2967 x bekeken 3 reacties

Keyenbergs beste ooit

‘Ouwe Renske’, de koe met de 
eeuwige jeugd, haalde net de twintig jaar niet. Haar vier dochters zetten 
haar lijn voort.

Sommige momenten wennen nooit. Vorige week was er zo een: Keyenberg Renske 44 redde de twintig jaar net niet. Vanwege haar leeftijd en grijze haren werd ze hier Ouwe Renske genoemd. Zij was zo'n koe waarom ik boer geworden ben. Ik ken haar familie tot in generaties terug en kan er generaties verder mee fokken.
De F16-dochter werd september 1993 geboren als eerste dochter van Tops-vaars Renske 42. We gebruikten toen nog geen aAa, toen we ermee begonnen bleek het een 100 procentparing te zijn. De Tops kwam uit een van de beste koeien van dat moment, Kinglea Valor-dochter Renske 40. Die tekende tot ze met tien jaar het bedrijf verliet elk jaar met een dikke rug lijsten aan tot over 130 lactatiewaarde. Ruim veertien jaar, met dik 100.000 kilo melk en nog klokgaaf op jacht naar 10.000 kilo vet en eiwit werd ze geveld door een coli-infectie en afgevoerd.
Renske 44 was een typisch kind van haar ouders: licht, rank en jeugdig als een F16 en een laatrijpe slow starter als haar moeder. Haar vaarzenlijst bedroeg in krappe dagen 5.500 kilo, krap 5,70 procent vet en dik 3,70 procent eiwit. De inspecteur beoordeelde haar net bovengemiddeld met 81 punten. In de tweede lijst ging het eiwitgehalte naar 3,88 procent, en steeg ze 2.800 kilo naar 8.750 kilo in 305 dagen. Haar hoogste lijst werd de zesde lactatie, begonnen op acht jaar oud. In 305 dagen 11.601 kilo met 5,45 procent vet en 3,71 procent eiwit. Van de inspecteur kreeg ze na zeven herkeuringen 88 punten, met op latere leeftijd continu als commentaar 'deze koe heeft de eeuwige jeugd'.
Renske 44 gaf in acht keer kalven twee stierkalveren en zeven vaarskalveren. Haar eerste stier verdween in het mesthok, de tweede kreeg enkele kansen die hij bovengemiddeld goed heeft benut. Haar dochters bewijzen dat een goede koe in staat is ook zonder embryotransplantatie een goede koefamilie op te bouwen. De combinatie met Sunny Boy werkte super, drie dochters werden ingeschreven met 85, 87 en 88 punten. Ze maakten allen lijsten tussen 120 en 130 lactatiewaarde en bleken alle drie uitstekende fokkoeien. Ze staan inmiddels alle drie aan het hoofd van een eigen lijn.
De laatste en enige nog aanwezige dochter is Renske 58. De combinatie met Mtoto pastte op alle vlakken. 100 procent aAa-paring, kilo's melk, gehalten en melkbaarheid: in alles sloten die twee op elkaar aan. Waarschijnlijk wordt Renske 58 alleen al vanwege veruit de beste uiergezondheid de meest invloedrijke dochter. Haar twee Lava-dochters zetten de lijn super voort.
Telkens waren er koeien die vele malen meer produceerden of hoger ingeschreven werden. Stuk voor stuk haalde de slow starter al deze hoogvliegers weer in. Tot op hoge leeftijd bleef ze functioneel, vruchtbaar en productief. Onder elke situatie deed ze wat een goede koe moet doen: geld verdienen. Hoe belangrijk geld ook is, een koe als Renske 44 laat je elke dag opnieuw voelen waarom je boer geworden bent. De beste koe ooit op de Keyenberg Hoeve is niet meer, helaas…

Laatste reacties

 • boerja

  Prachtig stukje Jeroen!!!

 • Pieterv1

  Als mijn Black Crowe-dochter zo goed en oud wordt als deze koe dan zal ik heeeeel tevreden zijn!
  Het is een erg puike prestatie dat die koe zo oud geworden is! Gefeliciteerd Jeroen.

 • Uri

  goed verhaal!

Of registreer je om te kunnen reageren.