Boerenblog

1 reactie

Koe- én menscomfort

Wat van ver komt, is vaak goed, zeggen ze. Zo ook onze bekapbox: die is voor zowel dier- als menscomfort ontwikkeld.

Afgelopen week zijn we met de mensen van het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum (NKGC) een paar dagen naar Denemarken geweest, om de balans van 2013 op te maken en om te bespreken hoe onze plannen in 2014 verder uit te rollen. Waarom Denemarken? Om zaken op een rij te zetten moet je soms even weg uit je eigen omgeving, waar continu andere zaken aandacht vragen. Daarnaast komt onze bekapbox uit Denemarken. Een solide apparaat, dat een stukje duurder in de aanschaf is dan de gemiddelde machine, maar: het comfort voor de klauwverzorger is optimaal. Werken met deze box geeft rust in de stal, wat veehouders altijd enorm waarderen. Kortom, niet alleen de koe moet zich prettig voelen tijdens het klauwverzorgen, ook de mens die de handeling uitvoert!

Vernieuwingen bij klauwbekapboxen

We zijn dus weer even langs geweest bij de fabrikant van onze klauwbekapbox. Sommige mensen binnen ons centrum zouden daar elke week wel naartoe willen. Ik denk wel eens: 'goed is goed', en een bepaalde schijf of mes voldoet. Maar in de wereld van bekapboxen en aanverwante hulpmiddelen staan de ontwikkelingen niet stil: nieuwe zachtere blokken uit Australië, een andere zachtere lijm uit Duitsland, een nieuw type schijf uit Denemarken en ga zo maar door. Dit zijn nog de kleinere investeringen, maar het lijkt soms net als bij computers: koop je iets, dan is dat binnen twee maanden al weer verouderd en heeft iemand iets nieuws bedacht.

Bekapboxen gaan hele wereld over

Zo gaat het ook bij de bekapboxen: de verbeteringen volgen elkaar in rap tempo op. Dit lijken soms kleine dingen, zoals een warmhoudkastje voor de lijm, maar over het algemeen is voor elke type box in de wereld een heel aantal techneuten in de weer om zaken als koeverkeer, stress, comfort voor de klauwverzorger en het aantal koeien per uur te optimaliseren, zonder in te boeten aan kwaliteit. Ook wij proberen binnen met ons centrum een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door alle klauwen voor het bekappen kort te reinigen met een speciale kap en hogedrukspuit, voor een beter overzicht. Daarnaast evalueren we continu de behandelmethodes en operaties en passen ze zo nodig aan. Onze leverancier heeft dit  goed in de vingers en komt steeds met verbeteringen van zijn bekapbox. Hij ziet dat weer terug in het aantal boxen dat hij verkoopt. Hij ziet dit vooral ook in waar ze verkocht worden. Dit beperkt zich niet alleen meer tot Europa, ze gaan ook richting het Midden-Oosten, China en Japan. Iets wat je niet verwacht als je in een loods ergens op de vlakte in Denemarken staat. Maar ook deze klanten aan de andere kant van de wereld zullen wel denken: wat van ver komt ...

Eén reactie

  • algemeen1

    De zachte blokken zijn vanaf heden verkrijgbaar via uw regionale GEA Farm Technologies dealers.

Of registreer je om te kunnen reageren.