemand weet hoeveel. Waarmee de Radar-kliek zijn doelstelling heeft bereikt. Noem iets (vruchtbaarheidshormoon), associeer het met iets slechts (groeihormoon) en het gaat een eigen leven leiden.

Eruit krikken

Vraag een argeloze burger naar de melkveehouderij en je krijgt als antwoord dat ‘onze melkkoeien volgespoten met hormonen het hele jaar op stal staan en dat de kalfjes eruit gekrikt worden’. Die dingen blijven gewoon hangen, en niet het verweer van dierenarts en KNMvD-voorzitter Ludo Hellebrekers. Hij verwoordde het goed, maar liet zich toch voorzeggen dat dierenwelzijn de motivatie is van de Nederlandse dierenartsen om liever geen hormonen te gebruiken. Niet heel erg overtuigend. Hier geldt het spreekwoord: bijt niet de hand die je voedt; zonder veeteelt geen KNMvD en geen bobo-dierenartsen. Van onze biologische veeteelt-collega’s kunnen ze niet leven, daar gaat immers alles vanzelf.

Biosector

De biologisch dynamische boer die uitgebreid zijn verhaal mocht doen, maakte zich in elk geval niet druk. Zijn consumenten betalen de hoofdprijs toch wel. Hij krijgt ongeveer 20 cent per liter meer voor zijn biomelk dan gangbare collega’s voor hun melk. De grachtengordel-nouveau riche kan zich die gewetensussende bio-aankopen makkelijk veroorloven. Voor onze minima ligt dat anders. God verhoede dat de biosector veel groter wordt. Niet alleen is dat een ramp voor de Nederlandse veehouderij en onze export, maar uiteindelijk betaalt de derdewereldburger de prijs. Nooit zal de biologisch dynamische landbouw de wereld kunnen voeden. Daarvoor hebben we geen luie boeren nodig, maar moderne ondernemers die met vakkennis en een grote verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu hun vak uitoefenen.

Juiste verhaal

Ik raad melkveehouders aan om het juiste verhaal te blijven vertellen. Het zou goed zijn om er eens een Telegraaf-pagina aan te wijden met een kop in koeienletters: WAKKER DIER LIEGT WEER. De melkboeren kunnen zo ’n advertentiecampagne nu wel betalen, de melkprijs is prima, ook zonder de 20 cent biotoeslag.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin