Redactieblog

26 reacties

Voorsorteren op 2015

Nog een kleine twee jaar en Nederland gaat meer melken. Ramingen van bank en zuivel gaan uit van 1 tot 2 miljard kilo extra. De zuivel: A-ware, Friesland Campina, DOC, COMO en andere zuivelaars, ze bereidt zich er allemaal op voor. Ja, de verwerkers zijn er in 2015 helemaal klaar voor.

En de markt, kan die de extra productie aan? Dat gaan we dan niet nationaal bekijken want nu al gaat 65 - 70% van de Nederlandse productie verwerkt over de grens, 15% zelfs buiten de EU. Mits wij het mondiaal prijsconcurrerend kunnen afzetten, hoeft voor de markt extra productie geen probleem te zijn. Kijk even naar Nieuw-Zeeland, die produceerde in 1984 6 miljard kg. en nu bijna 20 en wij zijn in Nederland straks 30 jaar gefixeerd op een 11,5 miljard. Ja, Fonterra heeft geleerd wat vermarkten is, daarover een andere keer.

En de boeren in Nederland, hoe gaan zij zich voorbereiden? Er is een groot aantal strategieën. Zonder te pretenderen alles te overzien, zal ik een aantal noemen. Stallen bouwen, veel staan er al, die in 2015 vol komen. Straks drie keer per dag gaan melken: 't geeft zo 10% extra melk. Nu al vast meer koeien melken met geleasde melk; wanneer leasekosten nu in de marge zitten ben je in 2015 op full-house. Nu in de nieuwe, grotere stal alvast meer koeien, productie laten zakken met 2.000-2.500 liter en omdat je het kunt, heb je de 9.000 liter in 2015 weer te pakken. De kringloopwijzer zal 17.000 – 18.000 liter per ha. zonder mestafvoer mogelijk maken, dus er is bij goed management ruimte. De economie of scale, die tijdloos is, jaagt de koeien naar binnen. In-housing geeft niet alleen rust in het management, maar ook 20% meer eigen ruwvoer. Maximale ruwvoer verwaarding en meer krachtvoer zijn de goedkope productieverhogers. Ook: jongvee laten kalven op 23 maanden, koeien 45 dagen droogstand; je cost-centre klein houden.

Ja, rond de melkprijs krijgen we een nieuwe setting van kosten. Hoe gaat u dat doen?

Laatste reacties

 • trijnie

  Deze economie maakt mens en dier GEK!

 • gvleemingh1

  Wat is de reden van Boerderij om deze blog van Jan te publiceren , inhoudelijk geen nieuwswaarde.

 • wmeulemanjr1

  Wat zijn de ramingen op de melkprijs na 2015 of stort de prijs dan in en word het wankelen voor menig melkveehouder? Wie durft hierop een voorspelling te doen??

 • BO(skabout)ER

  Ik denk dat er weinig boeren 3x daags gaan melken ivm tijden, het is gewoon niks waard.

  Als je goed kunt weiden met het juiste land verlies je echt geen 20 procent ruwvoer en je krijgt er een betere zode bij en hierdoor meer opbrengst van het land.

  Koeien 2500 liter laten zakken in productie, dit is een onrealistisch voorbeeld. 2000 liter ook.

  Voor de rest lijkt van Weperen mij een prima boer, die jammer genoeg oogkleppen op heeft, er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

 • alco1

  @gvleemingh 1. Geen nieuwswaarde? Het is wel een gedachte die er leeft.

 • alco1

  @wmeulemanjr1
  De ramingen op de melkprijs zijn dat ze gelijk blijven. Het is maar een druppel op de wereldmarkt. De kostprijs is de angel.
  Als het mestbeleid haar ogen eens open doet is er nog heel veel ruimte en wat doen de andere sectoren op de mestmarkt, is ook nog een heel groot vraagteken.

 • info95

  Wel een beetje naief om te denken dat de rundvee boeren zomaar vanaf 2015 meer koeien mogen houden.
  Mevrouw Dijksma lacht wel vrolijk mee al die lobbyisten van de melkveehouderij, maar ondertussen vaart ze haar eigen (pvda) koers.

 • schoonvelde

  Kan mij vinden in dit verhaal. Beschikbaarheid van veel goedkoop hoogwaardig ruwvoer wordt de uitdaging voor veel bedrijven. 3x daags melken kan straks altijd uit voor de grote bedrijven (400 plus). Bedrijven onder die schaal moeten gewoon robots nemen en op die manier de koeien de eerste 200 dagen 3x daags melken. Koeien met 11000 liter of meer profiteren daarvan.
  Wanneer de laatste 10 jaar men gemiddeld bereid was om de halve melkprijs van de extra liters te besteden aan quotum aankoop en lease kun je wel nagaan wat er na 2015 gaat gebeuren.

 • BO(skabout)ER

  @info90 Ik denk dat jij naief bent

  @schoonvelde Het voordeel van robots qua 3x daags melken kan je niet vergelijken met het drie keer daags melken in een melkstal.

 • probe14

  Info95, jij bent inderdaad 1 van de weinige die dit scenario voor mogelijk houdt, maar ik weet dat ambtenaren hard in de weer zijn voor een rechtenstelsel voor rundvee. Kunnen we helaas weer niet knallen. Maar misschien wel goed voor de melkprijs en de koe in de wei.

 • el

  Zolang die extra melk meer opbrengt dan de productie kosten gaat het goed!

 • vink

  Ach ja, van Weperen. Hij gebruikt wel trendy woorden.

 • jaapjo

  De blaadjes gaan bijna weer vallen....

 • Mozes

  Ongelooflijk dat er nog steeds boeren zijn zoals info387 die denken dat wij hier in Nederland de melkprijs kunnen sturen.

 • gvleemingh1

  Sturen lukt niet. Het is echter ook niet correct te stellen dat verhoging van het produktievolume , waar ook ter wereld, geen invloed heeft op de opbrengstprijzen.
  Jan gooit er nog wat engelse managementstermen doorheen en je hebt weer een collumn.

 • mau

  200 koeien zonder schulden heeft wellicht een schaalvoordeel tov 100 zonder schulden .
  Maar 200 met veel schulden heeft alleen schaalnadelen tov 100 met weinig .

  En dan vooral veel en veel meer voer (en dus mineralen) importeren ,
  de achillespees van de NL veehouderij .

  Gaan we allemaal efficiënter voer telen , vraag je je toch af waarom dat de
  afgelopen 2 jaar niet gedaan werd , met 2000+ per ha maïs bij voorbeeld .

  Melkprijs is niet alleen kwestie van aanbod maar ook van vraag , opkomende economiën verkeren allemaal in zwaar vaarwater .

 • jaapjo

  Schaalvoordelen boven de 100 koeien zijn alleen te behalen in familieverband
  Koeien melken met betaald personeel kan nooit uit

 • W Geverink

  gvleeming1. Voor 1983 werden boter en poederbergen gedumpt met gemeenschapsgeld. De afzet van de boter en poederbergen die na 2015 ontstaan worden netjes betaald door de 'bikkels' die de bodem uit de markt willen melken.

 • janboerderij

  Zie je niet goed w.geverink, wij betalen dat met z'n allen! Zie nu maar wat een paar procent te weinig doet met deprijs.

 • Khalid en zijn maten

  De landen om grootafnemer (Rusland) van het Nederlandse landbouw export product gaan waarschijnlijk in de toekomst ook meer productie behalen in de melkveehouderij,met goedkopere arbeid -al dan niet met NL kennis-,dus ik vraag mij af waar de NL melkveebedrijven in 2015 met de -voor de export teveel- geproduceerde melk blijven....Ik vermoed dat de prijs gaat schommelen en soms ook te laag word voor sommige(overgefinancierde) bedrijven

 • jaapjo

  Denk jij dat het arbeidsloon van de gemiddelde nederlandse boer hoger is als een werknemer int buitenland?

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @Khalid en zijn maten, die donkere wolk zie ik ook !!!... Deze wolk kan ook af en toe een flinke donderbui worden !!!... Niet alleen voor NL maar voor heel noordwest-Europa !!!...

 • karst1958

  In Polen en Oekraine melken ze ook met robots om de arbeid !!!!!

 • Ruyter

  Niemand weet hoe de wereld eruit ziet in 2015

 • Mels

  Als veel iedeeen dezelfde kant op gaan lijkt het mij een scenario om rekening mee te houden of zie ik het verkeerd?

 • Attie

  Mooie tijd, nog geen fosfaat en stikstof probleem..🤔

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.