2 reacties

Ronald blijft scoren

Newhouse Ronald is een allrounder met een klein manco. De stier geeft het gewenste type koeien. Met levensduur en tevreden boeren wordt verdiend.

Jan Nieuwenhuizen is op de Holland Holstein sHow verkozen tot Fokker van het Jaar. Terecht, maar één ding snap ik niet: waarom nu pas? Het grootste succes van deze fokker, familie en fokbedrijf is in mijn ogen de stier Newhouse Ronald. En die zag al in 1992 het levenslicht!
Ronald heeft met zijn inzet geluk gehad. Zijn vader Madawaska Aerostar begon met een hoge index met een beste productievererving en prima exterieur. De eerste vaarzen van de tweede lichting zorgden echter voor een stevige – en tijdelijke – rip-dip. Die dip kwam net voor de inzet van veel van zijn zonen als proefstier. Toen Aerostars cijfers
herstelden, was het te laat en waren deze stieren al afgevoerd.
Een hoogvlieger is Ronald nooit geweest, veel meer een heel nette allrounder. Zijn Inet bleef in het begin op een dikke 300 gulden hangen. Een toenmalige topper als Holim Tornedo kwam bij overeenkomende exterieurcijfers 200 gulden hoger uit. Ronald scoort nu echter altijd nog 132 NVI met 264 dagen levensduur. Tornedo doet -197 NVI en -513 dagen. Die krap 800 dagen verschil is niet eens verrassend. Destijds werd het percentage onvolledige lijsten per stier nog gepubliceerd en Tornedo kon daarin allerminst potten breken.
Veel van Ronalds dochters worden bijzonder oud, ondanks een hoog afvoerpercentage bij vaarzen wegens karakter en melkbaarheid. Ronald staat nu al in de top van de stieren die procentueel gezien het meest 100 tonners leveren. Die pluspunten fokt hij door. Zijn zoon Katshaar Kirby heeft nog steeds een prima levensduurindex met 290 dagen en Ronalds kleinzoon Hoekland Maik komt zelfs tot een levensduurindex van 785 dagen.
Ronald behoort tot de generatie stieren van Lava, Proud, Laurenzo en Labelle: stuk voor stuk stieren die naast een klein manco bovenal zorgden voor beste oude koeien en tevreden boeren. Hét type koe waar we in Nederland groot mee geworden zijn en waarmee we ons kunnen onderscheiden.
Een nieuwere stier als Beekmanshoeve Bertil kon ook wel eens tot deze categorie gaan behoren. Regelrecht afgeschreven als gevolg van zijn rip-dip bij het aan de melk komen van zijn fokstierdochters. De blijvers compenseren zijn index redelijk, boeren zijn tevreden over zijn dochters en hij lijkt ook goede zonen te kunnen fokken. Wie deze kwaliteiten nu inziet, vist achter het net. In de huidige snelle fokkerij wordt een stier bij zo'n dip direct afgevoerd en Bertils sperma is inmiddels op.
Sinds genomics is de Nederlandse fokkerij zo goed als overboord gegooid en ingeruild voor de internationale fokkerij. CRV wil daar de Verenigde Staten mee veroveren. Ik heb daar mijn twijfels bij, want de Amerikaanse markt is geheel gericht op bulk en lage prijzen, dus per definitie is daar geen lor te verdienen. Fok dus liever een Newhouse Ronald. Toon karakter, al wordt dat in het begin soms als negatief ervaren. Levensduur van beste dochters en tevreden boeren is hetgeen waarmee marktaandeel wordt verdiend.

Laatste reacties

  • jamiemf

    nou bertil??? we hebben er 6 gemolken waarvan er 1 goede is en goed melk geeft en ook nog is 87 punten voor frame heeft maar die is zo taai als dikke stront door een thee zeef gelukkig geen bertils gehad die de melk niet lieten schieten!!

  • Achterland

    Kirby spijkerhard !!! Kijk naar zijn cijfers op dit moment, hij zou op de stierenkaart nog steeds niet misstaan. Ik heb nog eens geprobeerd rietjes te kopen van deze stier (3 jaar terug) maar er is niets meer aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.