11 reacties

Alle idioterie van tafel

Wat is de overeenkomst tussen het mestbeleid en genomics? Aan beide kun je je als boer flink ergeren.

De derde, soms vierde snee zit koud in de kuil of je moet alweer tempo maken om de mest op het land te krijgen. Dat blijft een bezopen iets. Is het groeiseizoen net goed en wel begonnen, moet de bemestingskraan alweer dicht.
Wat nu als we een schitterende lange nazomer krijgen? In 1983 liepen de koeien ook bijna tot Kerstmis buiten. Als het weer het toelaat, jagen we ze dit jaar ook tot de kerst naar buiten. Alleen is er dan niks meer te vreten, want het laatste beetje 
bemesting is tegen die tijd allang uitgewerkt. Ook het maaien van najaarskuilgras – dit jaar broodnodig – zal om dezelfde reden steeds vaker achterwege blijven. En daar sta je dan, met je halve stal vol jongvee om na 2015 vol gas te gaan melken. Veel melk zullen die dieren in 2015 niet geven als je ze nu niet voert.
Veel boeren kennen de problemen, brommen er nog een keer over tegen de buurman of de voerboer, en daarmee is de kous weer af. Belangenorganisaties zijn druk met van alles en nog wat, maar bovenal met hun eigen ego's en contributies. Helaas weten ze maar zelden een kromme wetgeving om te buigen naar een rechte. En de boer? Hij ploetert voort, denkend aan 2015 wanneer hij eindelijk vol gas mag melken.
De fokkerij maakt dezelfde grote stappen door. Het gouden schip der beloften, genomics, is het ultieme toverwoord geworden. De gemiddelde boer is het woord genomics zo vaak door de strot gedrukt dat hij er onderhand nog in gaan is geloven ook.
De beloftevolle stier Atlantic wordt na twee indexdraaien al vergeleken met dé stier aller tijden Sunny Boy. Op een paar punten gaat die vergelijking volledig mank. Sunny Boy werd na twee draaien nog niet zo de hemel in geprezen als Atlantic nu. Sterker nog, hij moest voor zijn leven vrezen. Maar bovenal, Sunny Boy en zijn dochters stegen alleen maar in kilo's melk. Hoe tegenstrijdig is dit met Atlantic. Die verliest iedere draai weer een deel van zijn toch al niet te grote melkindex.
Genomics gaat door, net als het op een idiote wijze hiermee omgaan. De levensduur en gebruiksduur van stieren gaan rap omlaag. Na een jaar is de kop eraf, want de nieuwere lichting nóg hogere beloften staat alweer klaar.
Ki-organisaties zullen hun deuren nog verder sluiten voor genetica uit de populatie, de hoge lijnen hebben ze immers zelf al binnengehaald. De 
ki-organisaties zullen in hun nucleus veestapels verder fokken op de hoogste cijfers. Daarmee degraderen ze veehouders en fokkers tot klusjesmannen, die alleen de keuze mogen maken tussen welke lijn ze willen of welk gebruiksdoel. Dan zijn we inmiddels terechtgekomen in de varkens- en kippenfokkerij.
Het wordt tijd dat de boer van nu eens wakker wordt geschud. Droom niet alleen over een verdubbelde veestapel, maar veeg alle idioterie eens van tafel die de doelen en de dromen dwarsbomen. Trek eens aan de bel of aan de handrem en houd op die manier het gras groen en de veestapel goed.

Laatste reacties

 • VeireS

  Beste Jeroen, niemand verplicht een veehouder genomics te gebruiken bij gelijk welke ki organisatie kan je voldoende fokstieren kiezen. Kijk je wereldwijd dan zie je in landen als V.S.A. Canada, Duitsland, Frankrijk... het gebruik van genomics oplopen tot meer als 50% van de stierenkeuze. Kijk je in Vlaanderen amper een percent of 35 dus er is nog wat wantrouw, maar kijk eens naar stierenkaart van CRV anno 2010, daar was er de eerste maal sprake van 'insire stieren' op die kaart kon je 5 stieren terugvinden atlantic, award, gofast, bluejay en belfast. Zoek deze stieren nu maar eens op sommige zijn gestegen sommige gezakt maar er is geen één geflopt. De gemiddelde NVI waarde van deze stieren is (gemiddelde van de 5) zelf gestegen en zoals je op de veeteelt website kan lezen. Levensduur, NVI, uierkwaliteit, benen, vruchtbaarheid en melk zijn de kenmerken die een zeer grote invloed hebben op levensproductie dus ik vind deze opzet geslaagd en ga zeker verder met het gebruik van genomics. Het is maar hoe je er mee omgaat veel mensen willen van een 'slechte koe' in één generatie een topkoe maken bij ons krijgt deze een belgisch witblauwe gebruikskruissing cadeau en de hoogst genetische pinken gaan bij syrix. Dit is hoe ik denk over de strategie van de zogenaamde idiote genomics.

 • schepens

  Veires jij zegt dat de 5 genomic stieren gemiddeld gestegen zijn maar als je ze nu bekijkt of de vorige index draai dan is atlantic van een echte melkster in een keer een gehalte stier geworden rara hoe kan dat???? En gofost is 38 punten nvi gezakt ten opzichte van de vorige draai ext is wel gestegen maar ze kunnen uit ruim 100 dochter aan de melk geen dochter groep samen stellen voor de afgelopen koe expo! Dan vraag ik me af of hij wel echt 115 ext verdiend na mijn mening niet!!!

 • abtje

  Hoe kan je nu aan het nieuwe systeen twijfelen? Na Sunny Boy, de stier aller tijden, met al zijn honderden zonen die ook perfect zijn hoef je geen ander systeem meer te hebben.
  Oh, wacht even, de stier aller tijden was zo perfect dat hij nauwelijks goede zonen heeft, een enkele daargelaten met een goede moederlijn.

 • BW

  Het jaar 1983 is toch 30 jaar geleden? En in het zuiden des lands zie ik geen koe in de wei lopen, ook niet tussen Pasen en Kerstmis.

 • alco1

  Genomic is een berekende verwachting.
  Bij Sunny Boy waren het zichtbare cijfers die berekend werden en nog waren de verrassingen groot

 • Stammie

  Omdat eenmaal in de 30 jaar de koeien tot kerst buiten kunnen lopen is nog geen reden om altijd tot oktober te blijven bemesten. De 29 andere jaren zal de mest niet benut worden en daar heb je zelf ook geen belang bij lijkt me. Als er toch nog toe dit jaar weinig van de grond is gekomen heb je of nog bemestingsruimte over of er zitten nog genoeg mineralen in de grond omdat ze nog niet gebruikt zijn, zou me er nog geen zorgen om maken, ik denk dat er nog veel boeren meer gras krijgen deze herfst dan ze lief is als het eenmaal gaat regenen. Wat Genomic betreft heb je er geen vertrouwen in gewoon niet gebruiken. Vind wel raar dat ze gewoon op stierenkaart staan en ook de grote bedragen die ze voor zo'n 'proefstier'durven te vragen.

 • Mozes

  Laat in het seizoen bemesten doet men niet om het gras te laten groeien maar om de put leeg te krijgen. De enigste reden is dat men te weinig opslag heeft.
  Veel boeren hebben tegenwoordig een krapte in de bemesting. De maximaal toe te dienen drijfmest en kunstmest is zo beperkt dat de opbrengst er onder lijdt. Het is dan ook van belang de beschikbare meststoffen zo aan te wenden dat ze maximaal benut worden. Alle drijfmest daarom in de eerste helft van het groeiseisoen. Dat bespaart kunstmest die later in het groeiseisoen extra gebruikt kan worden. Kunstmest werkt heel kort en wordt daarom ook laat in het seizoen nog goed benut.

 • anker

  Jeroen ik hoef er niets aan toe tevoegen,je slaat de spijker op zijn kop!!!!!

 • 344412

  In 1983 was Jeroen 6, na 1 november loopt er geen koe meer buiten en wordt er zeker niks meer gemaaid, ook dit jaar niet en wat betreft Atlantic: wie zou er geen pinken van willen hebben? iedereen toch, stiekem...

 • Marcel v

  @344412 ik heb 1 drachtige vaars van Atlantic , kopen ?

 • NoordHollander

  ja zo'n prachtige herfst komt vaker voor en wat genomics betreft eerlijke voorlichting daarover wordt hoog tijd het is immers geen geloof ofzo professor veerkamp laveert wel verder hulde voor de wereldindex in holstein international

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.