Commentaar

3513 x bekeken 20 reacties

De zon schijnt

Het gaat erg goed in de zuivel. Ondernemingen investeren volop. Nu de buffers nog.

Het regende afgelopen week cijfers in de zuivel. Omzetgroei, fors hogere winsten en hoge melkprijzen bij onder andere FrieslandCampina, Arla Foods en het Zwitserse Emmi. Mooi voor de boer is dat deze ondernemingen verwachten dat de melkprijs het komende half jaar op het huidige hoge peil blijft door stabiele, stevige vraag in de belangrijkste exportmarkten. In Europa loopt het wat moeilijker, de consument houdt daar nog de hand op de knip.
De zuivelaars, FrieslandCampina voorop, kondigen grote investeringen aan. Dan komt weer de aloude coöperatieve spagaat naar 
voren: investeren in het bedrijf of uitkeren 
aan de boer. De eerste reactie op Boerderij.nl op het bericht dat FrieslandCampina €445 miljoen in fabrieken investeert, spreekt boekdelen: het is €32.000 per lid. Tja, dat is veel geld. De helft is voor vervangingsinvesteringen, de andere helft voor uitbreiding en inspelen op veranderende afzetmarkten. De fabrieken staan voor €2 miljard in de boeken. Het komt neer op 10 procent vervangingsinvestering en 10 procent uitbreidingsinvesteringen. Dat heb je als boer ook snel in een jaar met stevige winst. Nee, over die investeringen zou ik me niet druk maken. Ik zou meer zorgen hebben als ze nu niet gedaan werden. De zon schijnt, het bedrijf verbetert zijn positie en drukt en passant de fiscale druk. Daar wordt iedereen beter van.
De vraag die zich wel opdringt is in hoeverre 
gereserveerd wordt voor slechtere tijden. Melkveehouders krijgen van alle kanten de raad, nu er goede marges zijn, buffers op te bouwen. FrieslandCampina doet echter het tegenovergestelde. Het betaalt een aangekocht bedrijf van €80 miljoen contant en lost een achtergestelde beurslening af. Zeker, dat levert een paar miljoen rentevoordeel op. Maar hier verdwijnt wel dik €200 miljoen cash en €125 miljoen eigen vermogen. Hoe je het ook wendt of keert, het is vermindering van buffers en financiële slagkracht.

Laatste reacties

 • JeuAbsil

  Als het quotum eraf gaat, ben ik wel benieuwd naar de melkprijzen. Ik zie deze eerder dalen dan stijgen. Als ik boer was zou ik buffers opbouwen en/of versneld leningen aflossen op dit moment.

 • ricooo12

  Ik weet nog niet of de melkprijs gaat dalen als t quotum eraf is want de meeste denken dan dan de boeren vol gas gaan melken en er een melkoverschot komt maar ik denk dat dat wel mee gaat vallen want als je als boer meer koeien wil moet er ook meer voer zijn en dat is er niet in overschot.

 • LUCTOR

  Er gaat gewoon meer melk komen je hebt bedrijven die in het verleden het Quotum verkocht hebben en nu bezig zijn weer om te schakelen op melkvee de meesten hebben ook al een afnemer voor de melk

 • groot boerdam

  Als ik zie wat voor stallen er hier in de buurt gebouwd wordt dan vrees ik het ergste!!

 • jaapjo

  Denk dat ze wel iets meer als 80 miljoen voor zijerveld betaald hebben

 • Freriks

  toch wel knap van bodde om positief nieuws telkens weer een negatieve draai te geven. en dan gaat het weer van dik hout zaagt men planken. Maar ja het levert weer discussie op en daar leeft boerderij van

 • harmelling

  Buffers opbouwen ?
  We zijn nog aan de gaten dicht stoppen die zijn ontstaan bij de lage melk
  Prijs van een paar jaar geleden.
  Deze melkprijs hebben we nu hard nodig om normaal te kunnen draaien.

 • daan1908

  Geachte Heer Bodde , met alle respect ga nou niet de zelfbenoemde boekhouder uithangen . Mocht je toch deze neiging niet kunnen onderdrukken neem dan ook even een paar collega melkfabrieken onder de loep , kijk dan heeft men vergelijkingsmateriaal bijv hoeveel die cash moeten aankopen , wat er aan leningen is en hoeveel rente er wordt betaald op die leningen . Kijk dat is nou interessante materie daarmee kijk je veel dieper in de betreffende ondernemingen kijkt .

 • daan1908

  Sorry moeten aankopen moet zijn : moeten/kunnen en de laatste kijkt hoort daar niet .

 • m.en.mh.miedema

  Midden jaren 80 hadden we ook een melkprijs van dit 'hoge' niveau (85 guldencent). Toen schreef de voorganger van FC in hun eigen ledenblad De Melkspiegel: deze hoge prijs is mooi, maar vergeleken met 10 jaar geleden (midden 70) zou de prijs nog 25% hoger! moeten zijn, alleen maar gecorrigeerd voor de inflatie! Hoe hoog die prijs nu dan wel zou moeten zijn voor je kunt spreken van een 'hoge' prijs kun je dan zelf wel beredeneren! Al meer dan 30 jaar is men bij FC aan het reorganiseren, fuseren,'huis op orde brengen' en met overnames bezig, dit alles voor een goede melkprijs. Alleen komt die melkprijs niet bij de leden terecht maar gaat men verder 'groeien'. Je moet natuurlijk wel up to date blijven maar vindt de verhouding scheef tussen groei van FC en de netto melkprijs voor de boer, die 'kwakkelt' maar wat, had inmiddels met kop en schouders boven die van alle andere zuivelaars moeten uitsteken!

 • Mozes

  De relatief steeds lager wordende prijs zie je ook in andere sectoren. Wat kost een ei nu en wat koste die 40 jaar geleden? Wat is de kiloprijs van een geslacht varken nu en 40 jaar geleden? Dit is dan ook de reden dat boerderijen steeds groter moeten worden om nog een inkomen te kunnen halen.

 • abtje

  @M.enMh Miedema. Andere melkverwerkers hebben dezelfde strubbelingen , alleen niet op ondoorzichtige schaal zoals de Fc. En de betere betalen dus ook beter uit dan de Fc.

 • eijden

  Geachte Mozes, bekijk de volgende 'uitzending gemist' eens over Griekenland in het programma tegenlicht. www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1363663
  De langzaam ontstane prijsverlagingen/kosten verhogingen hebben we tot nu toe met z`n allen proberen op te lossen door schaalvergroting. Wat is het resultaat; nog steeds geen verbetering!! Moeten we deze gedachte dan nog steeds ondersteunen? Ik ga met de gedachte van de Grieken mee, terug naar de 'relatieve' kleinschaligheid waar iedereen weer verantwoordelijk wordt voor zijn eigen bijdrage.

 • Mozes

  @eijden, het Griekse probleem is geen landbouwprobleem.
  Vraag één: Als wij in de landbouw weer kleinschalig zouden gaan werken zoals in de jaren vijftig wat voor gevolgen zou dat hebben voor de hele samenleving?
  De tweede vraag: als wij in de Nederlandse landbouw als enigste kleinschalig zouden werken welke gevolgen zou dat voor ons boeren hebben in de huidige open markt.
  Vraag drie: mijn ouders konden in de jaren vijftig leven van 12 koeien die 5000 liter gaven. Dus 60000 liter melk. De gemiddelde boer van tegenwoordig produceert ongeveer 660000 liter melk. @abtje, @ Poldes, @meuleman en nog enkelen klagen steen en been dat ze met deze omvang en meer dan 40 cent per liter niet rond kunnen komen. Hoe hoog moet de melkprijs zijn om een inkomen te halen met 60000 liter zoals in de jaren vijftig?

 • joannes

  @Mozes, je vergeet erbij te vertellen dat er in die tijd nog particulieren bij de boer rauwe melk kochten en de supermarkt met zijn marges net was uitgevonden. De aanvoer lijnen waren korter en elk dorp of regio had zijn eigen melkfabriek met één of meerdere melkboeren die aan huis kwamen in weer en wind omdat iedereen het te druk had om zelf dagelijks verse melk en brood te halen. Export werd net uitgevonden en overproductie werd niet beloont. Kortom kleinschaligheid heeft zijn voor en nadelen maar grootschaligheid blijkbaar ook!

 • abtje

  Mozes je hebt mij nergens horen noemen dat ik niet kan rondkomen van 40 cent. Je wens is zeker je gedachten. Ik heb alleen maar gezegt dat Fc er niet goed mee omgaat. De rest is jouw fantasie. Of volgens Freud, jouw macht is jouw fantasie :-)

 • Mozes

  @Joannes, hoe hoog was het welvaartsniveau in vergelijking met nu? De geleidelijke opschaling naar steeds grotere eenheden is een logisch gevolg van het zoeken naar meer efficiëntie en dus lagere kosten. Steeds meer automatisering en mechanisering zodat je minder mensen nodig had voor dezelfde productie en dus lagere kosten had. Dit proces bestaat al zolang de mensheid bestaat en doet zich voor in alle sectoren. Het vormt de basis voor de welvaartsontwikkeling.

  @abtje, hoe moet FC er dan mee omgaan?

 • abtje

  Dat heb ik je in andere topics al proberen uit te leggen. Maar iemand die zo vol van zichzelf is legt alles wat hij niet wil horen naast zich neer.
  Alsjeblieft Mozes, hopelijk ben jij niet zo.

 • Zuperboer

  40 cent Is een prima melkprijs (50 ct overigens een prima zanger, maar dat terzijde) als dit een langjarig gemiddelde prijs zou zijn. Problematiek op de meeste bedrijven komt voort uit disbalans tussen voortbrengend vermogen van grond x ha en de mogelijke stalproduktie. Kort gezegd er zijn veel grote stallen gebouwd opterend op maisprijzen van 1200 Euro en mesthonger. Na 2015 vallen de quotumkosten weg, maar deze worden vervangen door pacht/rente op grond bij de meeste bedrijven. Robotbedrijven hebben in doorsnee 2 a 3 ct. meer nodig per kg melk en als dit in combinatie gaat met een te dure stal dan is de achterkant van de sigarendoos in combinatie met een simpel potloodje genoeg om de flinterdunne marge te becijferen.

 • kenmvdwind

  Kan iemand mij uitleggen waarom een liter water in de winkel meer kost als een liter melk?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.