Boerenblog

13 reacties

Interesse in mijn stiertje

De CRV-top bracht een bezoek aan mijn bedrijf. De top leest namelijk mijn columns. Het leidde tot interessante discussies.

Naar aanleiding van wat opmerkingen in mijn columns werd ik bezocht door Ludo Brosens en Roald van Noort, bij CRV respectievelijk hoofd verkoop en bestuursvoorzitter. Ik leidde de heren rond op ons bedrijf. Ze bekeken onze koeien en onze eigen stier. Ik hoopte vroeger eens geld te verdienen door een stier voor de ki te fokken. Door de komst van genomics is die hoop vervlogen, want nu worden eigenlijk alleen nog maar roodbonte stieren uit de Massia-familie ingezet. Dat is voor mij een reden om niet aan melkcontrole of stamboek- en exterieurregistratie te doen. Mijn eigen stier is half Brown Swiss-half Red Holstein. CRV ziet geen vraag naar deze stier.
Voor mij was het bezoek van de CRV-top een mooie kans om mijn enorme waardering uit te spreken over de wijze waarop CRV-mensen de benen- en klauwenfokkerij hebben aangepakt. Door gebruik te maken van de gegevens over klauwziektes worden naar mijn vaste overtuiging enorme stappen vooruit gezet. Boeren omarmen die nieuwe cijfers dan ook massaal, iets wat voorheen wel eens anders was. CRV neemt hiermee een enorme voorsprong op andere aanbieders.
Van Noort zit drie weken per maand in het buitenland. CRV wil verder internationaliseren, want dat levert schaalvoordeel op. Dat doet mij pijn, want de fokkerijorganisatie hanteert hoge prijzen. Ik stel de grens op €5 per spermadosis. Daarvoor kunnen andere ki's het ook doen.
Wat een rietje kost is niet zo belangrijk voor de CRV-top, als de fokkerijkosten maar onder een halve cent per liter melk blijven. Dat steeds meer aanbieders die ruimte zien, ervaart Van Noort helemaal niet zo.
KI Samen en De Toekomst hebben geen genomics, kleine particuliere inseminatiediensten zijn geen partij en de stieren van KI Kampen zijn eigenlijk eigendom van CRV. Door ze te laten testen op genomics geeft KI Kampen de zeggenschap over het rund af aan CRV, omdat die eigenaar van de test is. Twijfel over genomics heeft Van Noort absoluut niet. Inmiddels is de prijs van proefstieren alweer met 25 procent verhoogd.
Als ik het ergens niet mee eens ben, zegt Van Noort, kan ik dat melden op de CRV-ledenvergadering. Ik zou zelfs tot het bestuur kunnen toetreden, maar ik heb niet zo’n hoge pet op van coöperatiebestuurders. Meestal zijn zij zorgvuldig gescreend en alleen wie het directiestandpunt ondersteunt en goed kan herhalen, mag toetreden. Het Noord-Koreaanse bestuursmodel dus.
Van Noort vind dit ongepast. Hij is wel eens in Noord-Korea geweest en met de situatie waarin die mensen verkeren moet je niet spotten. Hij ziet juist wél discussie in zijn bestuur. Het testen van de KI Kampen-stieren was bijvoorbeeld niet zijn keuze, maar kwam vanuit het bestuur.
Al met al was het een prettig gesprek. Wat moet CRV eigenlijk in Noord-Korea, dacht ik later. Toen herinnerde ik me dat Arjan Pons daar embryo’s heeft verkocht. Wellicht probeert CRV via een ruime omweg toch aan die genetica te komen.

Laatste reacties

 • Hoevink

  Spijker op z'n kop!

 • jaapjo

  Goed verwoord!Ook dat crv de gebruikskenmerken vruchtbaarheid,klauw en uiergezondheid vermeld is prijzenswaardig

 • BoerKool

  dat is gewoon normaal

 • cfj.oomen

  Hallo Hans,
  ik lees je collumn altijd met veel belangstelling. Kan me vaak in je vinden. Dit keer ben je de draad wel kwijt. Meestal leg je perfect uit welke fokwaarden voor klauwen, mortelaro en eiwit% er zijn en waarom jij keuzen rechtvaardigd. Hiervoor zijn fokwaarden en data verzameling nodig. je laat hier nu andere boeren voor opdraaien, doet zelf niet mee en profiteert TOCH van de cijfers. Dit noem ik boter op je hoofd hebben.
  Je mening hebben mag, kritiek ook, wees een echte melkveehouder en werk mee aan degelijke betrouwbare waarden. Als iedereen er zo over gaat denken als jij heb JIJ straks geen cijfers meer van de volgende KIAN of andere Brown Swiss topper!

 • hansvanbergen

  Als ik die data moet verzamelen enkel voor de KI is dat voor mij een kostbare zaak. Vervolgens mag ik die stieren dan weer voor goud geld van ze terugkopen. Ik gebruik veelal eigen stieren. Overigens kopen KI's ook niks bij mij.

 • fj

  Wel blij met het bezoek van de Crv-top, en mijn columns worden ook nog gelezen.
  Jammer dat je zo zuur en bekrompen denkt, ook lees ik in je reactie vooral 'ik' en 'mij'.
  Wat wil je eigenlijk?
  Als je vindt dat er iets veranderd moet worden in het belang van 'ons allemaal' onderneem dan eens actie. Neem zo'n aanbod dan ook aan van Crv en verzin niet snel weer een excuus. Je weet er voldoende vanaf en bent vast waardevol in het bestuur. Zet hem op!
  Slimme zet trouwens van Crv om je eens te bezoeken.
  Als je het hier bij laat heeft Crv precies bereikt wat het in gedachten had......

 • abtje

  Twee zure reacties van CRV. Wat is er aan de hand? Draait zeker minder lekker?
  Boeren mogen functioneren als data leverancier en het geheel ook financieren. Willen ze hun eigen data terug, uitsluitend a factuur...
  Steeds meer boeren krijgen daar antipatie tegen, en de CRV ers worden ook steeds agresiever met hun colportage.
  Vroeger moest je kwaliteit leveren en stroomden de klanten vanzelf toe, tegenwoordig werkt het nog net zo...Alleen bij CRV wordt de spoeling steeds dunner, of hebben ze teveel Pipo's in dienst?

 • hoog6536

  Leuk stuk maar zo gauw ik de naam Arjan Pons les denk ik aan fraude list en bedrog...........

 • hansvanbergen

  @Hoog6536 opmerking over Pons was niet serieus bedoeld natuurlijk. @FJ je zou uit het stukje kunnen intrepeteren dat ze mij gevraagd hebben om plaats te nemen in het bestuur. Maar dat is natuurlijk geenszins het geval. Ik kan plaats nemen in het bestuur net als ieder lid als ik voorgedragen en gekozen zou zijn plaatselijk.

 • anker

  ABTJE je snapt het helemaal, nu CRV nog!!!!!!!!

 • fj

  Dankje voor de uitleg maar dat had ik wel begrepen. Het gaat me alleen om het feit dat ik moe wordt van kritiek zonder daadwerkelijk iets aan de knelpunten proberen te verbeteren als die kans er is.
  Succes.

 • NoordHollander

  hebben ze niks anders te doen of zijn ze overgevoelig voor kritiek jouw modelspermaprijs is op grote bedrijven elders vrij normaal hoor..............

 • Jan van het Zand

  Lees je het artikel en de reacties dan zucht ik maar weer. Het is in de fokkerij net zo een wespennest als in de politiek of zoals bij de voetbalclubs Ajax en Feijenoord en elders. Een mens is een raar wezen. Het zijn kuddedieren, maar ook weer niet. En uiteindelijk zal de mensheid hetzelfde lot ondergaan als de dinosaurus. Conclusie: Een dag niet gelachen een dag niet geleefd.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.