Redactieblog

1 reactie

Handige hulpjes

Ineens is het licht uit en de radio stil. Het is muisstil, want de ventilator in de kaasopslag is er ook mee opgehouden. Ik begin een vaag vermoeden te krijgen en stap de deur uit, naar buiten.

Na een korte check in de keuken weet ik genoeg. Ook daar is geen stroom meer. Maar voordat ik kan gaan kijken of het probleem op te lossen is, komt er een briesende boer over het erf stormen. Zojuist was hij nog druk in de melkput met het melken van de koeien. Ik geloof dat ik het al begrijp. Ergens verstopt achter een voersilo staat namelijk een kleine cowboy. Zijn jongste broertje, een paar meter verderop en partner in crime, roept heel hard dat hij echt niet weet waar zijn grote broer is. Die grote broer is een heel handig jongetje van 9 jaar. Hij kan het voer aanschuiven met de shovel, hij kan de koeien opsluiten en heeft veel meer verstand van techniek dan opa, maar hij kan ook iets té handig zijn.

Als Wijnand de hoofdschakelaar weer heeft aangezet en alle koeien opnieuw heeft onder gehangen, komt onze oudste tevoorschijn. “Ik wist echt niet dat alle stroom dan uitging” piept hij verontschuldigend. “Waarom zette je de schakelaar om?” vraag ik hem, “je weet toch dat het geen speelgoed is?” Dan komt de aap uit de mouw. Middelste cowboy had ontdekt dat hij op het quadje, met de afstandbediening in zijn hand, zonder afstappen door de automatische deur de werktuigenloods in kon rijden. En er weer uit, en er weer in… De andere twee cowboys vonden dat ‘irritant’ dus er moest maar eens een eind aan komen. Ik opper nog dat hij dan ook gewoon de stekker van de deur eruit had kunnen trekken, maar vind dat meteen al geen goed antwoord van mezelf.

“Jongens” roep ik de drie musketiers bijeen. “De werktuigenloods is geen speelplek en elektriciteit al helemaal niet.” Ik denk wel dat het duidelijk is. En als Wijnand iets ontstoomd is herinner ik hem aan zijn streken van vroeger. Er is mij wel eens verteld dat hij de melktank ooit open heeft gezet. Dat kostte toen heel wat litertjes. Ik kan er wel om lachen want dit hoort er gewoon bij zo af en toe. Eigenlijk valt het best mee. Die keer dat oudste cowboy de voersilo had opengezet toen die net gevuld was vond ik veel vervelender.

Eén reactie

  • trijnie

    Jochies, altijd extra oppassen, heb 2 meiden en 1 jongen maar die ene heeft meer uitgevreten dan die twee samen.
    Ook hij heeft het gepresteerd toen hij zo'n jaar of vier was, 2 spijkers in een niet beveiligd stopcontact te stoppen. Hij was bovenop de naaimachine geklommen,
    Schreeuwen als een mager varken en ik maar niet begrijpen wat er aan de hand was, totdat ik de twee spijkers in het stopcontact zag........ nu ik weet wel zeker dat hij een beschermengel bij zich heeft gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.