Boerenblog

85 reacties

Foute boer?

Hoe komt het toch dat bepaalde groepen mensen het recht denken te hebben boeren voor te schrijven hoe ze hun taken moeten uitvoeren en hoe ze met het vee moeten omgaan.

Boeren moeten rekening houden met ‘normale’ werktijden. dat wil zeggen dat er in het weekeind niet gewerkt mag worden. De mensen willen in hun tuin zitten en geen last hebben van een boer die aan het maaien of aan het keren is. Een Nederlandse boerin die net in de Eifel is komen wonen, vertelde me laatst dat ze, als ‘welkom’, een scheldende dorpelinge aan de deur had, omdat haar boer het lef had om in het weiland achter haar tuin aan het werk te zijn. Dat boeren afhankelijk zijn van het weer om bijvoorbeeld in te kuilen, wordt zelfs in deze boerendorpjes niet meer begrepen. De mensen willen in het weekeind en tijdens de vakanties buiten zitten en van de natuur genieten. Dan willen ze geen stinkboer in de buurt.

Zwaaien met pistool
Een paar jaar geleden stond een oud-rechercheur, die bij ons om de hoek woont, met een pistool naar Henk te zwaaien. Henk, die aan het gieren was, zwaaide vriendelijk terug, terwijl hij doorging met het werk. Ik voelde me behoorlijk opgelaten toen ik het hoorde. Dit weekeind las ik toevallig nog zo'n verhaal.

Aanval op megastallen
Vee is inkomen. Ga je er niet goed mee om, dan snijd je je als boer vanzelf in de vingers. Veel mensen die zichzelf dierenvrienden noemen, denken het allemaal beter te weten. Ook in Duitsland wordt het steeds groener. De politieke partij Bündnis 90/Die Grünen bemoeit zich steeds meer met de boer. Deze maand is een Duitslandwijde aanval begonnen op megastallen. Je leest erover in alle kranten. Ze gaan zelfs overzichten bijhouden waarop te zien is waar grote veehouderijen staan of worden gepland. Ehm, hint? ‘Voor onze leden, mochten ze in het weekeind niets te doen hebben?’ Er wordt niet naar de verbeteringen gekeken, men staart zich blind op de hoeveelheid dieren die erin gaan.

Ongevraagd advies
Als je bijvoorbeeld op advies van de veearts je vee binnenhoudt, krijg je in de winkel of op straat ongevraagd advies. Het lijkt wel of deze mensen met rooksignalen of een tamtam werken. Ze komen toevallig aan de deur, je maakt een praatje, en dan komt de standaardvraag: ‘Waarom laten jullie je koeien niet buitenlopen?’ Daar gaan we weer! Probeer het maar eens uit te leggen aan een schoenmaker die zich niet bij zijn leest wil houden. Laatst zei een vader me bij de schoolbushalte: ‘Ach, binnen een paar jaar staat het toch leeg. Kleine boeren als jullie hebben geen toekomst. Kijk maar om je heen, ze houden allemaal op!’ Ja, maar wat willen deze Grünen dan?

Geen geld voor goede zorg
Ook kreeg ik laatst van iemand die bij onze pony’s stond te horen dat arme kleine boeren als wij eigenlijk geen dieren mogen houden. ‘Jullie hebben geen geld om goed voor de dieren te zorgen.’ Hallo! De veearts was die week nog geweest en had de pony’s meteen bekeken. Ik stond me nog te verdedigen ook.

Geen dieren meer?
Eigenlijk moet ik me niet verbazen, want toen ik verheugd vertelde dat we een veulentje hadden, werd met een afkeurende blik gezegd: ‘Wat erg’. En dan de opmerking dat onze stalkatten klein zijn en maar aanfokken. Nou, ze zijn geholpen en ze krijgen net zoveel voer als de obesitashuiskat. Het enige verschil is dat ze niet de hele dag in een mandje voor de verwarming liggen te slapen. Ik snap deze mensen niet. Willen ze dan dat de boerenwereld ‘ontdiert’ raakt?

Tot in de stal
‘Sneu dat jullie je koeien niet buiten laten lopen. Elke koe heeft het recht om in het weiland te zijn.’ Ja hoor, het was weer zo ver, een alternatief uitziende vrouw liep door onze stal. Vaak staan mensen als zij zomaar voor je neus, terwijl je in de stal aan het werk bent, en verkondigen hun mening zonder verder te kijken dan hun neus lang is. Dat het op dat moment buiten bloedheet was en zo'n 30 graden, en dat zelfs koeien een zonnesteek kunnen krijgen, daar denken ze niet aan. Nee, buiten lopen moeten ze, weer of geen weer!

Foute boer

Als ‘excuus’ vertelde ik dat we afgelopen week een koe moesten laten opereren vanwege een lebmaagverdraaiing, waaraan het dier had kunnen sterven. Volgens onze veearts was de oorzaak van de verdraaiing de mindere kwaliteit van het gras in het weiland door het slechte weer van de laatste tijd. ‘Jullie hebben deze koe zeker buiten laten lopen’, vroeg hij nog. Schamper gelach was de reactie. De vrouw keek me aan met een blik van complete verbijstering, gevolgd door weer dat korte, smalende lachje van ongeloof. Ik schudde mijn hoofd. Wat bezielt deze ‘dierenvrienden’? Geen enkel verstand van koeien hebben ze, maar ze komen je wél telkens ongevraagd de les lezen, waarbij ze je aankijken met een blik van ‘foute boer’.

Gefrustreerd
Bah! Sodemieter op! Mijn erf af! Ik kom toch ook niet ongevraagd jouw huis of jouw werkplek doorsnuffelen? Weet je wat? Als ik je weer in onze stal aantref, neem ik je mee naar buiten en zet ik je aan een pin in het weiland, in de kokende zon! En denk maar niet dat ik op jouw geloei reageer! Ik zal alleen roepen: ‘Elke koe heeft het recht om in het weiland te zijn’. Nee zeg, stel je voor dat ik me zo ga gedragen. Zie je me al lopen in een grote stad? Elke hondenuitlater aanhoudend met de woorden: ‘U weet toch wel dat u uw hond niet aan een boom mag vastbinden als u met vakantie gaat? In de auto laten zitten is moord en aanbinden bij een winkel waar geen honden zijn toegelaten is dierenmishandeling!’ Of: ‘Wat? U heeft een Sint Bernard en u woont op een flat? Schaamt u zich niet! Dierenbeul!’ Ze zullen me snel uitmaken voor een zwaar gefrustreerde of zelfs doorgedraaide boerin, denkt u ook niet? Waarom pikken wij het van onze kant dan wel?

Foto

 • Foute boer?
 • Foute boer?
 • Foute boer?
 • Foute boer?

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Wij hoeven het niet te pikken, maar moeten wél realiseren dat wij het al lang niet meer voor het zeggen hebben in het buitengebied, wat steeds meer gezien word als van 'ons'. Het gaat om respect, en dat moet je (terug) verdienen, wil je het afdwingen dan leid dat alleen maar tot frustratie en verdere vervreemding.

 • BW

  Dit is het probleem van de maatschappij. Iedereen moet een mening hebben ook al heb je er geen verstand van. Hiervan is de media ook schuldig aan. Hun verslaggeving word meestal voor waar aangenomen. Daarom moet je journalisten erop wijzen als verhalen niet kloppen. Als landbouw blijven reageren op onwaarheden en columns schrijven zoals deze.

 • @meelmuisje

  Bij een boer uit Konzen (in de Eifel) zijn eergisteren tien koeien door de bliksem gedood. De koeien hadden zo op het filmpje te zien beschutting gezocht onder de bomen in het weiland. <>

 • ed12345

  Ik vrees dat dat respect terug verdienen alleen mogelijk is of door honger of door armoede van de burger Hoe meer geld de burger heeft des te meer zal hij eisen van iedereen in zijn omgeving

 • trijnie

  Weer een SPROOKJE anti_BURGER.

 • trijnie

  Meelmuisje, ik woon in de polder. Geen bomen, maar in de jaren die ik hier woon zijn er al tig koeien door de bliksem geraakt omdat ze met z'n allen tegen het schrikdraad aan stonden. Ik weet niet waarom ze dit doen maar misschien kun jij me dit uitleggen?

 • Richard uit de grensstreek

  Blijkbaar de nieuwe trend boertje pesten.
  <>

 • Koeienboer Jannes

  #3 er brand ook elke dag wel ergens een stal. Dat is geen reden om geen dieren meer op stal zetten. Net zo min als dieren buiten door bliksem worden getroffen.
  Meende dat discussie ging over ongewenste bemoeienis van buitenstaanders.

 • Koeienboer Jannes

  #6 @ trijnie
  Koeien gaan bij slecht weer vaak bij elkaar staan met de kont in de wind. Als ze dit te dicht bij afrastering of bomen doen tijdens onweer lopen ze grote risico's.

 • Koeienboer Jannes

  #7 @ Richard
  Verschrikkelijk! Vooral de manier waarop er door de politie is gereageerd.

 • Gerd

  well bedankt boerderij....

 • trekker123

  Zo te lezen is de frustratie van mevrouw Vos groter dan die van de meeste burgers. Maar blijkbaar vindt ze het erg leuk om boer te zijn omdat ze dit allemaal trotseert. Je zou gaan denken dat je dus als boer in Nederland beter af bent dan in Duitsland. Denk dat het nog wel een beetje meevalt allemaal. Maar dat er een groeiende categorie mensen is die geen idee meer heeft van de werkelijkheid dat is op zich wel duidelijk. Ga je helaas niet veel aan veranderen.

 • abtje

  @Trekker123 Eerst hadden de meesten mensen wel een familielid of goede kennis die in de landbouw werkzaam was. Dat was goed voor het relativeren. Ergernissen werden al in een vroeg stadium ontzenuwd. Dat is nu steeds minder en met verkeerde berichtgeving gaat het een eigen leven leiden.
  Dingen die dan niet helpen zijn inderdaad de opcessie om iedere stalbrand in het nieuws te vergroten of een LTO in ontken stand, of zelfs een FC wat weidemelk doet voorkomen als puur dierwelzijn en vereist.
  Als deze feitjes gecombineert met een keer moeten remmen voor langzamer landbouwverkeer of een stank ervaring doen de rest.

 • @meelmuisje

  En òf mevrouw Vos gefustreerd is, trekker 123. Ook boeren kunnen heetgebakerd reageren bij hoge temperaturen en waarom niet, wij zijn toch ook mensen? Bedreigd worden met een pistool door een buurman is niet niks, en zomaar mensen in je stal hebben rondlopen of, terwijl je je koeien aan het voeren bent, er iemand met hond door je stal fietst zonder je ook maar te groeten? Het komt allemaal voor. Stel jij gaat bij een slager binnen, loopt naar de werkruimte achter de toonbank en gaat opmerkingen maken dat hij zijn werk niet goed doet? Ik zie het al voor me :-) Vandaar deze blog, die bedoeld is om een discussie op te starten. Tot hoever moeten wij boeren het pikken, en wat zijn ònze rechten?

 • massy

  wacht maar rustig af als er een beetje teweinig voedsel is of komt hoe men die boer weer gaat warderen dat deden ze in en naar de oorlog ook .en ik hoop dat er voor de burger genoeg voedsel blijft want anders komen ze op hun blote knieen bedelen om ETEN.

 • abtje

  @Mts de laat Reken daar maar niet op. In de oorlog kwamen ze alleen op de fiets. Als dat nu weer het geval zou zijn komen ze wel in grote zwermen om te plunderen, roven en moorden. Als ze nu honger hebben pakken ze het gewoon en als er dan een boer in de weg staat, ruimen ze dat opstakel wel op.

 • hendruk

  Mooi verhaal Monique. Hoorde toevallig gisteren op het nieuws de nieuwslezer verheugt en blij vertellen dat in de Nederlandse dierentuinen, de dieren zelf mochten kiezen of ze binnen of buiten wilde zijn, dit vanwege het hete weer.
  Maar laat je als veehouder de koeien zelf kiezen, met als gevolg dat de afgelopen 2 weken overdag alle koeien de 'koelte' van de stal verkiest boven de brandende zon, dat krijg je commentaar dat de koeien binnen staan...

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Dit komt doordat het gross van de bevolking dom en kortzichtig is. De enigste grond die dit soort personen bezit zit onder hun nagels, maar ze weten haarfijn te vertellen hoe het zit. Dit soort lui vervuilen zelf het meest Gewoon schijt aan dit soort idioten hebben en je eigen naad naaien.

 • Mozes

  Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Campina-dichtbij actie. Hierbij gingen wij met een groep boeren van deur tot deur om een pak melk aan te bieden. Ik had mij van tevoren ingesteld op veel negativiteit maar wij kregen juist veel positive en leuke reacties die mij verrasten.
  Ook mensen die bij mij in de stal komen blijken vooral geïnteresseerd en niet negatief. De deelname aan de Campina-dichtbij actie was vooral een opsteker voor de deelnemende boeren meer nog dan dat het Campina merk er mee gepromoot is.

  Onbekend maakt onbemind. Onderzoek heeft al eens aangetoond dat jongeren die nooit in Duitsland zijn geweest veel negatieve vooroordelen hadden over Duitsers die bij jongeren die wel in Duitsland zijn geweest niet voorkwamen.
  Ik denk dat hetzelfde geldt voor burgers tegenover de boer. Kritiek alleen maar tegenspreken via de media helpt niet. Burgers op het erf en in de stal halen is veel beter.

 • Richard uit de grensstreek

  Pr is en wordt de belangrijkste uitdaging voor de boer door de steeds grotere bedrijven komen er steeds minder mensen op landbouwbedrijven. Als boer moet je tijd vrij kunnen nemen om te vertellen wat er op je bedrijf gebeurt.Helaas ontbreekt daar de tijd voor want we moeten nog van alles doen.

 • S Moes

  Jammer dat er in deze blog en vaker op de site zo geageerd wordt tegen 'dierenvrienden' en ze worden weggezet als onnozele, emotionele zeikerds. Een dier is geen ding en daarom zullen mensen het er altijd voor op blijven nemen als ze denken dat het nodig is. Met de houding van 'wij zorgen heus wel goed voor onze dieren', bemoei je er niet mee en blijf van ons erf af, neem je hun zorgen niet serieus en maak je het alleen maar erger.

 • gjdop

  Gebruik je laatste beetje geduld om je te richten op de groepen die nog wel aanspreekbaar zijn.

  Eerlijk en open zijn, maar ook je grenzen aangeven. Uitleggen waarom je je bedrijf op die manier runt, welke keuzes je maakt. Waarom je koeien wel/niet de wei in gaan. Je liefde voor de dieren laten zien. Mensen laten zien wat je doet en ze het laten beleven.

  Daar moeten we voor gaan!

  Klagen kan altijd nog.

 • @meelmuisje

  @SMoes boeren weten héél goed dat dieren geen dingen zijn. Ik vraag me af of er ooit net zo vaak en veel word gereageerd op mensen die vogels en andere huisdieren in vaak veel te kleine kooitjes hebben. Kanarievolgels in een kooitje met twee stokjes. Grote honden of honden van een ras die veel moeten bewegen op een balkonnetje op 8-hoog in een buitenwijk als Utrecht Overvecht. (Ras)Katten die nooit naar buiten mogen. Een steeds groter aantal huisdieren met ernstige Obesitas volgens de dierenarts, ook dat is dierenmishandeling! Waarom zitten de Asyls tijdens de vakantietijden altijd zo overvol dat er noodoproepen worden gedaan? Word er daarom zo op vee gelet om een groot onrecht, namelijk die van verwaarloosde HUISdieren, weg te moffelen?
  Ik kan me geen ander bedrijf voorstellen waar klanten of andere mensen ongevraagd de keuken inlopen en opmerkingen gaan maken. Jij wel? Je zou daar zelfs last mee kunnen krijgen.
  Ik zou zeggen: 'Verbeter de wereld, begin in je eigen Huis/Straat/Wijk/Stad.'
  Dierenvrienden onnozele, emotionele zeikerds... Hmm, klinkt als lompe/stomme/stinkboer. Hoor je wel eens als je aan het werk wilt en er zitten mensen op de inrit van je weiland te picknicken.
  Dat een boer agressief reageert omdat een luchtballon zo laag overvliegt dat de vee-arts erbij gehaald moet worden en dieren zelfs afgemaakt moeten worden daar word ook al schande over gesproken. Vind je het dan raar dat sommige boeren het niet meer willen pikken?

 • @meelmuisje

  @gjdop daar ben ik helemaal mee eens! Het is alleen jammer dat het wel heel vaak (b)lijkt dat je tegen een muur staat te praten. Het schampere lachje als je uitlegt waarom je vee binnenhoudt, namelijk vanwege de hitte. 'Moet je maar meer bomen in je weiland plaatsen, waarom doen jullie dat niet?' Dan sta je alweer uit te leggen. Echter die mensen zien niet dat we om 3 uur snachts de vee-arts erbij halen of een afspraak(alweer) afzeggen omdat we bijvoorbeeld denken dat een koe niet in orde is of moet kalven.

  Je bedrijf laten zien, natuurlijk! maar wèl met wederzijds respect.

 • trijnie

  Bah, eigenlijk ben ik het zat. Ik ben een burger en ik heb het idee dat ik me daar voortdurend voor moet verontschuldigen.
  Veel van de boeren hier, zoals bv. Mozes zijn gelukkig niet zo maar sommige onder u moeten eens begrijpen dat het niet de boer of burger is die zich a-sociaal gedraagt maar de MENS In die boer en de MENS in die burger.
  Niks geen ZIJ en WIJ. Jullie hebben ander werk dan de slager, dan de elektricien, dan de verpleegster enz. En jullie zouden eens op moeten houden met dat gez....
  Mijn dag wordt er soms door bedorven.

 • @meelmuisje

  Ik WAS ook niet zo, @trijnie, echt... als burgerdochter en dierenliefhebster.
  Jouw dag word er soms door bedorven, was dat bij mij maar ook zo!
  Het is niet leuk als mensen zwaar kwetsende woorden zeggen en weglopen en doen of er niets gebeurd is. Zij zijn hun opmerkingen kwijt en een ander loopt er heel lang mee rond. :-) Ik ken mensen die waren als Mozes maar zijn nu afgestompt. Dàt vind ik erg.

  Niets is fustrerender dan telkens weer te moeten pikken, te moeten slikken, en dan tel lezen dat je moet ophouden met dat gez.... 'Ga dan de Libelle lezen' word er achter mij gemompeld... Dank je, ik lach weer :-)

 • alco1

  @trijnie. Juist nu begrijp je het. Ieder heeft zijn eigen werk (specialisme) Ook de boer en het is voor sommigen frustrerend dat dat onkundige mensen zich met iets bemoeien waar ze geen verstand van hebben en nog weer een andere groep probeert het een en ander uit te leggen. Alleen heel veel mensen kennen hun onvermogen niet. Jammer

 • trijnie

  Meelmuisje, niets van aantrekken, je doet je ding en als er mensen zijn die het niet met je eens zijn dan haal je je schouders maar op.
  Weet je, ik merk in mijn omgeving heel weinig van hetgeen hier vaak ter sprake komt.Zo op het oog althans.Zit al zon 40jaar op het platteland, kom zelf uit een boerenfamilie en het is hier helemaal niet zij en wij.
  Ik heb ook weleens het idee dat een deel van de boeren het zich zelf aan praat????

 • W Geverink

  Op fietsen zonder banden kwamen ze schooieren om spek. Tja, toen was de boer nog 'de kerel'. Tegenwoordig hoeft men niet meer fatsoenlijk te zijn naar de boer toe want het voedsel komt uit de winkel en er zijn geen tekorten. Ik heb gelukkig nog nooit problemen gehad met zeurende en zeikende mensen. Mischien ligt het er aan dat iedereen hier in de buurt wel familie heeft die boer is. Mischien is het omdat de koeien hier nooit in een stal komen en bomen hebben waar ze de hele dag achter of onder kunnen liggen. Mischien is het zo dat de mensen hier meer fatsoen en meer waardering hebben voor het werk wat de boer doet.

 • agratax2

  Monique. Ik kan me je frustratie voorstellen. Maar helaas zullen ons mentaal moeten wapenen tegen deze 'betweters' die zich als een besmettelijke ziekte over de aardbol verspreiden. Je maaidorse verhaal speelde rond 1980 reeds in het Bekken van Parijs, waar de overheid toen het snode plan had opgevat om op zaterdag en zondag ieder landbouw verkeer van de openbare weg te weren. Zo goede Franse boeren betaamd hebben ze dat toen weten te pareren door te dreigen met verkeer ontregelende actie. Misschien wordt het tijd dat de europese boeren eens de hulp van Franse actievoerders in roepen om dit soort misstanden te bestrijden.

 • trijnie

  Alco, als het om weidegang gaat moet ik nu concluderen dat onze buren on kundig zijn en hun verstand niet gebruiken want ze staan dag en nacht buiten:
  Koe, pink en kalf.Is beter voor de koe, voor haar klauwen, zo zegt hij.
  Jammer dat ik mijn buurman(nen) die ik altijd als intellectuele mensen zag, nu als dom en onwetend neer moet zetten......

 • bankivahoen

  Jij benoemt het W Geverink @, de mensen bij jou in de regio hebben inderdaad veel meer fatsoen en waardering dan hier! Het heeft ook met de gouverment te maken die hier zo labiel is dat je er geen touw meer aan kunt vastknopen. Ik denk dat de overheid bij jullie van veel beter niveau is als hier, kun je dat beamen ? Ik denk dat er bij jullie vanuit die overheid geen stroming is om de sector de nek om te draaien en dus hiervoor eerst de publieke opinie te indoctrineren dat het allemaal slecht is wat de sector ook doet.

 • veermannetje

  Vliegen vang je het beste met honing. Een jaarlijks, simpel BBQ-tje doet wonderen. Geen bezwaren tegen nieuwbouwplannen en bij calamiteiten biedt een gedeelte zichzelf spontaan aan voor een extra handje.

 • Flyinghollander

  Maar de burger betaald via belasting een hoop subsidie wat weer bij de agrarische kant komt. Burger kan ook zeggen sorry....waarom betaal ik jullie subsidie (ja dan moet de markt vrij komen bla bla>

 • @meelmuisje

  @Flyinghollander, vraag de burger eens uit te rekenen hoeveel een boer moet investeren (schrik) en wat hij voor bijvoorbeeld één liter melk krijgt. En ga die melkprijs eens vergelijken met een liter mineraalwater bijv. van Perrier wat eigenlijk zo maar uit de grond komt. Dat de burger graag eten wil kopen voor de prijzen van nu is te begrijpen, maar dan moet men ook eens gaan inzien dat boeren niet van lucht kunnen leven. En over een 36-urige werkweek hoeven we het al helemaal niet te hebben, voor ons is een 90-urige werkweek meer dan normaal. Mogen wij dan ook een modaal inkomen hebben?

  Elke keer weer maar wijzen naar de subsidies die boeren krijgen. Nou, dan heffen we die toch op en gaan prijzen voor voedsel toch gewoon enorm omhoog? Vergelijk het met de Benzine- en Dieselprijzen die blijven we ook gewoon betalen, dus waarom niet?

 • Flyinghollander

  Je kan wel aangeschoten reageren @meelmuisje, maar dat is toch wat de burger denkt. En persoonlijk mogen van mij de subsidies er wel af, maakt meer kapot dan het lieft heeft. Daarnaar wat hij voor liter melk krijgt>ga naar de fabriek. < kan je hun antwoord wel geven er is overproductie en hoe lang is melk houdbaar>daar doet de mineralen fabriek zijn kraan gewoon even dicht> Vind het ook zo dooddoener van argument, lada is toch ook niet gelijk aan bmw, dus prijs is ook niet het zelde.

 • @meelmuisje

  Hahaha ik zie nu pas wat voor Lada ik in de kuip heb @Flyinghollander, had beter moeten weten ;-)

 • ed12345

  Agratax je slaat de plank behoorlijk raak je hoeft de franse boeren niet te leren om te demonstreren goedschiks of kwaadschiks maar ik denk dat de regering daar ook meer pro landbouw is ze verdedigen hun franse landbouw behoorlijk in bruss.Zelfs bij ons in Canada zijn soms onacepteerbare maatregelen in St Bruno een forensen dorp van Montreal mag je na 7 uur s'avonds niet combinen, ik zou het gewoon toch doen want in dat geval valt dat buiten de behandeling van de politie maar de gemeente inspecteur nou kom maar op

 • jordi 1455

  Als er wordt verboden om op zondag te combinenen dan moet je ook popfestivals en andere grote evenementen op zondag verbieden.

 • Mozes

  Je kunt Canada niet vergelijken met Nederland. Daar is ruimte waardoor boer en burger elkaar niet in de weg zitten. In Nederland met zijn hoge bevolkingsdichtheid hebben boer en burger nou eenmaal meer met elkaar te maken.

  Een andere oorzaak is het geringe percentage van het inkomen wat nodig is om voedsel te betalen. Hoe geringer het aantal mensen wat nodig is om voedsel te produceren hoe geringer het deel van het inkomen wat nodig is om voedsel te betalen. Toen de landbouw nog kleinschalig was en veel mensen in de landbouw werkten had men 40 tot 50% van het inkomen nodig voor voedsel. In die tijd maakte het niets uit hoe voedsel geproduceerd werd. Als de fysieke kwaliteit maar goed was en voor de rest zo goedkoop mogelijk.
  Nu heeft men nog maar 5% van het inkomen nodig voor voedsel en kijkt men steeds meer naar andere zaken dan de prijs. De burger heeft echter niet in de gaten dat de grootschaligheid een gevolg is van het feit dat hijzelf niets anders wilde dan een lagere prijs.
  De koopkrachtverhoging van vooral de mensen met de kleinste beurs heeft men kunnen realiseren door de boer te dwingen steeds grootschaliger te produceren. Het was vooral de linkse politiek die dit dreef, en nu is het juist de linkse politiek die het hardste afgeeft op de boeren. Als iemand wil weten waar de boterberg uit de jaren zeventig is gebleven kan ik u dat wel vertellen:bij de linkse politici op het hoofd.

 • veermannetje

  Hoeveel winkeliers zouden er overblijven als die zo negatief over hun klanten zouden gaan praten? En die krijgen van de belastingbetaler in het najaar geen automatische steun-overboeking van een dik jaarsalaris.

 • alco1

  Er zijn zeer zeker ook omstandigheden dat het buiten zijn van koeien veel beter is, maar dat is zeker ook ook afhankelijk van de omstandigheden binnen. Ik heb ergens gelezen dat voer aanbod binnen of buiten van cruciaal belang is wat de koe uit vrije wil gaat doen.

 • Flyinghollander

  Die Fransen houden het ook niet vol en nu met hun sociale president.... ze zijn failliet maar ja... EU kan niet...

 • Piet, Midden-Europa

  ''Waarom pikken wij het van onze kant dan wel ?'' vraagt @Monique zich af. Ik begrijp je helemaal Monique !!!... Al ruim 25 jaar mag ik naar hun beleringen en adviezen luisteren !!!... Duitsland is nou eenmaal het land van schoolmeesters en politieagenten !!!... Door de emancipatie van de vrouw zijn er nog leraressen en politessen bijgekomen !!!... Maar Monique wij hebben een schrale troost in ons moederland NEDERLAND neemt deze tendens ook duidelijk toe !!!... De moderne Mens wil graag van onze agrarische producten genieten, bovendien willen zij dan ook voorschrijven-,zeggen hoe wij die moeten produceren. Daarom zullen er over een jaar of tien niet veel boeren (agrofielen) meer zijn !!!!!.....

 • drikhend

  Beste mensen de boer was voor dat hij de zogenaamde subsidie kreeg beter af dan nu . De prijzen van zijn producten die hij afleverde waren beter en hij had veel minder verplichtingen en regels dan nu . Dan kun je verder stellen dat buiten de landbouw ook subsidie wordt gegeven in bedrijfsleven . Dit heeft allemaal te maken met betaalbaar houden van voedsel pakket voor de inwoners van de EU en het scheppen van werkgelegenheid Zoals elke huurder bij te laag inkomen huursubsidie kan krijgen enz. HET SCHOPPEN TEGEN ELKAAR IS HET NIET WETEN HOE HET BIJ DE ANDER IS . ONBEGRIP ZOU JE DIT KUNNEN NOEMEN . En het geld komt uit Brussel . Als Nederland het niet pakt wordt het over de andere landen verdeelt . Er is nog een lange weg te begaan voordat vooringenomen burgers en boeren op een normale manier iets redelijk duidelijk kunnen maken en begrip voor elkaar hebben . Want eerlijk is eerlijk zoals er burgers over boeren slecht denken zijn er ook boeren die een niet te mooie mening over burgers hebben .Maar ik ben er van overtuigd dat het aan beide zijde een laag % is .Ik zie dit bij open dagen op bedrijven . Vooral op zaterdagen en zondagen komen hier veel burgers .

 • @meelmuisje

  Verdraaid nog an toe, zie ik tegen een uur of 7 vanavond twee jongens bij mij op de binnenplaats lopen die zich rotschrikken als ze me zien, snel omdraaien en weglopen. Wat is er? roep ik. Een van de twee draait zich om en roept in het duits 'We komen terug!' Nou ja zeg... Ik zie ze later over de heg op het landbouwweggetje naar onze kuilhoop naar me kijken ze schieten weg zodra ze door hebben dat ik ze zie.
  Een half uur later komt Henk woest naar me toe. Hij heeft de jongens bij onze kuilhoop zien wegrennen en het blijkt dat ze met grote stenen gaten in het plastic hebben gegooid 'Ik sta niet voor mezelf in!' roept Henk. Dan vertelt hij me dat deze twee jongens twee weken geleden (ik was in Nederland) ook achter bij de stal waren en snel wegrenden toen ze Henk zagen. En dat er ook stenen op de kuilhoop lagen waardoor gaten in het plastic. Ik ben net langzaam twee dorpen doorgereden maar niets te zien natuurlijk. Het moeten volgens een buurman vakantiegangers zijn 'ze zijn niet van hier'. Ik ga morgen verder navragen en anders bel ik de politie. Kwajongensstreek? Ja. Maar het feit dat ze daarstraks er als een haas vandoorgingen, en omkijkend 'Wij komen terug!' riepen, dat geeft de doorslag. Zo jong als ze zijn, dit kunnen ze niet maken en ze zullen dan toch de gevolgen moeten ondergaan. Tourist of niet.

 • agratax2

  In dit soort gevallen vraag ik altijd; ' Zitten jullie zelf in de zon of zoeken jullie de schaduw op'. Het antwoord zal eensluidend zijn SCHADUW. Mijn antwoord is dan juist dat wil de koe ook en daarom zoekt zij als ze de kans krijgt de stal op waar schaduw is en ventilatie en tevens fris / koel water. Een koe is net een mens, ze geniet van het goede van het leven. Je afzetten heeft geen enkel effect en steeds in de verdediging schieten bezorgt je alleen maar stres en geeft de burger het idee dat hij / zij gelijk heeft en jij een domme boer(in).

 • Piet, Midden-Europa

  Jaloezie speelt ook een grote rol !!!... Dat is een inter-nationaal probleem, kwajongensstreken waar ons @meelmuisje over schrijft ook !!!... Het is niet eenvoudig om het alle mensen naar de zin te maken, zeg maar het is onmogelijk !!!... Persoonlijk heb ik altijd geprobeerd mij nergens iets van aan te trekken, maar ben tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is !!!... Vijf keer is bij mij Stro en Hooi verbrand met aanzienlijke schade aan machines en schuren, dan denk je ook ; waarom ???...

 • @meelmuisje

  Inzake het gooien van stenen op onze kuilhoop gisteren door twee jongens: Als wij de polizei bellen dan willen ze eerst je werkvergunning zien, dan je verblijfsvergunning, dan ben je uren verder en vervolgens doen ze niets, als je snapt wat ik bedoel. Die jonge agentjes proberen je ook nog op je nummer te zetten... Dat hebben we gemerkt met toen een stel Ieren op ons bedrijf rondliep te neuzen en ook toen Henk een mortiergranaat op scherp had opgepoegd kwamen ze pas na een halve dag (!!!!!!) en het eerste wat ze vroegen was 'Mag u hier wel werken? Waar is uw verblijfsvergunning? Waarop ik grapte 'Deze bom heeft al 70 jaar geen verblijfsvergunning, waarom arresteert u die niet??. Tja daar kunnen ze niet tegen he... :-)

 • jaapjo

  @41veermannetje,die krijgen verkoopondersteuning dmv adviesprijzen e.d.,deboeren krijgen bij zoiets direkt de nma op hun dak zoals laatst met de uien die omgeploegd waren

 • alco1

  Ik schrik enorm van de verhalen van bovenstaande reageerders. Wat kan ik mij dan gelukkig prijzen.

 • richtr

  Hoezo een verblijfsvergunning nodig in Duitsland? Dat is binnen de EU toch al jaren afgeschaft...
  In Frankrijk zijn wij het anders nooit meer nodig de laatste jaren.

 • @meelmuisje

  Natuurlijk is dat afgeschaft @richtr. Het heeft dan ook met iets anders te maken. De mentaliteit is hier wat anders dan in Nederland. Ik heb waarschijnlijk deze jonge Politie-agent 'Gedutzt' oftewel Du gezegd in plaats van Sie, iets waar de meeste Nederlanders trouwens niet bij nadenken maar waar hier erg naar/tegenop gekeken word. Een kinderarts waartegen ik Dokter zei, snauwde me een tijdje geleden ook af met 'Es ist HERR Doktor!!!'
  En nee ik heb geen buiten-EU-accent echt niet. Na drie woorden krijg ik, ook van jonge mensen, standaard de vraag: 'Aus Holland? dachten wir schon! Dein Akzent klinkt wie bei alle Holländer so lieblich'.

 • Stratcom

  De stadse plattelanders zijn blijkbaar de weg een beetje kwijt.
  Hun eten komt immers niet van de boer en de tuinder. Hun eten komt van de AH.
  In elk geval zijn in Nederland kennis en tolerantie flink zoek geraakt.

 • abtje

  Waar een klein land groot in kan zijn, onze Nieuwe Nederlanders weten echter exact waar het eten vandaan komt. Wat dat betreft hulde aan de Turken en Marokkanen.

 • trijnie

  meelmuis, ik heb met je te doen. Mijn man en ik waren een poosje geleden in Noord-Duitsland maar de mensen waren er allervriendelijkst.
  Maar het is natuurlijk heel anders als je op vakantie bent of je hebt er een bedrijf. En rot jochies heb je overal.Ik hoop voor je dat je er gelukkig kunt worden, misschien heeft het z'n tijd nodig.

 • trijnie

  stratcom, juist daarom moet er meer voorlichting komen vanuit de boeren. Het is toch te gek dat kinderen soms niet weten dat er een koe nodig is voor melk en ijsjes ed.
  En ook het vervolg: ieder jaar een kalf. Het is voor jullie zo gewoon maar voor veel mensen niet.
  Was overigens op en braderie, daar stond LTO met verschillende zakken voer met wat een koe zoal vreet, van kuilvoer tot bietenpulp, mais enz. Zelfs ik wist niet dat eeen koe zoveel soorten voer vreet. Was leuk.

 • @meelmuisje

  @trijnie, kijk eens naar de herten de reëen de vogels, etc. Die krijgen ook elk jaar jongen, net zoals de bizons, en muizen krijgen iedere maand jonkies.
  Het probleem is dat koeien door stedelingen worden 'vermenselijkt' maar dan wel naar deze tijd (neem nu bijv. mijn peettante die had 16 kinderen). Koeien zijn geen fabeldieren zou iemand als Temple Grandin zeggen. En ja dat vergeten wij nog wel eens, dat niet-boeren niet weten dat koeien veel meer te eten krijgen dan alleen gras. Dat zou te vergelijken zijn met 'op water en brood' :-)

 • @meelmuisje

  @abtje, ik zal wat je hebt geschreven doorgeven aan mijn duits-turkse vriendin. Dat zal ze heel erg waarderen :-) Ze heeft me laatst meegenomen de weilanden in om Bocksbart (Bokkenbaard) te plukken en meteen op te eten. Dat zijn plantjes die eruit zien als gras. 'Dan weet je te overleven als er ooit hongersnood komt' grijnsde ze me toe. In Nederlands heet het plantje Gele Morgenster. Omdat de meeste turken hier een boerenachtergrond hebben weten ze veel van de natuur. Èn van het boeren. Ik kan ze geen groter plezier doen dan ze verse rauwe melk kado te geven, waar ze kaas van maken.

 • alco1

  Het is ook teleurstellend dat oudere mensen zeer weinig weten van het reilen en zeilen op de boerderij en dat is helemaal nier erg. Maar het gekke is dat ze veelal wel een oordeel hebben.

 • theorikyreintjes1

  Alles proberen goed en netjes te doen! Bemoeials regeren als ze de kans krijgen de halve wereld. Niets uitvoeren en andere mensen die hard werken lastig vallen. Wat helpt is watjes in de oren, links laten liggen en door rijden!

 • Piet, Midden-Europa

  Heb net de laatste blog van vergaderboer gelezen, waar ik @meelmuisje ook tegenkwam. Wij zien en beleven het regelmatig dat op internationaal niveau gefrustreerde tot zelfs zeer agressieve (denk aan de 70 jarige belgische boer) gekken vrij rondlopen !!!... Helaas !!!... Toen ik het een en ander las dacht ik ook aan het proces wat nu in Munchen loopt wegens de moorden aan 8 Turken en een Griek. Allemaal hardwerkende zelfstandige mensen die naar nu blijkt nooit een meewerkende Justitie hebben gehad !!!... Wat blijft er dan nog over van een RECHTSTAAT ???... Blijkbaar vragen steeds minder mensen af, waarom en waarvoor. Steeds meer mensen kakelen nog als een kip zonder KOP !!!...

 • blauwekei

  Het wordt dus weer eens tijd om boer zoekt vrouw of vrouw zoekt boer ofboer zoekt boer op de tv te hebben.

 • Mels

  En zelfs dat gaat ten onder aan de ikke wil meer cultuur...... Als het maar geld oplevert is het al snel goed in omroepland,dat mensen er ook wat van opsteken zal ze een worst wezen. Nee lekker goeie tijden slechte tijden kijken daar wordt je wijs van,wij hebben al een maand geen tv meer,schotel stuk,en het bevalt UITSTEKEND.

 • @meelmuisje

  Hier in Duitsland krijgt het Landesumweltamt Brandenburg €91,192,479,00 , het Landesbetrieb für Küstenschutz Nationalpark und Meeresschutz €66,708,504,00 aan Landbouwsubsidie. Ja, LANDBOUWsubsidie.

  'En wij maar betalen voor de Landbouwsubsidies!' Helaas denken veel burgers dat boeren een leuke uitkering krijgen onder de naam Landbouwsubsidies. Is dat werkelijk zo??? Het koningshuis is er blij mee, en bierbrouwers als Heineken, kerken worden ermee verbouwd (ja je leest het goed) en niet te vergeten toneelgezelschappen, sjoel- en polsstokverenigingen, en nog vele vele andere vliegjes die meesnoepen. En vele vele vliegjes maken.... Dan heb ik het nog niet eens over de grote jongens!

  Bij <> kan je zien waar 'het door de burgers betaalde' subsidiegeld werkelijk heengaat. En bekijk dit filmpje van afgelopen maart ook eens: <>

  Deze mee-eters zullen het niet zo leuk vinden als de Landbouwsubsidies voor de boeren word afgeschaft.

 • Demeter Griend

  Vreemd dat jullie zoveel problemen hebben met de mensen om jullie heen. Ik heb nooit problemen met mijn omgeving. Als je wijst naar de mensen die om je heen wonen wijs je met 3 vingers naar jezelf terug. Soms moet je eens in de spiegel kijken naar jezelf. Mogelijk is dat ook de reden dat je niet meer in Nederland paste want in Duitsland is men toch wat punktlicher en durft men elkaar op ongewenst gedrag aan te spreken, ook als de buurman zijn auto wast op de oprit...

 • @meelmuisje

  Jaja daar gaan we weer... Zo dachten wij ook jaren geleden. Een Nederlandse een paar dorpen verderop zei dat ook tegen me maar kwam laatst zeggen dat ze al haar vooroordelen terugnam. Vooroordelen ja.

  Wat ik altijd krijg te horen is dat we te aardig zijn 'Zet een grote bek op dat is wat ze begrijpen'. Maar ja, aard van het beestje he. En onze buurman wast altijd zijn auto op de oprit en ververst olie daar e.a. en, nee niemand zegt wat. Omdat zijn vader de Ortsburgemeester is. Ze kijken wel uit om daar een opmerking over te maken. Een blog waard (lees mijn vorige blogs maar eens).

  Toen wij hier twee weken woonden kwam een boer uit Ormond bij ons langs en die zei me 'De mensen hier zijn als de Schnee-eifel zelf, koud en onherbergzaam. Jullie zullen hier nooit worden geaccepteerd, en je kind ook niet'. Ik heb erom gelachen, toen. Geloofde hem niet omdat ik net zo dacht als jij, @Demeter. Stom, he?

 • Mels

  Verkeerde land gekozen @meelmuisje? Er zijn plekken waar de mensen wel import accepteren simpel omdat ze dat zelf ook allemaal zijn.......

 • Piet, Midden-Europa

  Ach @Demeter uit Griend, u bent een bijzonder mens, gevoelskoud en sociaal arm !!!... Meer kan ik uit uw reactie # 66 niet opmaken, goed het is ook een manier van leven. Natuurlijk is het niet verstandig om ''op elke slak zout te leggen'' wij mogen ons ook niet over elk kleinigheidje ergeren, dat is ook waar !!!... Maar het doet wel zeer/pijn als je regelmatig minderwaardig aangekeken en/of behandeld wordt, bovendien nog met pesterijtjes (5 x brand) getrakteerd wordt !!!... Als ge een Boerderij hebt (U waarschijnlijk niet Demeter) zoals Monique en o.g.t. ben je KWETSBAAR !!!!!.....

 • Demeter Griend

  Nee, ik ben al enkele decennia ondernemer. Leef mooi in harmonie met mijn omgeving en vul trouw ieder jaar de gecombineerde opgave in waar ik een kruisje zet bij uitbetalen toeslagrechten en de SNL. Voor de rest plaats ik mest en verkoop de grasopbrengst. Nee, het boeren in Nederland is niet slecht en sociaal gezien heb ik het hartstikke druk. Maar je moet wel ondernemer zijn natuurlijk, voel me eigenlijk ook niet direkt boer meer, al vindt Brussel van wel. Ben wel blij dat ik nooit mijn capaciteiten in het buitenland beproeft heb, zou daar eerlijk gezegd ook niet passen, ben niet een werker nooit geweest ook ben meer een prater en mag graag (onder)handelen en compromisen sluiten.

 • @meelmuisje

  Klopt als een bus, @Mels dat zien we bij familie in Nova Scotia.

  En @Piet, dank je voor je steun, woonden we maar wat dichter bij elkaar in de buurt! :-)

 • Piet, Midden-Europa

  Graag gedaan Monique, hoop volgend jaar te verhuizen naar NRW dan woon ik al een stuk dichterbij. Dan kom ik graag een keer bij jullie op de koffie ! Meneer @Demeter ook bedankt voor uw toelichting ! U houdt van compromisen, ik ook ! U schrijft ook geen ervaring te hebben in het Buitenland. Gelukkig heb ik ook positieve zaken meegemaakt in het buitenland met de inheemse bevolking en heb ook meegemaakt dat landgenoten (uit NL wel te verstaan) mij in het ootje genomen hebben !!!... Nog meer NLers hebben het ernstig geprobeerd, daarom is bij mij enige reserve ten opzichte van mijn medemens gegroeid ! Internationaal wel te verstaan !!!...

 • Demeter Griend

  Prima, ik blijf hier en ga vanavond lekker sociaal wezen, bij de buren op visite. Morgenochtend lekker uitslapen en daarna een bakje koffie bij mijn ouders. Ben nog nooit verhuist en dat zal denk ik ook niet gaan gebeuren. Nee het leven is hier zo slecht nog niet. Succes daar, heb al heimwee als ik eraan denk zo ver weg.

 • @meelmuisje

  Je bent een geluksvogel Demeter, geniet ervan ;-)

 • minasblunders1

  Het valt me op dat bepaalde reageerders een andere schrijfstijl hebben dan enige tijd geleden. Je zou haast gaan denken dat zo'n naam door meerdere mensen wordt gebruikt cq is overgenomen door een ander persoon.

 • jornwijthmen

  laatst was ik aan het werk in een woonwijk en kwam er een vrouw bij me lopen en we raakten wat aan de praat op een gegeven moment ging het over melkveebedrijven. zij vond het schandalig dat de koeien allemaal binnen stonden en dat er niks meer buiten liep. deze vrouw heb ik maar eens haarfijn uitgelegd waarom koeien soms binnen staan en na het gesprek zei ze oke nu snap ik het. dit soort mensen heeft nergens geen verstand van en schreeuwen maar wat in de rondte. het is zo jammer dat het tegenwoordig zo gaat en elke dag hebben ze is er wel weer wat op het nieuws of staat er iets in de krant waarbij je weer je kop naar beneden hangt en een keer schud. maar wat doe je eraan nederland wordt te vol met mensen die het beter weten. zelf hebben we een klein melkveebedrijf en ik weet al wel dat ik hier niet verder ga boeren met al dat soort volk waar je je elke dag weer aan ergt. al zijn het de burgers, al is het de gemeente die je plannen dwarsbomen of is het een politieke partij de het bloed onder je nagels vandaan halen. ik ben er al wel over uit, een melkveebedrijf in nederland ga ik niet runnen. beter kun je boeren in het buitenland daar zitten ze niet boven op je als je wat wilt en heb je geen of minder gezeik van mensen die het beter weten.

 • Demeter Griend

  Mooi vertrekken zou ik zeggen. Ga er van uit dat je je nieuwe (schrijf)taal nog beter onder de knie krijgt. Zulke kanjers kunnen ze overal gebruiken.

 • @meelmuisje

  @jornwijthmen mocht je iets op het oog hebben (in de toekomst) ga dan eerst bij een aantal nederlandse boeren daar in de buurt langs en vraag wat hun ervaringen zijn. De ene streek is niet de andere, net als in Nederland trouwens.

 • Piet, Midden-Europa

  @jornwijthmen, ik begrijp u. Nog in aansluiting op @meelmuisje. Monique en ik zei de gek hebben onze Boerderij direct aan de rand van een dorp, dan boer je naast burgers en buitenlui (soms uit de stad) sommigge vinden het nodig het nodige commentaar te geven en/of de politie te bellen !!!... Het beste is minimaal op een halve kilometer afstand van het dorp te zijn/blijven, succes !!!...

 • @meelmuisje

  Ook duitse boeren pikken het niet langer <>

 • jornwijthmen

  @meelmuisje doe ik zeker! ben vorige week rondje langs nederlandse boeren in de dordogne geweest en daar zijn pas mogelijkheden. oke een beetje warm maar wel een land waar je kunt groeien met weinig geld. en een oom en tante van mij (miranda noordman is blogger hier) zitten in roemenie ook een land vol mogelijkheden alleen moet je met die mensen om kunnen gaan. zitten trouwens ook een aantal nederlanders met mooie bedrijven.

 • sybrenm1

  En de streek die je op oog hebt goed uit zoeken. Het gras aan de andere kant van het hek schijnt vaak groener te zijn, maar schijn kan ook bedriegen.

 • Boerinneke

  Ik heb altijd veel respect voor jou en Henk. Volg nu al een aantal jaar je blogs en verhalen op Twitter en Facebook. Ik geloof echt dar jullie het beste met jullie dieren voor hebben en ook handelen naar eer en geweten. Na zoveel tegenslagen toch elke keer de moed bij elkaar rapen om door te gaan geeft al aan dat jullie op karakter weten te overleven. Dan krijg je daarbij nog stelselmatig al die treiterijen van de osburgemeister erbij, het niet geaccepteerd worden, hoe ze met jullie zoon omgaan en dan nog al die ongevraagd nieuwsgierigen op je erf die hun mening al klaar hebben en jullie verhaal gewoon niet willen ontvangen omdat het voor hun helemaal niet relevant is wat JIJ als boerin te zeggen hebt. Ze zitten zo vast in hun eigen denkbeeld dat verander je toch niet. Ik kan me goed indenken, dat je wel een keer moe wordt van alles bij elkaar. Dat frustraties oplopen en zo n dame in kwestie dan net even teveel is om vriendelijk te blijven. En mag het? Je bent ook maar mens. En prachtig dat iedereen weet te vertellen hoe goed zij met de burgers om kunnen gaan maar je verandert echt niet iedereen zijn of haar mening. Maar diegene wiens mening wel verandert, is dan toch maar mooi mee genomen.

  Bovendien blijft t ongepast dat men zomaar t erf van anderen betreed

 • @meelmuisje

  Wow... Dank je, @Boerinneke Ben er even stil van :-)

 • Freddie

  Nederland is gewoon te vol.

Laad alle reacties (81)

Of registreer je om te kunnen reageren.