Boerenblog

27 reacties

Goede grazers

De toppers op de Grazing Bulls-index van CRV zijn heel goede benenverervers. Wel geven ze zware kalveren.

Onze melkprijs behoort al drie jaar tot de Europese top, stelde FrieslandCampina-topman Cees 't Hart onlangs in een interview. Maar de FC-melkprijs behoort niet eens tot de Nederlandse top. Hoe kan die dan tot de top van Europa behoren? Dat is omdat de zuivelaar een eigen lijstje maakt. Daaruit worden hoge uitbetalers geschrapt. Dat is natuurlijk incorrect. In zo’n lijst hoort ieder Europees bedrijf te staan dat jaarrond melk ophaalt.
Hetzelfde zien we voortdurend in de fokkerij. Iedereen maakt maar zijn eigen lijstjes. Als men niet scoort in de NVI-ranking, dan volgt niet een brainstormsessie en het fokkerijbeleid wordt ook niet op de schop genomen. Men gaat dan eigen lijstjes maken tot de eigen producten bovenaan staan.
Een nieuwe indexlijst is de Grazing Bulls-lijst van CRV: een lijst van stieren die dochters brengen die extra geschikt zijn voor veel beweiding. Een stier die zichzelf op alle lijstjes opdringt, is de Brown Swiss-stier Sun Made Vigor. Hij heeft de op één na hoogste Grazing-index: 110. De hoogste index heeft Fleckvieh-stier Vanstein, met 122.
Koeien die veel weiden, zijn vaak schraal, omdat ze blijkbaar weinig energie kunnen opnemen. Daarom kiezen veel weidende boeren koeien met bespiering. Ze hopen dat die beter omgaan met de continu wisselende omstandigheden in de weide.
In de Grazing-lijst staan stieren met goed beenwerk. Vaak denkt men dat het beenwerk in de weide wel weer opknapt. Dat is een misverstand. Allereerst zijn er de kavelpaden met de losse steentjes die voor veel klauwproblemen zorgen. Ook zitten op plekken waar de koeien vaak lopen, zoals rond de waterbakken, bacteriën in de grond die klauw- en uierontstekingen veroorzaken. Dus: ook beenwerk is cruciaal bij weidende koeien. Je moet niet voor niets de slecht lopende koeien altijd helemaal achter uit de weide halen. Voorbijkomende fietsers maken dan opmerkingen als: 'Wat een langzame koe. Heeft u die bij de gemeente gekocht?'
Vigor is een top-benenvererver met 118. Zijn Nederlandse dochters scoren niet minder dan gemiddeld 83 punten voor benen. Met 121 zijn het heel hoge klauwen maar met 91 is het beenwerk wel erg recht. Het beengebruik is met 118 ronduit subliem.
Op een hete dag liggen de koeien graag met zijn  allen in de schaduw, waar het snel vies wordt. Dan is uiergezondheid belangrijk. Vigor scoort een toerenhoge 109 voor celgetal. Al met al komt hij op een top NVI van 263, mede dankzij de eindeloos lijkende levensduur van +860 dagen. Collega Vanstein scoort daar veel lager met 91 NVI en +76 dagen. De Vigors grazen dus gemiddeld 400 dagen langer. Het beenwerk van de bespierde Duitse Vanstein is met 109 nog steeds goed. Zeker met 117 klauwhoek, 95 beenstand en 110 beengebruik. Met 113 voorhand creëert hij meteen ruimte voor hart en longen. Jammer is zijn 93 voor geboortegemak; te zware kalfjes, dus. Dan scoort Vigor met 96 beter. Voor de Vanstein-kalveren zult u een flinke kruiwagen moeten hebben als ze achter in de wei geboren zijn.

Laatste reacties

 • scholman

  Vanstein is pinkenstier.

 • Achterland

  Leuk verhaaltje maar ik kan er erg weinig mee !!!Grazing bulls zijn stieren die afkomstig moeten zijn van bedrijven die volop weidegang toepassen, niet een gekunsteld rekenformuletje op basis van cijfers de DE DESKUNDIGE belangrijk blijken te vinden. IN echt weideganglanden zoals Nieuw Zeeland/Ierland en engeland zie je veelal crossbread koeien lopen. Veelal een kruising tussen HF en Jersey !! Zeker GEEN fleckvieh koeien en ook weinig tot GEEN brown Swiss koeien. De koeien moeten efficient omgaan met het gras wat ze krijgen en daaruit zoveel mogelijk melk produceren (HF voor de melk en Jersey voor efficiency). Wederom blijkt dat CR delta weer wat verzint zonder praktisch en inhoudelijke kennis.

 • huubjansen

  'Koeien die in deze bedrijfsvoering passen zijn vruchtbaar, hebben een goede conditie, goede benen en zijn persistent en efficiënt', legt Gert-Jan van den Bosch van CRV uit.

  dat zijn toch eigenschappen die alle koeien moeten hebben?? Dat niet-hf stieren dan torenhoog

 • huubjansen

  'Koeien die in deze bedrijfsvoering passen zijn vruchtbaar, hebben een goede conditie, goede benen en zijn persistent en efficiënt', legt Gert-Jan van den Bosch van CRV uit.

  dat zijn toch eigenschappen die alle koeien moeten hebben?? Dat niet-hf stieren dan torenhoog boven de hf stieren uitsteken zegt volgens mij genoeg.

 • hansvanbergen

  @Scholman 93 geboortegemak duidt op zeer zware kalveren en daarmee is Vanstein volstrekt ongeschikt als pinkenstier.@Arjanenthea1 de cijfers van CRV zijn mede tot stand gekomen door expertise van begrazingsmensen uit Ierland en Nieuw Zeeland.

 • jamiemf

  de crv hater spreekt weer is!!

 • ACB

  Het vogeltje zingt zoals het gebekt is, en dat gaat met alles zo.

 • Achterland

  Hans met alle respect maar ik ben zelf in Nieuw Zeeland geweest en ik heb daar geen ENKELE fleckvieh koe gezien. Ook Brown Swiss komt daar maar amper voor !! Volgens mij is het in Ierland niet anders !!

 • trijnie

  Tjonge, wat een vaktaal, haal er één ding uit: koeien liggen met warm weer graag in de schaduw. Wij mensen ook en kunnen dat ook doen.
  Maar ik zie ook op hele warme dagen koeien, pinken en andere beesten in de wei die nergens een plekje in de schaduw kunnen vinden.
  Het zou mooi zijn als de boer, verzorger hiervoor wil zorgen, al zou het maar één boom zijn.

 • jaapjo

  Wat doe je voor de kost trijnie?

 • W Geverink

  Helemaal met je eens trijnie Hier liggen de koeien op het moment tussen de bomen in de schaduw. Dat het veertig onder nul is kunnen de koeien wel tegen. Zo lang dat ze maar uit de wind kunnen komen. Wij gebruiken de bomen hier ook om de koeien te beschermen tegen de wind.

 • scholman

  @HansvanBergen. De duitse cijfers geven aan van 105 en 111 pat/mat. Dat CRV ze gaan omrekenen krijg je zulke cijfers. Hebben geen problemen gehad met Vansteins uit pinken. Waren lange 'smallere' kalveren. En de Duitse cijfers kloppen is onze ervaring.

 • agratax2

  Geverink. Naast schaduw en luwte geven bomen ook nog bescherming tegen verwaaien van de grond (akkerbouw) en ze geven leefruimte voor vogels, die voor ons insecten vangen. Maar ondanks deze voordelen >haat een Nederlandse boer iedere boom op of rond zijn land staat< en is dan verbaasd, ja boos, als de stedeling hier opmerkingen over maakt.

 • Bison

  Nou agratax dan moeten die bomenhatende boeren maar naar de Canadese prairies verhuizen, daar is geen boom in zicht.
  Als daar hun hond (of hun vrouw) wegloopt kunen ze hem of haar 4 dagen later met de verrekijker nog volgen.ha ha

 • Bison

  Beter maar Bisons houden.
  Goede grazers, goed beenwerk en geen afkalf problemen ook,...hebben ook geen boompie nodig ook om achter te verschuilen.

 • W Geverink

  Dat is waar Han. Er zitten gewoon enorm veel positieve kanten aan bomen. Ze leveren van schaduw voor koeien en leefruimte voor vogels tot aan kachelhout. En vergeet niet al de gratis groene zuurstof voor de stedelingen die wij boeren met onze bomen produceren.

 • el

  Door de fokerij hebben we nu koeien die ;of veel melk geven,of hoog vet en eiwit vererven, of een extra spiertje hebben,of een betere vruchtbaarheid,of hardere benen,of een beste uier, daar moeten we toch de gewenste koe mee kunnen fokken!

 • trijnie

  @geverink, wat heb jij dan voor (natuur) koeien dat die tegen zoveel kou kunnen. En wat hebben ze dan nog te vreten want er zal met die temperatuur niet veel meer groeien?

 • W Geverink

  Beste trijnie. Hier in west Canada loopt alle vleesvee jaarrond buiten. Boeren die hun koeien vroeg laten afkalven hebben vaak wel een afkalfstal waar een handvol hokken in zitten. Buiten hebben de koeien op een beschermde plek een strobult om op te liggen. In de winter draaien de meeste boeren ronde hooi balen af of voeren kuilvoer. Goedkoper is het om laat in het najaar greenfeed te maaien en in het zwad op het land te laten liggen waar het onder sneeuwd. Met een randsoen draadje geeft de boer zijn koeien elke dag een paar zwaden die ze zelf moeten uitgraven uit de sneeuw. Het voordeel is dat er geen diesel en trekker uren nodig zijn voor de balenpers en voor het voeren en de mest wordt door de koeien zelf verdeeld op het land dus op het mest rijden word ook bespaard.

 • trijnie

  @geverink, mooi leven daar, nog alle ruimte zeker? En een landklimaat. Echte zomers en winters. Beter dan dat weer hier. Als ik nog jong was dan wist ik het wel. Nederland wordt zo vol en benauwend, en nergens is het meer stil. Zelfs als je in de gemaakte natuurgebieden loopt hoor je nog verkeer.
  Maar die koeien, wat voor soort is dat daar bij jou? Ik eet wel eens vlees van de landschappen: schotse hooglander en limousin. De hooglander loopt altijd buiten de limousin in de winter niet altijd. Het is goed vlees, hoewel de hooglander heeft wat grof vlees,lijkt wel wild.

 • joannes

  Eindelijk met @scholman iemand die óók de eigen ervaring in zijn specifieke commentaar meegeeft met een beschrijving van ¨lange smalle kalveren¨. Extra Kilo´s in de lengte geven geen geboorte problemen! CRV gebruikt waarschijnlijk alléén de weegschaal voor haar criteria! Dat geeft te denken! En dan blijkt maar weer dat je niet alléén op de CRV waardes af kan gaan. Je moet óók nog weten hoe ze gemeten zijn, of tegen adviezen in, ervaringen zelf opbouwen.

 • W Geverink

  @trijnie. Hier zijn tegenwoordig de meeste koeien Angus of een kruising daarvan. Kleine efficiente en harde koeien die weinig voer en onderhoud nodig hebben om een kalf te produceren. Voor ons en onze exportmarkten produceren wij hier vlees met marbeling. Dat betekend dat het vlees licht doorregen is met intramusculair vet. Dat vet verdwijnd op de bbq of de pan en laat de smaak en de malsheid achter. Alleen bij de gedachte al loopt mij het water in de mond. Idd trijnie. Anders dan in Nederland hebben wij hier volop de ruimte en zijn er niet zo veel miereneukerige regeltjes. Hier in Canada heb ik bv al jaren geen verkeersboete gehad. Afgelopen mei in Nederland had ik de eerste boete al te pakken voor dat we op de plaats van bestemming waren en kwam uiteindelijk uit op twee snelheids boetes in twee weken. Ik ben me van geen kwaad bewust, had geen haast en reed met het verkeer mee met volgens de boordcomputer over tweeduizend km het gemiddelde slakkegangetje van 59kmh.

 • trijnie

  @voor ons een aparte koe, maar wel mooi, stevig, kort op de poten, eigelijk mooier dan die friezen die zo hoog op de poten staan.Ik zie ze misschien binnenkort nog wel lopen want ik moet een week naar Schotland toe.
  Ja aan vlees moet een randje vet zitten, ik koop mijn vlees bij een bio slager die het vlees uit de omgeving gebruikt, nu dat is uitmuntend, trouwens van het landschap ook.
  Moest wel een beetje lachen om die boetes, ja, je moet hier echt oppassen dat je niet een paar km te hard rijdt want dan ben je wel de sigaar.
  Aan de andere kant is het wel goed dat er regels zijn ook met andere dingen dan het verkeer wan t we zitten hier hutje mudje op mekaar. En we zitten hier met een heleboel bestuurders en die kosten nogal wat, dus.... er moet wat binnenkomen, nu bedankt dan maar voor de bijdrage in deze.... Wees maar blij dat je daar zit.

 • W Geverink

  Geen dank trijnie. want jij weet zo goed als ik dat je van iedere cent die naar de overheid gaat nooit meer wat terug ziet. Nu weet ik ook wat ze bedoelden met dat ze in Nederland meer geld wilden verdienen met toerisme…

 • trijnie

  Mooi,ha,ha, ik zag trouwens op Google dat er ook bruine angus koeien naast de zwarte zijn en ook dat er hier in nederland al meerdere boeren zijn met deze koeien.Maar dat is natuurlijk niet nieuw voor je.

 • hansvanbergen

  De fokwaardes van crv inzake geboortegemak worden niet vastgesteld door het gewicht te meten Joannes , zoals je ongetwijfeld zult weten. In Nederland is de bepaling of een stier pinkenstier is of juist niet zeer betrouwbaar. De waardes van buitenlandse stieren moeten worden omgerekend maar dat zal met een duitse stier geen probleem zijn omdat er al zeer veel stieren omgerekend zijn. In dit geval is het natuurlijk iets anders omdat het een fleckvieh stier betreft. De 93 is een berekening bij een geboorte op Nederlandse koeien. En dat is voor ons van belang. Ieder land heeft weer eigen omstandigheden. Ik weet niet hoe het op het moment is maar Duitsland kalfde tot voor kort vaarzen veel later af dan in Nederland. Dan heb je al een ander beeld. 93 is bijna 2 standaardafwijkingen van het gemiddelde en de kans dat Vanstein eigenlijk een pinkenstier is acht ik uitgesloten.

 • hansvanbergen

  Overigens heeft crv er ook weinig belang bij om Vanstein in een slecht dagligt te stellen omdat het duitse ki station waar Vanstein vandaan komt eigendom is van crv. Vigor is een Amerikaan die vermarkt wordt door crv. De grazing bull list is van crv. Het idee dus dat ik een crv hater zou zijn is dus, zeker vanuit dat standpunt gezien, vrij onzinnig. Ik heb geen favoriet ki bedrijf en geen ki bedrijf waar ik een hekel aan heb. Een goede, voor mij bruikbare stier kan overal op ieder ki station opduiken.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.