Commentaar

21 reacties

Ogen de kost geven

In andere landen timmeren veehouders ook aan de weg. Tijd om de kennis uit het buitenland te integreren.

In grote lijnen was het bij veertig koeien nog zo dat gegevens over het vee 'in de schoenendoos' zaten. Analyse ervan gebeurde handmatig op een rustige winterdag. Bij tachtig koeien gingen de gegevens in de pc en stuurde de veehouder op maand- of kwartaalresultaten. Boven 200 koeien is dat niet voldoende. De impact van vruchtbaarheid is op deze bedrijven zo groot, dat Nederlandse analyses niet goed genoeg zijn. De tijd tussen het inzetten van verslechtering en het opmerken ervan kan zo drie maanden zijn. Dat is onwenselijk, want dan gaat het om aanzienlijke verliezen. Daarom schakelen grote bedrijven over op Amerikaanse rekenregels, die beter, en vooral sneller, de vinger aan de pols houden rondom vruchtbaarheid. Dat gebeurt trouwens niet alleen in Nederland, hetzelfde speelt in omringende landen, waar schaalvergroting nog harder doorzet dan hier.
Hebben we de dan boot gemist? Nee, maar de Nederlandse sector heeft wel een beetje in zich het idee dat het allemaal goed gaat, misschien wel het beste ter wereld. Zeker, het eindproduct is van wereldklasse, of dat nu kaas, toetjes of babymelkpoeder is. Perfect product tegen lage kosten. Maar daarmee alleen red je het niet. Ga naar Engeland, Zweden, Rusland of Oost-Duitsland en je ziet beter management van grote groepen dieren. Daar is geïnnoveerd en ondernemer- en vakmanschap ontwikkeld. In Nederland is vaak iets te veel naar de navel gestaard in de lange periode dat het financieel makkelijk liep door de systematiek van de melkquotering.
De kennis is er in het buitenland, de nieuwe werkwijzen ook. Nu is het zaak die te integreren. Daarom is het goed de ogen in het buitenland de kost te geven, of dat nu via een studieclub als European Dairy Farmers, via veredelde vakantiereizen of via familiebezoek is. Zorg voor een frisse blik op het eigen bedrijf en sta open voor het goede van elders. Maar sluit de ogen niet voor wat daar fout gaat. Dat scheelt leergeld.

Laatste reacties

 • Bison

  Hier in Canada timmeren ze niet aan de weg.
  Oh ja toch wel! 1 keer gezien niet te ver van me vandaan. Was een verse hollandse immigrant(was eigenlijk een fries.lol) die zottehuis ging een geitenstal bouwen 5 meter van de weg af en heeft de spanten op de weg in elkaar zitten spijkeren omdat het daar vlak was zei die.ha ha ha
  Prachtig stalletje geworden,..clear plastic folie als dakbedekking,.. OMG!..niet te geloven!

 • info48

  Beter management van grote groepen dieren in Engeland, Zweden en Rusland??
  Hoe kan het dan dat die boeren daar geen geld verdienen en de totale productie jaar over jaar daalt, juist in Zweden en Oost Duitsland wordt de productie resp. nog enigzins en volop op peil gehouden door Nederlandse boeren!

 • jaapjo

  Waar je komt in de wereld,meer als 80 koeien/man houdt het wel zoon beetje op of er moet extreem veel geautomatiseerd zijn

 • Hans Brasil

  'Ogen de kost geven', zou je dat nou wel adviseren?? Zo meteen ben je je boeren kwijt!!

 • pieter 8

  Veel grote bedrijven in Rusland china etc. houden het niet vol doordat het management niet in orde is. Dus waar deze info vandaan word gehaald??
  Is dit weer een gevoel van een Journalist of is dit echt onderbouwt?

 • Khalid en zijn maten

  Ik denk dat ik wel snap wat de Heer Bodde bedoeld te zeggen,maar dat valt tegen nederlandse melkveehouders niet uit te leggen vrees ik. Ik heb in het verleden in verschillende delen van de wereld in de melkveehouderij gewerkt en ik vind de NL melkveehouder nog steeds een beetje het 'verwende' kind van de klas. Nergens ter wereld word zoveel geautomatiseerd in de melkveehouderij als in NL.Want de NL koeien boer wil natuurlijk nog steeds de mogelijkheid houden om in de zomer met de trekker in het land te spelen,terwijl je als melkveehouder het geld verdient in de stal. Melken doet de robot,roosters schuiven doet de robot,en op sommige bedrijven word ook al middels een robot gevoerd..Natuurlijk je kunt gedrag van koeien checken middels een stappenteller,of via melktemperatuur en geleidbaarheid. Klauwbekappen is slecht werk voor de rug ,dus daarvoor bellen we de AB,dan heeft de melkveehouder in NL nog tijd over om te gaan fietsen (op) met moeder de vrouw,en te klagen over hun slechte positie op boerderij.nl als het quotumsysteem straks komt te vervallen.

 • abtje

  Khalid Wat een ontzettende flauwe reactie. Noem eens een andere beroepsgroep op die 24-7 werkt voor een scheitloontje. Personeel is duur geworden, kan ziek zijn en dan sta je nog het weekend wat je een keer weg wilde te melken en je dieren te verzorgen. Mogen we dan wat we kunnen mechaniseren om inderdaad een keer weg te mogen? Iedere Janl#l heeft iedere avond vrij en ieder weekend, gun ik ze van harte, maar als een boer een keer wegwil is hij het verwende kind van de klas.

 • Mozes

  Dat in Nederland meer geautomatiseerd wordt heeft te maken met het hoge loonniveau. In Amerika hebben ze goedkope Mexicanen en in Nieuw Zeeland goedkope Filipijnen.

 • el

  In Europa heb je Polen en Roemenen.

 • ed12345

  Als er in een sector gemoderniseerd wordt is dat een teken dat er geld verdient wordt en wie niet moderniseert moet op een gegeven moment een te grote stap maken en zal waarschijnlijk afhaken

 • De-Boer

  bijvoorbeeld, in amerika word gekeken naar kosten, en zo snel mogelijk terugverdiend, daarom is er weinig te zien zoals koeborstels, want de koe geeft er niet meer melk door, en het stuurt de kosten omhoog, arbeid is goedkoop, dat heeft niks te maken met mexikanen of filipijnse mensen, het uurloon is een stuk goedkoper dan in nederland, wel loopt ook dit steeds meer op! en er is altijd te zeuren op de amerikaanse boeren, de koeien hebben het hier goed, de eigenaar baalt als er ook maar 1 koe dood neervalt, amerikaanse boeren zijn onderdernemers met hart voor koeien

 • Bison

  Hollanders have to keep up with the joneses,..Mijn buurman heeft het, ik wil nog mooier, ha

 • abtje

  Er zit ook een heel groot verschil in wat de ondernemer wil, persoonlijk vind ik ongeveer honderd koeien voldoende. Verdien ik dan wat geld, dan ga je dat verder optimaliseren. Anderen stoppen dat geld in nog groter.
  Zo heeft iedere ondernemer een eigen doel.
  Maar wat Bodde volgens mij bedoelde is dat wat je doelstelling of verdiensten ook zijn, je altijd alert en open moet blijven voor veranderingen en aanpassingen. Het grootste gevaar is zelfgenoegzaamheid en het idee dat het goed gaat. Er blijven altijd zwakkere schakeltjes en die moet je snel onderkennen en aanpakken.
  @De-Boer Moet me wel nog van het hart dat met een gemiddelde lactatie van 1,8 ik dit wat lager inschat. En daarloert het gevaar. Wij met een veel hogere lactaties denken al snel dat we er dan al zijn, en dat is onze valkuil.

 • Khalid en zijn maten

  @ Abtje,er zij ook een boel ZZP-ers met veel kennis in de melkveehouderij,die jij en jou collega's kunnen inhuren als je eens een weekend weg wil,geen personeels kosten want die is zelfstandig...In andere agrarische sectoren word ook veel gebruik gemaakt van ZZP-ers dus waarom jullie niet?

  Ik werk ook alleen maar in de agra-sector en maak ook lange dagen en werk vaak in het weekend, en nog steeds bezig de klantenkring uit te breiden,voor het werk dat ik niet alleen rond kan zetten huur ik dan weer ZZp-ers in. Je moet natuurlijk wel goed een beetje vooruit kunnen plannen en een beetje flexibel zijn.

 • abtje

  @Khalid Met alle respect, maar ieder uurtje factuurtje. Geeft allemaal niks, maar een weekendje Centerparks vedubbelt wel meteen de kosten.

 • rdkland

  abtje, weet jij wat jij moet doen , de hele toko verkopen en een 40 urige baan nemen en anders niet zo klagen. zijn genoeg mensen die boer willen worden maar het niet kunnen

 • abtje

  @Rdkland Leer begrijpend lezen. Ik zou niets anders willen. Realistisch feiten benoemen is geen klagen.

 • meule

  ik snap jullie frustratie over dit artikel maar het is jammer dat ze geen voorbeelden geven hoe wij als nederlandse boer kunnen leren van onze collega's in het buitenland wat doen zij anders dan wij en hoe zouden wij het hier kunnen toepassen dat is wat ik mis in het artikel

 • Me.

  @meule. Ik geloof dat met dit artikel de nadruk wordt gelegd op het zelf leren van andere boeren in Nederland en het buitenland. Door je voor te kauwen hoe dat te doen of zelfs al zeggen wat er anders is, beter is, slechter is, wordt er nog niet de helft van het beoogd leereffect behaald. Daarnaast zul je het zelf moeten ondervinden want iets wat in mijn ogen goed lijkt kun jij wel de grootste stommiteit ooit noemen. Datzelfde geld voor de manier waarop. Mij lijkt de EDF wel wat om aan meer informatie te komen. Jij kan dit wel helemaal niks vinden. Dus in plaats van passief op informatie in artikeltjes te wachten, zou je dit proactief aan moeten pakken.

 • kiwidutch

  verkeerde gedachten als je denkt dat de fillipijnen goedkoop pesoneel is
  ze zijn net als andere nationaliteiten hier goed betaald
  op dit moment werkt er een nederlandse jongen voor ons en hij is on een basis loon hij vertelde mij dat hij hier op een basis loon meer geld overhoud dan in NL het gemiddelde loon in de nieuw zeelandse melkveehouderij is hoger dan in ander sectoren
  wij melken hier 1500 koeien en het afkalf seizoen is just about to start
  zorgen dat je personeel hun tijd zo efficient mogelijk gebruikt is belangrijk
  als het werk eerder klaar is heeft iedereen meer tijd voor de familie
 • Elfra

  Ik ben dolblij met onze melkrobots en mestschuif. We spenderen evengoed nog volop tijd in de stal (beste manier om de koeien tochtig te zien :-) maar hebben ook tijd om als gezin andere dingen te doen. There is more to life than milking cows :-)

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.