Commentaar

14 reactieslaatste update:14 aug 2013

Zuivelaars in de fout

De zuivel haalde twee keer de wereldpers afgelopen week. Helaas niet met positief nieuws.

De zuivelaars waren afgelopen week twee keer op een verkeerde manier in het nieuws. Fonterra bleek met botulisme besmet wei-
eiwitconcentraat (WPC80) te hebben geleverd aan producenten van babymelkpoeder. Een flinke recall volgde. Fonterra wist een breed Chinees importverbod te ontlopen doordat CEO Theo Spierings direct naar Beijing vloog en daar het boetekleed aantrok. Dat beperkt de directe schade, maar de naweeën zullen groter zijn dan de directe kosten. Grote voedingsconcerns beraden zich al op hun contracten met Fonterrra.
De Nieuw-Zeelandse zuivelaar kreeg in China ook nog eens een boete wegens ongeoorloofde marktafspraken, net als FrieslandCampina (FC) en vier andere producenten van babymelkpoeder. Nestlé ontsprong de dans doordat het volgens de Chinese kartelwaakhond voluit meewerkte. Naar eigen zeggen deed FC dat ook. Het kreeg een boete van krap €6 miljoen opgelegd, of 7 cent per 100 kilo ledenmelk. Niet een bedrag om wakker van te liggen, maar het straalt wel verkeerd af op het bedrijf.

De zuivelaars zijn beboet omdat ze distributeurs boetes oplegden als deze onder de vastgestelde minimumprijs verkochten en kortte hen op leveringen. Dit alles om de prijs van babymelkpoeder hoog te houden. Dit is in Europa en de VS streng verboden. FC had dus nattigheid moeten voelen bij deze contractvorm en de juridische status ervan moeten laten testen. Dat is volgens een woordvoerder niet gebeurd: ‘We dachten dat het kon.’ FC erkent zijn economische misdrijf, betaalt de boete en past de contracten aan.
Ook in Roemenië worden zuivelaars, waaronder FC, verdacht van marktmanipulatie. Als het ook in Roemenië tot een veroordeling komt, is het zaak dat het bestuur zich buigt over de handelsmethoden van het bedrijf. Want crimineel handelen staat wel op zeer gespannen voet met de duurzaamheid die FC predikt.

Laatste reacties

 • abtje

  Gaat je BINGO nu niet door? Erger dan Mkz voor de kiwi's was het toch? :-)

 • mau

  juist R B , een economisch misdrijf .
  Ookwel goede commerciële activiteit genoemd door ik neem aan RFC-leden .

 • jaapjo

  Het geven van adviesprijzen is gebruikelijk in de groothandel
  Is er sprake geweest van goedertrouw of kwadertrouw maakt ook nog al wat uit denk ik als je conclusies wilt trekken

 • mau

  als je er zelf nogal veel voordeel aan hebt ,
  resultaat voor rfc in 't algemeen en opstrijken van premies door de directie in 't bijzonder , heb je op voorbaat de schijn wel tegen .

 • Zuperboer

  Al jaren moeten we van diverse criticasters horen dat FC niet zakelijk genoeg zou zijn. Ziedaar ze opereren op het randje van het toelaatbare(zoals de inkooporganisaties binnen de EU onder toeziend(lees: goedkeurend) oog van diverse concurrentie-autoriteiten al sinds jaar en dag doen) en de volgende storm van kritiek breekt los. Conclusie: niet te veel aandacht aan schenken, de melkprijs in Nederland is op weg naar 50 Eurocenten en daar wordt de babyvoeding in China vast niet goedkoper van. Melk is roversgoed.

 • Mozes

  Inderdaad Zuperboer, wat jij zegt heb ik gisteren in een andere discussie ook al proberen te zeggen. Een aantal criticasters schoppen tegen FC omdat de melkprijs naar hun idee niet hoog genoeg is. Ik heb de indruk dat deze criticasters zelf geen lid zijn van FC maar ergens anders de melk leveren. Ook als hun melkverwerker een te lage prijs betaalt ligt dit aan FC, omdat FC als grootste moet zorgen voor een hogere prijs in de markt zodat hun melkverwerker ook meer kan betalen. Nu FC de grenzen van de wet heeft opgezocht, of zelfs over de grens heen gegaan is om een hogere prijs in de markt te bewerkstelligen schoppen ze ook weer tegen FC.
  De criticasters hebben hun eigen tegenstrijdigheid niet in de gaten.

 • abtje

  Niet zo zelfgenoegzaam worden Mozes. Daar is helemaal geen aanleiding voor.
  De criticasters hebben gewoon gelijk in het eerste stuk van je verhaal.
  Het laatste stukje van je verhaal klopt niet, niet alle kritische denkers schoppen nu weer tegen de FC. Er zijn er ook die dit hoofdstuk wel op waarde schatten, dacht ik.

 • Karst

  En weer een negatief verhaal van Robert Bodde wat doet die man daar ??

 • jaapjo

  Juist kunnen ze Emiel Ratelband niet vragen?

 • daan1908

  Karst , helaas moet ik je gelijk geven , iets meer nuance van Dhr Bodde kan geen kwaad . Als je op handelsgebied de grenzen opzoekt , het zal moeten want de concurrentie doet het ook en er gaat iets mis dan hoeft Dhr Bodde het woord crimineel niet te gebruiken . Kijk als je willens en wetens knoeit met voedsel bijv de melamine affaire ja dan is het woord crimineel op zijn plaats maar absoluut niet in deze context .

 • mau

  30 jaar dat ik de landbouwactualiteiten volg en altijd hetzelfde liedje :
  als er negatief nieuws is gelijk de kop in 't zand en stug ontkennen ,
  en natuurlijk de boodschapper voor van alles uitmaken .
  Schoolvoorbeeld van hoe 't niet moet voor een cursus media-training .
  De feiten draai je toch niet terug maar ondertussen toon je nogmaals
  je eigen dubieuze normen en waarden mbt bedrijfsRECHT .
  'Tis als driftig spartelen in drijfzand , je maakt 't alleen maar erger .

 • voortman

  Ik heb 't al eerder gesteld: deze foto is geen reclame voor de sector/de mensen die de blad in leven houden. Redactie: schoon je bestand is op en laat iemand met gevoel voor (positieve) publiciteit de foto er bij zoeken. Deze foto zegt: Melk =(bijna) stront........

 • voortman

  )-: is moet natuurlijk eens zijn.....

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @Voortman: Bedankt voor de input en je hebt gelijk. We hebben de foto aangepast.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.